Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 06-23-08, 10:14 PM   #1
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
你想要一個怎樣的老公?

因為跟同事閒談而突發奇想~

日本男人有不少還是抱著一個態度,就是盡量不讓老婆出來工作,很晚才下班,因為太早回家等於沒本事。我的經理是純正日本人,請 Annual Leave不會多過4-5天,沒請過病假,每星期有一半時間都去大陸工廠,星期六日公眾假期也可能回公司...
我的經理是很囉唆很固執的人,一位女同事跟我說:「你老細的老婆真慘,每天也要對著這樣的人。」

我:「對呀! 真的好慘! 我老細一年有一半日子都不在香港,扔下老婆兒子在香港,就算老細在香港也很晚才回家,他的老婆真的很慘,有老公等於沒老公,寂寞死了...」
女同事笑說:「我不是指這些啦,是說你的老細很煩很囉嗦。」
我:「這些都不算什麼大問題吧,雖然他真的很煩,相比之下老公經常不在身邊這個更慘啊。」

另中一位說: 「他的老婆才不慘啦,老公這麼有本事賺那麼多錢,住在高級住宅區有工人用,可以讓她每天Shopping買名牌做Facial,又不用工作養家,幸福死了。」然後其他幾位女同事也很認同。

我說:「那麼我寧願我的老公不要這麼本事好了,我寧願不買名牌,夠吃夠住夠玩就行了,絕不想有老公好像沒老公...這樣的寂寞生活有什麼意思啊...」

女同事又再強調:「你想清楚啊! 每天買名牌想買什麼都可以哦,也不愁生活...」之後的對話我已經忘記了。

你想要一個怎樣的老公?

--->未結婚的老女人的天真愛情想法
我希望我的老公也是很本事很能幹,但我不需要富裕奢侈的生活,我不需要每天Shopping買名牌 ( 偶爾買就夠啦!呵! ),也不用住在高級住宅區,沒工人用也不緊要,我絕不要那種有老公好像沒老公的生活!

我在我d女同事心目中一定是很天真單純

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-23-08, 10:18 PM   #2
God of Gamer
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
我唔要老公得唔得....

很本事很能幹,就會很忙的啦....

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-23-08, 10:19 PM   #3
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: Hitomi 查看文章

你想要一個怎樣的老公?

--->未結婚的老女人的天真愛情想法
我希望我的老公也是很本事很能幹,但我不需要富裕奢侈的生活,我不需要每天Shopping買名牌 ( 偶爾買就夠啦!呵! ),也不用住在高級住宅區,沒工人用也不緊要,我絕不要那種有老公好像沒老公的生活!

我在我d女同事心目中一定是很天真單純
我都覺得夠食夠住就好
最好就要一個鐵漢柔情的老公~
我要每日同佢一齊都好開心 大家成日可以黏住的
如果一星期都見唔到一日的老公要黎做咩

我唔覺得係天真 只係追求的東西不同罷了
買咁多野返屋企 買完換完到最後都係丟棄罷了
除左面子好睇仲有咩好處 咁寂寞

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-23-08, 10:24 PM   #4
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: 古惑的狼 查看文章
我唔要老公得唔得....

很本事很能幹,就會很忙的啦....
所以唔洗叻得太緊要已經可以滿足 XD

引用:
作者: 天童沙雪 查看文章
我都覺得夠食夠住就好
最好就要一個鐵漢柔情的老公~
我要每日同佢一齊都好開心 大家成日可以黏住的
如果一星期都見唔到一日的老公要黎做咩

我唔覺得係天真 只係追求的東西不同罷了
買咁多野返屋企 買完換完到最後都係丟棄罷了
除左面子好睇仲有咩好處 咁寂寞
我果班女同事都是一班祟拜名牌的物質人士
可能日本人真係好工作狂~老婆做大手術都只請一日假~
一年都去唔到一次旅行( 去遠唔講~分分鐘去長洲都唔得 )~

