Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-07-14, 09:42 PM   #1551
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
引用:
作者: Rv250 查看文章
佢眼中旅客帶嚟嘅壓力竟然係白領食飯要排隊
唔係你班白領竟敢阻住金主食飯?

舊 03-07-14, 11:52 PM   #1552
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
>而在銅鑼灣經營飲食的港人方先生也喊貴,認為燒味飯50元一碟才算合理

頂你,正常人食既燒味飯30蚊架咋:o)
不過銅鑼灣不意外:o)
未被人炒貴之前
細舖賣外賣連紙包都是$20~25咋

舊 03-08-14, 11:13 AM   #1553
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
>而在銅鑼灣經營飲食的港人方先生也喊貴,認為燒味飯50元一碟才算合理

頂你,正常人食既燒味飯30蚊架咋:o)
不過銅鑼灣不意外:o)
2年前怡和街後面d茶記,2送飯盒連野飲30有找,唔使40有扒鋸
而家全條街摺得就摺搬得就搬加得就加

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-14, 01:41 PM   #1554
メソウサ
The One

http://hk.apple.nextmedia.com/intern...40308/18649376
引用:
加國鹹片不夠本土化

電視台要製作一定比例的本土作品,以保障當地人就業機會——成人電影也不應例外。
加拿大廣播電視及通訊委員會(CTRC圖)近日審批多倫多三條成人頻道的續牌申請,指他們未符合製作至少35%本土作品的要求,包括聘用加拿大編劇、製作人員或演員。
CTRC表示,目的除了促進本地色情電影業,還應該展示「加拿大相關內容」,當局4月底將舉行發牌聆訊。
有報章大肆調侃,指加拿大色情電影業「迴避解決獨特的加拿大議題」,《環球郵報》則不認同,「處境喜劇或劇集可引發社會討論,但色情片和震動器一樣,源自哪國根本無關緊要」。
法新社
加拿大排外

舊 03-09-14, 09:37 PM   #1555
ZlWS
God of Gamer
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
今日支那人愛支那貨堅靚抽

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-14, 04:19 AM   #1556
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
引用:
作者: メソウサ 查看文章
算吧啦
點做美國人走到灰色地帶
都係取消NAFTA算啦

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-14, 04:25 PM   #1557
機動盜賊首領-電

註冊日期: May 2002
PSN  IDgutscharm
引用:
作者: ZlWS 查看文章
今日支那人愛支那貨堅靚抽
愛國愛黨遊行變咗非法集會

機動盜賊首領-電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-14, 05:52 AM   #1558
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 機動盜賊首領-電 查看文章
愛國愛黨遊行變咗非法集會
咁鬼難服侍O既,反又唔得,愛又唔得,究竟佢O地想點O者?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-14, 11:49 AM   #1559
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
這一年來,香港連番發起「驅蝗」行動。一向以為這不過是港人自由表達的一種,而筆者作為捍衞言論自由(此種捍衞無關真理,即並不以為言論自由是為追求真理)的一分子,雖然不贊同這種「對人不對事」的做法,卻也覺得畢竟是一部份港人的心聲,在合理合法的框架內倒也無傷大雅。
可是面對周日旺角發生的「愛國愛黨大遊行」,筆者卻必須做另一個角度的解讀——「真心愛國愛黨聯盟」簡直是突破了人類的底線,或筆者以為的香港人底線。
參與遊行的人,不按制度途徑解決中港資源糾紛,不去針對兩地政府要求糾正政策,而將普通內地民眾作為既定政策的份內責任人,令其手中的大棒從不易對付的政府揮舞向易對付的平民。更可笑的是,他們表面上鼓吹的是兩地人民之間的仇恨,實際上卻自作聰明地打出了紅色宣傳的一套——讓信徒們手持紅寶書、穿成革命小將的樣子、舉紅旗唱紅歌、批鬥牛鬼蛇神,以此「激勵」大陸遊客買國貨回祖國。
問題就在於,他們還自以為是在以子之矛攻子之盾,以為中共既宣傳愛國、統戰香港,那百姓就理當為這種宣傳蒙蔽——應迷途知返,不要慕資本主義的名而忘了社會主義的本,該「知行合一」,回國撐國貨。
而實際上,走出文革是當時乃至如今中國人民的一個共識,重回文革只是存在於少數毛主義者的幻想中,甚至中共自己都絕不敢肯定文革,也不會願意回到文革奪權紛爭、人如草芥的年代。中共最希望坐擁的,是目前金山銀山堆砌的江山;而馬列毛思想,只不過是他們拿來作為意識形態上的棋子、在教育體制內給學生們灌輸的毒奶。
這些本該被認真反思,以期突破的中國歷史和社會主義教育,竟然在部份香港人這裏成為了中國之存在的合理性,令回到中國就等同於回到共產主義計劃經濟體制。為了驅逐香港境內的自由行遊客,首先將旅客(或普通內地民眾)等同於以專制控制其生活的黨國不說,現在又將他們受欺壓的歷史當作是他們的理想國度。這就好比對現在的猶太人不滿,就呼籲他們回到納粹時代一樣。這樣做所踐踏的,不是別的,而是人的尊嚴與普世價值。
就這樣,「愛國愛黨大遊行」暴露出許多的偏見。而他們選擇了紅色宣傳的手法來令自由行遊客覺悟,事實上就令自己成為紅色宣傳的馬前卒。
即便他們辯稱自己本來站在反對社會主義中國的立場上,也不能消解他們使用紅色宣傳作為工具本身,就是對於紅色宣傳的一種認可。而如他們一再辯解,這只是反諷的手法,則他們自身的反諷難道還不大嗎?他們自己若不信,又為何要宣傳讓人信?如果自己都不齒,為何勸人們信服?
「愛國愛黨大遊行」這樣的雙重標準,體現的正正是其自身的不真誠。而故作的知行不一,自以為只是拿來一種主義作為工具說服他人,卻不知道工具之用最先毀掉的,就是自我的認知與信仰。而這些信仰——對於真善美、愛、自由、公義、法制、人權等普世價值的信仰,一向構成香港人整體上突出佔優的特徵。眼下,卻不可避免地要令世界人民跌破眼鏡了。

王婷
城大應用社會科學系博士研究生

歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-14, 11:56 AM   #1560
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
這一年來,香港連番發起「驅蝗」行動。一向以為這不過是港人自由表達的一種,而筆者作為捍衞言論自由(此種捍衞無關真理,即並不以為言論自由是為追求真理)的一分子,雖然不贊同這種「對人不對事」的做法,卻也覺得畢竟是一部份港人的心聲,在合理合法的框架內倒也無傷大雅。
可是面對周日旺角發生的「愛國愛黨大遊行」,筆者卻必須做另一個角度的解讀——「真心愛國愛黨聯盟」簡直是突破了人類的底線,或筆者以為的香港人底線。
參與遊行的人,不按制度途徑解決中港資源糾紛,不去針對兩地政府要求糾正政策,而將普通內地民眾作為既定政策的份內責任人,令其手中的大棒從不易對付的政府揮舞向易對付的平民。更可笑的是,他們表面上鼓吹的是兩地人民之間的仇恨,實際上卻自作聰明地打出了紅色宣傳的一套——讓信徒們手持紅寶書、穿成革命小將的樣子、舉紅旗唱紅歌、批鬥牛鬼蛇神,以此「激勵」大陸遊客買國貨回祖國。
問題就在於,他們還自以為是在以子之矛攻子之盾,以為中共既宣傳愛國、統戰香港,那百姓就理當為這種宣傳蒙蔽——應迷途知返,不要慕資本主義的名而忘了社會主義的本,該「知行合一」,回國撐國貨。
而實際上,走出文革是當時乃至如今中國人民的一個共識,重回文革只是存在於少數毛主義者的幻想中,甚至中共自己都絕不敢肯定文革,也不會願意回到文革奪權紛爭、人如草芥的年代。中共最希望坐擁的,是目前金山銀山堆砌的江山;而馬列毛思想,只不過是他們拿來作為意識形態上的棋子、在教育體制內給學生們灌輸的毒奶。
這些本該被認真反思,以期突破的中國歷史和社會主義教育,竟然在部份香港人這裏成為了中國之存在的合理性,令回到中國就等同於回到共產主義計劃經濟體制。為了驅逐香港境內的自由行遊客,首先將旅客(或普通內地民眾)等同於以專制控制其生活的黨國不說,現在又將他們受欺壓的歷史當作是他們的理想國度。這就好比對現在的猶太人不滿,就呼籲他們回到納粹時代一樣。這樣做所踐踏的,不是別的,而是人的尊嚴與普世價值。
就這樣,「愛國愛黨大遊行」暴露出許多的偏見。而他們選擇了紅色宣傳的手法來令自由行遊客覺悟,事實上就令自己成為紅色宣傳的馬前卒。
即便他們辯稱自己本來站在反對社會主義中國的立場上,也不能消解他們使用紅色宣傳作為工具本身,就是對於紅色宣傳的一種認可。而如他們一再辯解,這只是反諷的手法,則他們自身的反諷難道還不大嗎?他們自己若不信,又為何要宣傳讓人信?如果自己都不齒,為何勸人們信服?
「愛國愛黨大遊行」這樣的雙重標準,體現的正正是其自身的不真誠。而故作的知行不一,自以為只是拿來一種主義作為工具說服他人,卻不知道工具之用最先毀掉的,就是自我的認知與信仰。而這些信仰——對於真善美、愛、自由、公義、法制、人權等普世價值的信仰,一向構成香港人整體上突出佔優的特徵。眼下,卻不可避免地要令世界人民跌破眼鏡了。

王婷

佢到底研究D咩架?
論點一野跳到咁遠既…

舊 03-11-14, 12:01 PM   #1561
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219

呢個標籤已經可以肯定佢大陸落黎....

