Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-22-05, 11:18 PM   #1
亞瑪迪拉
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2002
請問ps2 save卡係唔係save唔到ps game的?

如題~我玩@,用ps2 save卡佢話感應唔到,用ps save佢感應到但save唔到
亞瑪迪拉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-05, 12:01 AM   #2
eddie1202
Senior Gamer
全職獵人

註冊日期: Aug 2002
PS1 save card only can save ps1 games
PS2 save card only can save ps2 games
but ps2 save card can back up ps1 game save in ps2 menu
eddie1202 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-05, 12:49 AM   #3
jerry
Game Master

註冊日期: Nov 2003
唔得架
jerry 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-05, 12:53 AM   #4
亞瑪迪拉

簡單o黎講即係我張ps1 save卡有問題?
舊 04-23-05, 01:00 AM   #5
jerry
Game Master

註冊日期: Nov 2003
可能係插得好,或者試下熄機再插過,睇下得唔得?
jerry 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-05, 01:42 AM   #6
八仙果
God of Gamer
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

正如 eddie1202 兄所說,
PS2 的 8MB Save Card 只可以備份 (Backup) PS 的 Data,
在 PS2 內作管理。

也就是說,
不可以直接把 PS 的 Save Card 插在 PS2 上使用或在遊玩 PS 遊戲時直接記錄遊戲的進度。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-05, 02:11 AM   #7
亞瑪迪拉

引用:
作者: 八仙果
正如 eddie1202 兄所說,
PS2 的 8MB Save Card 只可以備份 (Backup) PS 的 Data,
在 PS2 內作管理。

也就是說,
不可以直接把 PS 的 Save Card 插在 PS2 上使用或在遊玩 PS 遊戲時直接記錄遊戲的進度。

咁要點先save到?可唔可以詳細講個步驟出o黎
舊 04-23-05, 03:11 AM   #8
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
作者: 亞瑪迪拉
咁要點先save到?可唔可以詳細講個步驟出o黎
1. 插上 PS2 及 PS 的記憶咭,
2. 不放入遊戲,然後開啟電源
3. 進入記憶咭的管理畫面
4. 選擇想要 Backup 的 PS Save
5. 再選 Copy,把那個 Data 抄入 PS2 的記憶咭內
6. 成功的話,便可在 PS2 的記憶咭內看到剛才 PS Save Data 的 Icon

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-05, 03:28 AM   #9
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

PSN  ID各位可以問我拎ID
即係玩緊隻game 的時候save 唔到落去PS 的save 咭到~
只可以係管理save data 的時候將PS 的save copy 過PS2 的save card 到做backup~

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-05, 09:59 AM   #10
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
試下拔走ps2 save card, 然後將ps1 save card插在 slot 1. 再入ps2的configuration menu, 睇下你部機有冇校快到 (即時用100%速度行ps1遊戲).

不過咁做都冇必得, 因為未必所有舊game都100% compatible to ps2. 因為我都遇過類似情況, 用原裝ps1 save card同冇改機的第一代香港行貨ps2, 隻 game完全read唔番張ps1 save card的舊save.
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-05, 10:08 AM   #11
啤梨王子
The One
過氣萬人迷

註冊日期: Mar 2003
PSN  IDPear_Prince
引用:
作者: 八仙果
也就是說,
唔係架嘛??
我記得我用PS2玩FF8 save到架喎!!

Waiting around for somebody to change your life for you is a loser's game.
If you want a great friend, you've got to be a great friend; if you want a great partner,you've got to be a great partner.
啤梨王子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-05, 10:11 AM   #12
RS 200

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDRS200Terry
XBox Live GamertagRS200Terry
引用:
作者: 啤梨王子
唔係架嘛??
會唔會係你記錯呀??冇可能得架喎~
RS 200 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-05, 11:51 AM   #13
eddie1202
全職獵人

我越睇越亂= ="
一句講哂

用ps2玩ps1 games
只可以用ps1 save card save 隻game
用ps2 save card 係 save 唔到o架
但係o係ps2 主機唔入碟開機o個個menu o個度
可以將ps1 save card 既 save copy過去ps2 save card "儲存"
但只可以"儲存", 玩ps1 game o個時照舊 ps1 game 只可讀取ps1 save card 既資料
即使ps2 save card 有ps1 game 既資料
都要將d 資料copy返去ps1 save card 先讀到
所以用ps2玩 ps1 game 只可以用 ps1 save card (不論儲存 or 讀取遊戲進度)
如果你用ps2 玩ps1 game , 但係ps1 save card 都save唔到
咁你張save card 可能插得唔好, 或者save card壞左
又或者好似wing 所講
唔好用加速來玩ps1 game
(如果你唔知咩係加速, 咁就即係你無開到, 可以當我無講過)
舊 04-23-05, 12:04 PM   #14
patnako
Insane Gamer
歲月不待人

