Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-15-13, 04:14 PM   #376
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
其實真係唔洗攪甘多野
隻隻game 原生像數可以有1920x1080p 行60fps 已經係一大進步

舊 09-15-13, 04:22 PM   #377
CMS
Game Master

註冊日期: Feb 2002
引用:
作者: kakajit 查看文章
唔洗黑我面喎
其實第一部XBOX 係真係勁過PS2 , 但畢竟都隔左好一段時間
我第一次玩720P O既GAME就係XBOX1代的
PS3 機能上係的確好過360 , 不過只係無乜廠可以發揮到
PS3後期O既THE LAST OF US 同埋 BEYOND 2 SOULS 已經好明顯係顯示機能比較強之作

其實我都係想講P系勁過X系唔係新聞 , 只係未必真係發揮到出黎 , 只係講部機純馬力

同埋而家SONY (EDGE基本上都係S系宣傳雜誌)咁講 , 同佢當年DC出時, 又或XBOX360出時O既宣傳手法係一樣...
所我先會咁類比O者1
強係沒用的地方.咁到要勁

CPU
XBOX360 3 CORE
PS3 1 CORE

比你幾勁都冇用(頭大身細)
永遠揮到出黎,你吹到幾勁都冇用
永遠自HIGH 數字當中
CMS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-13, 05:26 PM   #378
billlam
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: CMS 查看文章
強係沒用的地方.咁到要勁

CPU
XBOX360 3 CORE
PS3 1 CORE

比你幾勁都冇用(頭大身細)
永遠揮到出黎,你吹到幾勁都冇用
永遠自HIGH 數字當中
先唔講係咪多CORE就係強依個問題... (其實你自打嘴巴緊)
但你居然講得出PS3係得1 CORE...我諗你其實都無相關知識可判定PS3到底點頭大身細囉...
billlam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-13, 05:57 PM   #379
CMS
Game Master

引用:
作者: billlam 查看文章
先唔講係咪多CORE就係強依個問題... (其實你自打嘴巴緊)
但你居然講得出PS3係得1 CORE...我諗你其實都無相關知識可判定PS3到底點頭大身細囉...

http://www.ign.com/articles/2005/05/...-playstation-3

The Xbox 360's CPU has more general purpose processing power because it has three general purpose cores, and Cell has just one.

cell 係7 SPE 唔算係CORE
作為CPU 只有一個
CPU general purpose processing power 能力 XBOX360 >> PS3

The Xbox 360 CPU architecture has three times the general purpose processing power of the Cell.
自HIGH左咁多年現在還沒清醒

此篇文章於 09-15-13 06:09 PM 被 CMS 編輯。
舊 09-15-13, 06:16 PM   #380
billlam
Crazy Gamer

引用:

http://www.ign.com/articles/2005/05/...-playstation-3

The Xbox 360's CPU has more general purpose processing power because it has three general purpose cores, and Cell has just one.

cell 係7 SPE 唔算係CORE
作為CPU 只有一個
CPU general purpose processing power 能力 XBOX360 >> PS3

The Xbox 360 CPU architecture has three times the general purpose processing power of the Cell.
自HIGH左咁多年現在還沒清醒
SO? 結論係PS3 嗰7個SPU完全無用?

PS: 2005年5月的文章...
舊 09-15-13, 06:26 PM   #381
CMS
Game Master

引用:
SO? 結論係PS3 嗰7個SPU完全無用?

PS: 2005年5月的文章...
無相關知識,請去理解SPU有乜用途

2005比較就一早出左 (PS: N年前比較)

再講多年 CELL 仲還有人會覺得潛力無限
舊 09-15-13, 07:28 PM   #382
billlam
Crazy Gamer

引用:
無相關知識,請去理解SPU有乜用途

2005比較就一早出左 (PS: N年前比較)

再講多年 CELL 仲還有人會覺得潛力無限
SORRY~ 我成日將SPE想成SPU.

2005個時連360都未出, 外界連PS3到底係點運作都未知, 單就你以上嗰編文章就可斷定PS3比360弱? (結果現今PS3圖像上真的比360差三倍?)

