Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 01-07-19, 03:53 PM   #1
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
應該買防潮箱還是防潮盒?

新新新手問題
剛影相冇耐,拎住老豆留低既CANON EOS 600D加tamron 18-270周圍走,用得沒有問題
放係有膠邊既膠盒,也有放透明的防潮珠
但部機應該都係四、五年冇用,所以唔知啲珠潮咗未

依家唔知買箱定買盒好?
箱唔係好多位置放得,最多放得闊340mm x 高450mm x 300mm左右
但盒至少可以放係床底

還是先買個平既潮濕計先放係依家個盒度再加下防潮珠睇下點?

舊 01-09-19, 10:09 AM   #2
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
用左盒好多年so far冇問題
定期要換下防潮珠

當然最好係用電果隻箱, 始終控制濕度好d,
就咁用防潮珠d人話怕乾過頭

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-19, 11:56 AM   #3
RPG之鬼

引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章
用左盒好多年so far冇問題
定期要換下防潮珠

當然最好係用電果隻箱, 始終控制濕度好d,
就咁用防潮珠d人話怕乾過頭

>>防潮珠d人話怕乾過頭
都有諗過呢樣

依家最大問題係唔夠位,近得電掣就30x30x45cm,又唔知塊層版夠唔夠力
睇咗牌子想買收藏家AD-20,但轉頭又一時有人話佢啲嘢得一時又唔得,真係唔知得唔得
其他牌子又大過頭

舊 01-09-19, 01:41 PM   #4
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
我用日本 hakuba 有膠邊同埋濕度計果種,無乜問題,半年換一次除濕劑。

同埋你手上既野都唔洗話好錫住用,買個貴既箱隨時貴過 d 野個市價。

之前白痴信星際 d 鋪頭昆左,買左個中國淘寶貨,用電叉個抽濕器再放入箱抽,幾日就變色話好濕。
由手機版發出

此篇文章於 01-09-19 01:45 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-19, 02:07 PM   #5
RPG之鬼

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
我用日本 hakuba 有膠邊同埋濕度計果種,無乜問題,半年換一次除濕劑。

同埋你手上既野都唔洗話好錫住用,買個貴既箱隨時貴過 d 野個市價。

之前白痴信星際 d 鋪頭昆左,買左個中國淘寶貨,用電叉個抽濕器再放入箱抽,幾日就變色話好濕。
由手機版發出
>>買左個中國淘寶貨,用電叉個抽濕器再放入箱抽,幾日就變色話好濕
重要情報ゲット!!
先前真係好心動想淘呢件嘢

THX!!

舊 01-09-19, 02:25 PM   #6
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
個人經驗啦,Hakuba 果 d 已經好好用,我 d 玻璃夾埋都係幾萬,一直都無問題。

後來買多個俾 headphone 用。

除非你係德菜德奶果 d 或 medium format 搵食用,唔係都唔洗用行電果 d 櫃。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-19, 03:47 PM   #7
RPG之鬼

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
個人經驗啦,Hakuba 果 d 已經好好用,我 d 玻璃夾埋都係幾萬,一直都無問題。

後來買多個俾 headphone 用。

除非你係德菜德奶果 d 或 medium format 搵食用,唔係都唔洗用行電果 d 櫃。
由手機版發出
收到!

舊 01-14-19, 03:01 PM   #8
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
其實防潮箱,即使淘寶都無問題,但要識揀
識揀就可以買到比香港買平好多

如果要買淘寶插電的防潮箱,一定要買數碼電子監控型
呢類型比較似有內置抽濕機咁,但會係機背排濕氣,排左一次後就會監控保持櫃內係設定的濕度水平
我家由2014年4月開始買黎用黎裝相機同鏡頭,去到而家就黎第5個年頭,我手上的鏡都無任何問題
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-19, 04:56 PM   #9
RPG之鬼

