Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-04-15, 07:08 PM   #1
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
[支爆危機] 要不是香港畀你沽,你們A股一早完蛋了! l人仔貶值中 傳中共要求眨值10%

內地股市爆股災,中央力挽狂瀾之際,有內地媒體報道散戶因炒燶股而跳樓死亡,結果3家媒體因此被以編造、傳播、炒作不實傳言,而遭查處。

內地證監會昨日公佈3宗會同公安部門查處的,有關媒體編造、傳播、炒作不實傳言的案件。證監會表示,近期以來,中國證券市場波動較大,高度敏感,一些不法分子乘機散佈謠言,編造、傳播虛假信息,有些將個別事件或案件與股市捆綁,引發市場恐慌情緒,甚至成為做空力量操縱市場的工具。多家媒體報道、炒作股民炒股虧損後跳樓的消息,為假新聞及未經核實的報道,引發證券市場的進一步動蕩,加劇了公眾不安情緒。

涉案的3宗報道:
6月5日,安徽《江淮晨報》以《男子虧了性情大變 殺母傷姐後欲裸身跳樓》為題報道合肥發生的一宗刑事案件。報道引用疑犯親屬「李阿姨」的說法稱,傷人男子「下崗後一度痴迷炒股,賠了不少錢,可能因此性情大變」。該報道隨後被「北京新視覺」、新浪財經等媒體轉載。「北京新視覺」網站轉載時添加導語稱「2015年6月5日,炒股虧了,男子殺母傷姐後跳樓」,強行把案件和當前證券市場的波動聯繫在一起誤導公眾。

6月12日,湖南都市頻道在線直播網「都市一時間」欄目以《長沙股民跳樓 170萬四倍融資全倉中國中車兩天賠光》為題,報道長沙股民侯先生因股票大跌後賠光本金,在網上發表「絕命帖」後跳樓。《瀟湘晨報》當日以同樣標題進行了報道。之後,新浪網、騰訊網等多家知名網站和報紙紛紛轉載,相關輿情在網絡上持續發酵,在公眾尤其是投資者中引發巨大震動。隨着長沙警方的調查,該報道被證明是一條徹頭徹尾的假新聞。長沙警方表示,沒有證據顯示,死者因炒股失敗而跳樓,死者本名「何偉」,並非此前報道中所稱的「侯先生」,其自殺原因也不是因為炒股虧損。

6月23日,東南網以《福州女子疑因炒股虧損八樓墜亡 》為題報道一福州女子墮亡事件,該報道屬不實傳言。

證監會新聞發言人張曉軍表示,各新聞傳播機構要恪守新聞真實原則,恪守職業操守,不要刊載傳播沒有經過證實的信息,共同促進資本市場的健康發展,投資者也應理性獨立判斷,不輕信不盲從,避免利益受到損失。

上海澎湃新聞網

中國A股是最世界最透明的
香港為左配合班大陸佬 設5分鐘冷靜期, 跟本智障
香港證券市場A股化又走前一步

此篇文章於 07-08-15 10:25 PM 被 朝霧 海斗 編輯。
朝霧 海斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-15, 02:54 AM   #2
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
炒股票呢D遊戲唔係我呢D窮鬼玩

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-15, 09:37 AM   #3
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
現實但悲觀地睇,一日市面上仲有大量 made in China 既外國產品,一日支爆都係唔會發生
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-15, 11:00 AM   #4
CSY
女神親衛隊

註冊日期: Mar 2003
以前..
一位西方記者問周總理:「請問總理先生,現在的支那有沒有妓女?」
周總理肯定地說:「有,在台灣。」

現在..
一位西方記者問李總理:「請問總理先生,現在的支那有沒有炒燶股自殺?」
李總理肯定地說:「有,在香港。」

此篇文章於 07-05-15 01:57 PM 被 CSY 編輯。
CSY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-15, 11:25 AM   #5
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
明知呢個大賭台係中央最後cap水手段,未全民皆股之前一定唔會比佢爆,你睇下又入左幾多萬億水入去就知....

