Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-08-15, 07:17 PM   #201
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
個人親戚團多年來見聞總結
喜歡共慘X
敬畏共慘O
小事同香港人無分別,但大事上例如64就會,如果當年唔係出坦克,中國依家都唔知亂到點。

舊 07-08-15, 07:28 PM   #202
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
出唔出坦克都係亂架啦

一個槍口一定要對內先安心既國家可以穩定得去邊

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-15, 10:09 PM   #203
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
啊YEA 話唔比公司大股東賣股票6個月

體現到呢個政權乜野都霸王硬上弓

舊 07-08-15, 10:16 PM   #204
朝霧 海斗
Crazy Gamer

A股後市點收科就未知,但肯定中國政府嘅聲譽已毀。連日救市措施,已見到中央係點樣夾硬嚟,再唔係就「捉鬼」屈外資沽空要嚴懲。今日睇高登,有網友將外媒報道中國股災嘅報道結集。其中最精彩嘅,莫過於德國報章《Handelszeitung》起嘅標題:這次金融風暴將會是「Made in China」,內文講明今次係中國自製危機,過度槓桿引致。

中國為實現中國夢,自己吹起股市,為自己製造出一個巨型炸彈,增加硬著陸危機,仲老屈外資「惡意沽空」。情況就似一個賭仔輸身家,發茅屈賭場呃佢錢,而此亦反映,佢已冇晒計,輸錢就是任性。噚日最新有傳,中證監要求向上市公司大股東同高層,如曾於近半年內減持,強制要作出一定比例增持。俗語話,「有強姦,無焗賭」,依家中央為維穩,夾硬迫公司上賭枱,唔畀沽,咁同打劫有咩分別?相信唔少外國元首,睇住中國狼狽救市,掩住半邊咀笑。

最慘係,大媽借孖展借到爆煲,香港股民硬食陪葬,港股今日曾創有史以來最大跌幅。內地人成日都話,「要不是中央政府照顧你們香港,完蛋了。」麻煩以後唔好再畀我聽到呢句,阿爺為咗暴力救A股,於是暴力沽H股,實情係「要不是香港畀你沽,你們A股一早完蛋了。」

可幸嘅係,以往大家驚大媽玩港股,會劣幣驅逐良幣。經此一役,大媽走左唔少,料港股逐漸由有正常投資思維,會睇基本因素嘅既外資同港資主導市場,料港股距回歸理性時候不遠。

我發覺呢排D"好事" 都係對方自爆 跟本D乜野反對派外國勢力唔做野
共產黨都賴緊野

肥仔單野又好 政改單野又好, A股賴野轉頭先睇到香港金融中心地位 全部都係共產黨自爆
而家最驚係共產黨遲早搞埋香港 你知佢地做野唔用腦架啦..

此篇文章於 07-08-15 10:20 PM 被 朝霧 海斗 編輯。
朝霧 海斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-15, 10:24 PM   #205
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
中國人
衰野永遠會失憶

一樣會講要不是系列
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-15, 10:39 PM   #206
埃及使者
God of Gamer
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
如果持有中國國債
如果係亞投行成員

嗯...

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-15, 10:41 PM   #207
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
引用:
作者: 埃及使者 查看文章
如果持有中國國債
如果係亞投行成員

嗯...
賊船已上

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-15, 10:47 PM   #208
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

其實邊個夠膽去整爆個波,丫爺出手都仲係咁質
一黎個亞投降,就爆煲,一定有背後勢力,問題係邊個黎姐,黨派定老美

舊 07-08-15, 10:50 PM   #209
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
作者: 風音 查看文章
賊船已上
唔知有當初有入加入既歐洲國家有無後悔

舊 07-08-15, 10:52 PM   #210
風音
The One

引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
唔知有當初有入加入既歐洲國家有無後悔
歐洲佬前俾希臘發窮惡,後俾大陸食夾棍:0)

⊃天⊂
舊 07-08-15, 11:00 PM   #211
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 小草 查看文章
一黎個亞投降,就爆煲,一定有背後勢力,問題係邊個黎姐,黨派定老美
據講大陸估市刪埋房門玩,美帝要玩除非靠念力

