Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-11-16, 11:34 AM   #226
Garnet_Crow
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2007
趙雲
2時間前 ·

青年新政有乜立場,睇下佢配票一事就知。

幾個月前:梁頌恆叫戴耀庭搞掂個「雷動計劃」先叫佢,已畀人鬧係「新泛民」。當時衛道之士話「咁都聽唔出?佢即係推咗戴耀庭!邊係想人配票?」

幾星期前:本民前 Plan B 被指「過票」畀青政,不論靑政同支持者都不能回應批評,只係話「用一切辦法入議會爭取資源」。

幾日前:青政被指四區都出席「雷動」的「聰明選民」配票計劃。支持者今次又啞口無言。高登上只有「只係辯論。戴耀庭唔係泛民」的歪理。

為選票積極參與所有配票、過票行動,真係「用一切辦法入議會」,咁佢地入到去又會做到乜?
‧ 你信梁天琦可以喝住游主任唔好同泛民道歉?
‧ 你信梁頌恆會變成話在議會勇武抗爭的梁天琦?
‧ 你信佢地入咗議會就唔會「廢過廢土」?

我笑了。

舊 08-11-16, 12:03 PM   #227
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
我想講,共狗越來越乞人憎,係因為佢狂踩民主派,完全唔會認為自己做得唔好

梁天琦上位,係因為佢就算對住公民黨,都只係會質疑佢哋政綱,而唔會話公民黨做過呢樣呢樣衰嘢

某啲嘢越講,反動越大,明無

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-16, 12:57 PM   #228
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
既然大目標一致
和而不同不好嗎?
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-16, 01:06 PM   #229
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 真!DC 查看文章
既然大目標一致
和而不同不好嗎?
由手機版發出
冇可能,基本上在下覺得叫伊斯蘭國同同性戀團體和解會易D

舊 08-11-16, 03:48 PM   #230
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
又咁講, 冇先幾年一班比較惡形惡相嘅追擊派/本土派做開荒牛做醜人"拆大台"(飯民/左膠/民主回歸派), 又點會有梁天琦呢類"白紙"可以上到而家呢個高度仲可以企返一個比較中間嘅位置?

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-16, 03:58 PM   #231
JMi

註冊日期: Feb 2011
引用:
作者: YHW 查看文章
又咁講, 冇先幾年一班比較惡形惡相嘅追擊派/本土派做開荒牛做醜人"拆大台"(飯民/左膠/民主回歸派), 又點會有梁天琦呢類"白紙"可以上到而家呢個高度仲可以企返一個比較中間嘅位置?
無如果的
都可以話因為有追擊派係度幾年阻住晒 偏中間派先一路上唔到位

同埋個目的本身就係為左自己惡形惡相姐
做左位比人只係唔小心 甚至非常不情願啦 lol

舊 08-11-16, 04:03 PM   #232
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
咁最應該多謝689啦
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-16, 04:16 PM   #233
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
引用:
作者: JMi 查看文章
無如果的
都可以話因為有追擊派係度幾年阻住晒 偏中間派先一路上唔到位

同埋個目的本身就係為左自己惡形惡相姐
做左位比人只係唔小心 甚至非常不情願啦 lol
就係因為無如果, 而家客觀事實就係因為長期壟斷民主派嘅意識形態(左膠/民主回歸)被拆散, 政治光譜被拉闊, 先有今日本土派/港獨派可以自成一國. 至於會否變成前人種樹後人乘涼, 甚或左右世代交替後最終殊途同歸就係後話

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-16, 04:19 PM   #234
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
咁最應該多謝689啦
由手機版發出
呢個真,冇佢真係唔會有咁年青人參政…

舊 08-11-16, 04:26 PM   #235
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: YHW 查看文章
就係因為無如果, 而家客觀事實就係因為長期壟斷民主派嘅意識形態(左膠/民主回歸)被拆散, 政治光譜被拉闊, 先有今日本土派/港獨派可以自成一國. 至於會否變成前人種樹後人乘涼, 甚或左右世代交替後最終殊途同歸就係後話
一日未選到入去做到野,一日都唔好話乜自成一國
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-16, 05:41 PM   #236
Penny仔

