Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-06-22, 09:17 AM   #4626
ComeLOLoh
God of Gamer

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
呢套Black Sun係比想睇原案設定既人一個交代。
同時間亦表現左,當年電視台將呢個設定廢案係好明智既決定。
否則當年套Black真係會比家長投訴同成為黑歷史。

完全燃唔起,叫哈佬喂怪人版可能會好d。
因為都幾落本拍。當年似睇左荷里活某套恐怖片而想設定成咁。
完全係錯晒。

條貴貴C.S.M.腰帶好彩無訂…

舊 11-06-22, 10:50 AM   #4627
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 赤兵尉SETH 查看文章
舊作戈爾哥姆超遠古文明, 創世王係大佬, 三神宮係聽創世王話負責指揮同安排世紀王接任, 帝皇石係世紀王証明/變身腰帶, 設定同故事雖然簡單 但起碼冇乜矛盾

black sun 創世王係舊日軍生物兵器實驗意外情況誕生, 然後除左被搾精之外冇意志, 所以只係實驗受害者
戈爾哥姆黨大佬係三神宮同劍聖, 出生背景冇解釋, 當第一代怪人同創世王一樣本身係人類被強迫改造, 但示威點解會主張怪人係其他種族而唔係受害者? 點解守住創世王? 又唔係有洗腦手術, 但全部怪人被社會迫害到死都守住呢個秘密? 然後同政府傾條件 用同普通人同等戰力嘅怪人打前線同當票員, 換怪人權益=繼續增加受害者?
仲有人類點解分辨到怪人冇解釋, 有人話係臭味, 但4話隻蟹怪人...光太郎同個女都分唔到
然後帝皇石, 唔理粒石點黎啦, 一開始明明用响黑日影月度, 但又流落左出去, 係體內拎返出黎? 4粒? 點解有腰帶? 同明明創世王係意外誕生點解又會知粒石點用?
套野每集40分鐘都差唔多等於人地20集, 角色同戰鬥又唔多, 劇情又大量破綻, 所以依家Prime Video評分都跌到2.6
(Amazons有4.2分)
怪人可以生怪人嘛,例如小麻雀已經第N代,呢個我當XMAN變種人去理解(當然一路生產改造受害者,都只係有懷疑係日本整,無人出來講就怪啦),點分就真係唔知我都好好奇,可能越弱就越容易分,反正佢地變身都睇得出有強弱(剩變頭,變剩衣服,全變)
計時間線三神官同劍聖個班已經係第二代,所以直接理解做二代目都唔洗點解釋,你見其實除左佢幾都重有成20萬怪人(首相口中的選票)。要吐糟就係第一代個班幾生得,不過如果跟佢設定去推理,一代目應該係軍人(實驗成功後用創世王量產),不過唔知有無派上戰場JA。
帝王石係兩粒,中間應該係拎左出來俾左可里,然後後面影月又唔知點解自己收返係個肚度,明明無粒石對佢兩個好似無影響……當然無石應該變唔到蒙超只係蝗蟲怪人,呢個係食食地書。
條腰帶就真係莫名其妙,明明得佢兩個有都好地地,螳螂女都有就多左變埋BUG咁。
其實個設定唔用BLACK直接用返真蒙面會好D,無左帝皇石ETC呢堆設定其實就通好多(留返改造人同種族問題)。
當然個人係喜歡真蒙超的,所以睇過陣呢D吐糟其實唔太在意,所以先話食電波。

舊 11-06-22, 01:12 PM   #4628
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
Black sun睇左4集覺得不過不失
故事令人想睇落去既但節奏慢演出有點悶
因為真實風格拍令人唔當特攝睇就會考慮劇中真實性合理性結果令人感到不少違和地方
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-22, 01:38 PM   #4629
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
呢套Black Sun係比想睇原案設定既人一個交代。
同時間亦表現左,當年電視台將呢個設定廢案係好明智既決定。
否則當年套Black真係會比家長投訴同成為黑歷史。

