Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 影音館

主題工具 顯示模式
舊 01-23-15, 05:15 PM   #476
teealpha
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
引用:
作者: 山內 一典 查看文章
D100果類機最吸引可以同啲SACD PLAYER玩錄DSD
如果有其他靚架撐/時間又可以慢慢玩下錄音
成部拎出街聽始終唔太方便……
D100錄DSD係搵自己黎搞,一係3.5mm入、一係用咪錄,兩樣野都係整蠱自己
最攞命係每錄完一首就要自己手動STOP,等佢之後生另一個FILE,唔係就成隻碟變成一大舊DSD
錄DSD唔似得錄MD咁有得落T-MARK之後執,部D100個T-MARK只係預你錄WAVE先有用

引用:
作者: HI_Ricky 查看文章
錄SACD 要有好靚好靚SACD PLAYER 先有用
平平地 RIP SACD仲好啦 :P
RIP碟既架生都唔平喎(而且又買少見少呢)…不過就點都平過PLAYER多多聲就真
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-15, 06:51 PM   #477
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
如果只可以analog 就唔攪喇
我重以為可以用sacd player 光纖out直接錄佢個DSD 添, HAHA … 唔識

舊 01-23-15, 09:53 PM   #478
HI_Ricky
God of Gamer
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
引用:
我重以為可以用sacd player 光纖out直接錄佢個DSD 添, HAHA … 唔識
一直以黎SACD 都係封印左192數碼輸出, 要有192就只有analog....
但最後,成乜PS3,敗也PS3, 就係咁 SACD完美DSD就只有傳說中究極機皇血統先做到

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-24-15, 12:14 AM   #479
teamkiller

註冊日期: Dec 2003
引用:
一直以黎SACD 都係封印左192數碼輸出, 要有192就只有analog....
但最後,成乜PS3,敗也PS3, 就係咁 SACD完美DSD就只有傳說中究極機皇血統先做到
淘寶800蚊有翻新機專係用黎rip sacd....但諗左好耐都買唔落手....
個人其實就唔太鍾意sacd 既聲....買碟多數都買24k金碟果D....

舊 01-24-15, 01:10 AM   #480
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
最大問題係個人想聽嘅歌9.9首都無出過SACD ><
如果d 香港唱片公司開放晒d DSD , 24bit/192kHz 比人DL 又怕有老番問題 , 返唔到轉頭
雖然歐美,日本已做緊…

舊 01-24-15, 01:15 AM   #481
HI_Ricky
深山人士

引用:
作者: teamkiller 查看文章
淘寶800蚊有翻新機專係用黎rip sacd....但諗左好耐都買唔落手....
個人其實就唔太鍾意sacd 既聲....買碟多數都買24k金碟果D....
SACD要有部靚player 就可以好靚聲
所以平玩就....
RIP 左 1:1 DSD file 就已經大把靚player 比你試

當然如果有零用,買部MR-2000 屋企錄黑膠先好玩

https://www.facebook.com/machouse2004/
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
舊 01-24-15, 09:58 AM   #482
teealpha

引用:
光纖鎖死響16-bit 44.1Hz度
Sony衰過一次唔會再俾機會自己衰多鑊既

引用:
所以平玩就....
RIP 左 1:1 DSD file 就已經大把靚player 比你試

MR-2000行XLR錄黑膠…諗點砌套SYSTEM出黎唔難,不過冇錢實行呢
我之前用部MR-1聽WSD都唔覺得同WAV有太大分別先慘,都唔知係咪我同KORG八字唔夾

我自己目標都係諗住買部TASCAM DA-3000黎將D碟轉做DSD就算
舊 01-24-15, 12:38 PM   #483
teamkiller

引用:
所以平玩就....