金融既野唔係一隻手控制到,
亦唔係唔俾爆就可以唔爆

不過凡事總有原因,
只係唔知導火線係有心定無意

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-15, 11:05 PM   #212
朝霧 海斗
Crazy Gamer

我曾經同過一班大陸人交流過 我話共產黨點唔掂當然比佢地圍插
我問佢地大陸咁多問題你唔覺得共產黨好黑人憎架咩
佢話中共其實好好架 我地都見到中國係好多問題 不過都係地方政府問題jer 而家 燒到佢地身上就....嗯

舊 07-08-15, 11:05 PM   #213
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
引用:
自古一句話:中國人外鬥外行,內鬥內行

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-15, 11:07 PM   #214
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
大陸個市散戶主導先咁易出現人踩人
早排又咁多大陸資金落黎掃港股 一有事又不問價走
呢獲比阿爺玩死啦
GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-15, 11:10 PM   #215
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: GreenTea 查看文章
大陸個市散戶主導先咁易出現人踩人
早排又咁多大陸資金落黎掃港股 一有事又不問價走
呢獲比阿爺玩死啦
睇住388俾人狂沽就知咩事啦
冇錢又冇器官捐贈點填坑

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-15, 11:35 PM   #216
vov430
黑色疾風丸

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagvov430
引用:
美帝當初係超強勢課幣,你歐盟出歐羅,佢米整希臘入歐盟來個火燒連環船
你人民幣唔肯昇值,佢米夾埋日本貶值,石油價格下調等一系列小動作等你爆
你出口下跌,又唔夠內需,仲要雇面子保7保8,個股市根本係泡沫
亞投行只係度火線遮
佢中可以親e個浪來個草船借箭,邊有咁笨話比人聽邊個價位就唔比賣架
仲唔咬番你一大舊咩

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!

此篇文章於 07-08-15 11:38 PM 被 vov430 編輯。
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-15, 12:00 AM   #217
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
有一說又係江派同習總喺度鬥,諗落都未必冇關
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-15, 12:03 AM   #218
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

註冊日期: Apr 2003
一個從來唔識同唔理股票既人無知一問

香港個市乃埋野對香港有咩詳細影響?
♀宮野真守♀ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-15, 12:04 AM   #219
風音
The One

引用:
作者: ♀宮野真守♀ 查看文章
一個從來唔識同唔理股票既人無知一問

香港個市乃埋野對香港有咩詳細影響?
你有機會neet埋一份囉

好在neet唔使上ifc

⊃天⊂
舊 07-09-15, 12:22 AM   #220
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

註冊日期: Apr 2003
引用:
作者: 風音 查看文章
你有機會neet埋一份囉

好在neet唔使上ifc
即係多左公司執,失業率UP?
♀宮野真守♀ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-15, 12:31 AM   #221
Sgodkyo
the one

註冊日期: Jan 2003
NYSE abruptly halts trading in all securities

http://fortune.com/2015/07/08/trading-halted-nyse/

咁啱呢個時候壞機?定係...

舊 07-09-15, 12:40 AM   #222
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
作者: Sgodkyo 查看文章
NYSE abruptly halts trading in all securities

http://fortune.com/2015/07/08/trading-halted-nyse/

咁啱呢個時候壞機?定係...
聞到有花生味
外國勢力 遲下睇老美幾時爆大獲係出現中國手筆

舊 07-09-15, 01:32 AM   #223
BRA武藏
Game Master

註冊日期: Oct 2005
因為從晚上十二點左右(臺灣時間)紐約證券交易所與聯合航空系統就呈現死當狀態

白宮將會在稍晚出面說明,歐巴馬與紐約證交所緊密聯繫情形

目前紐約證券交易所還是呈現無法交易狀態

美國FBI正在調查與協助恢復當中
網路大戰即時網址
http://map.norsecorp.com/

此篇文章於 07-09-15 02:15 AM 被 BRA武藏 編輯。
BRA武藏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-15, 08:19 AM   #224
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
好慘,美帝單方面比人打

http://map.norsecorp.com/

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-15, 09:06 AM   #225
david
The One

註冊日期: Mar 2002
丁蟹效應確

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具