Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-04-18, 02:59 PM   #26
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: 十一月 查看文章
唔想睇的人咪唔好入去那個topic囉。
你肯定你呢個諗法同「叫人一劇透就spoils ,喺好霸道」有分別?
其實邊個討論串/區都唔希望比人劇透架啦⋯⋯

呢個你可以話喺意識,喺顧人感受嘅行為
你當然可以唔理人感受咁做人啦,因為你喺自由嘅(岩唔岩聽?)
點解要有版規?就喺因該有人唔理,所以要人管理
規則喺死嘅,不過你喺聰明嘅,聰明嘅人,好簡單可以行多一步,Po之前收一收,顧埋未睇嘅人先呢?
其實現實啲講,比人劇透唔緊要,比人劇透咗仲要大條道理比人話先難下氣,聰明嘅你一定明嘅
由手機版發出
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-18, 03:11 PM   #27
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
假設返番去初始,大家乜都唔好做。
反劇透者繼續亂入topic,愛劇透者繼續唔隱藏。咁受害者好明顯係反劇透者。
以人人平等角度來講,你覺得你應該自己想辦法避免自己受害,抑或係人地要體諒你,免你受害?

我再講一次,topic就係俾人講一切有關作品的內容(包括劇情)。
正如泳池更衣室雖然唔係為了俾人入去裸露而設,但入去到就必然會見到人裸露,你介意見到裸露,就只有唔好去。

引用:
作者: iu fu pig 查看文章
其實邊個討論串/區都唔希望比人劇透架啦⋯⋯
我極不同意呢一點,你唔想睇資訊(劇情也是資訊)的話,你入去做乜?

引用:
作者: iu fu pig 查看文章
其實現實啲講,比人劇透唔緊要,比人劇透咗仲要大條道理比人話先難下氣
而家唔係有人PM你向你劇透,而係在一個本應用來講一切相關資訊的公眾地方劇透,然後你自己衝入去令自己受罪。

我在頭post都講過,1,2,3的情況都係要禁。
但4係應該容許的。

此篇文章於 06-04-18 03:41 PM 被 十一月 編輯。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-18, 04:34 PM   #28
十一月
Game Master

你地D反劇透的人,講來講去都係感受感受。
而家又唔係有人揸槍指住你地,迫你地上網,及入去可能有劇透的topic。
明明你地可以唔入topic,或者另開一個講明不准劇透的topic。你地可以自由選擇。
但相反,你地卻想強迫人一定要用SPOILER。咁到底邊個自私D,根本唔需要拗。
舊 06-04-18, 04:36 PM   #29
dragonwing84
Game Master

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDAlbertSIR
XBox Live GamertagAlbert0511
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
BTW,在下冇興趣為投訴人解話,不過
「套戲出咗係一星期,就已經有人唔加tag將劇透赤裸裸地展示出嚟。」
係唔係大話就真係見仁見智,首先佢唔係講「未夠一星期」而係「出咗一星期」,唔夠兩星期之下又好似唔係太大問題。
當然,可以肯定佢冇參詳過劇透指引…
脷伸:在下都冇留意過
其他野唔講, 你係未睇漏個""字?
dragonwing84 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-18, 04:45 PM   #30
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
公眾地方

此篇文章於 06-04-18 04:49 PM 被 anyone 編輯。
anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-18, 04:50 PM   #31
issac92354
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2007
Wii U IDissac923
Nintendo Switch ID1782-7939-0391
3DS Friend Code3566 1501 6317
PSN  IDissac923
呢個世界仲有"無劇透心得"呢樣野
亦有時會有d無劇透既導演訪問

我個人唔覺得成頁spoiler影響討論
就返d可能未睇既人,spoiler下我又唔覺太麻煩

再講幾時先可以劇透又好難界定
以遊戲黎講,出左一年就可以劇透?
但幾年後又出remaster等d未玩過既人可以玩
咁到時可唔可以劇透?

所以我覺得難得有spoiler功能,咁講到劇透部份spoiler一下,減少未接觸過既人受害
何樂而不為
由手機版發出
issac92354 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-18, 05:00 PM   #32
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: dragonwing84 查看文章
其他野唔講, 你係未睇漏個""字?
在下覺得無關係,個「只」在下只係理解到佢想形容時間幾短,唔似「啱啱一星期」既意思。
當然,用「一個星期鬆D」會少D字蚤俾人捉既。

講返劇透,在下冇咩所謂,SO FAR D輕小說動畫在下差唔多都係睇完第一集就去睇ネタバレ。
只係有人介意既就下人冇咩問題,反而理解唔到點解雙方好似殺父仇人咁

其實唔想俾人地透咪唔好上FORUM,同樣地唔想俾人EDIT文亦唔好上FORUM,
咁世界就和平好多

此篇文章於 06-04-18 05:05 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-18, 05:05 PM   #33
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
咁囉:
原則照舊,加多一句:"超過7日如有特殊情況,可要求加spoil"

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-18, 05:07 PM   #34
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
我從正常途徑比錢睇套上左畫ge戲睇完上網討論劇情有咩錯
你地未睇就走入黎睇到劇透係你自己問題啦

咪住
咁正日哥ge

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-18, 05:13 PM   #35
十一月
Game Master

引用:
作者: issac92354 查看文章
所以我覺得難得有spoiler功能,咁講到劇透部份spoiler一下,減少未接觸過既人受害
何樂而不為
由手機版發出
你講得冇錯。
我本來亦唔係想大家都唔用spoiler,用唔用係個人自由(除非版規講明一定要用)。
但當我見到某條友,見到人地唔用spoiler就投訴,明明人地冇犯版規都覺得人地錯哂的那種態度,我就覺得為兔再出現這種個人感受凌駕版規的情況,有需要定出一個比較多人接受的限制,並嚴格執行。
舊 06-04-18, 05:19 PM   #36
十一月
Game Master

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
其實唔想俾人地透咪唔好上FORUM,同樣地唔想俾人EDIT文亦唔好上FORUM,
咁世界就和平好多
你好中肯喎
不過,當唔想俾被劇透的人唔上網的時候,唔想edit的人自然就唔會被edit囉。
舊 06-04-18, 05:26 PM   #37
真!DC
Banned User
奉行我道

>只係有人介意既就下人冇咩問題,反而理解唔到點解雙方好似殺父仇人咁
因為好多惡意透人既屁孩(唔係指哩度),做晒頭po1,2,3既情況
慢慢就變國仇家恨了

我都仲係理解唔到點解有人唔怕劇透
我只會在糞作hea睇既作品先唔怕透
對鍾意既作品會希望更多人可以好好體驗避免透倒人
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-18, 05:27 PM   #38
十一月
Game Master

引用:
作者: anyone 查看文章
我從正常途徑比錢睇套上左畫ge戲睇完上網討論劇情有咩錯
你地未睇就走入黎睇到劇透係你自己問題啦
冇人阻止你入喎,不過你自己踩地雷之嘛。
事實上而家就係有人踩咗地雷,然後佢想強制人地一定要SPOILER囉。因為佢的感受大過哂一切。
舊 06-04-18, 05:31 PM   #39
HM

註冊日期: May 2007
我自己睇法係

說話係言論自由
但唔想被劇透既人亦有唔上網既自由

唔想被透好簡單o者
逢係game/ACG/電影
第一時間玩/睇晒佢

以前GAF都有機戰假啦,唔想被透,請幾日假好閒o者
做唔到咪唔好上網
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-18, 05:39 PM   #40
真!DC
Banned User
奉行我道

Game既話我未爆機都唔入攻略區
動畫睇左果隻先入果個topic

我覺得最重要係標明邊d區可透邊d唔可以
分隔開兩班人
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-18, 05:39 PM   #41
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
wiki中文通常流流地,英文詳盡好多,如有人投訴劇透,報告網站管理員,發現屬實,文章被下架.

