Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-16-16, 07:08 AM   #226
david
The One

註冊日期: Mar 2002
枱面O既大餐應該就係前主角們吧

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-16, 07:41 AM   #227
gingq7
God of Gamer

註冊日期: May 2008
咁bio2都無bio1的Chris和Jill, 亦都大把game的續作換主角, 其實真係無問題喎

我覺得一來Chris/Jill/Leon呢幾個已寫到無乜野好寫 (其實角色描寫一直都很片面, 不過bio重點一直都唔係角色心理描寫所以無問題)
二來難得請左個新編劇, 由頭描寫過幾個新角色唔好咩? 最重要係由試玩版所見, 新主角群重有一大好處, 就係可以拎去死, 令故事更難估

當然, 我也認同如果中間或最尾有幾章可以用番舊主角會更好, 亦都唔係完全無可能, 之前tech demo有show到有BSAA軍人的建模, 即係BSAA軍人一定會出場; 隔離套CG電影3繼續用Leon+Chris做主角, 可見Capcom都深明bio主角群大把人氣, bio7會出一出場甚至可以用一d都唔奇
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-16, 02:22 PM   #228
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
係咪出左新版Demo. 追加地圖

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-16, 03:27 PM   #229
rokuna
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: 權愛真 查看文章
對我黎講,變第一身視點都唔係咩問題,
最重要既係,今集完全無哂班主角們!真係完全唔明左班製作人有無用個腦去諗?
個定位完全錯哂!呢種叫回到原點啊?無野啊嘛?

無哂班主角們,亦變相即係skip左呢集都無任何影響!
我對呢隻所謂BIO7,完全無興趣!
(我覺得隨時好大機會變成呢個系列最大既黑歷史。)
呢一刻洗咩咁認真

可能係序章 玩錯覺

之前demo 周依家都好唔同喇

d game 唔好一齊出好冇.??
rokuna 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-16, 03:34 PM   #230
信長
The Flash

Nintendo Switch ID6287 6181 7226
有傳聞係有舊角登場..

舊 09-16-16, 03:44 PM   #231
信長
The Flash

後面有條女

多圖.. SPOILER
http://www.neogaf.com/forum/showpost...&postcount=179

此篇文章於 09-16-16 03:49 PM 被 信長 編輯。
舊 09-16-16, 05:32 PM   #232
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
隻GAME改名做

Silent hil7: family dinner

仲似樣d
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-16, 06:35 PM   #233
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: 權愛真 查看文章
對我黎講,變第一身視點都唔係咩問題,
最重要既係,今集完全無哂班主角們!真係完全唔明左班製作人有無用個腦去諗?
個定位完全錯哂!呢種叫回到原點啊?無野啊嘛?

無哂班主角們,亦變相即係skip左呢集都無任何影響!
我對呢隻所謂BIO7,完全無興趣!
(我覺得隨時好大機會變成呢個系列最大既黑歷史。)
之前咪講左班舊主角會後來先出場!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)

此篇文章於 09-16-16 07:13 PM 被 mrk 編輯。
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-16, 06:37 PM   #234
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: harakuma 查看文章
隻GAME改名做

Silent hil7: family dinner

仲似樣d
見佢抄PT,加埋個新engine咁靚,重對應埋VR,我實支持!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-16, 07:15 PM   #235
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: mrk 查看文章
見佢抄PT,加埋個新engine咁靚,重對應埋VR,我實支持!
其實係佢起埋個咁既名唔好啫,

事實上, 唔理名的話,

睇落都幾有趣, 我持開放態度去玩.

話時話, XB1都有份, 無VR真係投入度大減

TITLE上面又寫住: A ROB ZOMBIE GAME, 即係咩意思呀? 呢條友做制作人??
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%BE...AE%AD%E5%B1%8D

此篇文章於 09-16-16 07:19 PM 被 harakuma 編輯。
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-16, 07:38 PM   #236
gingq7

之前第一個demo的畫面差和frame rate問題應該可以由ps4 pro解決

而家我最擔心既係除左間屋仔外, 仲有無其他場景
而最唔鐘意既變化唔係第一身或新主角, 而係無左傭兵模式

另外,我唔係好明點解一直話bio7換風格換到似Silent hill,
明明Silent Hill係主打心理上恐怖(去到PT更進一步),
而bio7睇黎都仲係一向的jump scare

而且bio7個場景風格其實同以前差唔遠 (bio4 / bio5 DLC大屋 / bio6 Leon, Ada / Bio rev1,2),
反而和Slient Hill差好遠 (呢部份其實我唔係好識形容)
舊 09-16-16, 07:49 PM   #237
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
Silent hill既話唔會咁直接
通常係一堆唔知做乜勁既裝飾/擺設/演出/訊息令人心寒

我都係果句
Bh456之後仲有咩bio唔bio風格
Bh出格game都唔會意外

計我話而家系密閉場景逃生既玩法,比bio456更有舊bio感
由手機版發出

此篇文章於 09-16-16 07:59 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-16, 11:24 AM   #238
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-16, 12:36 PM   #239
gingq7