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
引用:
作者: 2dn 查看文章
1/3、過半數哩d野,天琦哥講半句>我地每人講一億句,
有天琦哥加持,以後唔洗我地哩d死飯桶操心。
你首先要明白佢出心係乜...
青年新政3張名單都係當選邊緣位置
如果你認同關鍵一席, 咁你必要時,就要放棄原則票投比佢地/同佢拉票
佢其實係將大局呢個波....拋返去比你地
而家佢地真係彈出彈入,贏左先算

我就一向都話唔理呢d因素,照投落去既
但2月高舉關鍵一席既朋友, 今次又做唔做到呢點?
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-16, 08:14 PM   #237
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
引用:
既然大目標一致
和而不同不好嗎?
由手機版發出
攻撃人對某D人亦都係生存之道
無敵人點令班O靚團結
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-16, 09:41 PM   #238
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
陳勝起義失敗怪劉邦太奸識走位…?

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-16, 10:12 PM   #239
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
大家同一個碗拎飯食,好難和而不同。
要喺政治光譜另一邊拎到票好困難,所以最有效嘅選舉策略係游說理念相近嘅選民過檔。

熱普城之前嘅對手係泛民。
青政、本民前、眾志呢啲出現之後,光譜比泛民更加接近熱普城,變相成為左熱普城一大威脅。於是今屆熱普城個選舉策略焦點就轉左去呢啲黨身上。

黨分拆得越多,意識形態分得越細,競爭對手就越會係理念相近嘅同路人。當年之所以出現比例代表制,其中一個原因就係為左製做今日呢個局面。

舊 08-12-16, 12:55 AM   #240
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: Fean 查看文章
大家同一個碗拎飯食,好難和而不同。
要喺政治光譜另一邊拎到票好困難,所以最有效嘅選舉策略係游說理念相近嘅選民過檔。

熱普城之前嘅對手係泛民。
青政、本民前、眾志呢啲出現之後,光譜比泛民更加接近熱普城,變相成為左熱普城一大威脅。於是今屆熱普城個選舉策略焦點就轉左去呢啲黨身上。

黨分拆得越多,意識形態分得越細,競爭對手就越會係理念相近嘅同路人。當年之所以出現比例代表制,其中一個原因就係為左製做今日呢個局面。
引用:
http://www.upmedia.mg/news_info.php?SerialNo=1270
鄭立專欄:為何香港會出現第三勢力
拿去

舊 08-12-16, 01:00 PM   #241
Garnet_Crow

各電視台選舉論壇時間表
:(未知now同cable)
13/8星期六下午1點至4點,J5,新界東
13/8星期六晚上7點至9點,港台31(tvb同步,播到2030),港島
14/8星期日下午1點至3點,J5,九龍東
14/8星期日晚上7點至9點,港台31(tvb同步,播到2000),九龍西
20/8星期六下午1點至4點,J5,新界西
20/8星期六晚上7點至9點,港台31(tvb同步),新界東
21/8星期日下午1點至3點,J5,九龍西
21/8星期日晚上7點至9點,港台31(tvb同步),九龍東
27/8星期六下午1點至3點,J5,港島
27/8星期六晚上7點至9點,港台31(tvb同步),新界西
28/8星期日下午1點至3點,J5,超區
28/8星期日晚上7點至9點,港台31(tvb同步),超區

舊 08-12-16, 06:09 PM   #242
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
8月10日民調

