Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館 > 照相館研習區

主題工具 顯示模式
舊 12-14-08, 07:50 PM   #1
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
2008.12.14 大埔海濱公園「紅色一PAT」功課

大埔海濱公園「紅色一PAT」功課, 請在這裡 jam 相交功課, 一人只限一張!

其他相請自行另開新 thread 貼圖.

來來~

KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-08, 08:25 PM   #2
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
我先來做靶

#1 紅色一PAT
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-08, 10:05 PM   #3
ruri0926
Insane Gamer
攝影菜鳥

註冊日期: Mar 2007
小餅~~

我來陪你~~
受靶二號來了

#02 - 調整後睇落會唔會冇咁頽??

未調整前

Ruri

此篇文章於 12-16-08 08:36 PM 被 ruri0926 編輯。
ruri0926 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-08, 10:23 PM   #4
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
言出必行,說了就這張就這張
#03 烘~烘~

此篇文章於 12-14-08 10:26 PM 被 KTN 編輯。
KTN 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-08, 10:36 PM   #5
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401

\/

高清versionXD

此篇文章於 12-14-08 10:38 PM 被 加賀KAGA 編輯。
加賀KAGA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-08, 10:37 PM   #6
萬能俠
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
我的是這樣。

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-08, 11:03 PM   #7
Rabbidas
Administrator
頹圈頹鏡

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code0000 0000 0000
PSN  IDRabbidas
XBox Live GamertagYui GAF
好少影花的魚

Rabbidas 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-08, 11:48 PM   #8
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
花了太多時間在廁紙上, 臨急臨忙補拍....

Rice

此篇文章於 12-27-09 12:56 AM 被 riceking 編輯。
riceking 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-08, 12:09 AM   #9
smallchi

註冊日期: Jan 2005
唔敢交功課

smallchi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-08, 12:21 AM   #10
dagege
Senior Gamer
蘿莉萬歲正太死開

呢份功課對我呢講太難做

ID: 247137411
The Idolmaster Milliom Live! Theater Days
ID: 3TUDGU9T
LoveLive! 學園偶像祭(日版)
ID: 376562903
大叔的音遊實錄
https://twitter.com/dagege_JP

此篇文章於 12-15-08 01:24 AM 被 dagege 編輯。
dagege 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-08, 04:32 AM   #11
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
扮正方形又唔到焦的爛相一張....

舊 12-15-08, 09:00 PM   #12
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

1. 怎麼有些事情, 好像會傳染似的?
2. 為什麼你們都這麼快貼圖? 不用開工的嗎?
3. 怎麼只有人貼, 沒人批評?

此篇文章於 12-15-08 09:06 PM 被 KKH 編輯。
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-08, 10:47 PM   #13
亞飛
Moderator
野人生活中

3DS Friend Code5086 0979 5484
用力炳吧

依份工作真係幾難下
我睇番自己影個堆相
都唔知好笑定好咸

第一張高抄 慘不忍睹 完全冇頭緒 去左影其他野
影番紅色 今次轉曬角度同方法

睇住d相 不禁看到自己由完全冇頭緒
到開始找到自己想要的紅色一Pat野
但試左好多角度 同 鏡頭
影來影去都唔知似咩

經此一役 我知道要多d出來俾人炳下

(原本諗住出賣我的XX Post佢張相來做功課...都係算了 不能出賣xxx的)
上傳的圖像
檔案類型: jpg DPP_002.JPG (186.4 KB, 131 次查看)

舊 12-15-08, 10:52 PM   #14
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: KKH 查看文章

問題1. 可能手法技巧新鮮, 眾人都想試下....

問題2. 我的習作後期處理好少, 可以好快output....

問題3. 而家小人帶頭批相XD

ビスケット>>>>一串紅如果影低少少, 會唔會好D呢, 而家好似頂晒頂咁, 張個畫面cut開左咁,而且收1級or 級半光圈散景會唔會好d呢...有番少少detail唔會好似而家真係"紅色一pat"咁....

ruri0926>>>>如果個focus位落在後面果排的一串紅(我指中間果條)會唔會好d呢, 反而而家focus
緊果2條由佢out focus...想像下, 係咪更能突出佢呢?而色溫如果冷番點, 去到5000k, 會唔會冇咁
枯黃呢?

KTN>>>>>>>可以解釋下點解會咁影嗎?

