Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 01-25-16, 10:40 PM   #1
信長
God of Gamer
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
Creed ︳ 洛奇外傳 王者之後 Creed (2月25日)

http://www.imdb.com/title/tt3076658/

Director: Ryan Coogler
Writers: Ryan Coogler (screenplay), Aaron Covington (screenplay)
Stars: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone, Tessa Thompson

正, 洛奇教阿波羅個仔
好感觸D 劇情真係用歲月累積出黎,上集好好睇,今集個plot用洛奇教阿波羅個仔,唔睇唔得
尼套大片,外國都好評,搵唔到香港幾時上,IMDB 就話2月25日,希望係真

此篇文章於 02-04-16 05:20 PM 被 信長 編輯。
信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-25-16, 11:02 PM   #2
信長
The Flash

Nintendo Switch ID6287 6181 7226

此篇文章於 01-26-16 07:07 PM 被 信長 編輯。
信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-16, 01:42 PM   #3
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
好彩佢地最後都係肯上 我幾驚無得睇
上集Rocky教自己個仔其實已好正
今集教阿波羅個仔更加期待.....

阿波羅教識左Rocky咩係美國夢
Rocky教識阿波羅回歸初心
阿波羅再教識Rocky作為戰士既鬥心
Rocky帶著阿波羅既靈魂戰鬥
希望而家Rocky係可以將阿波羅既靈魂傳承比阿波羅個仔

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 01-28-16 01:45 PM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-16, 01:55 PM   #4
maxwellduo
Senior Gamer
巨艦大炮主義

PSN  IDParaMan-Vita
香港版海報都有啦~ 終於有得睇喇..唔洗等出碟啦..好感動呀..

舊 02-04-16, 12:55 PM   #5
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
黑人HUMAN TORCH
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-16, 02:22 PM   #6
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

洛奇外傳 – 王者之後 Creed
我仲係度諗緊會點翻譯Creed呢個名
結果完全跳脫左,直接用另一個字去形容Creed呢個人既身份

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 02-25-16, 12:56 PM   #7
K.LIFE
Ultimate Gamer

PSN  IDLIVEKLIFE
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
洛奇外傳 – 王者之後 Creed
我仲係度諗緊會點翻譯Creed呢個名
結果完全跳脫左,直接用另一個字去形容Creed呢個人既身份
洛奇外傳<-
K.LIFE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-16, 01:40 PM   #8
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
好慘,洛奇外傳四隻字最大隻

舊 02-25-16, 09:23 PM   #9
BRA武藏
Game Master

註冊日期: Oct 2005
好睇
頭10分鐘已經覺得開局好,人物塑造得好
成套都好好睇
有睇開ROCKY的會有感動加乘
BRA武藏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-16, 12:55 AM   #10
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

睇完,比預期既更好睇

主角雖然係Creed,但其實Rocky依然係影子主角
一老一少都互相係大家之中搵到自己潛意識裡面找尋既野,而且互相帶動對方成長落去......

ペルソナ5

隨時更新
舊 03-02-16, 08:00 PM   #11
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

屯門得ua...仲要得9點......點解新墟冇

仲未o岩時間睇....

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-16, 12:49 PM   #12
jason_kasim
我愛港女

註冊日期: Jan 2006
3DS Friend Code1590 4655 1072
PSN  IDjason_kasim
屯門ua都落左
今朝都特登出mk睇早場
好睇

GBF: 787492(已放棄9成)
乖離:319,113,110 (新坑)

手機課金、影響一生、戒之戒之
jason_kasim 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-16, 12:23 AM   #13
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

係無諗到原來Creed咁在意自己係情婦生既
雖然明顯佢渴求父愛,但我到聽到句「i'm not a mistake!」先察覺到佢咁在意呢樣野

ペルソナ5

隨時更新

此篇文章於 03-05-16 04:20 PM 被 鈴蘭 編輯。
舊 03-05-16, 07:35 AM   #14
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
睇左, 正! 好熱血!!
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-16, 08:56 PM   #15
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
之前只係睇過 6,佢同個仔既對話仲好記得。
睇完第一個感想,果然係外傳
劇中都唔只一次問過 Creed 點解要打拳,直到完場都無人答到呢個最根本既問題
唔熱血,失望,過譽
由手機版發出

此篇文章於 03-06-16 09:34 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-16, 01:16 PM   #16
ammms
渣根懦夫

註冊日期: May 2007
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
之前只係睇過 6,佢同個仔既對話仲好記得。
睇完第一個感想,果然係外傳
劇中都唔只一次問過 Creed 點解要打拳,直到完場都無人答到呢個最根本既問題
唔熱血,失望,過譽
由手機版發出
只係睇過 6 就咪鬼入場啦
哂左自己時間之餘
仲浪費左套戲

舊 03-07-16, 07:21 PM   #17
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: ammms 查看文章
只係睇過 6 就咪鬼入場啦
哂左自己時間之餘
仲浪費左套戲
都唔係既. 電影, 就算係續集, 應該拍到獨立睇都OK. 無理由下下要人追番前面幾集

我自己覺得正可能真係fans加乘. 睇過晒咁多集知道Rocky 同 Apollo (主角老豆) 過去既恩怨情仇, 睇呢集就感動D

尤其我最鐘意第4集. 而第4集正正就係Apollo戰死然後Rocky替佢報仇. 而家見到Rocky教Apollo個仔

此篇文章於 03-08-16 01:11 AM 被 ahleung 編輯。
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-16, 10:28 PM   #18
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

攪到要好圓方睇....

