Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-02-10, 05:07 PM   #1
izumo
God of Gamer

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
【ネタバレ開放】劇場版「Fate/stay night Unlimited Blade Works」Vol.2

官網
http://www.staynight.com/top.html

劇場版 Fate / stay night - UNLIMITED BLADE WORKS 官網
http://www.fatestaynight.jp/index.html

過去の揭示板
Vol.1

引用:
作者: pspadvance 查看文章
空境都有提到,對付兩儀式封唔住佢一對手就好麻煩,因為佢乜都殺得死,固有結界應該都走唔甩…
不過如果直死之魔眼對avalon又如何呢?好想知…
寶具應該斬得爆
埋身就應該冇乜得點打

但係暫時未見過佢斬得爆laser之類能量
對魔術師 如果係結界果類應該會對式無效
但係caster果d beam就唔知會點

雖則佢果對上級魔眼(志貴果對 硬係好似低一級咁)設計上
所有有形無形的物體都可以一吉即死

anyway 式本身就係奈須世界的一張金手指卡

此篇文章於 10-03-10 09:51 PM 被 izumo 編輯。
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-10, 05:12 PM   #2
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
【ネタ開放】「劇場版 Fate/stay night Unlimited Blade Works」 Vol 2

原作:奈須きのこ/ TYPE-MOON

衛宮士郎:杉山紀彰
セイバー:川澄綾子
遠坂凛:植田佳奈
間桐桜:下屋則子
藤村大河:伊藤美紀
アーチャー:諏訪部順一
言峰綺礼:中田譲治
イリヤ:門脇舞以
ライダー:浅川悠
ランサー 神奈延年
キャスター:田中敦子
葛木宗一郎:中多和宏
アサシン:三木眞一郎
間桐慎二:神谷浩史
衛宮切嗣:小山力也
柳洞一成:真殿光昭
バーサーカー:西前忠久
美綴綾子:水沢史絵
ギルガメッシュ:関 智一

TV版 Fate / Stay Night 官網
http://www.staynight.com/top.html
引用:
監督:山口祐司
構成.原案:奈須きのこ
シリーズ構成:佐藤卓哉
キャラクター原案 / 監修:武内崇
キャラクターデザイン:石原恵
美術監督:小山俊久
撮影監督:近藤慎与
音響監督:辻谷耕史
音響制作:ダックスプロダクション
音楽:川井憲次
アニメーション制作:スタジオディーン
製作:Fate Project
劇場版 Fate / stay night - UNLIMITED BLADE WORKS 官網
http://www.fatestaynight.jp/index.html
引用:
監督:山口祐司
脚本:佐藤卓哉
キャラクターデザイン.総作画監督:石原恵
特技監督:橋本敬史
美術監督:小山俊久
色彩設計:北爪英子
撮影監督:近藤慎与
音響監督:辻谷耕史
音楽:川井憲次
音響制作:ジェネエン.ユニバーサル.エンターテイメント
主題歌:タイナカ サチ(SISTUS RECORDS)
アニメーション制作:スタジオディーン
配給:クロックワークス/ジェネエン.ユニバーサル.エンターテイメント

TV版 Fate/stay night 1~8 好評発売中

TV版 Fate/stay night Blu-ray BOX 好評発売中

劇場版「Fate/stay night UNLIMITED BLADE WORKS」Blu-ray Disc & DVD 好評発売中

過去的論討串
Vol 1

此篇文章於 10-02-10 05:16 PM 被 supermanlady 編輯。
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-10, 05:25 PM   #3
stcdavidhk

註冊日期: Dec 2006
引用:
作者: ~ViVi~ 查看文章
其實我覺得套野ok....之前套tv reproduction都係咁樣cut架啦

不過我想問佢個結局係唔係用true end...?不過又冇講去左外國
同埋staff roll之後果幾句野我唔記得左game本身有冇...即係暗示士郎最後都係走番紅A條路?
唔會ge,rin最後講明會好好睇住士郎所以應該唔會行紅a條路
stcdavidhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-10, 05:41 PM   #4
北条加蓮
Crazy Gamer
Cuの極みラブレター

註冊日期: Sep 2007
終於入手
菲林阿茶阿櫻各一
北条加蓮 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-10, 06:14 PM   #5
~ViVi~

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code1435 4592 2031
PSN  IDVivi1112
引用:
作者: stcdavidhk 查看文章
唔會ge,rin最後講明會好好睇住士郎所以應該唔會行紅a條路
之前玩game好似冇staff roll後面幾句野我都係咁諗ge...
但佢而家staff roll後
道は遥かに。遠い残響を頼り、
少年は荒野を目指す
又點解?

此篇文章於 10-02-10 06:22 PM 被 ~ViVi~ 編輯。
~ViVi~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-10, 06:22 PM   #6
stcdavidhk

引用:
作者: ~ViVi~ 查看文章
之前玩game好似冇staff roll後面幾句野我都係咁諗ge...
但佢staff roll後
道は遥かに。遠い残響を頼り、
少年は荒野を目指す
又點解?

同士郎固有結果背景差唔多,最少唔係紅a般有齒輪,推斷未來唔同
舊 10-02-10, 06:23 PM   #7
~ViVi~

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code1435 4592 2031
PSN  IDVivi1112
game本身有冇講果堆齒輪點解...?

~ViVi~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-10, 08:54 PM   #8
green
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2005
睇完有少少失望, 內容實在跳得太快, 一開場已經跳到呢......
而且好多野都無交代, 包括saber個真名, 基本上無睇過原作一定唔明(我只看過tv版, 其實睇完都有d一頭煙)
不過作畫都幾好
green 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-10, 09:50 PM   #9
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
作者: green 查看文章
睇完有少少失望, 內容實在跳得太快, 一開場已經跳到呢......
而且好多野都無交代, 包括saber個真名, 基本上無睇過原作一定唔明(我只看過tv版, 其實睇完都有d一頭煙)
不過作畫都幾好
咁最後佢都有講把劍係EX咖哩棒, 真名已經好明顯

舊 10-02-10, 10:39 PM   #10
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
其實 Rider 係邊個殺架?
shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-10, 10:44 PM   #11
darren

註冊日期: Apr 2008
Caster?
darren 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-10, 10:53 PM   #12
stcdavidhk

應該係葛木殺的
(原著有講死狀如被老虎鉗爆頭)
舊 10-03-10, 12:06 AM   #13
tat0gd

註冊日期: May 2008
引用:
不過作畫都幾好
game 個條線都係無講....
因為玩UBW 線前要先爆saber線... 玩SABER線就已經知道saber真名了
tat0gd 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-10, 07:35 PM   #14
green

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: tat0gd 查看文章
game 個條線都係無講....
因為玩UBW 線前要先爆saber線... 玩SABER線就已經知道saber真名了
oh, 原來係咁......thx!
不過最後有d唔明, archer唔係俾英雄王ko左咩, 點解最後仲可以出來幫手?
而且saber用完聖劍點解會消失?
其實套片如果可以再長少少, 交代清楚d就更好了
green 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-10, 08:46 PM   #15
Gurren
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2008
唔小心又上番腦
又要跑多次GAME了
有排解毒
Gurren 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-10, 09:24 PM   #16
3x3eye

註冊日期: Jan 2005
[QUOTE=green;8776765]oh, 原來係咁......thx!
不過最後有d唔明, archer唔係俾英雄王ko左咩, 點解最後仲可以出來幫手?
簡單來說就是打不死archer
對於一個不求過程 只求結果的archer來說
當時就算出手也沒有贏的勝算
所以archer就隱身
到最後才出現~
3x3eye 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-10, 09:50 PM   #17
izumo

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
講起上來 點解會係我開ge
我記得我明明記得我呢個懶人 冇開過呢個topic...
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-10, 11:06 PM   #18
tat0gd

引用:
oh, 原來係咁......thx!
而且saber用完聖劍點解會消失?
其實套片如果可以再長少少, 交代清楚d就更好了
由於RIN 跟士朗建立魔力傳送關係, 等同master 傳送魔力給SERVANT原理一樣
由於RIN要供應魔力比2個人, SABER得返一半魔力供應, 大家在TV板都知道出聖劍係極消耗MP, 所以一用完哂MP,SABER就玩完
舊 10-04-10, 12:40 AM   #19
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
由於RIN 跟士朗建立魔力傳送關係, 等同master 傳送魔力給SERVANT原理一樣
由於RIN要供應魔力比2個人, SABER得返一半魔力供應, 大家在TV板都知道出聖劍係極消耗MP, 所以一用完哂MP,SABER就玩完
唔關事
打爆聖杯就大家都要返歸
因為所有從者都係經由聖杯係英靈之座租借出黎
聖杯被破壞,自然就要消失
金閃閃已經受肉,所以不受此限