我唔會覺得CELL係潛力無限, 但至少唔認為係你口中所講咁得個吹字. 話360整體上比PS3強無問題, 但同時你亦要明白CELL都有佢既長處, 話360 general purpose processing power比PS3 多, 但CELL既設計理念一開始就唔係for general purpose... 所以觀點與角度, 根本都無一個簡單既答案囉~
舊 09-15-13, 08:02 PM   #383
Lure
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2007
PSN  IDHunter_Lure
Ha Ha
明嫁啦!
PS4 勁過XBox1嘅時後就叫你睇Game先講!
PS3 啲Game 勁過Xbox360就叫你睇個chart.
再拗邊個啲先叫勁就叫你睇銷量.
捉衣因邊到會捉得完嫁.
每隻game又好電影又好音樂又好...
都係每個玩家有自己再重生演釋過嫁啦.
有人覺得好,有人覺得咁都叫好,
大家都覺得好,有人又覺自己好過你.
真係有共識需要咩.
但老實講話人自high的,
而你又真係講中佢真係自High.
你就真係比佢悲哀,又或者佢比你幸福好多.
Lure 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-13, 08:10 PM   #384
CMS
Game Master

引用:
SORRY~ 我成日將SPE想成SPU.

2005個時連360都未出, 外界連PS3到底係點運作都未知, 單就你以上嗰編文章就可斷定PS3比360弱? (結果現今PS3圖像上真的比360差三倍?)

我唔會覺得CELL係潛力無限, 但至少唔認為係你口中所講咁得個吹字. 話360整體上比PS3強無問題, 但同時你亦要明白CELL都有佢既長處, 話360 general purpose processing power比PS3 多, 但CELL既設計理念一開始就唔係for general purpose... 所以觀點與角度, 根本都無一個簡單既答案囉~
如繼續自HIGH 請自便 (P.S: 請過去 PS4度發表)
己覺得好厭,唔想再回POST.

2005那篇只係指出 CELL =1 core CPU

打機唔只圖像,CPU 都要有相當能力
當你用ATOM + GTX680
GPU 部份幾勁冇用,CPU唔足發揮出來 (潛力無限都冇用,根本發揮唔到出來)

CPU本身就要基本運算能力,配上SPE己經係錯配(所謂頭大身細)
舊 09-15-13, 11:40 PM   #385
billlam
Crazy Gamer

引用:
如繼續自HIGH 請自便 (P.S: 請過去 PS4度發表)
己覺得好厭,唔想再回POST.

2005那篇只係指出 CELL =1 core CPU

打機唔只圖像,CPU 都要有相當能力
當你用ATOM + GTX680
GPU 部份幾勁冇用,CPU唔足發揮出來 (潛力無限都冇用,根本發揮唔到出來)

CPU本身就要基本運算能力,配上SPE己經係錯配(所謂頭大身細)
OK~ 我都講埋就走...
2005那篇只係指出CELL只有一粒general purpose CPU cores, 但你唔可以就此單純咁定義CELL係single core CPU囉~ 咁人地CELL個架構啲SPEs先係真正既運算單元麻...
你將個重點放係粒PPE到,似乎有啲捉錯用神.

另外,一路以來PS3比人話頭大身細,好似都係指CPU強GPU弱...
另一編IGN文章又有另一結論囉...
舊 09-16-13, 12:48 AM   #386
王小虎
God of Gamer

註冊日期: Apr 2002
而且唔係三個core就等如勁三倍...寫的人好似完全唔識電腦咁... wiki話Sony的Cell係9 core...唔通又真係勁過360的3 core三倍咩... 我都覺得MS rep答得啱,咩都唔好講,用遊戲分勝負啦。

http://en.wikipedia.org/wiki/Multi-core
Sony/IBM/Toshiba's Cell processor, a nine-core processor with one general purpose PowerPC core and eight specialized SPUs (Synergystic Processing Unit) optimized for vector operations used in the Sony PlayStation 3

而且我覺得一向機能唔係決定性因素,差幾個frames,解像度高dd,有咩關係。如果真係機能強就贏,咁所有人唔使買console,買部最高階PC就好了。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-13, 06:37 AM   #387
david
The One

註冊日期: Mar 2002
Microsoft shows off the first retail Xbox One box

by Sophie Prell (21 minutes ago)

Like a proud parent sharing pictures of their child, Xbox LIVE Director of Programming Larry Hryb, aka Major Nelson, has revealed the company's first Xbox One system off the assembly line via Twitter. The mystery can be sustained no longer, and we now know exactly what a retail Xbox One looks like. It's green! Surprise!

Microsoft Game Studios head Phil Spencer will be bringing the Xbox One to the Tokyo Game Show, where there will also be eight Xbox One games playable on the show floor.

