Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-25-13, 12:21 AM   #276
taikin0901
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2011
Wii U IDtaikin0901
PSN  IDTAIKIN_CHAN
XBox Live GamertagTAIKIN
引用:
作者: D-Joe 查看文章
嗯,同歐盟一樣,只係個電壓會係範圍220-230V,就好似如果國際牛都110-240吧,唔會見有人將意大利既電壓獨立於歐盟其他國家,不過意大利有個奇怪專用插頭,希望M$唔係用果個用歐盟既兩腳算,如果唔係要去買線(萬能插蘇都未必用到)
電壓問題可以睇呢度
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%AE%...88%97%E8%A1%A8
同埋印象香港供電都有+-6%容許範圍,或者你可以打去中電/港燈問問

http://www.yung-li.com.tw/tw/info/ww_specifications.htm
BTW發現英國原來係220-240,一直唔知
呢樹有講:儘管義大利境內有相當多種插頭在使用,包括在歐洲最普遍被使用的雙圓柱型插頭 (型號為CEE 7/16),不過義大利官方的標準插頭/插座是CEI 23-16/VII。CEI 23-16/VII插頭是一種三根圓柱排成一列的三腳插頭,中間的插腳的作用是接地。由於插頭可以正插或反插進插座中,這是一種非極化的插頭。相對應的CEI 23-16/VII插座則為三圓孔排成一列的插座。

有埋圖睇,意大利用C,F,L

http://www.backpackers.com.tw/guide/...#C_.E5.9E.8B
taikin0901 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-13, 01:36 AM   #277
ac2509
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2004
見大家討論得咁熱烈, 但又好似無點提買PAL版機嘅"潛在"問題... 等我做一做依個"醜人"啦

如果你本身要求唔高, 又或者預計一定會買多部香港行貨, 可以跳過唔洗睇.

如果以上皆否的話, 就希望你真係可以用少少時間去睇晒呢兩個link:
http://hometheater.about.com/od/tele...cpalframes.htm
http://www.destructoid.com/feel-the-...s-102886.phtml

我自己嘅結論就係, 行貨唔太遲就等買行貨, 真係等唔切的話就買美版
ac2509 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-13, 01:49 AM   #278
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: ac2509 查看文章
見大家討論得咁熱烈, 但又好似無點提買PAL版機嘅"潛在"問題... 等我做一做依個"醜人"啦

如果你本身要求唔高, 又或者預計一定會買多部香港行貨, 可以跳過唔洗睇.

如果以上皆否的話, 就希望你真係可以用少少時間去睇晒呢兩個link:
http://hometheater.about.com/od/tele...cpalframes.htm
http://www.destructoid.com/feel-the-...s-102886.phtml

我自己嘅結論就係, 行貨唔太遲就等買行貨, 真係等唔切的話就買美版
1. game 延期/唔出等問題, 既然無鎖區, 可以買歐版機玩美版game.

2. PAL/NTSC輸出問題, 我唔識.
歐版主機有無因為遷就當地電視制式, 而做左D硬件上既customization?
如果無, 我駁落香港賣既電視機, 應該係唔駛擔心呢D問題.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-13, 01:51 AM   #279
D-Joe
Game Master

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDN2O1990
XBox Live GamertagN2O1990HK
引用:

如果部Xbox One自帶mon就可能會有呢個問題

引用:
作者: ahleung 查看文章
1. game 延期/唔出等問題, 既然無鎖區, 可以買歐版機玩美版game.

歐版主機有無因為遷就當地電視制式, 而做左D硬件上既customization?
呢樣其實睇TV,個TV有60hz咁就60hz

不過其實就算360都有得選PAL50定60,你用PAL電視的話
http://support.microsoft.com/kb/917304/zh-tw

此篇文章於 08-25-13 02:00 AM 被 D-Joe 編輯。
D-Joe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-13, 02:01 AM   #280
ac2509
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: ahleung 查看文章
確係會!