WA~~~我死也不要這種的婚姻生活 Orz

舊 06-23-08, 10:27 PM   #5
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

引用:
我果班女同事都是一班祟拜名牌的物質人士
可能日本人真係好工作狂~老婆做大手術都只請一日假~
一年都去唔到一次旅行( 去遠唔講~分分鐘去長洲都唔得 )~

WA~~~我死也不要這種的婚姻生活 Orz
點止婚姻, 間接影響家庭生活啦

舊 06-24-08, 12:01 AM   #6
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
有事業心,顧家, 不花弗都偷笑喇......
我唔介意各有各忙既生活架

舊 06-24-08, 12:53 AM   #7
Gary~K
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2006
有事業心?但當她發覺老公的事業心並不能滿足她的時候……

我也曾想過要如何才能成為好老公,但其實如果兩個人互相對對方有要求的時候,
就是考驗關系的開始....................
Gary~K 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-08, 06:36 AM   #8
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
文化問題吧.....日本人自細已經接受左呢種生活方式,老公唔夜番反而唔開心,不過而家日本年青人都受到西方文化影響,慢慢變得同西方既生活方式接近左

舊 06-24-08, 12:40 PM   #9
Cherrie
Junior Member
Cherrie

註冊日期: Jun 2008
老公最重要是要疼我吧.....
錢就....普通ok就可以啦...反正我也不會不工作的呀~
Cherrie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-08, 01:15 PM   #10
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: Cherrie 查看文章
老公最重要是要疼我吧.....
錢就....普通ok就可以啦...反正我也不會不工作的呀~
我覺得呢種思想適合香港女士XD

始終香港比較習慣女人結婚後繼續工作~
就算個老公搵到少少自己出黎做埋一份都唔錯呀~
可以賺多份俾自己洗wo XD
最多做份輕鬆D人工唔高GE工姐XD

引用:
作者: Norm 查看文章
文化問題吧.....日本人自細已經接受左呢種生活方式,老公唔夜番反而唔開心,不過而家日本年青人都受到西方文化影響,慢慢變得同西方既生活方式接近左
我諗是吧~
公司有4個正宗日本人~除左一個工作時間比較正常DD~
其他3個都係工作狂.....

舊 06-24-08, 05:00 PM   #11
豆腐
無間豆

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5112 3637 7002
PSN  IDKOUKEN_84
引用:

我諗是吧~
公司有4個正宗日本人~除左一個工作時間比較正常DD~
其他3個都係工作狂.....
我呢邊既日本老細非常希望早D收工
次次都叫我快D走

舊 06-24-08, 05:48 PM   #12
Cherrie
Cherrie

引用:
我覺得呢種思想適合香港女士XD

始終香港比較習慣女人結婚後繼續工作~
就算個老公搵到少少自己出黎做埋一份都唔錯呀~
可以賺多份俾自己洗wo XD
最多做份輕鬆D人工唔高GE工姐XD
hehe是啊, 什麼都不做待在家裡很悶的呀~
可以跟老公一起打拼~
而且家裡的狀況又會比較好~

舊 06-24-08, 05:53 PM   #13
Cherrie
Cherrie

所以hitomi都是要老公疼的女生吧~~

舊 06-24-08, 06:06 PM   #14
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: Cherrie 查看文章
所以hitomi都是要老公疼的女生吧~~
喂,兩個連續留言時、請善用「編輯留言」或「多重引用」功能。 =)

或者換個方向問:有邊d 老公係女性一定唔想要?

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-08, 06:15 PM   #15
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: Middle 查看文章
喂,兩個連續留言時、請善用「編輯留言」或「多重引用」功能。 =)

正如托爾斯泰所言:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸。

理想丈夫大都是同一模子的,而壞丈夫則各有各的壞,
暴力、賭博、滾、不工作,任何一樣都是獨當一面的攞你命三千....

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-08, 06:53 PM   #16
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

引用:
作者: Middle 查看文章

最憎果d應承左又做唔到的人
第二憎果d死都唔肯作出嘗試的人

引用:
作者: 古惑的狼 查看文章
正如托爾斯泰所言:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸。

理想丈夫大都是同一模子的,而壞丈夫則各有各的壞,
暴力、賭博、滾、不工作,任何一樣都是獨當一面的攞你命三千....
冇錯, 所以 以上任何一樣發生我都可能會拋棄佢
不工作就睇下佢係有心定係無奈

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:40 AM

手機版 | APP版