Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 11-02-08, 03:08 PM   #1
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
版 主 通 訊 : 近 日 的 G A F 照 相 館 (我想開個講館中人如何浮誇的永久 thread, 大家意下如何?)

照相館的管理從來都比較寬鬆, 有参與討論的會員, 即使 chat post, icon post, 我都不刪. (不参與討論的粉絲小狗來騙帖當然見光死.) 不過最近我會針對研習區收緊一下這不明文政策.

研習區開設了已經兩年, 經過一些演變, 現在研習區是用來貼圖, 評相的地方. (照相館的主版面則用來分享新聞, 放毒, 吹相機水.) 我希望利用研習區, 鼓勵大家討論攝影技巧.

我不希望研習區變成吹水區或友好談天, 不過近日我感覺到研習區有少部份的帖開始偏離軌道了. 所以, 我希望大家, 不論新舊會員, 都能夠把研習區看待為一個技術交流區, 適當地出帖.

換句話說, 研習區內被我判斷為灌水的帖子, 將會被刪帖.

--

近日兩位版主各自都公私兩忙, 沒有太多時間上來. 其實我是很想在研習區帶動討論技巧的氣氛, 耐何時間, 心力都不足, 請大家見諒.

近日多了新手投身 DSLR 行列, 歡迎大家. 而且大家都在研習區貼圖求意見, 我覺得這是十分好的事情. 大家多多交流, 才有進步. 希望大家能繼續下去, 不要只有三分鐘熱度啊.

技術方面的教學我也想了很久. 教學區是開設了, 但內容不多, 而且都不是關於基本攝影技巧的. 我從來的說法都是, 網上和書本上講技巧的資源多的是, 我不想花時間寫. 如果還有人記得, 我有一個 list of topics, 不過當然一直沒什麼進展. 老會員也好像沒什麼興趣寫這些東西. 不過既然最近人多了, 好像也是個不錯的契機 寫寫這些東西給大家一個參考, 有人有興趣嗎?
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-08, 05:02 PM   #2
萬能俠
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
曾經某日,用search 功能,無意間睇返以前的PHOTO Challenge.
當時大家的氣氛及踴躍度都很高。
因為比賽有時限,有數量限制,參加者/會員出post 投票 (不只單單講出那張相比較好,仲要講埋點解會覺得好,從而吸取意見,提升水準。)

可能再後一些的題目較抽象,令一些新人卻步,所以好像越來越少參加者。

不知現在是否合適的時機,再攪返呢個比賽呢?
那樣玻璃館的眾人除了吸毒,也不忘影一些作品。

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-08, 09:41 PM   #3
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
作品?
我有啊....不過唔知點出POST,
每次出去操機得一張半張, 有時
仲會食白果番黎....

我想儲夠特定數量至去出Post
個topic 予定年尾去出

舊 11-02-08, 10:15 PM   #4
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

印象中萬能俠已經是第二個提出讓 photo challenge 復活.
Photo Challenge 要復活了嗎? 真的可以要復活了嗎? 小餅在哪?
之前在吹水區間中都有討論一下 photo challenge 的問題.
要復活當然要先解決那些問題… 我們在這裡集中討論一下吧.

油王, 如何出帖隨你歡喜啦.
以我個人習性, 少圖比較好丙.
而且我覺得觀眾比較集中, 比較細心看. 我意見啦.
舊 11-02-08, 10:55 PM   #5
abcdekfc
Game Master
乜都要學

註冊日期: Apr 2008
3DS Friend Code0688 5224 4406
明白,以后唔會咁做

另外有興趣睇K大同其他高手既資料+實戰經驗談

[個人意見]如果有photo challenge個人覺得真係好好,起碼對于我呢個新手黎講有得定期交功課好過漫無目的咁搵(鑑賞能力未夠好,有時會真係搵唔到野影),所以有得比賽的話自己都有得提高+多一個寄託,我覺得對自己黎講幾唔錯.

此篇文章於 11-02-08 11:06 PM 被 abcdekfc 編輯。 原因: 補充
abcdekfc 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-08, 02:16 AM   #6
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: KKH 查看文章
印象中萬能俠已經是第二個提出讓 photo challenge 復活.
Photo Challenge 要復活了嗎? 真的可以要復活了嗎? 小餅在哪?
之前在吹水區間中都有討論一下 photo challenge 的問題.
要復活當然要先解決那些問題… 我們在這裡集中討論一下吧.