加賀KAGA>>>>對我黎講是炒相, 太普通...同我平時影的完全不同, 後面pattern用上紅綠紅諗
住冇咁單調, 而主體, 普通過頭...冇吸引力...坦白講是我昨日5張相中最差的

真 三一萬能俠>>構圖手法同首領用開的相似, 但曝光方面over番半級至一級相信會好d

Rabbidas>>>>大頭close up.....普通左d, 相中的一串紅亦不見有吸引力

riceking>>>>>行後幾步影番冇咁近會唔會好d呢? 例如佔畫面3分1...同埋後面的散景"於於黑
黑"咁...同紅色的一串紅好像分不開咁, 突出唔到

smallchi>>>>>中間的一串紅, 我第一下望落去覺得佢就死咁...D葉dump晒落黎, 點解唔選一條
好少少生猛D的黎影呢?正如你識女仔, 都搵個靚的啦係嗎?不過...紅色一個圈的散景去圍住主體
是不錯的, 而腳下的葉亦是可以影低一點避左佢的

dagege>>>>>>點解會咁影呢? 可解釋下其意思嗎?

seetold>>>>>>D紅色影到冇晒detail咁...=="同埋曝光under少少應該會好d...構圖上普通左
點...

KKH>>>>>>>>首領的果然如我所料會咁去影....畫面中有紅有綠, 不過個色溫會唔會暖左少少
呢?

亞飛>>>>>>>>呢張我反而覺得簡簡單單不錯 ,只是你張相反差不足, 試下推推contrast你一定
有驚喜

講完, 以上純粹個人觀感.....不喜勿插

到下位巴打睇相

此篇文章於 12-15-08 11:27 PM 被 加賀KAGA 編輯。
加賀KAGA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-08, 11:10 PM   #15
seetold
真貧窮堅冇錢....

引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章

seetold>>>>>>D紅色影到冇晒detail咁...=="同埋曝光under少少應該會好d...構圖上普通左
點...
本身聽到紅色一pat
就諗起重爆...
不過做得兩頭唔到岸
好可能唔玩/玩大佢可能仲好

構圖冇可否認,真係好鬼普通

舊 12-15-08, 11:22 PM   #16
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
1. 係囉
2. 咁我今日真係放假喎,加上我懶,通常喺PS黎手舞兩下就Upload
3. 評相吃力過貼相耶...
舊 12-15-08, 11:49 PM   #17
亞飛
Moderator
野人生活中

3DS Friend Code5086 0979 5484
咳咳咳 我今日又去左睇醫生...拎埋兩日病假tim

係時候要關機reboot+重組我個body

明天才試試推contrast
thx, 油王!

舊 12-16-08, 12:51 AM   #18
萬能俠
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
引用:
真 三一萬能俠>>構圖手法同首領用開的相似, 但曝光方面over番半級至一級相信會好d

沒錯,idea 是取自首領。

小餅
我覺得idea 是大膽的, 紅色主題, 紅色背景, 很易會影到"好貼題" (<--即紅色一pat!)
但還分到主體還主體, 沒有"痴"底。
我也覺得頂頂,留少少空間會好D。

ruri0926
我覺得係對稱構圖,主體 (前面兩棵紅色)左右開弓,可惜背景已被火燒,變成一pat~
最後,我留意到相片最頂端的波波 (散景) 有d 睇頭,如果部機微微炒上少少,多些波波點綴一下。

KTN
明正言順"放火",是否重曝了兩個地方?
與及相片中的形態,真的好似火
顏色也很吸引到我。

加賀KAGA
第一眼被背景的紅,綠,黑吸引,背景凝造到個氣氛襯起主體。
但個人不太喜歡主體底部的紅色blur,是否想矇化主體底部的葉?

真 三一萬能俠
Idea 取自首領。因為睇過佢之前幾輯的IR都有用類似的手法。
另外我也有用重曝的一些相片,留待另外自己出post 給大家插。

因為對住那"紅色一pat"都唔知有咩角度可取。
惟有玩其他技巧吧。曾嘗試用垂直方法,但感覺乜都係直 (樹、紅花都係直)
所以用斜影的方法,感覺會有些"方向性"
但自己覺得相片沒有一個地方catch 觀者的眼。

Rabbidas
其實我覺得這朵花的形態不錯,
但或許是陽光的關係,令毛毛"很出",有"刺"的感覺。
而背景我覺得比較雜亂,如果背景黑色的地方漸多些會更好。

smallchi
一眼望落去是有一個紅花形成的"框"包住主題,有些心思。(我諗應該唔係撞彩掛! )
如果曝光多半級至一級,紅色艷返多少,可能會更吸引。

dagege
[OT]我今朝o係公司睇好似唔係咁bor....莫非我眼花?[/OT]
我覺得contrast 得太勁,但如果是刻意做出黎,我會建議加入一些pattern 元素在內。

seetold
紅色很鮮,而前景的數朵小花幾礙眼,曝光可以減些少,detail 會多d

KKH
一層層的感覺幾特別,是否看到花的形態而有這個一層層的構思? (葉都是一層層~)(<--定係我諗多o左XD)
只不過我覺得相片左下角的位置很"實",如像相片中央般那樣矇化會較討好 (<--可能相片中央葉子較多而重疊,所以會比較矇)

各位,多炳多炳!