....這不是拳擊片....抱歉雖然畫面拳拳到肉....但冇o個種肉緊感.....可能因為creed由此而終都比人係成不了材o既感覺...............
這是一老一少o既自我救贖.....當文戲睇反而o岩數d.......

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-16, 10:52 PM   #19
fmptsrhk
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
利申: 有睇之前Rocky系列
今集好大賣點始終係Rocky同Apollo這兩個傳期的情意結
尤其主角打大佬前, 阿媽送那份禮物的意義, 冇睇過Rocky系列就會錯過左這些動人位(同行朋友就有一位不知道, 可惜了)
咁以一套拳擊片黎講主角奮鬥既意義確係重點, 我會諗Adonis一直對自己係唔係Creed這一半身分存疑(另一半的Johnson倒是沒問題), 而Creed的血統象徵正正就是拳擊. Adonis就算有份穩定厚職, 自己都會隱秘地打低知名(黑市?)拳賽黎肯定自己, 當然咁又滿足唔到佢先會引發今次故事發生
至於最後我相信Adonis還是有找到答案, 大佬甚至現場觀眾都有回應了Adonis的決意

純以劇情黎講, 是有點老套, 訓練還可以更熱血, 女主的原諒又好像冇交代
但我還是睇得相當愉快, 近期少有
fmptsrhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-16, 10:53 PM   #20
凍檸茶
The One
青龍使用者

註冊日期: Dec 2002
响飛機
睇完CREED
我想搵返舊O個D黎睇

PAD: 229 362 054
凍檸茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-18, 12:21 PM   #21
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

打番當年打死阿波羅、打到Rocky暈拳症既俄佬後代

ペルソナ5

隨時更新
舊 06-21-18, 07:05 PM   #22
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

原本我期望睇呢 d, Creed 無囉

由手機版發出
舊 06-22-18, 12:56 AM   #23
BRA武藏
Game Master

註冊日期: Oct 2005
T先生:我有冇生仔?
BRA武藏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-22-18, 01:48 PM   #24
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

呢類劇情對白,要寫一定寫到 ga,無話一定要父子情既。

都果句啦,Creed 點解要打拳都無交代過,因為本身戰鬥民族,定係想搵返自己既價值,定係有乜其他理由?

我睇時完全燃唔起,打多幾場都唔及龍哥吹水幾分鐘。

由手機版發出

此篇文章於 06-22-18 01:55 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 07-15-18, 03:16 AM   #25
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
呢類劇情對白,要寫一定寫到 ga,無話一定要父子情既。

都果句啦,Creed 點解要打拳都無交代過,因為本身戰鬥民族,定係想搵返自己既價值,定係有乜其他理由?

我睇時完全燃唔起,打多幾場都唔及龍哥吹水幾分鐘。

由手機版發出
咁比較似你唔留心睇多D
Creed根本對自己既私生子+兒童院身世一直好在意,同時亦對老豆有好複雜既感情
佢只有係打拳果時先投入到自己既人生,而佢亦只有係拳擊入面先可以搵到老豆同離開呢個陰影既方法
打拳就係佢唯一可以接觸到係自己入面既老豆同超越老豆既方法
其實Creed自己都對呢個問題係有疑問過,但佢溝佢老婆果時已經得到答案啦
呢D野唔駛畫公仔畫出腸

而係佢同Rocky相處、經歷左果種亦師亦親既交流之後
佢打拳既心態亦都轉變成真正既拳擊手,亦解除左心中其中一個心結

ペルソナ5

隨時更新

此篇文章於 07-15-18 03:18 AM 被 鈴蘭 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
> >> > > 全新未開 XBOX 360 ACTIVISION 行貨 DESTINY < < < < < 已減價$$$180 超合Game魂 買賣專區 5 02-16-15 12:53 AM
[廣告 - CW] [CW32 U9] Sio2 新刊 <<No.6 FANBOOK「たからモノ」>> 與既刊<<慶次日記 バサラ村~!>>等 poyumoz Cosplay同人MIX討論區 0 08-08-11 10:57 PM
[第七話]大航海時代Online 討論區 <<大型ガレオン系列11月登場!!>> 彩子 PC電腦遊戲討論版 1008 11-02-05 03:23 PM
@@~~出左啦,最靚呢D GAME~~<<Dungeon Siege II>><< 末日危城2>>!!@@ Squalllg PC電腦遊戲討論版 45 09-10-05 04:52 PM
<< 急問>> <<< 7210點樣用電腦入歌?? >>> Minga 影音館 0 01-30-03 04:43 AM

現在的時間是 04:21 PM

手機版 | APP版