Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 22 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 42  ... 最後
電視遊戲討論版>DEAD or ALIVE 5 Last Round
kog 11:37 PM 05-25-15
大掣全面d,手掣係某方面會有不足.
ComeLOLoh 11:39 PM 05-25-15
作者: zzz:
手制方向係用軟膠, 照計係林過大制個波波的硬膠
但就係軟膠去擦/磨手指公既皮咁囉。

但大掣你係成隻手hold住stick,係唔會點擦到隻手。
zzz 01:26 AM 05-26-15
我諗緊買hori doa大制好, 定係買rap v 隼好
因為得doa大制有兩粒的, 無左佢就唔可以移動相機, 咁就少好多樂趣
但係支桿同制又好似rap正好多, 好難抉擇

同埋, 係咪全部大制都無六軸? 六軸對DOA係好重要架喎
kog 07:29 AM 05-26-15
我反而想買個静音化大掣,可以静音幾多
ComeLOLoh 10:12 AM 05-26-15
我諗緊買hori doa大制好, 定係買rap v 隼好
因為得doa大制有兩粒的, 無左佢就唔可以移動相機, 咁就少好多樂趣
但係支桿同制又好似rap正好多, 好難抉擇

同埋, 係咪全部大制都無六軸? 六軸對DOA係好重要架喎
兩支搖桿都係用「隼」,掣用「玄」。呢兩方面用料一樣。
DOA個支都係改自rap v 隼,多個L3, R3棍仔,雖然可以左右改變camera angle,但唔知點解轉唔到打直打橫。用小手掣得,大掣唔得。唔知係咪setting問題。

六軸其實有都唔係咁實用。唔通真係咁大支搖桿,係道fing咩。
雖然個掣唔算重。

如果有人改左出個有六軸既大掣,我都想睇下可以點fing法。

作者: kog:
我反而想買個静音化大掣,可以静音幾多
有人話靜好多,但d掣個feel唔同,要習慣下。
jk5 02:51 PM 05-26-15
其實PS4 DOA5LR,香港都多勁人打,連線又順!

https://www.youtube.com/watch?v=Qnkqu7qMUVo

JK
zzz 04:28 PM 05-26-15
唔知DOA大制有無舖頭賣呢? 有就今日放工去買
上palyasia又無, 我又唔想搵代購

可以靜幾多依個我可以答到
尋日我係youtube睇到段片
https://www.youtube.com/watch?v=-kWCi0FmnnE
雖然係三和, 不過我估應該都係差不多程度

我反而擔心靜音之後個手感會唔會無咁好? 如果有地方可以試就好了
kog 04:56 PM 05-26-15
就咁睇靜唔到好多,尤其我通常在深夜打,
無聲情況下更有聲....
DOA xA2raeL 07:05 PM 05-26-15
香港人數埋冇10個

PS.唔係講笑 我title整左 女性玩家
真係有人溝我Orz
Dyhalt Rushifar 08:57 PM 05-26-15
作者: DOA xA2raeL:
香港人數埋冇10個

PS.唔係講笑 我title整左 女性玩家
真係有人溝我Orz
冇圖冇真相,有咩證明到你唔係
zzz 12:49 AM 05-27-15
買左了, 不過點解怪怪地既? 支扞係四方形既? 我講既四方形係指, 你用支扞兜圈, 會feel到入面係四方形, 而唔係圓形
個個大制都係咁架? 我第一次買大制, 亦無去過機舖
如四方形既話, chok果D半圓或者全圓既招咪好難chok?
ComeLOLoh 01:45 AM 05-27-15
買左了, 不過點解怪怪地既? 支扞係四方形既? 我講既四方形係指, 你用支扞兜圈, 會feel到入面係四方形, 而唔係圓形
個個大制都係咁架? 我第一次買大制, 亦無去過機舖
如四方形既話, chok果D半圓或者全圓既招咪好難chok?
係「隼」特別d用正方形。
你玩落就會發現正方形既好處。特別係斜方位既input。
特別係玩DOA,1,3,7,9呢d位圓形既話係好易入錯。(因為根本無得feel得正個位)
半圓或者全圓無影響,你只會feel到入得更加準。

反而PS3個支DOA 大掣因為用圓形,我係成日會入錯。
(但個支係三和料。)

