Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 02-21-17, 06:53 PM   #901
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
Del
由手機版發出

此篇文章於 02-21-17 07:12 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-22-17, 06:35 AM   #902
david
The One

註冊日期: Mar 2002
警長吹雞集會:
唔會連巴士佬都不如吓?

引用:

警務處處長盧偉聰罕有開綠燈為判囚七警進行內部籌款,惹來部份警務人員反彈,在facebook發公開信不滿為犯法七警籌安家費;另一邊廂,有警務人員昨在警察群組「吹雞」,呼籲警員今日出席4個警察協會聯合特別代表大會,商討為七警籌款等事宜,更援引日前巴士車長被警方抄牌而激起司機按章上落客事件,「你唔會連巴士佬都不如吓?」冀召集逾2萬人出席,以示團結。有傳媒更指會上將有默站儀式。

警察隊員佐級協會、警務督察協會、警務處警司協會及海外警務督察協會今天晚上在旺角警察遊樂會室內運動場召開聯合特別代表大會,向會員匯報七警案的善後工作,包括內部籌款等相關詳情。大會希望集會將有數千警員出席。警察隊員佐級協會向傳媒解釋,該會在協助七警方面做了很多工作,今晚將會向會員交代並聽取意見,再向警隊管理層反映。《成報》則報道,大會將藉默站儀式表達對七警案的感受。

指警隊已被分化

為了增加集會人數,昨有懷疑警察WhatsApp群組流傳訊息,呼籲警員參加集會,以示團結;其中一名警署警長更援引日前的車長按章上落客事件,痛陳利害指「各位(警務人員)連巴士佬都咁團結,你唔會連巴士佬都不如吓?」意指本周一3大專利巴士部份車長因抄牌事件發起的按章上落客行動。他又說,警隊中初級警員也有2.4萬人,「無可能有一萬人返中更㗎!」又指今日出席聯合特別代表大會人數若不能超過1萬人,「咁就衰俾人睇㗎啦!」他又強調,若大家齊心,包括退休警出席,「要過二萬人,先有威力㗎!真喺(係)一個不能少,大家俾心機心吹大雞!」

另一名前警察教官則稱只是抒發心底話,不是以老師身份呼籲,「大家好好考慮出席與否」,又指警察已被人分化了,「好好值(藉)一次聚會再次團結力量」。
沒有最禮義廉

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-22-17, 09:21 PM   #903
怪盜小G
God of Gamer
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
支持依家示威緊既龜集體辭職以示抗議

睇電視都知向上級抗議要準備埋白信封架啦
怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-22-17, 09:48 PM   #904
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
咁都冇我最期待既畫面出現

光明頂講左膠
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-22-17, 10:18 PM   #905
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
有少少良知都唔去啦,咪死充
果7 件點幫得落,高級又要死充愛面子

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-22-17, 10:34 PM   #906
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
良知?可以當飯食?
我只知二萬元一個月,一餐可食幾碗飯
你同口腔期既港豬講良知?
我只見投考警察既人數再創新高

光明頂講左膠
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-22-17, 10:42 PM   #907
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2010
佢地仲話有一半的警員出席...可想而知,話黑警呢個字眼根本冇講錯。
起碼你平時屌佢地,每兩個就中一個。
001015 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-22-17, 10:58 PM   #908
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
當做處長都講埋D咁既野既時候
就知警察無個正常啦

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-22-17, 11:13 PM   #909
真!DC
Banned User
奉行我道

有冇組織攪反黑警遊行?
由手機版發出
舊 02-22-17, 11:39 PM   #910
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
竟然厚面皮到話自己好大壓力
樓又唔駛供,年年加人工,鐵飯碗,
佢地憑乜野同人講自己好大壓力???

做野辛苦唔鬧得,一覺訓醒又一日,真係辛苦哂佢地

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛

此篇文章於 02-22-17 11:41 PM 被 大山椒魚 編輯。
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-17, 12:36 AM   #911
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
其實我真係想知 世界各地既警務人員係咪都係咁樣訓練到唔帶個腦同獨立思考能力出街?a

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-17, 12:41 AM   #912
gsw
らんらんる

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code2981 6141 9325
PSN  IDGODSCORPIONJP
而家覺得出街好危險,點都會有一個拎住槍既得佢有壓力你冇壓力既精神病人係你附近.

