Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機平板遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-03-16, 11:20 PM   #451
yorkyork
God of Gamer

註冊日期: May 2010
http://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=...A=3261&tnum=17

就算唔用口語,
香港人開既post都可以好好笑
yorkyork 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 08:37 AM   #452
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: JMi 查看文章
其實好似gaf咁一條thread集中晒所有關於香港pkgo既話題咪算囉
成日開topic我都明點解台仔覺得煩 已經自己無得玩都仲要日日睇人post埋d無謂野
邊度有乜捉呢D即時資訊同STOP名分享呢D無聊吹水
搵班有玩既港人開個LINE GROUP仲好啦 上去人地度挑機咁做乜鬼...
+1

引用:
作者: Squall-Lucifer 查看文章
<口語mode>香港班人用Facebook和Whatsapp就有,佢地鬼會用LINE咩
就算開左account,一日唔到就話沒friend一齊玩所以都係唔用
像我(不敢說是我們)主力用LINE+Twitter的才是少數中的少數

另外在屯門醫院對面剛剛捉到一隻過千CP的水伊貝
LINE給我的感覺是不可談正經事/感情事
一講親就同自己開blog/twitter一樣,冇人理,個個已讀

引用:
作者: 大破人間 查看文章
腳印要整好佢+1

另外好似以前預想咁用AR mode會指示方向就Very good了
最好加堆隻怪會移動, 但出現時間耐些少
咁先好玩

當無POKEVISION同外掛之類先, 正常玩得右下角知道附近有咩, 方圓成公里, 除非好好彩, 否則要係10分鐘左右搵佢出來無咩可能.
其實學本家一樣
跟返特定怪只會出現在特定地方好過...(以一整個分區=國家/地區為一地圖)

例如本家岩系一定要上山捉->不一定要上山,但可能18區只有1,2區集中有,而且出現率高
咁方便育成之餘,又可以確實釣到玩家出門,因為坐死一個點都不可以捉齊咁多隻

課金item加返本家的道具,例如精靈之笛->只可以用10次,但一用身邊會即時出現幾隻精靈,卡比獸只可以特定地點用精靈之笛叫出來(每星期random改地方)
精靈之笛可以加個無課金無限版,每小時只可以用一次這樣

同理可以加魚竿
普通魚竿可以無課金無限用,但只有在水邊用才會高機率出現精靈,否則會顯示釣不上
普通魚竿會高機率出鯉魚王,其他水屬就低機率(但是在海上使用可以加強其他水屬性出現機會,推薦玩家出海)
強化魚竿要課金+次數限制,但不會釣到鯉魚王(比對本家)

現在的pmgo感覺就是沒有太多本家的感覺....

舊 08-04-16, 10:06 AM   #453
Kaiser
ドウケシ

註冊日期: Jul 2002
我敢講一句,他應該內部有設定愈多玩家聚集的點愈多POKEMON 你好難怪D人企死一個位捉
平時自己一個回家的路根本鬼影都無隻,一去公園多到捉唔切

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)
Kaiser 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 11:47 AM   #454
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
引用:
作者: Kaiser 查看文章
我敢講一句,他應該內部有設定愈多玩家聚集的點愈多POKEMON 你好難怪D人企死一個位捉
平時自己一個回家的路根本鬼影都無隻,一去公園多到捉唔切

同意, 以前用POKEVISION之類的廣域大地圖去望就知道.

市中心地帶都勁多野捉.
稍為遠離市中心既屋宛就算開哂LURE MODULE同香水都係得小貓三四隻.

