Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 10-02-23, 02:19 PM   #1
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
《Moving 超異能族》(무빙)|柳承龍 韓孝周 趙寅成 車太鉉 李正河 高允貞

https://www.disneyplus.com/zh-hk/ser...g/51eZUrK4LnAc

https://www.imdb.com/title/tt24640580/

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/Moving

【超強CG動作韓劇《Moving超異能族》最新預告】改編自累計兩億點擊率嘅韓國人氣網漫,由《屍戰朝鮮》第二季導演朴仁濟打造,星級陣容#韓孝周 、#趙寅成 、#柳承龍 、#高允貞 、#李正河 、#金度勳 領銜主演。佢哋努力隱藏超能力為咗要過「平凡」人嘅生活,但當神秘男子開始喺首爾逐一擊殺異能人後,各人嘅命運又會如何?

舊 10-02-23, 10:27 PM   #2
IDGAF
The One

煲咗一大半,呢套劇有20集咁長,
通常宜家串流平台播的劇多數都係8-12集內完一季。

未睇前,睇Poster同宣傳片會以為係韓國明星超能力大戰劇,
點知頭5集九成時間都係由年青演員主演的青春校園愛情劇嚟,
得少量"速遞清道夫"打鬥場面,
要去到第6集先講返大人線
果三個被"速遞清道夫"殺的對象都係抵死的…

所以間學校其實係我的英雄學院
學生妹女主角講果句對白:「我是雞 你是豬」,
開頭覺得係笑位,但睇埋落去講佢阿媽其實當年做過"咖啡女郎"之後,就…

飛天仔個阿媽好靚女,加埋眼鏡屬性之後仲正~!

"閃電俠"用公司巴士撞完"速遞清道夫"報父仇後,
仲可以繼續揸巴士開工?
之後遇到"北韓異能人"又再玩多次生死時速,
安排上好似有d怪,其他都OK。

唔知結尾會唔會講異能人係點嚟呢?

第12集出咗少少1993年的香港場景,唔知之後有無相關劇情呢?

此篇文章於 10-02-23 10:29 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-23, 11:13 AM   #3
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
最尾都冇講異能人係點黎。
漫畫原作者姜草個世界觀好闊,呢套有個轉左校的同學仔(時間停頓果個)另有一個故事,又有命運又有陰間使者咁。

舊 10-08-23, 10:28 AM   #4
IDGAF
The One

終於煲完全季,
結尾3集都係玩校園戰
係同類型異能人之間對決,
輕度弱智父老豆搵仔模式下係純力量型表現,
以為會變身成Hulk果種模式添~!

最強人民戰士個個都身世可憐,
拍掌人同大舊佬之間段兄弟情( BL?)寫得幾好~!

但大戰中途,邊有咁多時間表白講感言…

門口保安乜料間學校都打到冧晒一直淡定觀戰,
原來又係一句自己人搞掂。

眼球接子彈…?!會重生嗎?
一般漫畫設定唔係大塊肉果邊會重生咩?

居然有時間比"閃電俠"出大技
車太鉉都算厲害就嚟50歲人,
劇中仲要扮返高中生拍住事。

2019年畢業典禮,
班普通學生見到間學校突然冧咗唔會覺得有問題咩,
飛天仔又變黃衣人…好似有d嘢想講(靜啦)。

舊 10-08-23, 10:36 AM   #5
IDGAF
The One

引用:
作者: wing 查看文章
最尾都冇講異能人係點黎。
漫畫原作者姜草個世界觀好闊,呢套有個轉左校的同學仔(時間停頓果個)另有一個故事,又有命運又有陰間使者咁。
有一刻以為個搵人好叻的"校長"係蜥蝪人,
因為佢個瞳孔的變化,
以為異能同外星混血有關,
今季淨講係可以透過遺傳得到能力,
學生果邊的男主角到最後覺醒晒爸爸媽媽的飛天+五感能力。

(期待會有《我的英雄學院》轟焦凍果種角色)

個彈手指同學又有衍生作品?

"閃電俠"透過電流讀取殘留記憶唔知係咩原理嚟?

舊 10-08-23, 03:27 PM   #6
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: IDGAF 查看文章
有一刻以為個搵人好叻的"校長"係蜥蝪人,
因為佢個瞳孔的變化,
以為異能同外星混血有關,
今季淨講係可以透過遺傳得到能力,
學生果邊的男主角到最後覺醒晒爸爸媽媽的飛天+五感能力。

(期待會有《我的英雄學院》轟焦凍果種角色)

個彈手指同學又有衍生作品?

"閃電俠"透過電流讀取殘留記憶唔知係咩原理嚟?
時間停頓果個有一套動畫電影,叫 "追逐時間",幾好睇,可以自己上 "果啲" 網上平台搵。

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[音樂碟] 連詩雅|Moving On (CD+DVD) W!LL Neo Music UNIVERSE 15 11-29-12 07:59 PM
Moving Image 講座 Frez 影音館 2 02-13-04 06:16 PM
Moving Image 講座 Frez 照相館 2 02-13-04 05:58 PM
Moving Windows to another Harddisk Siren 手機資訊/電腦軟硬討論 3 02-09-03 02:53 AM
Liverpool is moving to Stanley Park! KKH 體育版 3 05-19-02 04:02 PM

現在的時間是 06:32 AM

手機版 | APP版