Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-02-16, 11:51 AM   #726
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

註冊日期: Jan 2004
XBox Live GamertagMikekoala
引用:
作者: david 查看文章

不過,我諗香港應該幾難行呢條路,香港客路慣佐俾十幾廿蚊就要有齊曬三種O野...
香港客路慣佐俾十幾廿蚊就要有齊曬三種O野 X
香港客路慣佐一蚊都唔駛俾就要有齊曬三種O野,而且最好你貼錢期期送精品

問我點解會釘控~ 究竟點解要苦楚
我笑住回答~ 講一聲~ 我係我
wuxu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-16, 12:00 PM   #727
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: wuxu 查看文章
香港客路慣佐俾十幾廿蚊就要有齊曬三種O野 X
香港客路慣佐一蚊都唔駛俾就要有齊曬三種O野,而且最好你貼錢期期送精品
當年SS/DC年代我記得唔係咁O架...

精品O既話我係基乎無見過鬼頭區第二種GAME書會有,攻略本/設定集COLLECTOR EDITION除佐係硬皮之外,有時會送精品,但唔係必然O既。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-16, 12:07 PM   #728
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
當年SS/DC年代我記得唔係咁O架...

精品O既話我係基乎無見過鬼頭區第二種GAME書會有,攻略本/設定集COLLECTOR EDITION除佐係硬皮之外,有時會送精品,但唔係必然O既。
當一群人習慣上網搵免費野,佢都就會習以為常地覺得世上大部份野都應該免費。
而你點去賺錢、你班staff駛唔駛食飯、你夠唔夠人同資源去做,對個種人黎講全部都唔關佢事,總之你做唔到佢要既就係無能

以上為係咁多年做過網站同幾本書既感想。

舊 11-02-16, 12:10 PM   #729
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
其實SS/DC年代都好似係一本做晒?
不過攻略本可能好些少,畢竟當年D GAME難打D。
家陣日廠GAME又易,果頭又話要等兩三個月先出得,唔出到本字典咁/加畫集真係唔駛旨意有人買。

舊 11-02-16, 12:13 PM   #730
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
家陣日廠GAME又易,果頭又話要等兩三個月先出得,唔出到本字典咁/加畫集真係唔駛旨意有人買。
依家做別冊都係一本做晒,只係「以前」係你做就唔駛做其他野,依家係你要做一本別冊個星期,仲要繼續做埋主書既稿所以我成日都話呢行係壓榨睡眠時間…

舊 11-02-16, 12:21 PM   #731
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
依家做別冊都係一本做晒,只係「以前」係你做就唔駛做其他野,依家係你要做一本別冊個星期,仲要繼續做埋主書既稿所以我成日都話呢行係壓榨睡眠時間…
冇辦法,家陣你果行要既多到唔想睇CONTENTS去博人買書。
不過在下始終覺得咁玩一定輸晒俾INTERNET,貴多唔貴精既有咩多CONTENTS得過佢…
只係依家要轉亦可能已經太遲,畢竟要轉既一切都要重新適應,不過盤數唔會等你…

此篇文章於 11-02-16 12:24 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-16, 12:22 PM   #732
david
The One

引用:
我所指O既係客路心態啦(唔駛錢乜都要),不過當年INTERNET資訊無而家咁多同方便就真O既,起碼當年WIKI仲未普及。

我唔知而家香港做攻略情況係點,但以鬼頭GAME書為例,全攻略本通常係同GAME同步出O既,即係做攻略O既一早就由GAME廠提供隻GAME俾佢O地去做,有買過鬼頭全攻略本O既話,尤其係RPG,通常無半本都差唔多三分一本黃頁咁厚,仲要全彩頁...

所以我通常都會入COLLECTOR EDITION,因為係硬皮會耐用好多

PS:香港仲會唔會派黃頁?鬼頭區每年都仲有派...

---
舊 11-02-16, 12:29 PM   #733
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
我所指O既係客路心態啦(唔駛錢乜都要),不過當年INTERNET資訊無而家咁多同方便就真O既,起碼當年WIKI仲未普及。

我唔知而家香港做攻略情況係點,但以鬼頭GAME書為例,全攻略本通常係同GAME同步出O既,即係做攻略O既一早就由GAME廠提供隻GAME俾佢O地去做,有買過鬼頭全攻略本O既話,尤其係RPG,通常無半本都差唔多三分一本黃頁咁厚,仲要全彩頁...

所以我通常都會入COLLECTOR EDITION,因為係硬皮會耐用好多

PS:香港仲會唔會派黃頁?鬼頭區每年都仲有派...
香港依家做攻略,好彩就「有機會」出Game前俾到sample去做(但唔會好似外國Primagame咁早成個月有碟,個種係要出版商俾錢同廠傾授權+有官方提供地圖或設定個類),但唔好彩的話隨時要做正日哥,然後趕頭趕命嘔買頁A4紙野出黎。(仲要做其他野…)

PS:Yellow page好似近幾年都仲有見過…定係我可能同IKEA個目錄調轉左

舊 11-02-16, 12:32 PM   #734
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
冇辦法,家陣你果行要既多到唔想睇CONTENTS去博人買書。
不過在下始終覺得咁玩一定輸晒俾INTERNET,貴多唔貴精既有咩多CONTENTS得過佢…
只係依家要轉亦可能已經太遲,畢竟要轉既一切都要重新適應,不過盤數唔會等你…
認真,由入行第一日已經識要搵錢一定唔可以剩靠賣書(當然有好多商業野唔講得)
只能夠話Game Weekly牌品存左,一來係認真留著班讀者,同時都留著個名做Game相關野搵下錢

舊 11-02-16, 12:44 PM   #735
david
The One

引用:
香港依家做攻略,好彩就「有機會」出Game前俾到sample去做(但唔會好似外國Primagame咁早成個月有碟,個種係要出版商俾錢同廠傾授權+有官方提供地圖或設定個類),但唔好彩的話隨時要做正日哥,然後趕頭趕命嘔買頁A4紙野出黎。(仲要做其他野…)

PS:Yellow page好似近幾年都仲有見過…定係我可能同IKEA個目錄調轉左
收買人命咁款...