紅寶書

我都唔知毛語錄有個咁O既名....

舊 03-11-14, 12:22 PM   #1562
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

>>而故作的知行不一,自以為只是拿來一種主義作為工具說服他人,卻不知道工具之用最先毀掉的,就是自我
>>認知與信仰。而這些信仰——對於真善美、愛、自由、公義、法制、人權等普世價值的信仰,一向構成香港
>>整體上突出佔優的特徵。

完全睇唔明寫乜, 好有日月報既神髓

此篇文章於 03-11-14 12:40 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 03-11-14, 12:36 PM   #1563
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
中共最希望坐擁的,是目前金山銀山堆砌的江山;而馬列毛思想,只不過是他們拿來作為意識形態上的棋子、在教育體制內給學生們灌輸的毒奶。
唯獨這句很認同

不過這句根本與他成篇文章中心逆行了

>他們自己若不信,又為何要宣傳讓人信?如果自己都不齒,為何勸人們信服?
所以中共很信紅色一套?
但是又只覺得是棋子?

舊 03-11-14, 12:46 PM   #1564
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
佢好似唔係好明行動目的
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-14, 01:30 PM   #1565
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: Rance 查看文章

呢個標籤已經可以肯定佢大陸落黎....

紅寶書

我都唔知毛語錄有個咁O既名....
红宝书是文革中的对毛泽东著作的称呼。但在特定情况下,红宝书特指《毛主席语录》及“三合一”等袖珍、简易的毛泽东著作选编本。现在许多老版红宝书已经成为收藏品,而许多旅游景点的商家亦会出售仿古的红宝书吸引游客购买。

2000年代以来,一些出版商也会将所出版的书籍冠以“红宝书”的名称以示权威性,其中以一些关于英语词汇的书籍为甚。这些书籍的封面也常为红色,其中著名的有“【红宝书】考研英语词汇(必考词+基础词+超纲词)”。

引用:
作者: knight-philip 查看文章
唯獨這句很認同

不過這句根本與他成篇文章中心逆行了

>他們自己若不信,又為何要宣傳讓人信?如果自己都不齒,為何勸人們信服?
所以中共很信紅色一套?
但是又只覺得是棋子?
唔向左走向右走, 點扮冷靜陽具公正持平
舊 03-11-14, 01:54 PM   #1566
david
The One

引用:

越睇越覺佢九唔搭八,SKIP到尾睇到紅字就即時停佐。

咁又晒佐我幾分鐘時間...

---
舊 03-11-14, 02:19 PM   #1567
メソウサ
The One

呢次我撐生果呀
唔係為左借人地把口郁本土
又點會揀到呢D奇文,俾大家知postgrad學額去晒邊度
用心良苦呀

舊 03-11-14, 03:51 PM   #1568
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
用真心"交"角度看待玩假"交", 其低能程度已經知佢讀壞書啦

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-14, 08:54 PM   #1569
Alpha
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2012
Alpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-14, 12:51 PM   #1570
メソウサ
The One

http://cpls.proj.hkedcity.net/cpls/c...entenceAll.jsp
公帑

舊 03-13-14, 12:57 PM   #1571
david
The One

引用:
作者: メソウサ 查看文章
點解唔講埋殘廢話裏面一大堆O既土話?

---
舊 03-13-14, 01:11 PM   #1572
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
ganziyongyu what else.....
translate server error 呀笨

舊 03-13-14, 02:10 PM   #1573
メソウサ
The One

http://www.vjmedia.com.hk/articles/2014/03/13/66164
引用:
當小學生原來已經用緊普通話背九因歌……
2014年3月13日 大埔陳奕迅

話曬假假哋都叫做大學生,點都要搵返份大學生嘅熱門工作先似樣嘅。當然唔係講緊M記,些粉呢啲普通料啦,識做就一定係做補母──補習老師。踏入教育界嘅感覺一開始都幾有趣,都叫有班細路叫你做阿Sir吖嘛。

好彩地叫做喺社區中心搵到份補習,百二蚊一粒鐘對住一班七個細路,算係待遇唔錯啦。第一日上堂先發現,原來新界啲小學生已經大舉俾新移民入侵。講明先,我唔係話歧視新移民嘅,不過見到佢地著住自己細個著過果套校服,但係講曬普通話咁,感覺就……硬係有啲唔自然咁囉。話說有幾個都係啱啱大陸落嚟,小一又有小三又有連小五都有咁,仲要全部讀埋同一間,真係唔敢想像呢間小學啲老師可以點教……如果佢哋仲有心教嘅話。