粗字為當選,斜字為有機會當選。「X2」=名單第二名當選

以下配票建議只供「未決定好」嘅人參考。各派「死忠」請無視,繼續支持你哋心頭好

香港島

1 溫和民主派板塊 - 配票比公民黨陳淑莊同工黨何秀蘭。放棄民主黨許智峯,司馬文,徐子見。

2 新進民主派板塊 - 放棄人力劉嘉鴻,眾志羅冠聰。自認溫和嘅請跟1,自認激進而冇唔妥熱普城嘅請跟3

3 本土派板塊 - 集中投比熱血鄭錦滿

九龍西

1 溫和民主派 - 配票比公民黨毛孟靜,民主黨黃碧雲。放棄民協譚國僑,劉小麗,朱韶洪。

2 新進民主派 - 放棄社記吳文遠,谷票比青政游蕙禎。

3 本土派 - 熱普城支持者繼續集中投普羅教主。其他放棄何志光,谷票比青政游蕙禎。

九龍東

1 溫和民主派 - 配票比民主黨胡志偉,公民黨譚文豪。放棄工黨胡穗珊,譚香文。

2 新進民主派 - 放棄人力譚得志。自認溫和嘅請跟1,自認激進而冇唔妥熱普城嘅請跟3

3 本土派 - 如果唔介意熱普城嘅話,請谷票比熱血黃洋達,放棄青政陳澤滔。

(觀察上屆2012九龍東,版塊2同班塊3互不相讓搞到攬炒益咗謝偉俊。熱血支持者唔見得會去「含淚」投人力,但人力支持者或者可以流向本土派或「回流」溫和民主派。本土派如果夠團結應該可以博到一席,相反人力未見得可以獨自攞到一席。所以以上係小弟得出嘅解決方法之一。Otherwise,九龍東幾乎係大局已定)

新界西

1 溫和民主派 - 配票次序:公民黨郭家麒,工黨李卓人,街工黃潤達,民協馮檢基,民主黨尹兆堅當中3-4人。(視乎個人喜好,如唔喜歡上述某人,可以無視佢)

2 新進民主派 - 放棄社記黃浩銘,朱凱迪。自認溫和嘅請跟1,自認激進嘅請跟3。

3 本土派 - 集中谷票比青政黃俊傑,放棄熱血鄭松泰。

新界東

1 溫和民主派 - 配票次序:公民黨楊岳橋,工黨張超雄,鄭家富,民主黨林卓廷當中至少2-3人。

2 新進民主派 - 配票次序:社記長毛,新民盟咖喱飯,人力慢必當中2人。

3 本土派 - 集中谷票比青政梁頌恆,放棄城邦派國師,梁金成。

超區

配票次序:民主黨涂謹申,街工梁耀忠,公民黨陳琬琛/民主黨鄺俊宇(民調較高者)。

放棄新民盟關永業,民協何啟明。

(民主黨有冇白痴啲架?明知涂謹申吸票能力咁高,但名單只擺佢一個人,搞到選票浪費晒。相反土共啲名單至少有4人,確保就算一份名單吸太多票都唔會浪費)

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-16, 06:24 PM   #243
Garnet_Crow

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
8月10日民調

粗字為當選,斜字為有機會當選。「X2」=名單第二名當選

以下配票建議只供「未決定好」嘅人參考。各派「死忠」請無視,繼續支持你哋心頭好

香港島

1 溫和民主派板塊 - 配票比公民黨陳淑莊同工黨何秀蘭。放棄民主黨許智峯,司馬文,徐子見。

2 新進民主派板塊 - 放棄人力劉嘉鴻,眾志羅冠聰。自認溫和嘅請跟1,自認激進而冇唔妥熱普城嘅請跟3

3 本土派板塊 - 集中投比熱血鄭錦滿

九龍西

1 溫和民主派 - 配票比公民黨毛孟靜,民主黨黃碧雲。放棄民協譚國僑,劉小麗,朱韶洪。

2 新進民主派 - 放棄社記吳文遠,谷票比青政游蕙禎。

3 本土派 - 熱普城支持者繼續集中投普羅教主。其他放棄何志光,谷票比青政游蕙禎。

九龍東

1 溫和民主派 - 配票比民主黨胡志偉,公民黨譚文豪。放棄工黨胡穗珊,譚香文。

2 新進民主派 - 放棄人力譚得志。自認溫和嘅請跟1,自認激進而冇唔妥熱普城嘅請跟3

3 本土派 - 如果唔介意熱普城嘅話,請谷票比熱血黃洋達,放棄青政陳澤滔。

(觀察上屆2012九龍東,版塊2同班塊3互不相讓搞到攬炒益咗謝偉俊。熱血支持者唔見得會去「含淚」投人力,但人力支持者或者可以流向本土派或「回流」溫和民主派。本土派如果夠團結應該可以博到一席,相反人力未見得可以獨自攞到一席。所以以上係小弟得出嘅解決方法之一。Otherwise,九龍東幾乎係大局已定)

新界西

1 溫和民主派 - 配票次序:公民黨郭家麒,工黨李卓人,街工黃潤達,民協馮檢基,民主黨尹兆堅當中3-4人。(視乎個人喜好,如唔喜歡上述某人,可以無視佢)

2 新進民主派 - 放棄社記黃浩銘,朱凱迪。自認溫和嘅請跟1,自認激進嘅請跟3。

3 本土派 - 集中谷票比青政黃俊傑,放棄熱血鄭松泰。

新界東

1 溫和民主派 - 配票次序:公民黨楊岳橋,工黨張超雄,鄭家富,民主黨林卓廷當中至少2-3人。

2 新進民主派 - 配票次序:社記長毛,新民盟咖喱飯,人力慢必當中2人。

3 本土派 - 集中谷票比青政梁頌恆,放棄城邦派國師,梁金成。

超區

配票次序:民主黨涂謹申,街工梁耀忠,公民黨陳琬琛/民主黨鄺俊宇(民調較高者)。

放棄新民盟關永業,民協何啟明。

(民主黨有冇白痴啲架?明知涂謹申吸票能力咁高,但名單只擺佢一個人,搞到選票浪費晒。相反土共啲名單至少有4人,確保就算一份名單吸太多票都唔會浪費)
睇埋幾場選舉論壇先建議人點配票都未遲(私心:青政候選人的口才唔多掂,叫人放棄泰博呢點已經講唔通,跟得教主把口同論述都唔會差得去邊啦!)

舊 08-12-16, 07:05 PM   #244
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: Garnet_Crow 查看文章
睇埋幾場選舉論壇先建議人點配票都未遲(私心:青政候選人的口才唔多掂,叫人放棄泰博呢點已經講唔通,跟得教主把口同論述都唔會差得去邊啦!)
閣下所講唔係無道理。

我已經講咗話「死忠」可以唔使理我嘅所謂「離地」建議

同埋我都只係單憑民調數據推斷出點樣可以增加「非建制派」嘅席位數目,所以都要繼續觀察,尤其之後各候選人論壇嘅表現會點樣影響民調支持度。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-16, 07:18 PM   #245
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
新界東無邊個都得 但唔可以無國師

舊 08-12-16, 08:13 PM   #246
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: knight-philip 查看文章
拿去
呢篇文講泛民vs本土派系,呢個係合理嘅。但係如果講而家本土派系嘅矛盾,就有啲偏離。因為而家個出現嘅唔係第三勢力,而係第三A、第三B勢力。

如果用返篇文嘅語境去講,泛民同本土係唔會做到一個套餐,因為一間係Subway,一間係桂林夜市。
但係本土同本土,係有可能做到一個套餐,因為大家都係桂林夜市,賣嘅都係相似嘅街頭小食,最唔同嘅只係賣野嘅手法。

辣魚蛋同Croissant梗係無得合作。
一個賣辣魚蛋,一個賣辣燒賣,同一個碗爭飯食,同樣唔會有合作空間。
但係一個負責賣辣魚蛋辣燒賣,一個負責賣冰涼汽水同甜品,咁就唔同講法。

如果有幾個信得過嘅whip統籌到整個本土派別,其實可以爭取到更大嘅主動權。但問題係而家個個都可以俾人話係鬼,所以呢個真係好難發生。

舊 08-12-16, 08:33 PM   #247
朝霧 海斗
Crazy Gamer

獨派只可以係本土派分店。。民族論跟本未成形 而且要搞都係確定左修改基本法呢樣野先 教主都講過搞唔掂基本法先搞革命。

舊 08-12-16, 08:37 PM   #248
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
獨派只可以係本土派分店。。民族論跟本未成形 而且要搞都係確定左修改基本法呢樣野先 教主都講過搞唔掂基本法先搞革命。
實搞唔掂,釋法權力要回歸終審法院比港獨參選立法會更加無可能

只係一個修憲派變獨派既必要路程。。

舊 08-12-16, 08:39 PM   #249
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
新界東無邊個都得 但唔可以無國師
個人推測:
中聯辦會配票比佢,支持佢個愚民既永續人治法(然後傳媒吹XX﹪既選民支持陳雲既繼續比人大釋法既國內關係法<﹣即係而家既基本法)

舊 08-12-16, 08:41 PM   #250
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
作者: 某F 查看文章
實搞唔掂,釋法權力要回歸終審法院比港獨參選立法會更加無可能

只係一個修憲派變獨派既必要路程。。
咁就睇下你信國師係痴線佬定係諸葛先生 係咪真係可靠形成中共同美國香港3方面互相制衡既關係 修改基本法

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:51 AM

手機版 | APP版