Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 
日本動漫畫討論版>真.哥斯拉 (東寶)
次期Cekehe 01:00 AM 08-26-16
今日睇完,好好睇!
不過唔好當佢係以前果隻哥斯拉,呢隻完全係另一隻生物。

如果有續集的話,呢隻野仲可以稱呼為哥斯拉嗎?
GN00508771 01:01 AM 08-26-16
庵野不如試埋拍下災難片啦

有戈種feel
leungky1 08:13 AM 08-26-16
好少見災難片全力寫政府
仲要咁好睇

啲嘲諷幾到位
開頭直到番落水時都只係想笑(稱讚的意味)
野良猫 08:38 AM 08-26-16
名單後仲有冇嘢睇?
庵野迷 09:15 AM 08-26-16
日本上映第二日喺東京睇咗一次
星期日二週目
leungky1 09:17 AM 08-26-16
作者: 野良猫:
名單後仲有冇嘢睇?
一個字
12號四分衛 09:24 AM 08-26-16
比想像中好睇好多
Godzilla發威個下真係有壓倒性感覺

不過如果有下集,無得咁長氣講政治/政府時,就唔知佢Hand唔Handle到了... 睇到中間都開始覺得長氣
leungky1 09:37 AM 08-26-16
作者: 12號四分衛:
比想像中好睇好多
Godzilla發威個下真係有壓倒性感覺

不過如果有下集,無得咁長氣講政治/政府時,就唔知佢Hand唔Handle到了... 睇到中間都開始覺得長氣
我又覺得

長氣得嚟背後有足夠意思同根據就無問題
對比上季某套迷片
同上月某幾套講所謂公義嘅港片
呢套表現可以話壓倒勝

另外結局話甦醒後三千幾秒後投核彈已經寫得好死
唔信佢可以直接出續集

12號四分衛 09:49 AM 08-26-16
作者: leungky1:
我又覺得

對比上季某套迷片
呢套表現可以話壓倒勝

唔信佢可以直接出續集
以呢集劇本個Scope,佢咁樣長氣係合理 ge
次期Cekehe 12:27 PM 08-26-16
作者: leungky1:
我又覺得

對比上季某套迷片
呢套表現可以話壓倒勝

唔信佢可以直接出續集

關於三千幾秒......
甦醒後三千幾秒除咗即刻射核彈,應該無其他嘢可以做到,如此一來,核彈豈不是會被哥斯拉防空炮火中途擊落?只要不是正中Fireball radius的話,單憑衝擊波和幅射,大概對哥斯拉傷害不大吧?

leungky1 01:25 PM 08-26-16
作者: 次期Cekehe:
關於三千幾秒......
甦醒後三千幾秒除咗即刻射核彈,應該無其他嘢可以做到,如此一來,核彈豈不是會被哥斯拉防空炮火中途擊落?只要不是正中Fireball radius的話,單憑衝擊波和幅射,大概對哥斯拉傷害不大吧?
形式上
讀成等你三千幾秒
寫作我隨時早啲落手

劇情重點亦唔係有無打低哥斯拉
而係射出核彈,日本一定玩完
之後都無野好講
除非要玩世界篇

C.Ryo 03:54 PM 08-27-16
都ok好睇,好過幾套鬼佬版,不過真係好鬼似加長版冇eva嘅使徙襲來
spolier
隻幼生體死魚眼咁鬼可愛
完全體變咗全方位自走砲台,最尾zoom條尾有生咗小型人型怪
睇番日本公式網站原來今次哥師9係由竹谷設計

魔璃 05:14 PM 08-27-16
睇完庵野拍既一套日本旅遊宣傳片
C.Ryo 05:20 PM 08-27-16
作者: 魔璃:
睇完庵野拍既一套日本旅遊宣傳片
只限東京與週邊 可能仲有宣傳JR例車模型
做乜隻師9第二次訓低咁乖飮曬啲蒙牛奶先發難? 啲藥水好合佢口味

Rv250 06:06 PM 08-27-16
作者: C.Ryo:
都ok好睇,好過幾套鬼佬版,不過真係好鬼似加長版冇eva嘅使徙襲來
spolier
隻幼生體死魚眼咁鬼可愛
spoiler
仲以為係第二隻怪獸, 原來係幼體
好可愛+1