引用:
作者: sunhikari 查看文章
其實防潮箱,即使淘寶都無問題,但要識揀
識揀就可以買到比香港買平好多

如果要買淘寶插電的防潮箱,一定要買數碼電子監控型
呢類型比較似有內置抽濕機咁,但會係機背排濕氣,排左一次後就會監控保持櫃內係設定的濕度水平
我家由2014年4月開始買黎用黎裝相機同鏡頭,去到而家就黎第5個年頭,我手上的鏡都無任何問題
計過條數連運費同去瑩記買差唔到

舊 01-15-19, 11:08 AM   #10
sunhikari
Crazy Gamer

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
計過條數連運費同去瑩記買差唔到
但包送到上屋企先
香港鋪頭唔送貨,CALL 貨VAN都貴架......
舊 01-15-19, 04:07 PM   #11
RPG之鬼

引用:
但包送到上屋企先
香港鋪頭唔送貨,CALL 貨VAN都貴架......
睇過瑩記話加70

係L數有啲問題
Wonderful萬得福
AD-041CH
38L
外圍
334 x 320 x 440 mm
內圍
310 x 300 x 405 mm
厚度
24 x 20 x 35 mm

EUREKA收藏家
RT-48C
40L
外圍
312 x 384 x 470 mm
內圍
272 x 329 x 387 mm
厚度
40 x 55 x 83 mm

就咁計體是萬得褔接近付合38L,但收藏家只得34L同佢話40L差好多?還是我計錯?

舊 01-16-19, 09:26 AM   #12
sunhikari
Crazy Gamer

引用:
睇過瑩記話加70

係L數有啲問題
Wonderful萬得福
AD-041CH
38L
外圍
334 x 320 x 440 mm
內圍
310 x 300 x 405 mm
厚度
24 x 20 x 35 mm

EUREKA收藏家
RT-48C
40L
外圍
312 x 384 x 470 mm
內圍
272 x 329 x 387 mm
厚度
40 x 55 x 83 mm

就咁計體是萬得褔接近付合38L,但收藏家只得34L同佢話40L差好多?還是我計錯?
先睇幾多L前,你要取決你個箱要以內圍定外圍大細優先
如果唔駛理放個櫃的所需體積限制的話,就以內圍優先,因為內圍大細影響你放幾多野

如果單睇內圍的話,除左收藏家係闊少少(329MM VS 300MM)之外,全部輸晒,而且厚度亦比萬得福厚得多,難聽一點係大而無當...........
舊 01-16-19, 03:53 PM   #13
RPG之鬼

引用:
先睇幾多L前,你要取決你個箱要以內圍定外圍大細優先
如果唔駛理放個櫃的所需體積限制的話,就以內圍優先,因為內圍大細影響你放幾多野

如果單睇內圍的話,除左收藏家係闊少少(329MM VS 300MM)之外,全部輸晒,而且厚度亦比萬得福厚得多,難聽一點係大而無當...........
對,琴日睇咗收藏家好厚,尤其是個底
擺位度好晒,應該是萬得福

舊 01-17-19, 09:08 AM   #14
sunhikari
Crazy Gamer

引用:
對,琴日睇咗收藏家好厚,尤其是個底
擺位度好晒,應該是萬得福
厚底唔係無好處,因為地下有地氣,都會潮濕,所以厚底變左可以整高內部個底避地氣
但如果本身個櫃的防潮系統做得好的,就變左厚底不是一定必要了......
舊 01-23-19, 12:27 PM   #15
RPG之鬼

買咗萬得福囉
不過好似有啲問題??
發現天氣乾時個箱都係繼續抽濕,當然唔係好快,例如琴晚50,今朝變成44
正常??

舊 01-24-19, 10:43 AM   #16
sunhikari
Crazy Gamer

引用:
買咗萬得福囉
不過好似有啲問題??
發現天氣乾時個箱都係繼續抽濕,當然唔係好快,例如琴晚50,今朝變成44
正常??
電子式係有設定濕度控制
如果櫃內沒到設定的濕度係會繼續抽
所以最好檢查設定濕度啱唔啱

即使到左設定濕度,但都會有大約正負2度左右的差額
舊 01-24-19, 10:51 AM   #17
RPG之鬼

引用: