Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 02-04-17, 12:35 PM   #1726
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: シェンムー 查看文章
總結一下WiiU 入過嘅game
連埋DL版魷魚MK8 都係得咁多: ( lego 果啲放左
最後一隻都係Zelda XD

另外早兩日見到SSP 某鋪開NS日版$3200(無game , 稱3月1到)
我即刻淆底同fd留左部日版紅藍 ($2400 , 遲幾日 )

[IMG]skip[/IMG]
我有你最左最右, 而中間一個都無.
harakuma 目前離線  
舊 02-04-17, 12:53 PM   #1727
ayane123
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: padage 查看文章
其實VR只需出個殼就得,佢已經有個細screen,同手機個d同一原理

唔得,switch個mon玩VR來講太差

電話都2K/4Kmon分左右眼,switch個mon得720分左右眼玩VR個解像度直頭係災難
重有一點switch個mon得60FPS,VR最低要求係90FPS mon

所以手機個啲其實唔算係入門VR,只叫有VR功能

Sent from my iPhone using Gaforum
ayane123 目前離線  
舊 02-04-17, 01:39 PM   #1728
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
又其實用番smart phone 玩VR都得,反正switch今次玩連動Apps,stream畫面去apps比電話scale更高解像都仲得
C.Ryo 目前離線  
舊 02-04-17, 02:55 PM   #1729
信長
God of Gamer
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226

NS開發機

信長 目前離線  
舊 02-04-17, 03:15 PM   #1730
MO

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: ayane123 查看文章
唔得,switch個mon玩VR來講太差

電話都2K/4Kmon分左右眼,switch個mon得720分左右眼玩VR個解像度直頭係災難
重有一點switch個mon得60FPS,VR最低要求係90FPS mon

所以手機個啲其實唔算係入門VR,只叫有VR功能

Sent from my iPhone using Gaforum
太好喇, 最好唔好攪VR
唔好為短暫既熱潮影响到硬件既配套同路向去遷就.
唔好為VR又攪高硬件配置,
而家又可以家用又可以帶出街仲好.
好過推高主機性能, 攪到帶唔到出街, 去為咗幾隻VR game

我覺得而家佢帶到出街賣$2340, 真係吸引咗唔少人買.
最低階既VR, 未計部主機淨眼罩都$3xxx...而且無推高到軟件銷量...
我希望老任唔好攪喇....
MO 目前離線  
舊 02-04-17, 05:36 PM   #1731
violetgaze
Junior Member

註冊日期: Feb 2017
引用:
作者: yipchunyu 查看文章
just play the 大逆轉裁判,3D really good
你好, 初黎報到
見你地提NS VR
Tablet-->手機VR
左右joycon-->仲好過垃圾PS Move
仲有HD Rumble/IR Motion Camera比埋觸感/小型Kinect配合體感玩法
根本就萬事俱備, 只欠東風, 唔出VR先奇
其實部機唔夠力推VR都唔緊要, 唔一定要有真VR games, 如果E3上話自己VB係VR先行者+宣佈出VB VC已經好有Noise(最平最簡便VR, NS任天堂DNA依家就差VB同game&watch), 過多兩年出升級版再諗VR都未遲

以往主機出改良機就係當新機賣, 多左個手掣, 火牛, HDMI線等等
但NS出改良機就更靈活
要提升機能可以有升級版DOCK
要有更細膩觸感可以有Joy con 'plus'
要提升瑩幕畫質可以單出Tablet
只換散件但仍然有全套改良機效果
我覺得未來遲早會出一個唔帶DOCK ge NS, 賣199USD (個DOCK成90USD, 299-89)
(唔好話Switch主推手提+家用, 3DS主推3D都可以出2DS啦)

BTW, Ching留左言比你, THX

此篇文章於 02-04-17 06:08 PM 被 violetgaze 編輯。
violetgaze 目前離線  
舊 02-04-17, 07:02 PM   #1732
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
無dock 版應該就出硬,其他VR什麼的就唔識估了

舊 02-04-17, 07:11 PM   #1733
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
有無玩過VR 嘅人可以講下,同大電視出3D 有乜分別?
Terry仔 目前離線  
舊 02-04-17, 07:40 PM   #1734
ayane123

引用:
作者: Terry仔 查看文章
分別非常大,完全係兩樣唔同層次既野

3D都個畫面浮起係你面前,VR就係你成個人入左去咁

例多個最近既例子,BIO7普通玩只係一隻主觀視點既恐怖game

但用左VR後,你成個人都入左隻game裏面

VR要自己去試先感受到,去有得試VR既地方試下,睇下適唔適合自己

別人點講都好,你都感受唔到個分別
舊 02-04-17, 08:57 PM   #1735
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
睇A9講, 零售商消息... 希望係真
lego city :undercover 會有英文語音,中英字幕可選...