你呢個講法最大既認知錯誤就係
只要rin依然係有魔力供給,Saber就一定有魔力收,只係多與少既問題,絕對唔可能係消失
特別係Saber根本唔需要靈體具現化,唔存在魔力消費問題
Saber既消失原因只係因為聖杯已經唔存在

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-10, 11:56 AM   #20
marco仔
Game Master
香港人

註冊日期: Jun 2004
櫻成套作品中變了路人一個,出場機會只有數個鏡頭.
希望Heavens Feel 線也能動畫化就好了.

marco仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-10, 12:05 PM   #21
stcdavidhk

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
唔關事
打爆聖杯就大家都要返歸

只要rin依然係有魔力供給,Saber就一定有魔力收,只係多與少既問題,絕對唔可能係消失
good end入面saber都重係度(雖然呢個好有老金feel)
舊 10-04-10, 12:23 PM   #22
pspadvance
Junior Member

註冊日期: Dec 2009
引用:
作者: marco仔 查看文章
櫻成套作品中變了路人一個,出場機會只有數個鏡頭.
希望Heavens Feel 線也能動畫化就好了.
有點難度喔…HF線一整個黑暗到不行,基本上如果漂白後動畫化就失去原來的沈重感了
但是想一想,如果以UBW的做法來說,也不是沒可能,因為連劇情連貫的問題也被無視了…
不過看UBW反應HF或許是無望了~
pspadvance 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-10, 05:23 PM   #23
tat0gd

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
唔關事
打爆聖杯就大家都要返歸

剛重溫了遊戲的結尾..
消失的原因..
應該唔關聖杯事... 如果係的話, 點解紅A仲做到最後的微笑
RIN 講明, 即使唔比魔力給士朗, 都只可以比SABER出到2次聖劍就會用哂RIN的MP
在戰鬥時候, 士朗搶得太多MP, SABER 少左MP用, 但仲強制用聖劍,咁咪消失
即簡單咁講, 一個大容器, 大家一起吸水, D水比士朗吸哂, SABER又一口氣用聖劍倒哂D水, SABER無哂水, 消失
所以你見到遊戲中, RIN 過去救慎二時又用到MP, 去緊個時都話士朗搶得太多, 連RIN自己本人都唔係好夠用,咁SABER 聖劍一出就即刻玩完
舊 10-04-10, 06:26 PM   #24
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
Heavens Feel日日都攪野

點漂白
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-10, 07:35 PM   #25
那個人

註冊日期: Jun 2006
引用:
剛重溫了遊戲的結尾..
消失的原因..
應該唔關聖杯事... 如果係的話, 點解紅A仲做到最後的微笑
RIN 講明, 即使唔比魔力給士朗, 都只可以比SABER出到2次聖劍就會用哂RIN的MP
在戰鬥時候, 士朗搶得太多MP, SABER 少左MP用, 但仲強制用聖劍,咁咪消失
即簡單咁講, 一個大容器, 大家一起吸水, D水比士朗吸哂, SABER又一口氣用聖劍倒哂D水, SABER無哂水, 消失
所以你見到遊戲中, RIN 過去救慎二時又用到MP, 去緊個時都話士朗搶得太多, 連RIN自己本人都唔係好夠用,咁SABER 聖劍一出就即刻玩完
睇最後rin仲想同紅A再結契約黎留低就知聖杯消失後靠master提供魔力仲能夠維持servant

我記憶中true end係saber破壞聖杯後再無留戀, 好似fate咁
而good end係saber仲想睇住rin點樣調教士狼成長而留低
那個人 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 【ネタ開放】劇場版「Fate/stay night Unlimited Blade Works」正式公開 鈴蘭 日本動漫畫討論版 1000 10-02-10 05:34 PM
Fate stay night randy 日本動漫畫討論版 1 01-15-07 01:25 AM
[fate/stay night]fate ending問題 neocon H-GAMEの部屋 58 05-11-06 02:43 PM
Fate/stay night vol.2(劇情洩漏注意) - 第十四話『理想の果て』 Neloth 日本動漫畫討論版 1001 04-13-06 09:50 PM
Fate/stay night - 3話~開幕 候鳥 日本動漫畫討論版 1008 01-23-06 05:21 PM

現在的時間是 08:11 AM

手機版 | APP版