Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-10-17, 09:50 AM   #676
PatrickNo42
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2012
引用:
作者: gingq7 查看文章
動畫中間好似插多左段回憶, 唔太記得漫畫有無, 都係覺得動畫拖慢晒,
不過氣氛都keep倒一流既,
只係漫畫呢段太神, 將一直以來所鋪的最大伏線如此平淡地一次過引爆, 線索係晒面前, 無人估倒, 但開估時又會令人覺得十分合理, 想搵地方挑剔都很難
(而家漫畫個進度應該係夾硬拖長左, 多左破綻/吐嘈位)
動畫編排都唔係差既
兵團事前已經計劃捉兩個反骨仔果段(好似係原創?)
加插入去反而令萊納既突然自白有種錯有錯着既感覺
PatrickNo42 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-17, 10:03 AM   #677
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
原作都係自爆左左邊超巨右邊鎧巨之後
艾倫回憶番之前調查兵團推理出邊個係卧低
基本上動畫冇乜大改動
斷旗個個擰轉面果幕就覺得好畫蛇添足

就算冇比人發現係卧底哩個位都係行動好時機
要回收既目標喺晒度敵人數目又唔多
仲已經係邊境位可以一捉完就即走
由手機版發出

此篇文章於 05-10-17 10:24 AM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-17, 02:33 PM   #678
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: 真!DC 查看文章
基本上動畫冇乜大改動
斷旗個個擰轉面果幕就覺得好畫蛇添足
唔係喎,我覺得斷旗個下先係神筆。

艾倫本來真係打算當乜都聽唔到,俾萊納機會去收番之前所講嘅爆炸性自白。

之後就係幾秒冷靜期,原本好地地可以將形勢控制住,點知萊納剛冷靜落嚟嘅心情俾支旗桿猛然打斷,再次受到動搖同刺激,然後就產生連鎖反應一發不可收拾。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-17, 06:48 PM   #679
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
漫畫問動畫呢段都演釋得好正

Sent from my iPhone using Gaforum
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-17, 06:48 PM   #680
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: aquarius 查看文章
漫畫同動畫呢段都演釋得好正

Sent from my iPhone using Gaforum

aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-17, 10:22 PM   #681
gingq7
God of Gamer

註冊日期: May 2008
引用:
作者: 真!DC 查看文章
要回收既目標喺晒度敵人數目又唔多
仲已經係邊境位可以一捉完就即走
但佢兩個好似都係捉左艾倫出城外先知艾倫有王之力
基本上佢地臥底期間係乜野都查唔倒...
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-17, 10:57 PM   #682
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
呢兩個做臥底既期間淨係得到精神分裂同另一個得到戰鬥既覺悟

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-17, 09:10 AM   #683
bbmanonline
Crazy Gamer
Key社之吉詳物

註冊日期: May 2006
引用:
但佢兩個好似都係捉左艾倫出城外先知艾倫有王之力
基本上佢地臥底期間係乜野都查唔倒...
但佢地知道世界只有九大巨人,同時亦知道尤彌爾繼承左顎の巨人,咁城內既艾倫一定係始祖或者進擊。

bbmanonline 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-17, 08:30 PM   #684
gingq7

正常都唔會估原本住在最外圍的難民-艾倫有王之力掛...
純粹都係壓力爆煲下錯有錯著

其實諗諗下成個臥底計劃係超失敗, 佢2個好加入唔加入, 加入調查兵團呢個擺明係向外發展的團體, 點可能查倒城內的事?
本來最可能有作為的亞妮入左憲兵團本來好地地, 假以時日要接觸倒王應該唔難(雖然個王係假既, 但起碼埋左佢身先再算, 而且佢地都唔知個王係假), 但佢又走去諗住捉唔應該關事的艾倫而失手,
結果就係3個乜野都查唔倒之餘仲要賠埋女巨人出去

此篇文章於 05-11-17 08:34 PM 被 gingq7 編輯。
舊 05-12-17, 01:00 AM   #685
jimliver
Junior Member