咁隻GAME仲駛唔駛正日自己出錢買?

---
舊 11-02-16, 12:50 PM   #736
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
收買人命咁款...

咁隻GAME仲駛唔駛正日自己出錢買?
如果要買的話係做完野後公司會出錢,當然亦可以選擇唔claim自己keep game

舊 11-02-16, 12:57 PM   #737
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
仲好記得開始買weekly係因為改weekly週刊後第6期個高達專題雖然內容講乜記唔記得喇
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-16, 12:59 PM   #738
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
作者: qwe 查看文章
仲好記得開始買weekly係因為改weekly週刊後第6期個高達專題雖然內容講乜記唔記得喇
如果要搵可能太郎仲有書係度,不過可能要係個倉搵出黎

舊 11-02-16, 03:30 PM   #739
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
引用:
如果要搵可能太郎仲有書係度,不過可能要係個倉搵出黎
唔使+唔好,我可能都有留每100期同某幾本特別版都有留到
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-16, 03:42 PM   #740
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
作者: qwe 查看文章
唔使+唔好,我可能都有留每100期同某幾本特別版都有留到
你都咪話…仲有半年就900期
唔經唔覺我都入左Weekly快兩年

舊 11-02-16, 04:13 PM   #741
超合Game魂
Game Master
超サイヤ人

註冊日期: Oct 2006
其實每個月主機抽獎係唔係有人中架...我以前寄左幾年都未中過

特別日子抽GAME我就中過

舊 11-02-16, 04:15 PM   #742
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
作者: 超合Game魂 查看文章
其實每個月主機抽獎係唔係有人中架...我以前寄左幾年都未中過

特別日子抽GAME我就中過
答你唔到…因為contact呢類大野係公司admin大神負責
平時戲飛呢類細野先會要我地兼任。(話說好想搶公司堆《你的名字》飛自己睇 XDD)

舊 11-02-16, 11:46 PM   #743
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
有飛益下我哋啦,話晒都喺FB留言撐太狼ga

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-16, 01:44 AM   #744
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
作者: DevilElvis 查看文章
有飛益下我哋啦,話晒都喺FB留言撐太狼ga
做樣都寄封野黎好喎
我唔想過唔到900期

舊 11-03-16, 11:05 AM   #745
david
The One

樓上...

原來900期O黎緊,時間過得真係...

---
舊 11-03-16, 11:23 AM   #746
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
>>唔駛錢乜都要

其實game書仲有樣好大鑊嘅嘢
期期gz我揭兩頁起碼1個錯處,最勁試過睇1頁稿段段都有錯,錯字錯design排錯版等等
但可以生存到而家無人插佢......讀者都要平唔要質,想點

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-16, 12:07 PM   #747
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
引用:
作者: sugihara 查看文章
>>唔駛錢乜都要

其實game書仲有樣好大鑊嘅嘢
期期gz我揭兩頁起碼1個錯處,最勁試過睇1頁稿段段都有錯,錯字錯design排錯版等等
但可以生存到而家無人插佢......讀者都要平唔要質,想點
GZ某期有個位寫ps4銷量累積銷量
然後標題度大大隻字都漏單位
幾千萬部變賣變幾千部

自從某人回巢後質素直線下趺

但唔緊要,仲有班「死忠」繼續追既,冇事既

此篇文章於 11-03-16 12:11 PM 被 Sar8 編輯。
Sar8 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-16, 12:37 PM   #748
johnnycage20
Game Master
"一字馬" 明星

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code2449 5953 1887
引用:
作者: Sar8 查看文章
GZ某期有個位寫ps4銷量累積銷量
然後標題度大大隻字都漏單位
幾千萬部變賣變幾千部

自從某人回巢後質素直線下趺

但唔緊要,仲有班「死忠」繼續追既,冇事既
That is a common practice of Hong Kong's publishing, don't say it is a sole problem for G-Zone.

By the way, I like an old phrase from HKgolden.com:
"No Photo, no talk"

Can you specify show me where do you see the THAT error.

|     /ヽ ヽ_//  
johnnycage20 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-16, 12:42 PM   #749
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226

少一個「萬」字
差之毫釐 謬以千里

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-16, 01:00 PM   #750
捲毛老爺

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
內文仲有個"低"牌
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
( 原創)水色之都VOL.2 (感謝圖,vol.3的情報) 五木★ Cosplay同人MIX討論區 7 02-15-08 01:39 AM
車路士球迷會Vol.9 ﹝~ 請到 Vol.10 討論 ~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1003 07-02-07 09:17 PM
AC Milan 球迷會Vol.4 ﹝~ 請到 Vol.5 繼續討論!~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1000 12-22-06 04:23 PM
車路士球迷會Vol.6 ﹝~ 請移到Vol.7討論 ~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1000 05-30-06 09:17 AM
AC Milan 球迷會Vol.2 ﹝~ 請到Vol.3 繼續討論 ~﹞ 柴崎幸 體育版 1002 01-23-06 12:22 AM

現在的時間是 05:52 PM

手機版 | APP版