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-08, 09:56 AM   #19
phaton
Junior Member
打錯字族人

註冊日期: Jan 2006
我盡力架啦........

請盡力炳.....

炳得多,學得多,先謝炳!......

(阿姐們的身影常在...... )

此篇文章於 12-16-08 10:05 AM 被 phaton 編輯。
phaton 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-08, 10:30 AM   #20
KTN
~♡

1.感染拡大>侵食汚染
2.影一張,又不用做這樣的事做那樣的事,功課要緊,而且,行兩步就到家,很快的事
3.原本想等所有人也出齊才一次過,而且,評相比執相還要花時間

引用:
再上星期時,看到,沒拍,感覺不爽
到當天KK和我說,今天就這份功課時
我上星期的直感便開始連帶到這次功課上
試了好幾張做法或好幾個想法,再想到用這種方式
就試試這種,有幸地做到,收工,眼看這PAT紅色
"我想一把火燒了它"其實就這麼簡單

引用:
KTN>>>>>>>可以解釋下點解會咁影嗎?
>SKIP<
沒有重曝,一張過

引用:
作者: 真 三一萬能俠 查看文章
KTN
明正言順"放火",是否重曝了兩個地方?
與及相片中的形態,真的好似火
顏色也很吸引到我。

>SKIP<

此篇文章於 12-16-08 11:31 AM 被 KTN 編輯。
舊 12-16-08, 11:28 AM   #21
KTN
~♡

小餅
偷窺的感覺良好,一PAT紅化得好

ruri0926
兩棵太散亂,眼睛不知該放到哪棵上,後放中間方位散景太也稀疏,分散了前方注意力

加賀KAGA
[表]
色調的紅綠配色很不錯,很搶眼

[裏]
因知前因後果,你這份功課很沒心機,這份功課要打回頭
你沒花足夠心機去演釋過來,你只把Tony Sweet那個手法應用過來

真 三一萬能俠
搖得不夠徹底,有點under,可以再放些光些大力些搖/~/

Rabbidas
散景有點雜,但比起全黑底
個人覺得還有點人性的味道
光線與毛毛的結合,在硬的感覺中
仍有著點舒服和暖的味道

smallchi
意念上不錯,但前方的紅很死,如果能soft些
有種kirkira~(閃閃亮亮)的感覺會更好/\(我糟糕了)
也如加賀所說,主體也不夠突出

dagege
我看到你同一個張有下午和晚間ver
[換相前]水平問題要注意一下,outfocus去拍,主體不明,也突出不到紅色的花,下次不如先向構圖多花功夫著手如何
[換相後]執後,感覺比換前更意味不明

seetold
前方有雜物,那兩pat紅,一看上去就有覺礙了觀瞻
主體和後方散紅黐底了,我被右方空空的地方吸引了視線

KKH
像木顏色筆畫畫畫

亞飛
主體拿得有點絕,主體能拿多些
注意一下上方的水平,有點斜了

phaton
左前方那條紅花很礙眼,搶了主體的視線
主體四週太空曠,最前的葉不太中焦,有點鬆不好看

此篇文章於 12-16-08 11:41 AM 被 KTN 編輯。
舊 12-16-08, 09:23 PM   #22
ruri0926
攝影菜鳥

註冊日期: Mar 2007
小餅
咁多個之中最貼題係你…真係跟足題目紅色一PAT一吋紅
坦白說看很不太舒服…嚴重痴地…差點看不出哪個才是主體…

ruri0926
換過了一張推過既來…其實只是自己不太喜歡在太雜亂的前景、
所以才會選最前的這個做主體吧﹗不過在拍時的目的是左右對稱,
但最後還是失敗及效果好像未如理想…
(見到呢PAT紅色植物…真係想放火燒左佢)

KTN
名正言順放火既哥哥…如果你不貼這裡…
我還真的不知道這是一吋紅
我更有興趣知的是…你怎樣用牙作8字形擺動??