註冊日期: Dec 2013
引用:
正常都唔會估原本住在最外圍的難民-艾倫有王之力掛...
純粹都係壓力爆煲下錯有錯著

其實諗諗下成個臥底計劃係超失敗, 佢2個好加入唔加入, 加入調查兵團呢個擺明係向外發展的團體, 點可能查倒城內的事?
本來最可能有作為的亞妮入左憲兵團本來好地地, 假以時日要接觸倒王應該唔難(雖然個王係假既, 但起碼埋左佢身先再算, 而且佢地都唔知個王係假), 但佢又走去諗住捉唔應該關事的艾倫而失手,
結果就係3個乜野都查唔倒之餘仲要賠埋女巨人出去
我覺得佢地都唔算完全失敗wor
鎧同超大型加入調查兵團,正正係因為調查兵團多機會出去,容易製造機會俾佢地破壞第二層城牆
佢地本來計劃就唔係調查清楚城內狀況,而係將城牆逐層打破,消滅牆內所有人類,然後始祖就會自動轉生去受控制嘅艾爾迪亞人當中
然後唔洗破壞城牆嘅女巨人就係內應,互相提供情報
所以當第二層城牆被破壞後,由無人理嘅憲兵女巨人做內應,鎧同超大型繼續扮調查兵俾料
之後事敗只怪逆天兵長同艾爾敏偷睇劇本級嘅推理能力....
jimliver 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-17, 06:25 AM   #686
gingq7

佢3個原意唔係食王攞佢王之力咩?
馬萊一直唔敢派大軍進攻都只係係因為驚王之力操控全部巨人反撲同歸於盡, 而唔係驚有幾幅牆攻唔入,
馬萊連飛機都有(幾十年前艾倫老爸年代已經有飛船), 點會驚幾幅牆
舊 05-12-17, 10:11 AM   #687
jimliver
Junior Member

註冊日期: Dec 2013
引用:
馬萊一直唔敢派大軍進攻都只係係因為驚王之力操控全部巨人反撲同歸於盡, 而唔係驚有幾幅牆攻唔入,
馬萊連飛機都有(幾十年前艾倫老爸年代已經有飛船), 點會驚幾幅牆
所以成件事好奇怪
如果馬萊咁驚王會同歸於盡,就應該好似艾倫老豆咁潛入牆內慢慢調查,唔好打草驚蛇
而家鎧同超大型一開波就去拆牆,驚死王唔知咩= =
到而家都唔明佢地兩個破壞城牆到底係邊個指示,同埋一開始吉克係邊到
照計吉克係巨人組能力同智慧都最高,點解一開始唔出佢
出4個屁孩,結果白白失去咗其中兩個,仲差D滅團
結果其實係爬爬巨人一個救全家
jimliver 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-17, 12:38 PM   #688
PatrickNo42
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2012
引用:
作者: jimliver 查看文章
所以成件事好奇怪
如果馬萊咁驚王會同歸於盡,就應該好似艾倫老豆咁潛入牆內慢慢調查,唔好打草驚蛇
而家鎧同超大型一開波就去拆牆,驚死王唔知咩= =
到而家都唔明佢地兩個破壞城牆到底係邊個指示,同埋一開始吉克係邊到
照計吉克係巨人組能力同智慧都最高,點解一開始唔出佢
出4個屁孩,結果白白失去咗其中兩個,仲差D滅團
結果其實係爬爬巨人一個救全家
當初佢地應該就係諗住靜靜潛入,點知都未到埗就死左件
所以先改用破牆方法製造混亂入去

吉克有一定既控制巨人能力,自然會留番嚟維持戰線
PatrickNo42 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-17, 06:56 PM   #689
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
搶乜鬼王之力

直接搵牆外既阿卡曼人配種量產好似實際好多

你地睇一米六遇神殺神就知巨人根本係失敗作

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-17, 01:25 AM   #690
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
進撃のCD買ったらポスター貰った
引用:
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-17, 02:04 PM   #691
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
空軍未有既,今集咪已經講緊開始想發展空軍

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-17, 02:27 PM   #692
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
其實除非去到現代級戰機, 吾係空軍打巨人未必有太大優勢o羅(請睇新King Kong)
吾計其他, 獸巨散彈炮都成幾里遠, 點埋身? 再開發支巨人專用槍打擊炸機