以XBOX 360為例, NTSC機上粒ANA chip係出1080p/60嘅訊號去部電視到, 而PAL版機就係出1080p/50.

引用:
確係會出到畫面, 除非你部電視太舊款, 食唔到1080p/50嘅訊號, 詳見我#277個post第一個link

至於1080p/60同1080p/50有無分別呢?

呢個就正正係#277我提到"本身要求唔高"嘅原因
ac2509 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-13, 02:04 AM   #281
D-Joe
Game Master

就算360既PAL機都有60hz選項的
何況而家Xbox One,部TV支援60hz自然就set得
我甚至懷疑Xbox One仲支唔支援50hz...(因為已唔支援SDTV,HDTV一般都50/60都支援得,360同PS3一般情況下都會自動波選60hz,無論咩版,有D GAME仲直頭唔支援50hz,試諗下歐洲好多HD電視本身都支援哂60hz以上,電視節目就話啫,打機仲迫佢地50hz的話肯定唔少人係網上嘈過,例如eurogamer呢D成日試game既site)
參考:
http://www.eurogamer.net/forum/thread/133493

或者各位可以考慮問下係大陸既friend(如有)呢個問題,因為大陸係PAL制式

Edit:
等陣,香港既電視都係PAL黎架啦(同英國同一個),360既DVD先咁分啫(但同制式無關),但而家Xbox One都冇鎖區呢樣野了
同埋其實PAL/NTSC係模擬訊號,HDMI係數碼訊號(雖然有分hz但唔關PAL/NTSC事,在於部TV點支援法)
參考:
http://www.reddit.com/r/xboxone/comm..._support_60hz/

此篇文章於 08-25-13 07:44 AM 被 D-Joe 編輯。
D-Joe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-13, 09:17 AM   #282
taikin0901
Crazy Gamer

引用:
確係會!

以XBOX 360為例, NTSC機上粒ANA chip係出1080p/60嘅訊號去部電視到, 而PAL版機就係出1080p/50.

確係會出到畫面, 除非你部電視太舊款, 食唔到1080p/50嘅訊號, 詳見我#277個post第一個link

至於1080p/60同1080p/50有無分別呢?

呢個就正正係#277我提到"本身要求唔高"嘅原因
想請教吓兩者係質素上分別係邊呢?同埋其實PAL機一樣可以出到60HZ

此篇文章於 08-25-13 09:40 AM 被 taikin0901 編輯。
舊 08-25-13, 02:20 PM   #283
D-Joe
Game Master

50hz頂多50fps
同埋以電視制式黎講,香港都係PAL其實

舊 08-25-13, 02:47 PM   #284
taikin0901
Crazy Gamer

引用:
50hz頂多50fps
同埋以電視制式黎講,香港都係PAL其實
其實主要都係係電視廣播同埋以前模擬信號先大問題 , 而家行DIGITAL如果1080行60 係逐行掃描所以係60P , 1080/50就係隔行掃描 . 同埋而家大部分電視都會自動調節 , 所以應該唔會大問題 .

PS:其實理論上PAL係比NTSC靚 , PAL係625線 , NTSC係525 . 不過呢啲影響都係主要係以前CRT年代

以上有錯唔好打 , 大家討論討論
舊 08-25-13, 02:53 PM   #285
D-Joe
Game Master

引用:
作者: taikin0901 查看文章
其實主要都係係電視廣播同埋以前模擬信號先大問題 , 而家行DIGITAL如果1080行60 係逐行掃描所以係60P , 1080/50就係隔行掃描 . 同埋而家大部分電視都會自動調節 , 所以應該唔會大問題 .