信長 目前離線  
舊 02-04-17, 09:11 PM   #1736
Terry仔

我未試過VR
回想返6 7年前開始,幾個電子牌子都推出自家3D LCD TV product, 上年相繼停産,到今年全部大牌子都停曬開發

我覺得幾年後VR都係行翻哩一條路
有一大舊野掛係頭到,哩一點可以點解決呢?
一日搞佢唔掂,都好難普及
Terry仔 目前離線  
舊 02-04-17, 09:24 PM   #1737
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
引用:
我未試過VR
回想返6 7年前開始,幾個電子牌子都推出自家3D LCD TV product, 上年相繼停産,到今年全部大牌子都停曬開發

大概2XXX年既時候, 當人類實行義體化之後, 四枝針吉落頸部位置就玩得, 好方便架.
harakuma 目前離線  
舊 02-04-17, 09:33 PM   #1738
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
Nintendo Switch 情報區 1 | 2017年3月3日正式發售 | 港版 HKD2,340

引用:
我未試過VR

我都有諗過,
3D 可以祼視,VR 究竟有冇可能?
一係 360 VR 投射,但地方限制又更多,
一係好似 google glasses 咁,要細又輕,
如果可捲曲+可變透明的 Screen 用在 VR 上就更理想,
但大前提,
要轉晒所有設備係 wireless 先,
相信這點會在下一代產品可實現,
這技術已有,只是時間問題。

不如大家去返另一個 topic 討論一下:

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=230070

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]

此篇文章於 02-04-17 09:36 PM 被 八仙果 編輯。
八仙果 目前離線  
舊 02-04-17, 09:34 PM   #1739
ayane123

引用:
我未試過VR

3D唔成功,係因為玩影音個班人唔鍾意

主要係3D太影響畫質,無影音玩家做主力點會普及

VR就好同,應用範圍太廣泛,唔只係Game用得

加上有無限金錢facebook長期投資

facebook前兩日出季度業績先同股東講,VR係佢地長期投資項目

年頭已經傳出APPLE今年會進軍VR,M$/Asus/Lenovo/HP/intel 都會係今年陸續加入VR市場

相比起3D只有影音業去推根本不能相比

如果唔係老任都唔會講自己想玩VR
舊 02-04-17, 09:54 PM   #1740
貓太部
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
暫時要咁大舊配件去玩好難普及,
我覺得vr有用,例如做室內設計,模擬裝修後嘅效果嗰d....
在做game實在有太多不利因素..
apple同任天堂都話有d意思,但實際咁耐一d行動都冇,
似係耍緊敵對公司,等佢哋繼續向倔頭路行..
貓太部 目前離線  
舊 02-04-17, 10:51 PM   #1741
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
VR真係唔睇好
無錯佢可以強化遊戲體驗,
但對比3D GAME更加會大幅增加遊戲開發成本, 導致遊戲內容繼續減少

無錯BIO7係好玩, VR都用得好好, 但初見遊戲時間大幅縮減到得返10個鐘...
仲要將遊戲內容拆多2個大型DLC出黎平衡成本
lineage19 目前離線  
舊 02-04-17, 11:00 PM   #1742
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
呢個應該唔可以拎bio 黎做例子 , bio 不嬲都係10個鐘左緊嘅貨仔
唔關V唔VR事
其實都係果句 , 未係可以普及嘅時候

舊 02-04-17, 11:08 PM   #1743
猩猩~
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code0645 6960 2274
VR好多癓都亂咁摸緊
問題唔係係Technical果面
而係成個game既design
如果到最後間間廠都脫離唔到VR=第一身
其賽成件事既潛力會細咗好多
猩猩~ 目前離線  
舊 02-04-17, 11:38 PM   #1744
jyeung1
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2005
引用:
分別就係
3D你只係見前面既野
VR你見到前後左右上下既野

3D你見到前面係立體
VR你完全活在遊戲世界中
令人意識產生錯覺

VR一定未來方向,問題只係點樣令人吾頭痛/暈

有機會去早D去Game Show試下
jyeung1 目前離線  
舊 02-05-17, 12:39 AM   #1745
samus
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2005
連試都未試過vr就話唔掂,轉頭老任公佈Vr班人咪起哂機
samus 目前離線  
舊 02-05-17, 01:01 AM   #1746
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: samus 查看文章
連試都未試過vr就話唔掂,轉頭老任公佈Vr班人咪起哂機
大部份留言都係指VR前景未明朗而唔係VR本身喎