完全燃唔起,叫哈佬喂怪人版可能會好d。
因為都幾落本拍。當年似睇左荷里活某套恐怖片而想設定成咁。
完全係錯晒。

條貴貴C.S.M.腰帶好彩無訂…
當年PTA冇依家更惡, 電視台只會諗點樣吸引到觀眾
拉打造型黎講新舊版我都鐘意, 但black sun怪人得啖笑
我識人睇完係連shf單都放棄左
引用:
作者: 尼路 查看文章
怪人可以生怪人嘛,例如小麻雀已經第N代,呢個我當XMAN變種人去理解(當然一路生產改造受害者,都只係有懷疑係日本整,無人出來講就怪啦),點分就真係唔知我都好好奇,可能越弱就越容易分,反正佢地變身都睇得出有強弱(剩變頭,變剩衣服,全變)
計時間線三神官同劍聖個班已經係第二代,所以直接理解做二代目都唔洗點解釋,你見其實除左佢幾都重有成20萬怪人(首相口中的選票)。要吐糟就係第一代個班幾生得,不過如果跟佢設定去推理,一代目應該係軍人(實驗成功後用創世王量產),不過唔知有無派上戰場JA。
帝王石係兩粒,中間應該係拎左出來俾左可里,然後後面影月又唔知點解自己收返係個肚度,明明無粒石對佢兩個好似無影響……當然無石應該變唔到蒙超只係蝗蟲怪人,呢個係食食地書。
條腰帶就真係莫名其妙,明明得佢兩個有都好地地,螳螂女都有就多左變埋BUG咁。
其實個設定唔用BLACK直接用返真蒙面會好D,無左帝皇石ETC呢堆設定其實就通好多(留返改造人同種族問題)。
當然個人係喜歡真蒙超的,所以睇過陣呢D吐糟其實唔太在意,所以先話食電波。
其實跟返XMAN變種人個設定話係突變或病毒影響, 甚至唔解釋都仲好, 但硬係要拉政治議題又處理得差, 睇日本個邊討掄插套野係借拉打個名批判安倍晉三

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-22, 04:11 PM   #4630
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 赤兵尉SETH 查看文章
當年PTA冇依家更惡, 電視台只會諗點樣吸引到觀眾
拉打造型黎講新舊版我都鐘意, 但black sun怪人得啖笑
我識人睇完係連shf單都放棄左

其實跟返XMAN變種人個設定話係突變或病毒影響, 甚至唔解釋都仲好, 但硬係要拉政治議題又處理得差, 睇日本個邊討掄插套野係借拉打個名批判安倍晉三
政治個段又唔覺得差,我個人幾鐘意打倒大魔王(首相)個世界都唔會的描寫,幾現實。
如果講日本仔重有話美化恐怖份子啦,不過見到推十字架加黃頭盔有無美化,就只能講我唔係和平病的日本仔。

舊 11-06-22, 09:34 PM   #4631
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
睇完,不過不失啦。
基本上係最後唔知靚妹想點,不過一直佢都係跟BLACK果套行,最後一野跳去SHADOW果套。
當然,更奇趣既係最後一集
劇透注意
你明知只有撤旦劍先殺得死世紀王,點解唔係拎把野去幫拖?直播完仲要瞓返覺先過去…

不過個人幾鍾意第8集,唔係個個都等你個傻佬舞完先開拖…

班友打到馬永貞咁,結果咩都冇改變過。
不過佢咁完,在下可以唔駛理佢有冇SEASON2

此篇文章於 11-06-22 10:02 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-22, 02:34 PM   #4632
Reishin
Ultimate Gamer
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
Black Sun我又覺得唔錯,雖然好多反駁位同埋細節無補完,但係都講到個主題
光太郎同影月兩個對立嘅角色寫得幾好

