Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 03-13-04, 03:34 AM   #276
usayarE
God of Gamer

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
任何一個音都可以係do ,可以係me等等

主要係看你咩調
例如G major的話do 就係G, D major 的話do 就係D
usayarE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-04, 08:09 PM   #277
Sebastian veronique
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2003
近排聽ken hirai
搞到好想學鋼琴
請問鋼琴難唔難學架?
我係音樂白痴來的

想快d脫苦海
Sebastian veronique 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-04, 01:26 PM   #278
usayarE

引用:
Originally posted by Kiros :
近排聽ken hirai
搞到好想學鋼琴
請問鋼琴難唔難學架?
我係音樂白痴來的
初級唔難
到高級小小例如8級以上就會難, 又要techniques 又要musical expression

不過最重要既係耐心、興趣同練習
如果你學左咁上下你通常都會繼續學落去, 所以都唔駛擔心高級個d野
舊 03-16-04, 08:01 PM   #279
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
呢個譜點樣睇ga?? 有數字..但彈邊條弦??

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186
赤武神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-04, 10:18 PM   #280
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
引用:
Originally posted by 赤武神 :
This page is not available.
We're sorry, but this page is currently unavailable for viewing.
If this site belongs to you, please read this help page for more information and assistance.

For general questions see our main help area, or search for other member pages.
:@_@":

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-04, 10:40 PM   #281
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
睇呢個link

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186
赤武神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-04, 10:42 PM   #282
Rosicky
我愛攝影

註冊日期: Oct 2002
XBox Live GamertagykcisoR
d是第二弦第一格
r是第二弦第三格
m是第一弦空弦
f是第一弦的第一格
s是第一弦第三格

英雄聯盟: Rosicky
Rosicky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-04, 10:45 PM   #283
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
引用:
Originally posted by 赤武神 :
是 和絃簡譜! 可以用勾or掃 和絃 的方法, 再在主旋律(主音)位勾音 !

結他中班課程!

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-04, 10:55 PM   #284
Sebastian veronique
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2003
引用:
Originally posted by onon :

初級唔難
到高級小小例如8級以上就會難, 又要techniques 又要musical expression

不過最重要既係耐心、興趣同練習
如果你學左咁上下你通常都會繼續學落去, 所以都唔駛擔心高級個d野
但係係咪要成日keep住練架..?
我又唔想因為咁買部琴 ~
驚自己半途而廢~
Sebastian veronique 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-17-04, 12:03 AM   #285
usayarE

引用:
Originally posted by Kiros :

但係係咪要成日keep住練架..?
我又唔想因為咁買部琴 ~
驚自己半途而廢~
初級個d都無咩好練..而且你都唔會有興趣練...雖然真係需要多練..
不過如果學到上去你就會每日自動自覺去彈..唔彈會唔舒服..

唔一定要買琴住先既, 我都係好似5級左右先買琴
初頭可以去琴室練, 到你認為自己真係有興趣真係繼續學落去咁咪買囉

講時講, 我阿媽叫我考完8級之後唔好學琴..我話唔好..佢話無咁多錢供我學..
叫我出去教下人幫補下, 自己賺錢學..但我又淆底同個人比較..叫做唔係咁喜歡同陌生人講野..

有冇人想學琴.. 不過我未教過人架喎...

大家分享下d 教人既心得呀..特別係超初級連音都唔識睇個d...

此篇文章於 03-17-04 12:09 AM 被 usayarE 編輯。
舊 03-17-04, 12:15 AM   #286
Rosicky
我愛攝影

引用:

有冇人想學琴.. 不過我未教過人架喎...
呢個時候我要出手喇

舊 03-17-04, 12:20 AM   #287
usayarE

引用:
Originally posted by 高佬 :

呢個時候我要出手喇
你想學呀?收你平d 啦

講時講出面公價點收錢法
舊 03-17-04, 12:21 AM   #288
Rosicky
我愛攝影

引用:

你想學呀?收你平d 啦

講時講出面公價點收錢法
去你家學?
家裡無琴哦~

舊 03-17-04, 12:24 AM   #289
usayarE

引用:

去你家學?
家裡無琴哦~
無所謂…比錢就得…用琴費唔計你又點話
舊 03-17-04, 12:25 AM   #290
Rosicky
我愛攝影

引用:

無所謂…比錢就得…用琴費唔計你又點話
真好!
只限我咋可?

舊 03-17-04, 12:28 AM   #291
usayarE

引用:

真好!
只限我咋可?
上我屋企學來講係
舊 03-17-04, 10:51 PM   #292
Rosicky
我愛攝影

而家學結他到左最需要時間練習的時候
就是轉chord,左右手的配合真係好難練到
仲有除左練5323-1323之外,還有5323-4323...6323-1323
更練埋掃chord基本動作,其實用pick出術也ok的。

舊 03-18-04, 08:14 PM   #293
黃金史提芬
Crazy Gamer
叫我史提芬

XBox Live Gamertaggoldensteven
引用:
講時講, 我阿媽叫我考完8級之後唔好學琴..我話唔好..佢話無咁多錢供我學..
叫我出去教下人幫補下, 自己賺錢學..但我又淆底同個人比較..叫做唔係咁喜歡同陌生人講野..
講真到8級程度其實可以自學,老師只係附助角色,指引你行正確既路
但始終都係靠自己努力去行
除非屋企有錢請到一級名師(或者你想成為出色既鋼琴家)
否則如果經濟不能負擔,為興趣可以靠自己
好似我呢家,老師既作用已經冇以前咁顯著
如果自己唔勤力咁練,只會waste學費
黃金史提芬 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-04, 09:15 PM   #294
usayarE

引用:
Originally posted by 黃金之太陽 :

講真到8級程度其實可以自學,老師只係附助角色,指引你行正確既路
但始終都係靠自己努力去行
除非屋企有錢請到一級名師(或者你想成為出色既鋼琴家)
否則如果經濟不能負擔,為興趣可以靠自己
好似我呢家,老師既作用已經冇以前咁顯著
如果自己唔勤力咁練,只會waste學費
我當然會勤力咁練啦

我都想成為鋼琴家架..但係有機會咩..
舊 03-18-04, 09:26 PM   #295
阿樂
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2003
自從上次係學校睇完音樂表演後...
就想學結他AHD打鼓..."
不過已經學緊琴AND口琴...
驚屋企支付唔到..唔俾我學..."
咁邊樣易學D、好玩D呀...?
呢兩樣都好正呀

仲有D野想問...
A)打鼓係咪即係BAND?
B)BASS又係乜野?

此篇文章於 03-18-04 09:29 PM 被 阿樂 編輯。
阿樂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-04, 10:13 PM   #296
Rosicky
我愛攝影

引用:
Originally posted by 阿樂 :

仲有D野想問...
A)打鼓係咪即係BAND?
B)BASS又係乜野?