此篇文章於 02-05-17 01:10 AM 被 野良猫 編輯。
野良猫 目前離線  
舊 02-05-17, 02:27 AM   #1747
chris189
Junior Member

註冊日期: Nov 2011
講真,VR要普及的確唔易,開發遊戲成本高係最大問題
同埋家用遊戲市場佔有率已經開始走下坡,近年出既遊戲離不開續集再續集,Remake再Remake
遊戲廠商連投放資源去開發新遊戲都唔太想,仲點叫佢地放資源去VR?
除非短時間內可以解決成本高,回本慢呢D問題
感覺有D似叫人由1080P轉睇4K咁,短時間內應該都好難普及
chris189 目前離線  
舊 02-05-17, 04:53 AM   #1748
daihamlop
Ultimate Gamer
頭像就係我隻新貓仔

註冊日期: May 2005
PSN  IDdaihamlop
我見大家都咁熱列咁討論VR,
我又嘗試以個人認為“公道”嘅講法去評吓。

首先,VR並唔係咩新科技,
回憶中差唔多二十幾接近三十年前,
嗰時我喺紐西蘭讀中四,
街機有一部VR,個頭要戴飛碟咁大個嘅眼罩,
手要拎支棍,腰部有個圈圍住,
當時都要成一百元港元玩一舖,
太貴我只玩過一次,不過好大冲擊,
嗰時應該係第一個VR潮,
不過限於科技同成本係無可能普及。

而大家所知嘅任天堂VB,
只係食住呢個熱潮所推出嘅制品,
但係有無做到VR同成效係點,
你問玩過嘅人就知,我不作評論啦,
因為呢度係任天堂嘅post…
至於前一版話任天堂同Apple係領導者嘅版友,
VR從來都唔係任天堂領導,
Smartphone亦唔係Apple,
要講就由smartphone原型palm開始,
不過亦唔想OT,但係令你領導者夢想破裂了。

所以,VR從來都唔係咩新事物,
呢個係第一個錯誤觀念,
第二個係VR等如第一身,亦係錯誤,
PS Playroom入面係有一隻動作遊戲,
我玩完之後第一個感覺係Mario要進化就係要咁做,
所以,VR第一身居多,係遊戲商投射市場要求嘅做法,
君不見一講VR,大家都會話第一身?
但唔代表用VR做其他類型唔會有任何沖擊。

現時VR仍然有好多限制,
包括價格、硬件要求、行動性、普及率etc etc
一大堆問題要解決,
但係如果要話VR只係抽水追熱潮嘅產物,
我覺得係太快下定論,
始終對於由雅達利打機打到四十歲人嘅我嚟講,
VR係比出新一代主機、画面音效提升等等等等,
個沖擊同對遊戲有番團火都要高好多。

所以,真心講,去試吓體驗吓,先再作評論,
我好怕GAF版友們人云亦云,睇咗當玩過…………

最後,其實我係好有興趣想知NS點做VR,
限制於機能同本体大小,
你總唔能夠將NS放入cardboard戴上頭吧?
有版友話steam去手機,不過你無視咗中間延遲吧?
所以我更加有興趣想知佢用咩方法做。

講太多,都係嗰句,唔啱聽當我無講過。

講咁多把鬼咩, 整個PSN Portable ID見人先講, 用PS3睇BD無Trophy, 阿毛
自己啱玩嘅games就二千都買, 唔啱嘅兩舊都唔俾
daihamlop 目前離線  
舊 02-05-17, 09:02 AM   #1749
Terry仔

係我唔好,不如大家都係討論返switch la
再係咁就off topic
Terry仔 目前離線  
舊 02-05-17, 09:05 AM   #1750
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
https://www.youtube.com/watch?v=3tEM4ZC0U0A

nintendo switch final details
aquarius 目前離線  
關閉主題

標籤
Nintendo Switch, Switch NS NX, ニシッチ

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Nintendo Switch 情報區 Vol.2 | 主機 Firmware 更新 (Ver. 10.0.0) neo2046 電視遊戲討論版 5813 今天 02:33 PM
[NS] FIFA 18 - Nintendo Switch | 已售 | enishi 電視遊戲討論版 205 11-10-17 01:06 PM
NINTENDO Switch 改裝MINI DOCK 新月 買賣專區 0 06-30-17 08:53 PM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
收 Nintendo SWITCH DQ HERO kinpingk 買賣專區 0 03-04-17 12:13 AM

現在的時間是 03:56 PM

手機版 | APP版