我就是聽過靚player都無feel....
所以先考慮緊買唔買部翻新皇族機

黑膠就唔會諗住.....收集緊西電料砌西電膽.....點都唔會有閒錢玩架啦XD

舊 01-24-15, 12:53 PM   #484
HI_Ricky
深山人士

引用:
作者: teealpha 查看文章

MR-2000行XLR錄黑膠…諗點砌套SYSTEM出黎唔難,不過冇錢實行呢
我之前用部MR-1聽WSD都唔覺得同WAV有太大分別先慘,都唔知係咪我同KORG八字唔夾

我自己目標都係諗住買部TASCAM DA-3000黎將D碟轉做DSD就算
KORG 真是要夾 , 唔係人人arm

DA3000 都好玩呀, 大家把野改~

BTW, 其實依家好接近番到原點 " SOURCE " , CD 好過黑膠 偉論已經不攻自破,黎緊會玩乜? CD EMU? LP EMU ? XD

當知道CD機 拆走頭換上EMU , 果種沒得依靠化學物質既音樂會係點 , 後面咁解碼係咪真沒失真? 所有CD 盤復活?

此篇文章於 01-24-15 12:56 PM 被 HI_Ricky 編輯。
舊 02-07-15, 09:38 AM   #485
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari

買左部dx90,d聲真心覺得正(唔好打頭)

此篇文章於 02-07-15 09:45 AM 被 sunhikari 編輯。
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-08-15, 12:36 AM   #486
teamkiller

換左舊電會唔同聲.....
暫時試過S3原裝電同大陸果隻飛毛腿Blue Dream最正
http://item.taobao.com/item.htm?spm=...cket=18#detail

舊 02-13-15, 05:27 AM   #487
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

Sony 唔玩MusicUnlimited ?

舊 02-13-15, 04:06 PM   #488
fami~yan
Game Master

註冊日期: Nov 2009
Nintendo Switch ID302513154147
PSN  IDfami-yan
想問下DX50同FIIO X3邊隻好D?
fami~yan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-13-15, 05:28 PM   #489
teealpha

引用:
作者: fami~yan 查看文章
WHY NOT X5?
我知,貴一截嘛
舊 02-13-15, 10:25 PM   #490
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
考慮得x5可以考慮埋X1+E12A
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-14-15, 12:14 AM   #491
teamkiller

引用:
唔洗諗....DX50.....
X3送比我都唔要....冷聲到得人驚....得個清字

舊 02-14-15, 01:00 AM   #492
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

而家好似好多地方DX90都平左
$25-2600 攪得掂
但我唔好彩 , 部DX90 買唔夠1年3.5PHONEOUT 已收皮
今日已拎返去DMA整 , 最快3月尾先有得拎返(´(ェ)`)
買左2-3年嘅同廠dzero比我強姦甘用法都重好地地

對部野已經完全失去信心 , 應該衝ZX2算 , 唔洗再煩……

舊 02-15-15, 10:59 PM   #493
fami~yan
Game Master

註冊日期: Nov 2009
Nintendo Switch ID302513154147
PSN  IDfami-yan
引用:
可能我未試到DX50,搵日落去試埋先(新仔唔夠薑叫人拎其他出黎試...)
另外DX90同X5相比呢?其實我筆直有2K中,都可以諗下既
fami~yan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-16-15, 12:04 AM   #494
shield
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2006
3DS Friend Code1633 4520 6340
引用:
而家好似好多地方DX90都平左
$25-2600 攪得掂
但我唔好彩 , 部DX90 買唔夠1年3.5PHONEOUT 已收皮
今日已拎返去DMA整 , 最快3月尾先有得拎返(´(ェ)`)
買左2-3年嘅同廠dzero比我強姦甘用法都重好地地

對部野已經完全失去信心 , 應該衝ZX2算 , 唔洗再煩……
師兄如去到呢個價可試埋AR M2
因工作關係AB左兩部機一段時間
聲方面個人覺得AR M2> ZX2

此篇文章於 02-16-15 12:07 AM 被 shield 編輯。
shield 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-16-15, 11:53 AM   #495
teealpha

引用:
作者: X&Y 查看文章
考慮得x5可以考慮埋X1+E12A
門面話:
真係…叫得諗X5點會叫人諗返轉頭諗X1,X1根本係CUT COST再CUT出黎,樣就靚仔但硬件差距唔會解決到