咁做得補習,唔少得嘅梗係要幫佢地默書啦。今時今日啲小學課本比起十年前似乎更加色彩繽紛,不過課文都係差唔多,感覺就格外親切嘅──直到我讀出第一個字之前──

「老師,我哋用普通話默架。」

嘩頂,你玩阿叔咩。對住首押韻,兼且字字鏗鏘嘅唐詩,你叫我用普通話讀?他朝我落到黃泉見到李白杜甫佢哋你叫我情何以堪呀?Fine,為左兩斗米我折腰,我用普通話讀。好彩讀左幾年聖賢書,喺今時今日要求同上面接軌嘅香港教育模式下讀左幾年,叫我讀幾句普通話你都難唔倒我。正當我以為只係一間半間小學用普通話嘅時候,我發現我錯曬。七個細路來自四間遍佈全區嘅小學,全--部-都-係-用-普-通-話-教。我

果刻我先知道原來普教中已經係以迅雷不及掩耳之勢入侵曬咁多間小學,見到佢地啲功課簿詞語上面竟然要佢地寫埋拼音果陣真係血都嘔埋。諗返起自己上個sem仲有得喺大學中文個course學下廣東話拼音,雖然最後爛grade,但係都抵。正當我以為最差都只係咁果陣,我又錯左。教數學乘法自然要小朋友背下九因歌咁,當我見到個小朋友將九乘八計做五十四,就叫佢背九嘅乘數表嚟聽下。

「剿衣der衣,剿餓衣屎巴,剿生餓屎癡…(九一如一,九二一十八,九三二十七)」

頂。呢個時候我做左一個好幼稚嘅決定,我逼佢用廣東話背。佢面露難色咁背,背到九二一十八果陣我於心不忍,於是叫佢都係用返普通話啦。我開始唔明白,究竟我生活緊嘅係咪仲係香港?為左同大陸接軌,為左推普廢粵,教育局同啲學校究竟可以去到幾盡?

Okay fine。但係教落去,我發覺其它更難搞嘅問題。新移民嘅學生佢哋普遍都有一個喺香港學習好嚴重嘅問題,就係佢哋啲英文完全跟唔到香港進度。有個小五嘅,岩岩落到嚟,連5w(Who, What, When, Which, How) 都不知為何物。你送佢落嚟然後仲叫佢學咩past perfect其實同玩個細路無分別。我嘗試用心去教佢,但係喺英文嘅範疇上面大家就好似來自兩個星球咁,完全溝通唔到。一個每星期教三堂加埋四個半鐘嘅補習老師都姑且覺得如此困難,我完全想像唔到一個對住幾十個細路,兼且堆細路睇怕學習能力差距都極大嘅情況下日校老師可以點教。究竟一開始啲老豆老母夾硬送佢落嚟插班果陣,有無諗過個細路根本唔會適應到香港嘅教育模式?送佢落嚟係咪就代表係好呢?我睇唔透。好彩果兩個老豆老母有少少錢凈可以俾佢地去學下英文,咁凈返果啲呢?

講講下又夠鐘落堂。見到佢地一個個咩起個書包走人,總是有種說不出的感覺──我諗我終於見到,或者預見到香港嘅跨代貧窮,仲要喺現有嘅土生跨代貧窮上面再加一大堆源源不絕嘅新移民跨代貧窮。香港仲要做幾耐福利收容港?聽到政府班友話佢地接受完教育可以做香港高等教育生力軍,我真係笑而不語。

肚餓走入去麥記買個加左價嘅九蚊包,令我欣慰嘅係我聽到嘅仲係「歡迎光臨想食乜?」而唔係「huan ying guang lin xiang chi shen me?」。不過我諗,他朝呢班生力軍投入勞工市場果陣,就好難講咯。

天色已漸沉,落日如霧燈。

舊 03-13-14, 03:31 PM   #1574
david
The One

真係痴線,用殘廢話讀唐詩係完全跟唔到韻律法則,教統局班廢柴做BROWN NOSES駛唔駛做到咁低能,中文科O個堆廢渣應該無人識講廣府話吧。

另外用中文讀數已經係錯漏百出,最佳例子就係有理/無理數,翻譯O個個真係亂咁O黎,仲要用埋殘廢話,係咁追DOWN,香港應該好快跌出全球十大吧...

---
舊 03-14-14, 01:51 PM   #1575
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

由細到大, 為左埋堆同 d 豬去唱 K, 點黃耀明, 總係聽到

妖又係條死基佬 !
下唔係下化佢 ?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:45 PM

手機版 | APP版