油王, 如何出帖隨你歡喜啦.
以我個人習性, 少圖比較好丙.
而且我覺得觀眾比較集中, 比較細心看. 我意見啦.
我在這裡~
\/

上回提要(結果半張相都沒有...)
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=170069&page=39
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-08, 10:00 PM   #7
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

那個當番外篇好了. 而且其實不容易拍...

又看看這個-
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=166634
舊 11-03-08, 10:25 PM   #8
萬能俠
Crazy Gamer

原來在美沙酮中心有傾過了~~
那個題目好得意

因為我見玻璃館日漸多毒友(不論係放毒或吸毒或中毒 )
以photo challenge 作交流,大家都會覺得有得益~

anyway, 我也只是提一提罷了

另一樣我覺得可以交流的是retouch 的方法及技術
我也是很久很久以前, 見KK 的一個post 關於PS 的curve
我先至嘗試用curve 去推光d 同contrast d (但推黎推去都唔係太好)

這個課題是沒有一個特定的答案 / 標準
但也是攝影的一部份~
令自己的作品更好~

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
舊 11-03-08, 10:31 PM   #9
abcdekfc
Game Master
乜都要學

引用:
那個當番外篇好了. 而且其實不容易拍...

又看看這個-
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=166634
咁講其實類似于"小學生做會考題"咁....因為水平都唔夠,自然就唔識做題.
[個人感覺]所以係咪做一D基礎+實例實戰教程先 會好D呢?首先要D人有相關知識,咁樣評論先會有嘢講?

舊 11-03-08, 10:40 PM   #10
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
雖然有興趣參加,但每次KKH大提起,總是讚成的人多,但就是沒人願意去作搞手,不過我也沒資格話人,我充其量都只會做參賽者的一份子,今次新機一出,玻璃館的確多左人流,確實希望可以搞得成.

我自己都搞過比賽,完全係一件吃力不討好既事情.
另外,現況玻璃館都有一班人時常chat,相信要收集作品唔難,當然有新人參加就更理想,我不是太懂得提出意見,但希望落實比賽的話,短期內就有題目給大家,免得大家熱情凍卻起來.
不過實質意見我又提出唔到...

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-08, 10:42 PM   #11
teamkiller
God of Gamer

註冊日期: Dec 2003
引用:
作者: abcdekfc 查看文章
咁講其實類似于"小學生做會考題"咁....因為水平都唔夠,自然就唔識做題.
[個人感覺]所以係咪做一D基礎+實例實戰教程先 會好D呢?首先要D人有相關知識,咁樣評論先會有嘢講?
無錯,,,,我連基本的東東都唔識
以前係用半傻瓜菲林機....之後DC用左一排就壞了....要影都係問人借//
平時就一直都係用電話影....咩無聊野都會影下
買機都係因為要去旅行先重燃攝影既興趣....

舊 11-03-08, 10:44 PM   #12
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
作者: abcdekfc 查看文章
其實藝術無分高低的,基本上識按快門就可以交相,正如KKH大以前都說過,網上search下大把基礎教學.
至於評相,基本上都係主觀意見,唔一定要有好深既攝影技術先可以評相,只要唔係惡意中傷就可以了.

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-08, 10:56 PM   #13
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

已出煲支持....請去研習區炳相吧

舊 11-03-08, 11:12 PM   #14
abcdekfc
Game Master
乜都要學

引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
其實藝術無分高低的,基本上識按快門就可以交相,正如KKH大以前都說過,網上search下大把基礎教學.
至於評相,基本上都係主觀意見,唔一定要有好深既攝影技術先可以評相,只要唔係惡意中傷就可以了.
基礎教程係有唔少,好似曝光,景深之類既新人教程我都有見過(當然老師上課都有講XD)
不過我就話想睇下一D實例教程咯,姐係好似我而家想影下"耶穌光",但係有唔知道點影,就係想睇下呢種實例講義咯

置頂幾個教學貼好似都係涉及PS,本人雖然都喜歡P下圖,不過影相既話都係想盡量試下喺唔P既情況下就實現到效果咯

舊 11-03-08, 11:16 PM   #15
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

我又想起這個 -
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=172793

o個日老餅吩咐, 「一人影一張, 今晚番去貼相!」 有推動力丫.
雖然而家唔係花展, 不過一樣適合平時飲完茶去做~
舊 11-03-08, 11:25 PM   #16
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
我又想起這個 -
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=172793

o個日老餅吩咐, 「一人影一張, 今晚番去貼相!」 有推動力丫.
雖然而家唔係花展, 不過一樣適合平時飲完茶去做~
睇番自己大半年前影的.....
果張相比我而家一定不會咁影....我到底影乜呀
妖....