其實中後段我覺得有啲悶
最後餵奶作戰應該得日本片先會出現, 荷里活會係搵嘢好熱血咁射入去個口度再體內爆炸

leungky1 06:28 PM 08-27-16
作者: C.Ryo:
spolier
隻幼生體死魚眼咁鬼可愛
個人懷疑
暗示緊哥斯拉係失蹤教授所變成

不過外面有更多人係話佢進化/繁殖緊
致敬前作設定

魔璃 01:30 AM 08-28-16
其實條尾 ...
上面d人形物體系唔系巨神兵黎

mikemike 02:16 AM 08-28-16
我都唔知東京灣下面有條海底隧道
尼路 12:25 PM 08-28-16
作者: 魔璃:
其實條尾 ...
上面d人形物體系唔系巨神兵黎
其實
我都係咁想,有續集應該係巨神兵大戰

睇完感覺唔錯,但抱著睇傳統怪獸片心態入場竟實會覺得中伏。
最不滿係
我知係要致敬,但喂藥喂死真係霸氣盡失……

亍 ◣ 12:35 PM 08-28-16
睇完,用怪物片角度唔叫得好不以政治片睇就滿分睇得出呀乜野對美國有好深怨念

另....外.......呢套根本係eva心尤其響起BGM噹,噹,噹,噹噹,噹,噹,噹噹,噹,噹........根本就一整個係使徒襲來

另.....另........Godzilla對眼太精靈了.....越睇越似人眼......
魔璃 01:25 PM 08-28-16
作者: 尼路:
其實
我都係咁想,有續集應該係巨神兵大戰

最不滿係
我知係要致敬,但喂藥喂死真係霸氣盡失……
我當easter egg算
1. 有句話(G細胞)會自我繁值, 會生翼, 會飛去其他地方
2. 今次終於再講返"God"zilla名既意思, 不過多左句神既使者 ... "God"zilla --> "God" Warrior
3. 今次真哥噴既激光同"巨神兵出現東京"既巨神兵一樣系紫色

12號四分衛 02:28 PM 08-28-16
作者: 尼路:

但成套片都貫徹係另一類型的電影時
觀眾自己應該要轉Channel吧 ...
半熟くん 04:55 PM 08-28-16
作者: 亍 ◣:
睇完,用怪物片角度唔叫得好不以政治片睇就滿分睇得出呀乜野對美國有好深怨念

另....外.......呢套根本係eva心尤其響起BGM噹,噹,噹,噹噹,噹,噹,噹噹,噹,噹........根本就一整個係使徒襲來

另.....另........Godzilla對眼太精靈了.....越睇越似人眼......
講到明係人眼
庵野表示咁多生物入面人眼係最恐怖
其實用唔用DECISIVE BATTLE做BGM無所謂,
外行人聽到無感覺,但知道個梗既人會興奮到起雞皮(本人)
唔單只個BGM,好多地方既EVA梗令我血脈沸騰
ヤシマ作戦 = ヤシオリ作戦
血液凝固車個系統又係同 ヤシマ作戦 個傳電系統畫面一樣等等

尼路 05:29 PM 08-28-16
作者: 12號四分衛:

但成套片都貫徹係另一類型的電影時
觀眾自己應該要轉Channel吧 ...
唔好對觀眾太高要求,好多評價被低分都係話開會多過乜,講政治多過講怪獸ETC
aquarius 03:53 AM 08-29-16
我覺得睇呢套哥斯拉識睇嘅一定係睇導演
故事內容變得不重要因為從作品中理解庵野的心理狀態更為有趣
Q崩壞以後究竟新世紀在沒有了神秘末世的謎題糖衣包裝下應該往那個方向走
作為重新出發的原點這套哥斯拉不斷用上過往最高鋒的手法找回昔日的自己在那

至於比較多人留意的另一觀點是談到日本的政治
想說的太多反而不够深入(個人會覺得押井守說得更有深度)

始終庵野的名氣和影響力還是很大的
片中出現過的角色不論出場或對白多與少都是近期頗有份量的
這一點已讓我吃驚了不少
1 2 3 4 5 

返回主題版面