Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
02專區>有關人偶契約的都市傳說
knight-philip 01:37 AM 12-19-14
最近看了某漫畫,對所謂令人偶可以活起來的方法有點興趣
但是網上查到的大多是虛構小說
不知道有沒有什麼相關的都市傳說?

例如像網上可以找到古時傳下來的所羅門72魔神召喚法一類的級數的信憑性就可以了(而非小說/動畫的空想方法)

PS.不太清楚應該發在收藏品區還是02區還是其他好
如果版主覺得是錯區的話請隨便移到適合的區域~
Rance 02:04 AM 12-19-14
所羅門72魔神召喚法 <-
呢D咪又係空想內容......
billlam 09:55 AM 12-19-14
先唔講有無可能做到先...但上網就可以揾到有方法令人偶活起來既話...
啲咩開發人工智能,機械人既科學家咪好白痴?
同哈利波特都係真嫁啦~
真!DC 10:08 AM 12-19-14
期待日本人開賣ai人偶還比較實際
由手機版發出
怪人怪人 10:14 AM 12-19-14
古曼童之嘛,去一轉泰國啦
dark_ming_ 10:30 AM 12-19-14
逆向地想:
在活物仍然是活物的情況下,把它變成人偶

[離題]
每當看到「人偶」就會想起這句話:
人與人偶有摩擦
[/離題]
T.K. 11:03 AM 12-19-14
作者: 真!DC:
期待日本人開賣ai人偶還比較實際
由手機版發出
呢個超期待
近期已經有表情,睇片都唔係即刻認到係人偶
クラウド 11:54 AM 12-19-14
http://www.dannychoo.com/en/post/27195/Smart+Doll.html
SMART DOLL幫到你
鈴蘭 12:00 PM 12-19-14
點睇都係應該去02區問啦
knight-philip 03:05 PM 12-19-14
SMART DOLL我知道
但重點是如果真的想人偶活起來的人當然是"想那個一直在身邊的人偶活起來",而不是隨便找個"活的"人偶就可以
就似男/女友一樣,是"想跟那人一起"而不是"想隨便有個男/女友"(離題了

純粹是想看看相關的資料而已
就好像看完鋼之鍊金術師之後會有點興趣去找一下古時的煉金術資料一樣
誰不知找下去9成9都是虛構作品,連普通都市傳說都找不到...
(就似想找傳統城市流傅的七不思義事件,卻得出只有一大堆"作品內的七不思義"一樣
Eclair 03:14 PM 12-19-14
如果我家堆Doll係「活」的話…
我第一句一定係同佢地講:「你地可以自己換衫嗎?」

Btw…你真係應該去02區問啦
緋村 光 04:57 PM 12-19-14
去02版比較好

認真答,如果下下都要召喚所羅門72魔神做寄生又未免誇張左
呢類技術,邏輯性啲去睇的話有幾個方法
1)控制外力操作人偶令佢「識郁」
2)召喚啲不強力既靈再將佢綁係隻人偶到
3)讓人偶自己擁有靈魂

3)的話,就算用日本既靈異系統都要先擺個一百年以上,不在考慮之列
1)的話,一來隻人偶根本只係外力既傀儡,二來可以輕易地干涉現實既高位靈你有信心控制到?
2)的話,主要個問題係「佢根本唔係你隻人偶」,而且野靈有惡意的都唔少,最重要係「佢唔會識郁」,不過據聞可以做心靈溝通之類,但一定易請難送。(如果你信有的話)

怪盜小G 05:18 PM 12-19-14
http://youtu.be/YuOsD8KPQc4
knight-philip 05:29 PM 12-19-14
作者: 緋村 光:
去02版比較好

認真答,如果下下都要召喚所羅門72魔神做寄生又未免誇張左
呢類技術,邏輯性啲去睇的話有幾個方法
1)控制外力操作人偶令佢「識郁」
2)召喚啲不強力既靈再將佢綁係隻人偶到
3)讓人偶自己擁有靈魂

3)的話,就算用日本既靈異系統都要先擺個一百年以上,不在考慮之列
1)的話,一來隻人偶根本只係外力既傀儡,二來可以輕易地干涉現實既高位靈你有信心控制到?
2)的話,主要個問題係「佢根本唔係你隻人偶」,而且野靈有惡意的都唔少,最重要係「佢唔會識郁」,不過據聞可以做心靈溝通之類,但一定易請難送。(如果你信有的話)

100年
我指的當然是3
根據我所知/找到的

朋友說過娃的靈魂在眼珠,所以不可以隨便換(大概因為眼睛=接收外界資訊,而玻璃又是靈力比較高的物料etc吧

另外找到過這種方法:
http://mb2.jp/_kyo/1273.html
算是用自己的血增強人偶的靈力? (中心思想比較像是神道思想的"任何物品都有靈魂"的感覺
嘛我個人都是比較偏向這種"任何物品都有靈魂"的想法就是

ps.版主認為需要的話請移去02版,麻煩了~
緋村 光 05:53 PM 12-19-14
作者: knight-philip:
100年
付喪神系統嘛

你個page就咁睇落去似2)多啲,不過用自己啲血做觸媒,增強隻人偶既「緣」等其他野容易附上去。你諗下,佢都叫「契約」,冇對象點簽?新品出廠既娃點可能突然多左個靈魂。
女裝少年 06:38 PM 12-19-14
許願

( ゚ω゚)? 01:15 AM 12-20-14
向automaton方向已經沃得啦(=´ω`=)y─┛~~

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%87%...8B%95%E6%A9%9F
自動機

自動機自動機器英語:Automaton,複數:Automata)是種能夠自己運作的機器機器人
"Pierrot écrivain"( Léopold Lambert 1900年)。右手俐落地似寫字般移動,眼睛變化像是帶著睡意。當頭部低垂燈火減弱時,又會宛如回神繼續寫信。野坂オートマタ美術館收藏品

語源

英語Automaton(複數Automata)源於希臘語αὐτόματος automatos 「以自我意志動作」。這個詞通常用來描述非電力,如使用發條裝置驅動的裝置,尤其是已經做出類似人類或動物行為的機械,例如布穀鳥鐘
knight-philip 02:57 AM 12-20-14
作者: 緋村 光:
付喪神系統嘛

你個page就咁睇落去似2)多啲,不過用自己啲血做觸媒,增強隻人偶既「緣」等其他野容易附上去。你諗下,佢都叫「契約」,冇對象點簽?新品出廠既娃點可能突然多左個靈魂。
所以當中都有說要一起有愛地生活最少幾個月....

而其實基於神道思想的話,娃體本身都是有神(或者精靈)存在
以此來說我認為的人偶契約比較似是跟娃本身的神通靈以達到能夠互相交流的行為...這樣吧
所以說"契約"都是沒錯的
"娃因為是人型所以易有其他靈進入"的說法亦可以換成是"娃因為是人型所以本身存在的神更容易跟人通靈"...
嗯...有種觀點與角度不同的問題呢...

ps.其實都幾有趣...感謝gaf版友都好認真
沒有人說"妄想這些根本宅宅強項"這類說話
s2001154 08:14 PM 12-21-14
Rozen Maiden應該能解釋有關人偶契約的詳細
HI_Ricky 10:03 PM 12-26-14
wow, 有個咁神奇既topic~~~~
現實D,如果已經有完成度高既干細胞培植,1套吉有血有肉body唔成問題
空世界,係沒生命機能下都有思想係附霊吧....

不過我覺得最快係拎去某地方撞撞邪,咁帶番屋企會唔會易DD ?

返回主題版面