舊 11-10-08, 10:18 AM   #17
t-cup
Moderator
CD-ROM

3DS Friend Code4511 1485 9506
PSN  IDtcuphk2
XBox Live Gamertagtcuphk
建議諗一個題目, 之後有興趣者 post 一張相, 再大家研究o下. 咁我哩o的新仔都可以參加 (雖然我只係用 dc, 唔係 dslr )

例如一個題目, 舊日的回憶... 貼圖再一小段講解.. 咁應該幾好玩? 小建議吧, 其他人可以建議多o的o野玩

t-cup 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-08, 10:44 AM   #18
凍冰冰綠茶
Game Master
風味絕佳

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: t-cup 查看文章
建議諗一個題目, 之後有興趣者 post 一張相, 再大家研究o下. 咁我哩o的新仔都可以參加 (雖然我只係用 dc, 唔係 dslr )

例如一個題目, 舊日的回憶... 貼圖再一小段講解.. 咁應該幾好玩? 小建議吧, 其他人可以建議多o的o野玩
唔建議貼圖再加caption...
個人認為一張好既相唔應該有caption
凍冰冰綠茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-08, 09:59 PM   #19
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

看來可以來個 Photo Challenge SR 吧?

(SR = Second Raid! 本來想叫 Second Generation, 不過我怕不夠宅你們聽不懂.)

模式當然跟以往不同. 主要不同的地方是 -
- 一定要報名 (我要肅清粉絲小狗行為)
- 不進行比賽 (沒有輸贏)
- 公開提議題目, 之後由我揀.

過幾天我去寫寫遊戲規則.
舊 11-12-08, 10:19 PM   #20
abcdekfc
Game Master
乜都要學

引用:
看來可以來個 Photo Challenge SR 吧?

(SR = Second Raid! 本來想叫 Second Generation, 不過我怕不夠宅你們聽不懂.)

模式當然跟以往不同. 主要不同的地方是 -
- 一定要報名 (我要肅清粉絲小狗行為)
- 不進行比賽 (沒有輸贏)
- 公開提議題目, 之後由我揀.

過幾天我去寫寫遊戲規則.
報名,而家逢星期日都會去週圍掃,有得做功課就太好啦

P.S SR我第一反應係"Symphonic Rain"...

舊 11-13-08, 09:46 AM   #21
萬能俠
Crazy Gamer

呵呵~
終於要回來了~
XD

萬歲~

舊 11-22-08, 08:37 AM   #22
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
先小人..........後君子...

我也即將在研習區開殺戒..........

我重貼了我對隨影的看法>>

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=182263

隨便影.......試鏡........等...........小心.....

舊 11-22-08, 08:29 PM   #23
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: OldCake 查看文章

我重貼了我對隨影的看法>>

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=182263

隨便影.......試鏡........等...........小心.....
試鏡post....

舊 11-23-08, 12:48 AM   #24
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: OldCake 查看文章

好呀~
比起貼咗沒人理...我寧願給丙到反轉~

Photo Challenge SR去了哪?去了哪?
不過我覺得而家多咗人貼相已經不錯的說
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-23-08, 03:16 AM   #25
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

Photo Challenge SR... 我要搵食, 未有時間寫~

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 有川浩「図書館戦争 革命のつばさ」劇場版 香港11月25日上映決定 money 日本動漫畫討論版 124 08-10-15 11:51 AM
[動畫] 望月淳「PandoraHearts」総合THREAD 武藤遊戲 日本動漫畫討論版 63 05-19-15 01:13 PM
[動畫] 遠藤海成「まりあ†ほりっく」コミック最終巻 2015年1月23日発売決定 money 日本動漫畫討論版 293 02-23-15 05:58 PM
[動畫] 劇場版「天元突破グレンラガン 螺巌篇」好評公開中(全130分) Vol.3 money 日本動漫畫討論版 1002 08-03-09 10:30 PM
[動畫] 「我が家のお稲荷さま。」総合THREAD money 日本動漫畫討論版 184 11-18-08 02:35 AM

現在的時間是 07:18 AM

手機版 | APP版