...點算, 我覺得條女吸引過game play畫面好多
舊 09-19-16, 02:01 PM   #240
信長
The Flash

舊 09-19-16, 02:32 PM   #241
jeffyen83
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2010
換主角或reboot都唔緊要,但第一身就唔玩....
jeffyen83 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-16, 02:34 PM   #242
fami~yan
Game Master

註冊日期: Nov 2009
Nintendo Switch ID302513154147
PSN  IDfami-yan
引用:
作者: 真!DC 查看文章
Silent hill既話唔會咁直接
通常係一堆唔知做乜勁既裝飾/擺設/演出/訊息令人心寒

我都係果句
Bh456之後仲有咩bio唔bio風格
Bh出格game都唔會意外

計我話而家系密閉場景逃生既玩法,比bio456更有舊bio感
由手機版發出
Biofighter ?

FGO 009 862 141
非洲人...
fami~yan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-16, 03:12 PM   #243
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
BIO5同6都咁頹
你仲想佢用果個做法整先有問題…佢肯咁樣轉玩法根本就抵讚
由手機版發出
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-16, 03:58 PM   #244
真!DC
Banned User
奉行我道

果隻gun survivor都係第一身視點都幾好玩呀
希望佢會著重戰鬥部分比番多d槍玩家玩
好似番以前咁得少量子彈敵人打極都唔死
我覺得玩槍都係bh重要一環
由手機版發出
舊 09-19-16, 04:16 PM   #245
暗黑騎士
Game Master

註冊日期: Jan 2004
今集同雨傘公司有冇關係, BH6冇爆機, 係被消失還係被遺忘
暗黑騎士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-16, 04:27 PM   #246
真!DC
Banned User
奉行我道

雨傘公司摺左9世啦
Bh4已經冇左
由手機版發出
舊 09-19-16, 06:19 PM   #247
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

舊底故事講真,已經做到爛哂
今集如果開新篇章或者全新故事我非常buy
就算係新主角都無問題
舊既角色都玩左咁多集,角色都老哂啦
我唔覺得起角新角色有咩問題
問題係個遊戲有冇延續biohazard既靈魂落去啫
至於玩法,我唔計revelations 1 & 2 啦
大佬第四集就話創新好玩啫
計 5,6 都已經玩左3集啦
你唔悶我都悶
咁3集轉一個玩法我都無咩問題
1-3 固定視點
4-6 TPS視點
而家無左呢D制肘我認為創作空間大左添

但我自己都係偏向鍾意傳統固定視點多d
或者CV o個隻 real-time rendering 視點
雖然而家既biohazard解謎成份已經好少
亦都明白Capcom將biohazard走向射擊作為遊戲重心
唔再用傳統視點亦都無可厚非......

舊 09-19-16, 06:33 PM   #248
gingq7

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
BIO5同6都咁頹
你仲想佢用果個做法整先有問題…佢肯咁樣轉玩法根本就抵讚
由手機版發出
5頹根本和第三身定TPS完全無關, 而係佢一開始個主題"陽光下的恐怖"一早已經錯晒 (不過我覺得5的傭兵模式係咁多集中最好玩的)

6我唔覺得頹, 我都係重覆番十幾頁前所講既野: Leon編+Ada編的play time已經等如1-5任何一隻一整隻的長度, Chris和Jake果2編咪當有故事的傭兵模式囉, 又無收多玩家錢;
6我覺得capcom真係已經係超乎想像地十分落本(所以bio7就cut cost啦)

講番玩法, 其實rev1,2已經大部份人都接受, 證明TPS完全無問題,
今次改成FPS我覺得capcom太勇, 唔知有無收左Sony錢推PSVR的成份在

不過而家基本上bio7係唯一一隻VR 3A大作, 我估買得PSVR都好難會唔買bio7, 而且睇片用ps pro黎行畫面都十分不錯, bio7最後賣唔賣得真係好難估

此篇文章於 09-19-16 06:38 PM 被 gingq7 編輯。
舊 09-19-16, 06:44 PM   #249
真!DC
Banned User
奉行我道

想食vr水出BH vr但又驚銷量所以掛番個正傳名上去吧
6我覺得sherry同ada篇ok
Leon篇隻變形金剛打到悶
Chris篇..打.war game?
由手機版發出
舊 09-19-16, 07:36 PM   #250
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
demo新update咗D咩?
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
Biohazard 7, Resident Evil 7, バイオハザード 7, 惡靈古堡7, 生化危機7

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
收 Biohazard 攻略書 arceela 買賣專區 5 03-12-13 12:48 AM
收 ps 3 game - biohazard orc , chronicle hd selection, biohazard 4+cv, dragon's dogma gameky2012 買賣專區 4 01-05-13 11:37 AM
Biohazard: Miami ahleung ~清談館~ 101 11-26-12 04:12 PM
biohazard outbreak 村雨末子 電視遊戲討論版 1 12-14-03 04:45 PM

現在的時間是 09:31 AM

手機版 | APP版