https://en.wikipedia.org/wiki/Spoiler_(media)

There is a common demand, especially among internet users, to have protection against accidentally seeing material considered to include "spoiler" information, even in the internet version of settings where such material has conventionally and historically appeared, such as discussion groups or literary reviews. As a result of this level of objection to spoilers, trolls may post them purely for their own pleasure, finding amusement in believing they are completely ruining a narrative experience for others. On reputable websites, these can be reported to moderators and such posts taken down, the posters blacklisted, but only after the fact. Most such websites provide a means of tagging certain threads as containing spoilers for those who wish to discuss a fictional work in depth, including the outcomes of events and the handling of the narrative resolution. Some[who?] have felt compelled to avoid participating on public websites altogether, set up "closed" websites to exclude those who are sensitive about spoilers, or decided they had to unilaterally blog at the expense of public exchange.

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-18, 05:43 PM   #42
十一月
Game Master

引用:
作者: 真!DC 查看文章
>只係有人介意既就下人冇咩問題,反而理解唔到點解雙方好似殺父仇人咁
殺父仇人都只係殺番那個仇人本人,但而家有人想人死全家(佢自己話爭在未講出口)。
我都理解唔到點解劇透會嚴重到禍及家人冚包散。

引用:
>因為好多惡意透人既屁孩(唔係指哩度),做晒頭po1,2,3既情況。慢慢就變國仇家恨了
1,2,3的確係討厭,高登有好多。但是4,真係唔該把「劇透是原罪」這種觀念放低先啦。

引用:
>我都仲係理解唔到點解有人唔怕劇透
我只會在糞作hea睇既作品先唔怕透
對鍾意既作品會希望更多人可以好好體驗避免透倒人
所以就係人人觀點與角度唔同囉。既然冇可能一致,最好就係由有權者定立一D絕對的規則。違反規則者罰。但無視規則亂咁投訴都要罰。
舊 06-04-18, 05:46 PM   #43
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
係囉,唔想俾人透到,唔好入果個 topic 咪得。

點解要規管埋人地點傾?

似唔似特區政府好心急要立果條國歌法?

唔想俾人笑國歌,最簡單就係唔播。
想人尊重國歌,亦可以起全場自己友中國人時先播。

又何必立法規定人點唱國歌呢?
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-18, 05:48 PM   #44
HM

註冊日期: May 2007
引用:
Game既話我未爆機都唔入攻略區
動畫睇左果隻先入果個topic

分隔開兩班人
由手機版發出
最速觀賞或者未睇唔上網一定最簡單啦係唔係先
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-18, 05:51 PM   #45
十一月
Game Master

引用:
作者: ( ゚ω゚)? 查看文章

你睇埋這版Wikipedia:Spoiler
舊 06-04-18, 05:54 PM   #46
十一月
Game Master

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
係囉,唔想俾人透到,唔好入果個 topic 咪得。

點解要規管埋人地點傾?

似唔似特區政府好心急要立果條國歌法?

唔想俾人笑國歌,最簡單就係唔播。
想人尊重國歌,亦可以起全場自己友中國人時先播。

又何必立法規定人點唱國歌呢?
由手機版發出

咁所以反劇透派就先發制人,規管埋人地一定要用SPOILER。
舊 06-04-18, 05:55 PM   #47
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
Wiki 就係理道?
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-18, 05:57 PM   #48
十一月
Game Master

引用:
分隔開兩班人
由手機版發出
但而家就係有人懶開禁止劇透topic,但又要求別人一定要用SPOILER。所以先有得嘈。
舊 06-04-18, 05:58 PM   #49
十一月
Game Master

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
Wiki 就係理道?
由手機版發出
你要咁樣講嘅話
咁你班反劇透者就係理道?