2009年11月17日2:01AM
2010年9月30日14:04PM
2012年2月29日10:55PM
gsw 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-17, 01:09 AM   #913
安安

註冊日期: Jan 2002
一路走來 始終如一

http://hk.apple.nextmedia.com/realti...31028/51847578
1977年10月28日 警員在警察總部集會要求特赦
引用:
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-17, 06:21 AM   #914
david
The One

半支警隊撐七犯
3.3萬人晒馬「要同事脫罪返出嚟」

引用:

七警因在暗角對公民黨前成員曾健超施襲,被判入獄兩年,淪為七犯。4個警察協會昨晚聯合舉行特別代表大會,商討對七警的支援方案。大會稱有33,000名警員及家屬出席,成香港有史以來最多現職警務人員與家屬出席的集會。不少參加者都身穿白衣,聲言是象徵「正大光明」。

由警察隊員佐級協會、警務督察協會、警務處警司協會及海外警務督察協會舉辦的特別代表大會,昨晚7時在旺角界限街警察體育遊樂會舉行。傍晚5時許,已有大批穿便服的警員進場,有人貼上「爭公義、還法治」的貼紙。大會晚上9時公佈,室外草地有22,000人,室內運動場有11,000人,合共33,000人到場,比目前香港警隊3萬人(不計文職)還要多。

警察隊員佐級協會主席陳祖光台上發言時稱,已到監獄探望七警,他們精神良好,並表明上訴意願,但擔心家庭經濟負擔和目前形勢對上訴的影響。他指諮詢律師意見後,要尊重司法制度,「我哋要7位同事堂堂正正喺法庭上洗脫罪名,行返出嚟」。協會有信心在法律及經濟上提供支援。

促訂侮辱公職人員罪

陳稱集會目的是為爭取警察的尊嚴,更是歷史時刻,「今(昨)日真係超出我個人預算,係史無前例,相信多過一個警隊人數」,估計到場者半數是警員,即約有半支警隊撐場。他說早前已向警務處處長盧偉聰申請內部籌款並已得到批准。他又稱警員執勤時經常遭人無理用語言或行為挑釁,要不合理地啞忍,如作出若干行動,卻遭批評為違規甚至違法。他稱今日會去信特首梁振英,要求立法訂立侮辱公職人員罪,在執行職務時不被言語或行為侮辱,以保執法者的尊嚴。

多名建制派人士出席集會,包括特首參選人葉劉淑儀、立法會議員何君堯、梁美芬等。警察隊員佐級協會創會會長兼港區人大譚惠珠亦有出席,她稱已與醫生梁智鴻成立敬言仁基金會,用作長遠支援佔中時期受法律影響的警員,提供經濟資助。該基金會已諮詢律師意見,董事皆為義務性質,行政費會由「我哋自己去承擔」,盈餘會撥至警察福利基金。

示範受辱高喊「X你老母」

警務督察協會主席李占安稱,大會建議參加者身穿白衣,是象徵「正大光明」,不怕被抹黑,更是代表警察服務社會和維持治安的初心。集會期間,各人高唱《愛拼才會贏》,又默站70秒。多名警員獲邀上台發言,其中一名陳姓警員說,認為自己返工有如第二次世界大戰中,被納粹德軍迫害的猶太人,全場即回答:「係!」他又指執勤時常被人侮辱,要「帶埋阿爸阿媽返工」,並示範平日受辱情況,在台上高喊「X你老母」,獲台下大聲歡呼叫好,甚至跟着呼應。

對警員晒馬集會,警方回應指,管理層會繼續與各協會一起為七位同事及他們的家屬提供適切協助。並對任何能確保有效執法的新措施或法例持開放態度。

今次是本港史上最多人參與的警務人員集會,對上一次大規模警察集會是在1977年,當時廉政公署成立後不久,嚴拿了260名貪污警務人員,警隊上下人心惶惶,數千名警員及家屬遊行至警察總部集會,有人更往廉署總部毆打廉署人員,結果迫令港督特赦部份貪污警。
犬不要臉,天下無敵。

---
舊 02-23-17, 07:20 AM   #915
ZeroChow
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
捱多三十年就係佢地天下啦,有乜好嘈

其實我都唔介意佢地打d示威者, 事關香港d示威真係毫無質素可言,雙方都準時到場準時收工,根本就係冇結果嘅show。有imput 冇 output, efficiency係0 嘅行為。

至少都要雙方互片,開幾下槍,放下火咁啦。
ZeroChow 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-17, 07:45 AM   #916
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
壓力。香港邊個無壓力㗎咁藉口都講得出
仲話納粹 真係讀多兩年書睇下咩叫納粹啦

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-17, 07:49 AM   #917
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
收到幾百封救情信,一封英文嘅都無,大粒嘅咪就係區議員
光頭佬咪話佢地無做錯囉,一封信搵鎗手寫都悟

最搞笑係佢地班代表律師,居然話無時間翻譯求情信信成英文
你收得錢就係要為個客爭取最大利益
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-17, 09:08 AM   #918
david
The One

市民質疑:唔信法律不應當差

引用:
四大警察協會晒馬集結,參與集會的警員無論入場及離場時,人流近乎逼爆整個太子。

途經集會現場附近的林先生認為,全港只有約3萬名警員,如今次集會確實有逾3萬名警員及家屬,可見警員不曾感到自己做錯及後悔,「如果佢哋有悔意,就一早講咗對唔住」,「我哋相信法律,佢哋咁做係畀市民同社會一個壓力,既然佢哋唔相信法律,都唔知仲應唔應該繼續做佢哋呢個崗位」。