記住你係玩DOA,唔係Street Fighter。
你試下入Hayate個招Raijin 你就會明白圓形緊要d,定四隻角入到緊要d。
zzz 02:39 AM 05-27-15
我仲未拎個制出黎玩, 而家就拎黎打幾舖
雖然話1,3,7,9會準左, 咁入2,4,6,8咪好易扇左落去1,3,7,9? (我估)
等我玩幾舖, 睇下2,4,6,8有無依個問題先

同埋我買左之後先醒起另一個問題, 我印象中有D招有分要按大力D定細力D, 唔記得係邊招, 因為我仲未開始玩command training, 大制應該唔會好似手制咁有分壓力吧?
ComeLOLoh 09:47 AM 05-27-15
我仲未拎個制出黎玩, 而家就拎黎打幾舖
雖然話1,3,7,9會準左, 咁入2,4,6,8咪好易扇左落去1,3,7,9? (我估)
等我玩幾舖, 睇下2,4,6,8有無依個問題先

同埋我買左之後先醒起另一個問題, 我印象中有D招有分要按大力D定細力D, 唔記得係邊招, 因為我仲未開始玩command training, 大制應該唔會好似手制咁有分壓力吧?
大力d,細力d按係DOA3,Xbox 上既Pressure sensitive buttons。
DOA4, Xbox360時代已經無左呢樣野好耐。

2,4,6,8唔會有呢個問題,因為個位本身同原本圓形一樣。
角位1,3,7,9先係原本圓形無,而正方形有多出黎既凹位。
zzz 11:38 PM 05-27-15
玩左兩晚, 的確暫時都唔太覺2,4,6,8會冼去1,3,7,9

但某D招的確係難chok左, 例如236K, 雖然唔算好嚴重

自從用左大制, 覺得自已勁左好多, 以前果D P,K, 成日唔係按多按少, 就係按遲按早左
唔知係咪打慣keyboard, 用四隻手指無咁亂

不過用左大制都多左另一D問題, 就係成日搞亂PK同HT既位置, 例如打打下PK, 想按HT, 成日都按唔到, 反之亦然. 雖然可能係我個人問題, 但係都想問下, 依8粒制有無咩suggestion setting可以推介下?

同埋, 大制有無話好似電腦keyboard咁, 有冇D乜野手勢可以練? 例如邊隻手指按邊粒制
DOA xA2raeL 12:04 AM 05-28-15
玩左兩晚, 的確暫時都唔太覺2,4,6,8會冼去1,3,7,9

但某D招的確係難chok左, 例如236K, 雖然唔算好嚴重

自從用左大制, 覺得自已勁左好多, 以前果D P,K, 成日唔係按多按少, 就係按遲按早左

不過用左大制都多左另一D問題, 就係成日搞亂PK同HT既位置, 例如打打下PK, 想按HT, 成日都按唔到, 反之亦然. 雖然可能係我個人問題, 但係都想問下, 依8粒制有無咩suggestion setting可以推介下?

同埋, 大制有無話好似電腦keyboard咁, 有冇D乜野手勢可以練? 例如邊隻手指按邊粒制
繼續加油。 累積經驗只會愈黎愈強 手勢呢d都係自己適應同調整
jk5 10:18 AM 05-28-15

DOA5 大掣, 用VF SETTING:

(P) (K)
(G)

(P) = 食指
(K) = 中指
(G) = 姆指

JK
ComeLOLoh 12:08 PM 05-28-15
Yes,同上。我都係咁:
(P) (K)
(G)

同初代到現代DOA既街機setting一樣,亦同VF一樣。
zzz 11:08 PM 05-28-15
G即係H?
咁T呢?
jk5 09:51 AM 05-29-15
G即係H?
咁T呢?
Yes,

G = H
T = P+H

JK
kog 01:07 PM 06-13-15

死好命 a
fiohk 04:19 PM 06-13-15
作者: kog:

死好命 a

你陰濕
kog 01:53 AM 06-14-15
作者: fiohk:
你陰濕
多謝讚賞!
卡樂B 09:16 PM 06-15-15
作者: fiohk:
你陰濕

最後果幾下對方招架唔到好攪笑
ComeLOLoh 11:18 PM 05-29-15
The patch 1.03 is available for PlayStation 4. Dead or Alive Game ‪#‎DOA5LR‬

Please find more detail at : http://teamninja-studio.com/…/lastro..._ver.1.03.html

Ninja Gaiden® 3 Ryu Hayabusa Statue - PRE-ORDER
http://www.multiverse-studio.com/sho...2e76aab7ed925d
第一 ... 22 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 42  ... 最後

返回主題版面