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-13, 08:23 PM   #388
taikin0901
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2011
Wii U IDtaikin0901
PSN  IDTAIKIN_CHAN
XBox Live GamertagTAIKIN
收到個email,如果google translate 無錯就係話部Xbox one唔可以送意大利以外嘅地方..........有無訂左嘅ching都收到呀?
taikin0901 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-13, 09:01 PM   #389
D-Joe
Game Master

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDN2O1990
XBox Live GamertagN2O1990HK
我都收到了sosad,已經砍左單
唔知香港有冇店舖有得訂,定係要靠玩亞唔通

舊 09-16-13, 09:12 PM   #390
taikin0901
Crazy Gamer

引用:
作者: D-Joe 查看文章
我都收到了sosad,已經砍左單
唔知香港有冇店舖有得訂,定係要靠玩亞唔通
但係啲game又無cut wo。好彩無cut美國個order,希望順利收到啦
舊 09-16-13, 09:16 PM   #391
D-Joe
Game Master

不過呢個amazon真係,一係就應該唔比訂一比就應該送埋,拖左一個月先砍人單麻鬼煩

舊 09-16-13, 09:19 PM   #392
taikin0901
Crazy Gamer

引用:
不過呢個amazon真係,一係就應該唔比訂一比就應該送埋,拖左一個月先砍人單麻鬼煩
係囉空歡喜一場
舊 09-16-13, 10:51 PM   #393
D-Joe
Game Master

頭先去玩亞睇睇WiiU歐美水貨做參考
食水都好深下

有冇人知有冇店舖會運水貨
Btw樓上美國個bestbuy係用轉運方式去訂黎香港?

此篇文章於 09-16-13 10:53 PM 被 D-Joe 編輯。
D-Joe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-13, 10:58 PM   #394
taikin0901
Crazy Gamer

引用:
頭先去玩亞睇睇WiiU歐美水貨做參考
食水都好深下

有冇人知有冇店舖會運水貨
Btw樓上美國個bestbuy係用轉運方式去訂黎香港?
寄去屋企人度再寄返黎
舊 09-17-13, 07:21 AM   #395
D-Joe
Game Master

哦咁冇計了,唯有用轉運方法

舊 09-17-13, 12:55 PM   #396
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
2013年9月17日、マイクロソフトスタジオのプレジデント、フィル・スペンサー氏がエンターブレインとの
単独取材に応じ、新世代機Xbox Oneの国内における発売時期が2014年となることを明らかにした。
スペンサー氏は、「万全の態勢で臨むために、2014年のリリースが最適と判断しました」とのことだ。

価格などの詳細に関しては、いずれ時期が来たらアナウンスするとのことだ。

舊 09-18-13, 03:10 PM   #397
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
英文報導: 日本2014年發售
http://www.vg247.com/2013/09/18/xbox...rmed-for-2014/

講完等於無講. 都預佢係2014年出架啦. 問題係2014幾時o者.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-13, 03:19 PM   #398
now_loading
God of Gamer
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
睇埋呢幾日TGS, 如果乜都冇, 就2015 出都 WFC..
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-13, 04:47 PM   #399
Shinjyo
Crazy Gamer
路人甲

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: now_loading 查看文章
睇埋呢幾日TGS, 如果乜都冇, 就2015 出都 WFC..
Me too. 觀望埋tgs先諗衝唔衝amazon us版
Shinjyo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-13, 05:01 PM   #400
D-Joe
Game Master

引用:
作者: ahleung 查看文章
英文報導: 日本2014年發售
http://www.vg247.com/2013/09/18/xbox...rmed-for-2014/

講完等於無講. 都預佢係2014年出架啦. 問題係2014幾時o者.
2-6月,PTT有人翻譯
佢地唔會係TGS講正式發售日,唔洗望
日系獨佔(佢地話有)都係等公佈發售日時先講

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
XBOX 360 XBOX ONE SLIM 1個月金會員卡 XBOX LIVE GOLD CARD $35 1張 carmanshiu 買賣專區 0 03-18-14 12:16 AM
XBOX 360 XBOX ONE SLIM 1個月金會員卡 XBOX LIVE GOLD CARD $35 1張 carmanshiu 買賣專區 3 03-13-14 01:25 PM
XBOX 360 XBOX ONE SLIM 1個月金會員卡 XBOX LIVE GOLD CARD $35 1張 carmanshiu 買賣專區 3 02-07-14 06:04 PM
XBOX 360 XBOX ONE SLIM 1個月金會員卡 XBOX LIVE GOLD CARD $35 1張 carmanshiu 買賣專區 3 01-18-14 09:47 AM
[XB1] Xbox One 情報區 Vol. 1 (請移玉步 Vol 2) ahleung 電視遊戲討論版 1187 07-02-13 09:31 AM

現在的時間是 12:49 PM

手機版 | APP版