PS:其實理論上PAL係比NTSC靚 , PAL係625線 , NTSC係525 . 不過呢啲影響都係主要係以前CRT年代

以上有錯唔好打 , 大家討論討論
睇Reddit討論似乎係咁
所以得HDMI既XB1(甚至PS4)其實都冇乜需要理了

舊 08-25-13, 03:03 PM   #286
taikin0901
Crazy Gamer

引用:
睇Reddit討論似乎係咁
所以得HDMI既XB1(甚至PS4)其實都冇乜需要理了
如果有睇開日本高清節目就會發現其實都係行1080/50i . 樓上ching會唔會係擔心由pal轉ntsc 多一層轉換就有機會loss咁啲野 , 又或者經電視插值就唔夠原汁原味 . 不過可能我啲器材cheap cheap 所以就無咁深研究 , 但求又平又有得早啲玩就ok
舊 08-25-13, 03:14 PM   #287
liar
Game Master

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDLastcoin
XBox Live Gamertagbbconlinenews
引用:
作者: 八仙果 查看文章
由 PS2 年代起,RR 都是我的跟機 game。
可能今次真的趕不及,又可以失驚無神變成下載遊戲的首發。
好似RR7已經係NB自己做既最後一隻RR,而家外判左比人,變左隻類似Burnout咁既GAME.
今年黎緊重有隻"免費"版出.PC已經有得玩...

http://www.ridgeracerdriftopia.com/en/
(成隻GAME其實就係之前隻unbounded改左做免費版,但係炒左車要用真錢維修!)

原來永瀨麗子個系列已經可以等Reboot.

此篇文章於 08-25-13 03:23 PM 被 liar 編輯。
liar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-13, 03:22 PM   #288
D-Joe
Game Master

引用:
如果有睇開日本高清節目就會發現其實都係行1080/50i . 樓上ching會唔會係擔心由pal轉ntsc 多一層轉換就有機會loss咁啲野 , 又或者經電視插值就唔夠原汁原味 . 不過可能我啲器材cheap cheap 所以就無咁深研究 , 但求又平又有得早啲玩就ok
香港電視係PAL,所以其實用模擬訊號的話轉都冇轉吧

舊 08-25-13, 03:28 PM   #289
taikin0901
Crazy Gamer

引用:
香港電視係PAL,所以其實用模擬訊號的話轉都冇轉吧
其實而家嘅電視基本就無分嘅 , 電視廣播就有分
舊 08-25-13, 03:36 PM   #290
D-Joe
Game Master

引用:
其實而家嘅電視基本就無分嘅 , 電視廣播就有分
嗯,所以唔洗擔心呢D,唔係歐洲果邊實早就嘈過,尤其好多試GAME網站都係歐洲(上面eurogamer條link其實係話Halo 3只支援60hz,估計而家9成GAME都係咁)
好似目前得一隻Hitman HD係因為有bug先需要手動將50hz改成60hz

舊 08-25-13, 03:50 PM   #291
taikin0901
Crazy Gamer

引用:
嗯,所以唔洗擔心呢D,唔係歐洲果邊實早就嘈過,尤其好多試GAME網站都係歐洲(上面eurogamer條link其實係話Halo 3只支援60hz,估計而家9成GAME都係咁)
好似目前得一隻Hitman HD係因為有bug先需要手動將50hz改成60hz
唔知係咪真係11月5號出呢 , 超期待
舊 08-26-13, 12:53 PM   #292
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
係咁易上sony, sharp網頁望兩下
見部部機都支援晒NSTC, PAL, 我估冇大問題掛?(返家認真再search下自己家d電視o既spec先)

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-13, 02:47 PM   #293
D-Joe
Game Master

引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章
係咁易上sony, sharp網頁望兩下
見部部機都支援晒NSTC, PAL, 我估冇大問題掛?(返家認真再search下自己家d電視o既spec先)
其實用HDMI已經可以唔洗理

舊 08-26-13, 03:04 PM   #294
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002

睇完片,有點期待用新手掣的RT開槍帶來的新感覺,
另外睇嚟LS同RS經過幾千萬次的使用率之後還是會磨出粉末出來。

Hands on with the New Xbox One Controller

http://youtu.be/sG0L_xJfFro

Last week we showed off the technology of the new Xbox One controller. This week Xbox's Graeme "@AceyBongos" Boyd talks with Senior Product Designer Quintin Morris on how that technology makes the new Xbox One controller our best controller yet.