引用:
作者: knight-philip 查看文章

其實學本家一樣
跟返特定怪只會出現在特定地方好過...(以一整個分區=國家/地區為一地圖)

例如本家岩系一定要上山捉->不一定要上山,但可能18區只有1,2區集中有,而且出現率高
咁方便育成之餘,又可以確實釣到玩家出門,因為坐死一個點都不可以捉齊咁多隻

課金item加返本家的道具,例如精靈之笛->只可以用10次,但一用身邊會即時出現幾隻精靈,卡比獸只可以特定地點用精靈之笛叫出來(每星期random改地方)
精靈之笛可以加個無課金無限版,每小時只可以用一次這樣

同理可以加魚竿
普通魚竿可以無課金無限用,但只有在水邊用才會高機率出現精靈,否則會顯示釣不上
普通魚竿會高機率出鯉魚王,其他水屬就低機率(但是在海上使用可以加強其他水屬性出現機會,推薦玩家出海)
強化魚竿要課金+次數限制,但不會釣到鯉魚王(比對本家)

我比較唔鍾意一點就係而家荒山野嶺出海咩都無得捉.
精靈都集中哂係市區

我上個星期來往書展動漫節就看到維港海中心連一隻精靈都無, 搭船完全零收獲.
我日日返放工經過山區都係, 山區都係少野捉.

窮鄉僻壤無地標我可以理解, 但連精靈都咁少我覺得唔合原作理念囉

其實隻GAME寫埋山邊海裡有精靈出現應該很易...
定怕SERVER頂唔順就唔知啦
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 12:15 PM   #455
qwe
Game Master

PSN  IDTCShing
其實我諗佢唔係唔想做係做唔到咁細分,每個國家地區省縣市鎮市咁多分類好難咁分
不過好同意應該郊區多野捉會好玩D, 市區farm完波去郊區捉幾好玩,不過肯定有人碌落山/跳海就是了...
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 12:21 PM   #456
yorkyork

基本上依家成個巴哈板就變做香港仔打J板,
夾雜一兩篇台灣人抱怨文
舊 08-04-16, 12:36 PM   #457
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
作者: knight-philip 查看文章
老任先唔會比佢做到有本家FEEL

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 12:38 PM   #458
yorkyork

http://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=...A=3332&tnum=13

巴哈仔:我地好乖嫁
舊 08-04-16, 12:46 PM   #459
Crazy Gamer
馬弓手

註冊日期: Oct 2006
引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
3隻雀同兩隻國外限定呢
超夢夢係咪出左

已經無乜心力玩得閒hea下算
6078 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 01:53 PM   #460
Kaiser
ドウケシ

我要求更簡單,唔該佢跳出INGRESS的框框,做出同INGRESS有明顯分別的遊戲就好

而家佢除左捉精靈呢PART外根本就係INGRESS

捉POKEMON與其限地區(現實) 不如根據地域特性出現POKEMON好過,不過這肯定要浪費大量人力物力去做

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)

此篇文章於 08-04-16 01:56 PM 被 Kaiser 編輯。
舊 08-04-16, 02:26 PM   #461
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
我要求更簡單,唔該佢跳出INGRESS的框框,做出同INGRESS有明顯分別的遊戲就好

捉POKEMON與其限地區(現實) 不如根據地域特性出現POKEMON好過,不過這肯定要浪費大量人力物力去做
你要手機GAME DEV花錢花時間花精力去THINK OUTSIDE THE BOX,而唔係諗點樣可以令玩家甘心情願咁課多O的金,你呢個要求會唔會過份佐O的?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 02:29 PM   #462
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: yorkyork 查看文章
引用:
去官方留言,不會英文就寫中文呀
寬己嚴人?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 02:51 PM   #463
issac92354
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2007
Wii U IDissac923
Nintendo Switch ID1782-7939-0391
3DS Friend Code3566 1501 6317
PSN  IDissac923
引用:

其實我覺得ingress仲好玩過pokemon go
ingress幫團隊霸地盤,令遊戲多左d互動
雖然pokemon go都有分團隊,但可能因為目標唔係幫團隊霸道館,令到互動只局限係講邊到有pokemon捉
但其實最初pokemon就唔只捉齊150隻呢個目標,依家go得捉pm,仲要無限捉黎進化
不過可能實際上仲係測試緊, version仲係0.xx

引用:
作者: david 查看文章
你要手機GAME DEV花錢花時間花精力去THINK OUTSIDE THE BOX,而唔係諗點樣可以令玩家甘心情願咁課多O的金,你呢個要求會唔會過份佐O的?
將niantic同普通手機game dev比又未免太睇低佢
雖然話就話依家脫離左google

issac92354 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 03:10 PM   #464
Kaiser
ドウケシ