真心話:
梗係叫人買完X5先再另外買AMP啦

引用:
X3好清?我冇試過X3唔知
X5我就試過,有D粗聲,唔係我鐘意聽既聲,再講佢個外型只會令我諗起屋企個煤氣爐

引用:
可能我未試到DX50,搵日落去試埋先(新仔唔夠薑叫人拎其他出黎試...)
另外DX90同X5相比呢?其實我筆直有2K中,都可以諗下既
叫人拎黎試咪拎黎試囉,音響野你話唔啱自己聽的話SALES都冇你符
再講2K中價機之嘛,我俾人叫去幫佢試部P90SD,仲話我覺符OK的話佢就J喎…咁俾壓力我

唔理你諗住買DX90、X5甚至上到ZX2都好,呢類機都有樣缺點,只要FIRMWARE有變動都好大機會會變左聲,呢個VERSION你啱聽唔代表下個VERSION都啱聽,單單呢點令我覺得部機功能再強都冇保障,完全係由寫FIRMWARE果個話晒事
舊 02-16-15, 08:27 PM   #496
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
引用:
作者: shield 查看文章
師兄如去到呢個價可試埋AR M2
因工作關係AB左兩部機一段時間
聲方面個人覺得AR M2> ZX2
AR M2 之前預售平一千,不過呢個價位得8小時電同64G⋯⋯
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-16-15, 09:59 PM   #497
teamkiller

引用:
作者: C.Ryo 查看文章
AR M2 之前預售平一千,不過呢個價位得8小時電同64G⋯⋯
呢D唔重要.....最重要係把聲....搵日要去試試先

我就剛剛試左ZX2.....Sony又出多舊垃圾....真係當人地傻的

好在我一直都等緊Aune M2......好似話四月就出了....

此篇文章於 02-16-15 10:02 PM 被 teamkiller 編輯。
teamkiller 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-16-15, 10:32 PM   #498
teealpha

引用:
呢D唔重要.....最重要係把聲....搵日要去試試先

我就剛剛試左ZX2.....Sony又出多舊垃圾....真係當人地傻的

好在我一直都等緊Aune M2......好似話四月就出了....
SONY既SOFTWARE編程能力不嬲都係傻既,仲要用人地開發出黎而唔係自家既ANDROID系統,咁就更加係雙重奶野啦

不過無可否認SONY自家硬件真係唔錯,好似D100咁真係用落好滿意
等我又搵日睇下有冇ZX2試下黎恥笑先
舊 02-17-15, 01:21 AM   #499
Justine
Game Master
Dystopia鼓手

註冊日期: Apr 2003
ibasso d野真係唔好再搞我
DX50同DX90聲係ok,但個UI用到我火火地,bug多都算,仲要久唔久handㄧ次
兩部我都有過,亦都放晒
依家用緊X5+VorzAMP pure,用咁耐ㄧ次都冇hand過
不過來緊新年有錢可能換ZX2/AR-M2

Justine 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-17-15, 11:58 PM   #500
teamkiller

引用:
作者: teealpha 查看文章
SONY既SOFTWARE編程能力不嬲都係傻既,仲要用人地開發出黎而唔係自家既ANDROID系統,咁就更加係雙重奶野啦

不過無可否認SONY自家硬件真係唔錯,好似D100咁真係用落好滿意
等我又搵日睇下有冇ZX2試下黎恥笑先
佢自家系統好勁架.....但佢唔再整ja ma

如果唔係D100太大部既,我都會買...

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[MOVIE] LIMIT OF LOVE 海猿 -UMIZARU- 06.05.06 日本上映 Marco 電影版 32 09-08-10 11:51 PM
"娛樂大搜查"之延續...?"東張西望"(06/06同時段首播) Busconcamp Neo Entertainment TREND 53 06-18-09 08:03 PM
[PS2]J League Winning Eleven 10 + Europe League 06'-07' , 06年11月22日發售 6402oen 電視遊戲討論版 17 11-02-06 12:57 PM
23/06~24/06齊秦"情歌齊唱香港演唱會"...日前宣佈取消 Busconcamp Neo Music UNIVERSE 0 06-19-06 09:32 PM
[XB360]NBA Live 06圖片及影片,美版11月15日,日版06年1月19日發售 神祕人1號 電視遊戲討論版 36 11-18-05 01:16 PM

現在的時間是 06:58 AM

手機版 | APP版