加賀KAGA
不知怎樣說…總沒有油王master平時的油畫風。
背景乾淨、而且有綠色背景突出主題的紅色主體…
但總是找不到特別吸引之處。

真 三一萬能俠
如哥哥所說搖得不夠徹底…不搖白不搖…
一搖就要令觀眾看到特別視覺效果
色彩好像比較頽及少under

Rabbidas
魚大選這棵一吋紅、是因為陽光的受光位吧﹗
光線恰到好處、沒有過爆…還讓人看到一吋紅上的毛毛
但有種不太完整的感覺…那是因為只有半棵的關係嗎?

smallchi
構圖四平八穏…色彩平淡…可能是因為沒有日光所照到的係吧﹗
下次可以試試選一棵有日光照到的來影…

dagege
完全睇唔明 呢張係後制到咁樣…
定係本身唔中FO所以把心一横

seetold
跟我推過相後相似效果…色彩很鮮艷但好像不太中FO~
如果可以收多少少光圈景深cover埋後面果棵會好D

KKH
KK流相片登場 搖得黎有紅有綠又有點黃~
色彩是鮮艷…但看不出一吋看在哪裡…

亞飛
亞飛哥張相色水左d…推推佢會好好多
不過最前果顆有種被斬掉的感覺…

phaton
其實沒什麼不好…只是感覺沒有什麼看頭…

以上純粹個人愚見…
見到本人時請勿打面 (逃

Ruri

舊 12-16-08, 09:25 PM   #23
seetold
真貧窮堅冇錢....

唔識評相...唔好見怪

小餅
有小小頂頂,
如果角度高少少避左背景果少少綠色唔知會唔會好D

ruri0926
兩支野分得太開,換個角度可能好D
後面D紅色太爆,冇晒D detail

KTN
搖鏡?
感覺好好,紅+黃睇落去真係好似火

加賀KAGA
顏色配搭好吸引,紅+綠
但影支花時,係唔係上下搖左一下(重曝?)
最鍾意依下好有動感~

真 三一萬能俠
曝光比較暗...光d會仲好
但紅(花),綠(樹),比例改變一下可能好d
望落去紅,綠好似比人一刀切開左..

Rabbidas
大頭相
不過後面塊草幾礙眼...

「未完」

有野做,遲下再打過

此篇文章於 12-16-08 09:27 PM 被 seetold 編輯。
seetold 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-08, 01:47 AM   #24
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

覆...
太頂我自己反而唔係好覺
不過我同司徒哥哥諗同一樣嘢
角度高少少避開背景嗰少少綠色畫面更統一

仍然未有時間慢慢睇...
遲啲再評...
/\
舊 12-17-08, 03:17 AM   #25
Rabbidas
Administrator
頹圈頹鏡

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code0000 0000 0000
PSN  IDRabbidas
XBox Live GamertagYui GAF
ビスケット
前中後手法成功.唔痴地
不過放個位置有點工整..話唔定升高降底會有另一種感覺
不過做不做到背景全紅就有難度

ruri0926
三支香的排列
可惜左右太傾斜,做不到由前少到後多的排列陣

KTN
KK style不過手法是成功的, 做到一場火

加賀KAGA
整張相的色彩係最吸引, 背景強烈得來有油潤
唯一是中間底部的過渡多了其他東西, 如果不明顯會比較好

真 三一萬能俠
像掃描嗎, 擺鏡做法要保留原有畫面型態, 上層的樹做到了
但花的部份擺得多了一點

riceking
其實同我張都有d似..不過選擇左整棵
種點都係透光同閃亮的細毛

smallchi
包圍構圖是成功的
不過色彩方面太平淡, 是不是Canon Jpeg直出呢?
可以試用RAW,再調色, 可觀性會高很多

seetold
用回自己一向的色彩風格,不過粗中欠細部
原因是左邊太痴地,令主體和背景分不開

KKH
一向KK Style 上方的三分一比下半有吸引力
老實說下面有點artifact感.因為這個現象我在長曝一些light trails 時都會出現
似係DSLR才有的問題..菲林會不會這樣嗎?

亞飛
不錯構圖,我說小餅那張的不足就是你這張有的東西了
當然器材所限不可能有小餅那張效果
不過已經算成功, 問題是色調上, 建議RAW再事後調色
那個是Canon機的通病

phaton
新手必經階段, 先不要理構圖那些東西
要學習好基本曝光, 基本上在這些日光下, 要保留細節
我們多會減EV

Rabbidas 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 12:05 AM