舊 06-01-17, 03:31 PM   #693
事丫娃些
京アニに祈りを

註冊日期: Apr 2004
事丫娃些 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-17, 01:28 AM   #694
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
嘩,今集搞乜,喺尤米爾回憶呢段,動畫自行將漫畫最新情節一次過劇透晒。

雖然未至於令佢哋唔想再睇,因為呢幕回憶透啲唔透啲,但動畫黨之後觀賞劇情發展同解謎嘅時候嘅觀感會同漫畫黨截然不同。

就好似你叫人先睇星球大戰前傳先嚟睇帝國反擊戰,令人哋一早知道黑武士係Luke老竇後,嗰幕經典I am your father爆料就會冇咗果種震撼。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-17, 12:17 PM   #695
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
嘩,今集搞乜,喺尤米爾回憶呢段,動畫自行將漫畫最新情節一次過劇透晒。

雖然未至於令佢哋唔想再睇,因為呢幕回憶透啲唔透啲,但動畫黨之後觀賞劇情發展同解謎嘅時候嘅觀感會同漫畫黨截然不同。

就好似你叫人先睇星球大戰前傳先嚟睇帝國反擊戰,令人哋一早知道黑武士係Luke老竇後,嗰幕經典I am your father爆料就會冇咗果種震撼。
我都覺得好神奇, 咁早透咁多出黎搞乜...

舊 06-04-17, 12:18 PM   #696
真!DC
Banned User
奉行我道

只睇動畫又唔會知道大多野既
應該只會知巨人係人變,食左有變身能力既人可以變番人
哩兩點當時冇明確講但大家都估到
尤米爾細個果段應該都會以為係牆內世界

舊 06-04-17, 02:50 PM   #697
gingq7

咁又唔算透得太多既.
巨人係"人"變係呢個時間點都好明顯的了, 尤彌爾食左萊納同伴變回人亦都係好明顯.
真係透左既係軍人果段

今集搞笑既係真係畫番尤彌爾一個KO四個"戰士", 食第一個我當佢係偷襲成功, 但之後俾3個戰士圍攻竟然都可以逃脫? 而且佢當時係無智力的, 應該唔識逃

另一樣就係俾打針果段提醒我:
究竟獸巨人係點樣一個人同時幫成村人打針
一打針就應該短時間內發作, 好難成村都無人流血
舊 06-04-17, 03:24 PM   #698
dreaming1234
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2012
引用:
咁又唔算透得太多既.
巨人係"人"變係呢個時間點都好明顯的了, 尤彌爾食左萊納同伴變回人亦都係好明顯.
真係透左既係軍人果段

今集搞笑既係真係畫番尤彌爾一個KO四個"戰士", 食第一個我當佢係偷襲成功, 但之後俾3個戰士圍攻竟然都可以逃脫? 而且佢當時係無智力的, 應該唔識逃

獸巨人應該有個技能係將人變成巨人
漫畫之前幾期既巨人炸彈就係佢一次過將堆人變成巨人
dreaming1234 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-17, 03:27 PM   #699
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
引用:
咁又唔算透得太多既.
真係透左既係軍人果段

漫畫跳飛機果度,係可以控制幾時變
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-17, 03:39 PM   #700
真!DC
Banned User
奉行我道

MGS式潛入逐個村民啪針
由手機版發出

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
進撃の巨人 l Capcom 武藤遊戲 街機遊戲討論版 8 03-13-18 01:48 PM
[多機種] 進撃の巨人 | 已售 武藤遊戲 電視遊戲討論版 234 06-17-16 12:50 AM
[漫畫] 諫山創:「進撃の巨人」作者が将棋マンガ 「ARMS」の皆川亮二とタッグ money 日本動漫畫討論版 9 08-07-14 08:51 AM
[動畫] 諫山創「進撃の巨人」#25「壁 ――ストヘス区急襲③――」(終)Vol.2 money 日本動漫畫討論版 1222 04-03-14 11:18 PM
[漫畫] 諫山創「進撃の巨人」#08「心臓の鼓動が聞こえる ――トロスト区攻防戦④――」丨絕望人類大戰巨人兵團――。 神名レオ 日本動漫畫討論版 1006 05-28-13 01:19 PM

現在的時間是 02:36 AM

手機版 | APP版