Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手提遊戲機討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-10-12, 11:46 PM   #3976
Suda
God of Gamer

註冊日期: Sep 2008
Wii U IDsuda316
3DS Friend Code1075 0690 1475
PSN  IDhiku316
森喜剛<===見到個名已經好歡樂w

Nintendo3DS
Suda 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-12, 12:30 AM   #3977
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
真心覺得森喜剛個名幾好
但你叫我講瑪利歐真係講唔出口, 講馬利奧講左廿幾年, 等同我只會講叮噹

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-12, 09:56 AM   #3978
奇蹟少年J
Ultimate Gamer
高登駐GAF特派社員

註冊日期: Dec 2004
想問LL保護貼有無啞面?

舊 09-11-12, 10:10 AM   #3979
噹噹dondon
Game Master

註冊日期: Oct 2006
有時真係覺得好笑,以前D人為左中文版可以簽聯名要求遊戲公司跟進。
即是證明係呢班玩家心目中「中文版」是神聖的,其價值更是相當肯定。
然後黎到呢個局面,推中文版一定會受原版早推出影響,
所以鎖區某程度係為保護中文版既利益設想而做既一個欄柵。
點知大多數人選擇既依然係遊戲數量,亦即是日版遊戲,亦好理所當然。
雖然日文版係睇唔明(以多數人黎講),但有豐富既遊戲數量就可以跨過對中文版既渴求。
原來所謂對中文版既渴求,其價值係比唔上有更多「你睇唔明既遊戲」數量既價值。
因此3DS中文版就變左機會成本。如果我係老細,發現大家唔會對「中文化」三隻字買單,
我諗呢個市場係冇咩值得留戀。

此篇文章於 09-11-12 10:15 AM 被 噹噹dondon 編輯。
噹噹dondon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-12, 11:00 AM   #3980
katoru
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2005
引用:
作者: Netnet 查看文章

咁快失去信心 ??
為什麼只關心一些小缺點而忽視更大的優點......... 其他商品也是完美嗎 ??
被轉移視線了 ??
唔好俾打手影響呀 (講笑 )

.....其他恕刪
大佬, 部機千幾蚊的, 部機係用來打機, 無game玩都叫小缺點? game隻隻over 300, 仲貴過美版game, 點買得落手, 唔好下下保任先得, 你話中文機有獨佔game就話支持下

產品唔係要完美, 係要有吸引力, 行機無game之餘game又貴過美版, 完全脫力
katoru 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-12, 01:24 PM   #3981
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
引用:
[COLOR="Blue"]

韓版一個月出一隻, 依家有十隻 game 啦
http://www.nintendo.co.kr/3DS/software/list_2012.php
哇真係好多

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-12, 04:16 PM   #3982
Netnet
Game Master

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: 強化人間ですの~★ 查看文章
哇真係好多
PSV 出到依家中文遊戲都係得十隻咋

此篇文章於 09-11-12 04:31 PM 被 Netnet 編輯。
Netnet 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-12, 05:37 PM   #3983
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
引用:
咁點解唔玩日版(兩部機都係)?起碼唔使玩十隻

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-12, 09:11 PM   #3984
sslazio
Junior Member

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: 強化人間ですの~★ 查看文章
咁點解唔玩日版(兩部機都係)?起碼唔使玩十隻
Psv 冇code日/中文(行)都玩得,我剛玩完中文P4G,真係中文版萬歲!!!所以希望3ds行都係甘,不過...睇嚟...好似...總有十幾日就知啦!
sslazio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-12, 10:10 PM   #3985
chunmanx
我ge代號係風

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDndswii
引用:
作者: 噹噹dondon 查看文章
有時真係覺得好笑,以前D人為左中文版可以簽聯名要求遊戲公司跟進。
即是證明係呢班玩家心目中「中文版」是神聖的,其價值更是相當肯定。
點知大多數人選擇既依然係遊戲數量,亦即是日版遊戲,亦好理所當然。
雖然日文版係睇唔明(以多數人黎講),但有豐富既遊戲數量就可以跨過對中文版既渴求。
原來所謂對中文版既渴求,其價值係比唔上有更多「你睇唔明既遊戲」數量既價值。
因此3DS中文版就變左機會成本。如果我係老細,發現大家唔會對「中文化」三隻字買單,
但其他機出中文版遊戲都唔會機同game都有區碼限制
我唔需要機的中文介面
但我需要玩部份日美版遊戲及中文版遊戲
咁現在就crash左了

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279
chunmanx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-12, 10:16 PM   #3986
Netnet
Game Master

引用:
作者: sslazio 查看文章
Psv 冇code日/中文(行)都玩得,我剛玩完中文P4G,真係中文版萬歲!!!所以希望3ds行都係甘,不過...睇嚟...好似...總有十幾日就知啦!
PSV 玩 game o米一樣分區, 要上唔同區既伺服, 又要格式化部機, 又要格式化張專用 sd 卡,
仲要版本1.8 之後, 用過那張 sd 卡會鎖住一區

如果港版賣得好........唔只十隻中文 game 啦

此篇文章於 09-22-12 06:51 PM 被 Netnet 編輯。
舊 09-11-12, 10:24 PM   #3987
Netnet
Game Master

引用:
作者: chunmanx 查看文章
但其他機出中文版遊戲都唔會機同game都有區碼限制
我唔需要機的中文介面
但我需要玩部份日美版遊戲及中文版遊戲
咁現在就crash左了
http://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=...A=8756&tnum=15
引用:
所以說,他並沒有把3DS中文版有沒有支援日文這件事說死,只是說為保護玩家操作失誤,所作的分區原因,當然未來如果出現了日版代理遊戲也不會是一件奇怪的事啦~
(將區碼換成台灣區,非目前市售日版水貨)
舊 09-12-12, 12:12 AM   #3988
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
救命呀,成日數第部機點差點差,而家部中文機係更差呀好唔好

其實我又唔明,佢中文版做得差,玩返日文又有乜問題?咪又係任天堂...
唔通整d屎出黎都要食咩

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-12, 01:04 AM   #3989
MO

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: 噹噹dondon 查看文章
百客百貨、百貨百客
有買家非買日文版不可.
亦有買家會因為睇唔明而完全無視日文版, (之前可能會退而求其次買美版, 而家多能會轉為買中文版)
尤其果啲買比仔女玩既父母.
佢地又唔會長期買GAME.
所以遊戲數量少對佢地黎講唔重要
買兩三隻睇得明又啱玩既GAME消磨下時間就夠了.

而至於我地呢班玩開日文版既,
覺得中文版未夠吸引你出機既,
咪繼續玩返日文版囉,
反正大把日文GAME選擇

而我自己,
果5隻中文GAME咁啱我已經有哂日文版.
如果遲啲有啲好適合用中文玩既GAME如動森咁
我都會為佢再加ZELDA中文版出返部中文機
MO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-12, 02:16 AM   #3990
Netnet
Game Master

中文化對 3DS 的普及非常重要, 讓新人明白內容非常重要
一定要實行和支持 !!
你可以唔買, 但中文化是堅定支持的

中文版 3DS 一出即買
中文 Zelda, 生化一定入手
中文化要站起來了........

此篇文章於 09-12-12 02:28 AM 被 Netnet 編輯。
舊 09-12-12, 09:19 AM   #3991
一一
sureone

PSN  IDsureone
XBox Live Gamertagsureone
引用:
中文化對 3DS 的普及非常重要, 讓新人明白內容非常重要
一定要實行和支持 !!
你可以唔買, 但中文化是堅定支持的

中文版 3DS 一出即買
中文 Zelda, 生化一定入手
中文化要站起來了........
有時唔係話唔支持中文化, 但行機先玩到, 行機又唔夠games數...
係games數同中文化之間, 我只能選擇games數~
一一 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-12, 10:27 AM   #3992
hap3afrien
Game Master

註冊日期: Dec 2005
Wii U IDfung_Lam90
3DS Friend Code0259 0644 3586
可能係好事黎呢?
繁體中文版3DS創銷量新低, 任天堂宣怖解除區碼系統以解燃眉之急
到時就佳大歡喜
hap3afrien 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-12, 12:59 PM   #3993
神名レオ
Game Master
紅蓮團

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDleoayu
引用:
作者: hap3afrien 查看文章
可能係好事黎呢?
繁體中文版3DS創銷量新低, 任天堂宣怖解除區碼系統以解燃眉之急
到時就佳大歡喜
老任主要市場係日文同歐美
泡菜同我地呢啲中華地區佢真係唔會多理
無錢賺都係你地代理嘅事啫,我諗佢唔會因為咁而解鎖

舊 09-12-12, 12:59 PM   #3994
shodanng2
留言太密會比人ban

註冊日期: Feb 2011
3DS Friend Code1891 1135 7643
PSN  IDshodanng
XBox Live Gamertagdanng360
引用:
PSV中文game有唔同情況

三無Next好遲先出中文版

RO我明明買日版前
sd email問過開發公司同代理公司
對方都話無中文版計劃
點知隔好耐真係出中文版
我事後真係好無奈

Sony第一方既game就好D
未出前就講定有中文版
等玩家一早有心理準備買邊個版本好

此篇文章於 09-12-12 01:07 PM 被 shodanng2 編輯。
shodanng2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-12, 01:06 PM   #3995
shodanng2
留言太密會比人ban

註冊日期: Feb 2011
3DS Friend Code1891 1135 7643
PSN  IDshodanng
XBox Live Gamertagdanng360
引用:
作者: 一一 查看文章
有時唔係話唔支持中文化, 但行機先玩到, 行機又唔夠games數...
係games數同中文化之間, 我只能選擇games數~
如果買行機等遲出好多又出得少既中文game
不如買多部美版機玩美版game

行機首5隻中文game
其實相應既美版game好早出左新出時又賣$2xx
美版game實出得多同快過中文game好多
係香港黎講
美版機絕對係日版機之後既最佳次選
有D中文game中文翻譯質素真係麻麻
shodanng2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-12, 01:52 PM   #3996
koreating
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2006
請問比卡超版幾時出?
koreating 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-12, 04:38 PM   #3997
usayarE

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
新絵心教室有偷跑未?(其實有冇人有興趣都係個問題
usayarE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-12, 04:43 PM   #3998
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
作者: koreating 查看文章
請問比卡超版幾時出?
16, 17號掛
我幫人bid果個拍賣好似係咁樣寫
話係果幾日出貨

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-12, 04:51 PM   #3999
koreating
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2006
thx , 諗住都係比卡超,唔行機
koreating 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-12, 05:01 PM   #4000
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
屋企之前,爆咸水,前幾日先發現o的AR Card濕左,
想印番張,上網搵唔搵得番呢?
濕左嘅卡有光神話,
王國之心,
初音。

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
收 Nintendo New 3DS LL 日版 maxwellduo 買賣專區 0 04-30-15 10:08 AM
出售 全新 任天堂 Nintendo 日版 白色 New 3DS Terry Sham 買賣專區 0 12-25-14 01:34 PM
[3DS] Nintendo 3DS 綜合情報討論區 01 neo2046 手提遊戲機討論版 1020 03-02-11 01:10 AM
[3DS] Nintendo 3DS 情報區 vol.2 neo 手提遊戲機討論版 1149 02-16-11 02:04 AM

現在的時間是 09:50 PM

手機版 | APP版