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 啤梨王子
唔係架嘛??
我都係.之前我用ps2玩侍魂蒼紅之刃都save到.可能真係個別game既問題
patnako 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-05, 12:13 PM   #15
啤梨王子
The One
過氣萬人迷

註冊日期: Mar 2003
PSN  IDPear_Prince
引用:
作者: RS 200
會唔會係你記錯呀??冇可能得架喎~

因為用PS2玩PS GAME,係可以用PS SAVE CARD紀錄
唔可以用PS2 SAVE CARD 紀錄

所以簡單黎講,用PS2打機
PS GAME要用PS SAVE CARD
PS2 GAME要用PS2 SAVE CARD

PS2 SAVE CARD只可以放PS SAVE,唔可以當PS SAVE CARD係遊戲用
PS GAME時PS2 SAVE CARD係LOAD唔到既

Waiting around for somebody to change your life for you is a loser's game.
If you want a great friend, you've got to be a great friend; if you want a great partner,you've got to be a great partner.
啤梨王子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-05, 01:49 PM   #16
亞瑪迪拉

睇完好複雜.. 因為我買左ps2冇幾耐~
但有人話"玩緊隻game 的時候save 唔到落去PS 的save 咭到",又有人話"所以用ps2玩 ps1 game 只可以用 ps1 save card (不論儲存 or 讀取遊戲進度)",咁其實即係點
舊 04-23-05, 07:49 PM   #17
wing
格鬥低手

引用:
作者: 亞瑪迪拉
睇完好複雜.. 因為我買左ps2冇幾耐~
但有人話"玩緊隻game 的時候save 唔到落去PS 的save 咭到",又有人話"所以用ps2玩 ps1 game 只可以用 ps1 save card (不論儲存 or 讀取遊戲進度)",咁其實即係點
即係個個game的情況可能唔同, 你要用自己手上的game逐隻試下. 最好一入game即save, 之後熄機再開睇下save唔save到. 否則打rpg打幾個鐘後先發覺save唔到就好冇癮.
舊 04-23-05, 10:18 PM   #18
亞瑪迪拉

引用:
作者: wing
即係個個game的情況可能唔同, 你要用自己手上的game逐隻試下. 最好一入game即save, 之後熄機再開睇下save唔save到. 否則打rpg打幾個鐘後先發覺save唔到就好冇癮.

咁有冇人試過用ps2玩@?因為我得@一隻ps game
舊 04-25-05, 01:45 AM   #19
eddie1202
全職獵人

我用ps2玩過超過十隻ps1 game
隻隻都save到
未試過save唔到
so有人話save唔到
一係就佢用o個張係ps2 save card 佢唔知
一係就佢張ps1 save card 壞左

第一次聽到人講ps1 save card save 唔到ps1 game (係ps2玩)
so 可能只係個別例子
舊 04-25-05, 12:20 PM   #20
wing
格鬥低手

引用:
作者: eddie1202
我用ps2玩過超過十隻ps1 game
隻隻都save到
未試過save唔到
so有人話save唔到
一係就佢用o個張係ps2 save card 佢唔知
一係就佢張ps1 save card 壞左

第一次聽到人講ps1 save card save 唔到ps1 game (係ps2玩)
so 可能只係個別例子
市面上有超過3000隻ps game, 雖然大部分可以在ps2上完全正常運作, 但有少部分係唔可以100%正常運作的.

就算你手上有30隻可以save到, 都只係佔總數的1%, 唔可以話3000幾隻全部都可以運作吧.

此篇文章於 04-25-05 12:24 PM 被 wing 編輯。
舊 04-25-05, 07:25 PM   #21
eddie1202
全職獵人

引用:
作者: wing
市面上有超過3000隻ps game, 雖然大部分可以在ps2上完全正常運作, 但有少部分係唔可以100%正常運作的.

就算你手上有30隻可以save到, 都只係佔總數的1%, 唔可以話3000幾隻全部都可以運作吧.

唔只係手頭幾隻
而係我無聽過有其他網友玩ps1 game 用ps1 save card save唔到
可能係咁"橋"啦

論壇跳轉

現在的時間是 04:57 AM

手機版 | APP版