此篇文章於 08-26-13 03:11 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-13, 04:44 PM   #295
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
希望兩個菇耐久性高d啦,我玩fps咁多年前後換左四個手制
全部因為玩到冬菇會自動漂移

相薄

此篇文章於 08-26-13 05:48 PM 被 大覺屋師真 編輯。
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-13, 07:43 PM   #296
IDGAF
The One

XBOX One手掣+NEW KINECT的玩法。
有少少似細個拎住個手掣郁來郁去避子彈(明明無用,當年…)

Hands-on with Xbox One's next-gen Kinect | Engadget

While Gamescom hasn't technically started yet, Microsoft's troops have already arrived in Cologne. In fact, we've already been gifted some details about new titles, but we also managed to get a little more intimate with the new Kinect. You know, the one there's been all that fuss about. But if you do plan on using it, skidaddle past the break to see more about how it works.

http://youtu.be/01y1vXBl1-8

舊 08-26-13, 07:49 PM   #297
IDGAF
The One

Interview With Microsoft's Phil Harrison on the Xbox One | Engadget

Microsoft Xbox corporate VP Phil Harrison isn't worried that making publishing open on Xbox One will flood the console's storefront with junk. In fact, he welcomes the impending flood. "I hope we have to deal with tens of thousands of games," Harrison told Engadget in an interview this week during Gamescom 2013.

http://youtu.be/6CcYKGwXSW4

舊 08-26-13, 09:21 PM   #298
rwtk
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章
希望兩個菇耐久性高d啦,我玩fps咁多年前後換左四個手制
全部因為玩到冬菇會自動漂移
我玩fifa only 都消滅了3個手制
rwtk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-13, 09:28 AM   #299
ComeLOLoh
God of Gamer

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
白色好靚

舊 08-27-13, 01:41 PM   #300
now_loading
God of Gamer
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
.圖解 :-

引用:
Microsoft 將為員工推出限定版白銀色 Xbox One?

除了穩定的收入之外,在 Microsoft 工作還是有許多額外福利的,手機、平板這些都已有先例,現在似乎要輪到全新的 Xbox One 了。日前在 NeoGAF 和 Reddit 上不約而同地出現了上面這張截圖,如果它並非虛構的話,那圖中這款刻著「I made this(這是我做的)」等字樣的銀白配色主機就是 Microsoft 為互動娛樂部成員(今年 7 月 12 日至上市日間在公司工作的全職員工)所準備的獎勵了。

除了主機之外,這些幸運兒還將獲得一年 Xbox Live 會員和所有第一方遊戲(1P 應該代表的就是 first party 吧?)。不過現階段來看上面這些都還只是流言,但我們感覺其可能性不小就是了。如果這是有人蓄意 Photoshop 的話,應該會順手把 Kinect 也一起弄白吧。當然,搞不好這也是作圖者故意要我們這樣想的...(真糾結)
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
XBOX 360 XBOX ONE SLIM 1個月金會員卡 XBOX LIVE GOLD CARD $35 1張 carmanshiu 買賣專區 0 03-18-14 12:16 AM
XBOX 360 XBOX ONE SLIM 1個月金會員卡 XBOX LIVE GOLD CARD $35 1張 carmanshiu 買賣專區 3 03-13-14 01:25 PM
XBOX 360 XBOX ONE SLIM 1個月金會員卡 XBOX LIVE GOLD CARD $35 1張 carmanshiu 買賣專區 3 02-07-14 06:04 PM
XBOX 360 XBOX ONE SLIM 1個月金會員卡 XBOX LIVE GOLD CARD $35 1張 carmanshiu 買賣專區 3 01-18-14 09:47 AM
[XB1] Xbox One 情報區 Vol. 1 (請移玉步 Vol 2) ahleung 電視遊戲討論版 1187 07-02-13 09:31 AM

現在的時間是 12:16 PM

手機版 | APP版