引用:
作者: issac92354 查看文章
雖然pokemon go都有分團隊,但可能因為目標唔係幫團隊霸道館,令到互動只局限係講邊到有pokemon捉
但其實最初pokemon就唔只捉齊150隻呢個目標,依家go得捉pm,仲要無限捉黎進化
其實道館可以打
可以幫友軍升道館LV
結構同INGRESS一樣

但因為人多,而且誇張到一個點,又由2個陣營變成3個陣營
所以道館戰現在是小朋友齊打交

唔係POKEMON無得幫人霸,而係一霸完即俾兩個陣營的人圍毆,係你敵人太多的問題

大概佢無諗過個對戰變得如此CHAOS

請叫我「小丑」。

此篇文章於 08-04-16 03:12 PM 被 Kaiser 編輯。
舊 08-04-16, 03:11 PM   #465
psidef

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: issac92354 查看文章
至少Pokemon Go仲差個chat room.

舊 08-04-16, 05:48 PM   #466
Eking

註冊日期: Feb 2006
...CHATROOM....要黎做乜....搵怪都已經咁忙, 重要報地點?

舊 08-04-16, 06:34 PM   #467
jamsquare

PSN  IDjamsquare
XBox Live Gamertagjamsquar
做館主做21個鐘
現階段係咪天方夜譚黎?

我才沒偷懶,
只是覺得很麻煩, 不想做而已
jamsquare 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 07:35 PM   #468
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
引用:
作者: jamsquare 查看文章
做館主做21個鐘
現階段係咪天方夜譚黎?
其實誤會左
正確係館主獎勵每21個鐘先拎到一次

當坐館既一刻就可以去SHOP度拎獎勵
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 07:48 PM   #469
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
唔係,有朋友住好荒山野嶺試試過超過21個鐘,但果時佢唔識拎 coins XDD
由手機版發出
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 11:57 PM   #470
Eking

坐21個鐘獎勵一樣...何必呢.....

舊 08-05-16, 12:17 AM   #471
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: Eking 查看文章
...CHATROOM....要黎做乜....搵怪都已經咁忙, 重要報地點?
Chat room 正正可以用來交換即時情報
而家無腳印無Pokevision 何來搵怪?
只有撞怪/等運到
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-16, 09:55 AM   #472
Kaiser
ドウケシ

引用:
作者: 雷火武 查看文章
只有撞怪/等運到
即時CHATROOM對SERVER的負荷唔細... 佢點做都要UPGRADE SERVER架啦

請叫我「小丑」。

舊 08-05-16, 10:05 AM   #473
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

http://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=29659&snA=2894
香港pokemon巢穴

舊 08-05-16, 01:29 PM   #474
Eking

引用:
作者: 雷火武 查看文章
只有撞怪/等運到
假情報一堆...LOL

舊 08-05-16, 02:30 PM   #475
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
岩岩ifc有啟捉
即刻有百幾人聚集

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[ETC]美科學家將致癌因子命名為POKEMON!Pokemon公司提出抗議 neo2046 手提遊戲機討論版 13 12-27-05 08:03 PM
[Pokemon]デオキシス入手 :cwm26: /[/Pokemon] Eugene 手提遊戲機討論版 8 07-03-04 11:29 PM
[機種未定]Pokemon系列最新作發表預定!(係GBA Pokemon Emerald?!) 神祕人1號 手提遊戲機討論版 16 06-28-04 07:21 PM
[GC]GC・GBA用「Pokemon」次回作の構想が! Pokemon FESUTA & E3発表 神祕人1號 電視遊戲討論版 15 01-08-04 10:34 PM
pokemon 唔係有兩隻0既咩? (Pokemon Saphire and Pokemon Ruby )請問邊隻先係好玩? CoCoFan 手提遊戲機討論版 5 01-04-03 06:29 PM

現在的時間是 12:24 AM

手機版 | APP版