Amazons我就反而麻麻
兩套都成人向,但Amazons因為果team豬隊友搞到無晒癮
啲爆汁特效又假,filter睇到我好唔舒服
唯一會追係因為仁叔同七羽姐

哀しみで強くなれた  歓びは僕等を包む
何度でも願うよ  何処まででも振り返らずに

raize / INORAN
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-22, 06:02 PM   #4633
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
BLACK SUN個基本設定在下BUY架,不過功力真係唔夠太多敗筆點都解唔通…
腳本真係要拎去做創世王。

舊 12-03-22, 12:16 PM   #4634
武藤遊戲
The One

註冊日期: Nov 2004
Wii U ID(ω・∩(ω・∩(ω
PSN  IDペロペロ(^ω^)
XBox Live Gamertag>_>
Black sun打得太真實武俠片不像特攝

舊 12-07-22, 01:45 PM   #4635
武藤遊戲
The One

舊 12-08-22, 05:09 PM   #4636
武藤遊戲
The One

摺了俳優收錄沒了

舊 12-09-22, 10:16 AM   #4637
武藤遊戲
The One

舊 12-11-22, 02:45 PM   #4638
武藤遊戲
The One

20年 沒換

舊 12-13-22, 11:22 PM   #4639
ComeLOLoh

引用:
作者: 武藤遊戲 查看文章
淺滄唯好似攞住把新玩具…

舊 12-14-22, 12:00 AM   #4640
ComeLOLoh

跳到
1:36

舊 12-14-22, 12:03 AM   #4641
ComeLOLoh

舊 12-23-22, 12:58 AM   #4642
ComeLOLoh

煲完套Black Sun真係想講不知所謂。
有無搞錯…
一味係咁播同一段洗腦音樂

得最尾一集OP可以一睇,其他算吧啦。
玩具應該會賣得好差…

此篇文章於 12-23-22 01:00 AM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-22, 03:30 AM   #4643
afra.mental
Junior Member

註冊日期: Dec 2022
thx

感謝分享感謝分享感謝分享
afra.mental 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-01-23, 02:00 PM   #4644
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-23, 05:42 AM   #4645
武藤遊戲
The One

王蛇殺不死奧丁被人救走…拖戲

舊 02-10-23, 11:35 PM   #4646
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 02-16-23, 12:07 AM   #4647
ComeLOLoh

唔會得咁少聲效呱?

舊 02-21-23, 05:50 AM   #4648
武藤遊戲
The One

舊 02-26-23, 03:51 PM   #4649
武藤遊戲
The One

https://m.youtube.com/watch?v=mf_gyR0MZ10

再生異常高翻唱

舊 02-26-23, 07:54 PM   #4650
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

動畫風都偵探放上了水管,,,

https://www.youtube.com/watch?v=Su96m34rVWA

又《廣韻》中句切
音駐。義同。

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
「仮面ライダー 鎧武」第23話「いざ出陣!カチドキアームズ!」,「幪面超人OOO」TVB 每週六上午11:15播放/ Vol.15 exiazero 日本動漫畫討論版 1002 03-25-14 02:11 AM
有無d一睇你真係會笑XD既圖分享下?? [vol.16] ~清談館~ 1105 11-23-12 11:10 AM
[特撮] 「仮面ライダーウィザード」第五話「決戦のコンクール」丨「幪面超人W」TVB 每週六上午11:15 播放/中村優一さん(桜井侑斗役) 芸能界引退へ Vol.14 GN00508771 日本動漫畫討論版 1005 10-01-12 11:07 PM
[TVB]15/16返來囉.....今云係-----"15/16電視迷大挑戰" 23/10 22:35 Busconcamp Neo Entertainment TREND 22 10-19-06 09:47 PM
TVB:7月開始逢星期六,日16:00播"天威勇士" Busconcamp 日本動漫畫討論版 15 06-23-05 11:11 PM

現在的時間是 01:15 AM

手機版 | APP版