集會現場有警察貼上「爭公義」字句,林先生指:「如果法官判佢哋冇罪,就真係冇公義。」集會人數眾多,林先生說:「我哋唔可以否定佢哋集會嘅權利,但成件事呢個唔係佢哋角色要做嘅行為,集會訴求係好無稽。」

逼爆馬路實施人流管制

集會原定7時舉行,下午6時半,人潮已逼爆馬路,汽車一度不能駛入,阻塞交通。晚上8時陸續有警員提早離場,通往集會地點的3條界限街及彌敦道馬路全晚堵塞。約20名交通警員及軍裝警員負責人流管制,呼籲同袍「盡快過、唔好跑」。

集會現場外的馬路,昨夜幾乎全晚被堵塞,即使行人燈亮紅燈時,仍有大批離開集會現場的警察或途經市民橫過馬路,須由交通警指揮交通。不少途經現場附近的市民皆對出現大量人流不明所以,有市民指「就算有球賽都冇可能出現咁多人」;亦有市民指「係咪交通燈壞咗,所以塞到咁」。
有牌爛仔信法律?

---
舊 02-23-17, 09:13 AM   #919
david
The One

有警員不滿高層無出庭求情

引用:

本報收到自稱來自不同警隊總區的員佐級人員的信件,表示欲透過本報發表對七警案及其後事態發展的心聲。信件稱,香港警察隊員佐級協會就七警被判入獄召開特別大會,商討支援行動,希望同袍在決定如何支援前能多作考慮。

信中指,討論七警對錯時,同袍不能忽略有不少警務人員直接或間接因佔中而獲嘉許,「如果正如處長(盧偉聰)在七警判刑後所講,佔中行動前所未見人手資源不足,我哋就要問自己喺同一個大環境下,有人加官晉爵,有人琅璫入獄,究竟條路點樣行、係邊個揀,有冇得揀」。

促同袍放下佔中包袱

署名「幾個來自不同警隊總區的NCO」的撰稿人稱,前高級警司冼錦華當年被法庭定罪判刑,即使個人私下犯錯,時任助理處長(人事)陳偉基亦有出庭為冼求情,「但點解今次七警案……助理處長以至處長副處長都完全沒有人出庭為佢哋向法庭求情……究竟係咪有人失職定係有人講一套做一套」。

信末強調,並非想分化警隊,「我哋都因為有同事執行職務最終要坐監,心裏都好唔舒服」,但認為同袍毋須背負「佔中呢個包袱」,與其讓社會繼續因為佔中撕裂,倒不如繼續堅守警察誓詞,努力做好本份,服務社會。

職務=暗角扣起七打一?

---
舊 02-23-17, 09:13 AM   #920
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
爭取做特警判官!!!
I AM THE LAW

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-17, 09:54 AM   #921
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

PSN  IDKENZHAYA
有幾個好耐無 contact 既 fd fb, 都知佢地當差

尋日轉晒黑 black ground, 話要當值黎唔到但精神上支持

果時差 d unfriend 左佢地, 最後都忍住手, 將來有乜事發生要幫手起底禍及妻兒
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-17, 11:02 AM   #922
ZeroChow
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
要笑都笑完,講返幾句正常嘅。

其實而家最開心係共慘黨,所以大家應該冷靜d.

警民敵對根本就中哂計。

我哋呢d 平凡市民唔會一見到阿sir 就問候佢娘親,佢哋亦唔會咁對我地。

会問候嘅都係班mk, 有黑底,又或者班非常熱血嘅政治青年。mk, 黑底就冇必要討論啦。 青年人當然熱血啦,佢哋好似d 4,50歲老油條咁處事先大鑊呀。對班中二病熱血咪睇開d,老母前,老母後呢d 當佢狗吠咪算。(講得出港獨個d 我都當佢中二病㗎啦)

至於咁多人集會, 未必個個支持嘅。你條team 個head話去,唔通你話唔去咩。成日俾人問候老母個班,或者老母神聖不可侵犯個班,反對判決都好合理。“你日日xyz我,我打你幾下有乜大不了”咁去理解,其實同我哋日日係公司差唔多 不過我哋吾敢出手咁解。
ZeroChow 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-17, 11:10 AM   #923
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

"今次是本港史上最多人參與的警務人員集會,對上一次大規模警察集會是在1977年,當時廉政公署成立後不久,嚴拿了260名貪污警務人員,警隊上下人心惶惶,數千名警員及家屬遊行至警察總部集會,有人更往廉署總部毆打廉署人員,結果迫令港督特赦部份貪污警。"

咁去高院搞多次囉...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-17, 11:18 AM   #924
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

PSN  IDKENZHAYA
至於咁多日軍侵華, 未必個個支持嘅。你條team 個head話去,唔通你話唔去咩。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-17, 11:23 AM   #925
真!DC
Banned User
奉行我道

我理得共產黨開唔開心而家我唔開心
到底有冇人攪反黑警遊行?
由手機版發出

標籤
黑警