Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 08-14-13, 10:33 PM   #76
犬夜叉
Game Master
徇眾要求改下先啦

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: Home 查看文章
唔知你係咪用『激將法』
但你咁講我覺得增加樓主將來見報既機會
十幾年既鬱悶唔能夠單靠人地既幾段回覆就可以
佢既心靈被負面情緒嚴重污染
將他人既回應都化作相反句子

不過我都無資格咁講
乜法都好, 冇自救既決心就萬事休矣

公式

超絕可愛+賣萌+天然呆+冒失娘+短髮=本田翼
紅字為重點

本王決定中日開戰之時會去做漢奸
犬夜叉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-13, 11:32 PM   #77
忘記密碼
Insane Gamer
看甚麼!?

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: Home 查看文章
唔知你係咪用『激將法』
但你咁講我覺得增加樓主將來見報既機會
十幾年既鬱悶唔能夠單靠人地既幾段回覆就可以
佢既心靈被負面情緒嚴重污染
將他人既回應都化作相反句子

不過我都無資格咁講
佢本身就好多藉口
咩做多4個月,咩抑鬱
根本樓主一邊覺得比人壓炸, 一邊幫佢打工又講好說話比好多自由佢..
已經矛盾到極點.
正常人咁樣做3年.好人好者都變抑鬱.

一係就辭職, 繼續做就唔好諗咁多無謂野.

舊 08-14-13, 11:46 PM   #78
Chris B
Insane Gamer
大壞蛋

註冊日期: Aug 2003
咁樓主拿完呢筆錢到時千其唔好心軟喇, 即刻走人, 飲食業嘅工多到冇朋友

舊 08-15-13, 12:18 AM   #79
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
引用:
作者: leo1988 查看文章
就算要辭都唔係時機...

做多4個月就有多一個月既花紅,宜家辭工,只會有人袋左我份花紅,佢會好開心,我唔想俾人拎埋我呢份應得既野

最少都要做多4個月
ok,咁你下年年頭辭吧,搵過第二份廚房工唔難,何必難為自己,除非你口裡說不 身體卻很誠實
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-13, 12:45 AM   #80
leo1988
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2011
引用:
作者: Heaven 查看文章
ok,咁你下年年頭辭吧,搵過第二份廚房工唔難,何必難為自己,除非你口裡說不 身體卻很誠實
真係好笑...有個同事合作左幾個月,佢前幾日仲以為我有15000蚊人工,佢知道左我搵咁少之後都話我俾個大佬耍,佢叫我唔好再俾心機落呢個工作地方,叫我蛇下王,拎埋份雙糧就走

我拎完份雙糧唔打算再做廚房呢一行,但俾人利用完就算?我到最後一定接受唔到,我走之前我一定會上人事部問一問
leo1988 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-13, 12:52 AM   #81
leo1988

引用:
作者: 忘記密碼 查看文章
佢本身就好多藉口
咩做多4個月,咩抑鬱
根本樓主一邊覺得比人壓炸, 一邊幫佢打工又講好說話比好多自由佢..
已經矛盾到極點.
正常人咁樣做3年.好人好者都變抑鬱.

一係就辭職, 繼續做就唔好諗咁多無謂野.
雖然我一向都有抑鬱,但讀書時期都未影響到我
係入左呢間公司幾年,我覺得自己精神狀況真係每況愈下
舊 08-15-13, 06:13 AM   #82
犬夜叉
Game Master
徇眾要求改下先啦

引用:
作者: Heaven 查看文章
笑點

公式

紅字為重點

舊 08-15-13, 10:49 AM   #83
クラウド
God of Gamer
死相が見えるぞ

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: leo1988 查看文章
真係好笑...有個同事合作左幾個月,佢前幾日仲以為我有15000蚊人工,佢知道左我搵咁少之後都話我俾個大佬耍,佢叫我唔好再俾心機落呢個工作地方,叫我蛇下王,拎埋份雙糧就走

我拎完份雙糧唔打算再做廚房呢一行,但俾人利用完就算?我到最後一定接受唔到,我走之前我一定會上人事部問一問
咁又唔洗上人事部
自己玩大佢算啦

舊 08-15-13, 12:32 PM   #84
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
約係自己簽,人工offer係自己接受,玩毛?

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-13, 06:50 PM   #85
犬夜叉
Game Master
徇眾要求改下先啦

算了, CLOSE FILE吧
C9劇睇夠了

公式

紅字為重點

此篇文章於 08-15-13 09:23 PM 被 犬夜叉 編輯。
舊 11-15-13, 01:17 AM   #86
leo1988

對不起打擾大家,上次個大佬坦白同我講

我人工低過比我低一級既員工,係因為我有抑鬱症,而且因為發作過簽過警告信,搞到我俾總廚印象唔好,唔關我工作表現問題

我以往係睇過政府及私家醫生,被判定為中度抑鬱

我睇過平機會既文件,其實我認為我可以去平機會投訴佢殘疾歧視,我算係佢定義之中既殘疾,
佢其中一項定義為影響對現實情況的理解、情緒或判斷、或引致行為紊亂的失調或疾病,如精神分裂症,抑鬱症等。

殘疾歧視條例中,其中一段係講直接歧視

直接歧視
第6(a)條4.12 《殘疾歧視條例》第6 ( a )條訂明:任何人如基於
另一人的殘疾而給予該人遜於非殘疾人士的待
遇,在《殘疾歧視條例》任何條文而言,是在有
關的情況下歧視該另一人。
《殘疾歧視條例》下
「僱用」的定義,見
第10章10.7段

4.13 簡而言之,僱傭範疇下的直接歧視是指在相若情況下,僱主基於某僱員的殘疾,給予他的待遇遜於沒有殘疾或沒有相同殘疾的僱員。
這個定義
有三個重要的元素:
1 ) 待遇差異的原因( 基於甚
麼) ;
2 ) 在相關情況下( 可比較比較的情況) 的比較對
象;及
3 )不利(較差的待遇)。

我可以去平機會嗎?屋企人其實支持...

此篇文章於 11-15-13 01:23 AM 被 leo1988 編輯。
舊 11-15-13, 03:57 PM   #87
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
當然可以啦,不過要有搵第二份工嘅準備,俗語有云:燒國旗都唔好係自己國家燒

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-13, 05:52 PM   #88
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
即使要搵過份都一定要去平機會
留係度只會令自己一直唔開心,搵到錢但反過來影響(精神)健康,本末倒置

而且呢D公司老細上司一定要俾佢地受下教訓

舊 11-16-13, 02:07 AM   #89
leo1988

引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
即使要搵過份都一定要去平機會
留係度只會令自己一直唔開心,搵到錢但反過來影響(精神)健康,本末倒置

而且呢D公司老細上司一定要俾佢地受下教訓
我自問認真工作,做到飯都唔食,但結果俾人當傻仔,搵我笨,因為個抑鬱就當我好似庇護工場既廉價勞工
個大佬又同我講埋d咩呢個社會係好現實,你唔識控制情緒自然俾唔到人工你
那麼我對你現實,去平機會投訴都算合情合理吧

以前舊公司個大佬既叫我拎完雙糧就去平機會,佢都覺得過左份,佢叫我下年返去做

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 11:16 PM

手機版 | APP版