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-15, 11:36 AM   #6
埃及使者
God of Gamer
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
隔離講左咁耐既支爆

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-15, 01:13 PM   #7
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

當大家消費品有六七成唔係 made in china 時, 都仲有機等睇到支爆.

唔係既話真係要有好多外部因素.

個人消費品產地如下:

電子野:
電腦 FUJITSU, 手機 APPLE, game console PS3 WIIU - 全 china.
相機 PENTAX - vietnam 同 CANON SIGMA japan 為主, 少量 china
電視 SONY PANASONIC - japan
HIFI YAMAHA - malaysia, AUDIOTECHNICA - japan

服飾:
衫 - 一半 china
褲 - italy, japan
鞋 - uk , us, italy, 少量 china
錶 - japan
袋 - japan, italy
太陽鏡 - italy, uk

電子野, CHINA 唔 CHINA 其實無乜分別, 都係果個價.

服飾要 NON CHINA 係難既, E+ ZARA 集團大部分衫都 NON CHINA, H&M 就一半半, 不過就算係再貴 d 既, 好多時睇岩款但係 MADE IN CHINA 都無計.

至於 health, hair, skin care 同食物, 我諗正常人都唔會擺 d 大陸製既化學野入口或搽上身, right ?

難少少, 平時注意下, 要買少 D NON CHINA 其實唔係真係貴好多.

最近買個幾層高膠櫃, 懶得去 IKEA, 去屋企樓下間 PIAGO, 同樣咁大個, 絕大部分 made in japan, 價錢同 IKEA 差唔多, 都係幾百蚊.
舊 07-06-15, 10:06 AM   #8
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
當大家消費品有六七成唔係 made in china 時, 都仲有機等睇到支爆.

唔係既話真係要有好多外部因素.

個人消費品產地如下:

電子野:
電腦 FUJITSU, 手機 APPLE, game console PS3 WIIU - 全 china.
相機 PENTAX - vietnam 同 CANON SIGMA japan 為主, 少量 china
電視 SONY PANASONIC - japan
HIFI YAMAHA - malaysia, AUDIOTECHNICA - japan

服飾:
衫 - 一半 china
褲 - italy, japan
鞋 - uk , us, italy, 少量 china
錶 - japan
袋 - japan, italy
太陽鏡 - italy, uk

電子野, CHINA 唔 CHINA 其實無乜分別, 都係果個價.

服飾要 NON CHINA 係難既, E+ ZARA 集團大部分衫都 NON CHINA, H&M 就一半半, 不過就算係再貴 d 既, 好多時睇岩款但係 MADE IN CHINA 都無計.

至於 health, hair, skin care 同食物, 我諗正常人都唔會擺 d 大陸製既化學野入口或搽上身, right ?

難少少, 平時注意下, 要買少 D NON CHINA 其實唔係真係貴好多.

最近買個幾層高膠櫃, 懶得去 IKEA, 去屋企樓下間 PIAGO, 同樣咁大個, 絕大部分 made in japan, 價錢同 IKEA 差唔多, 都係幾百蚊.
我都會刻意唔買Made in China0既野, 衫褲鞋襪, 飾物, 護膚品等等都可以做到, 我諗我有80% 呢類野都唔係Made in China...

我開始咁做0既原因主要係因為驚大陸做0既野對身體有害, 你講得冇錯, 有心機揀的話唔用大陸野其實唔係真係貴好多

但反而食品真係好難避免, 要完全唔食真係冇可能 (水果我已經全部買外國), 但肉類, 菜等等真係....
起碼水方面已經係大陸啦

食品要全外國貨就真係貴好多喇, 自問呢一刻未負擔得起, 但真係十分希望做得到
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-15, 01:35 PM   #9
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: kin~kin 查看文章
我都會刻意唔買Made in China0既野, 衫褲鞋襪, 飾物, 護膚品等等都可以做到, 我諗我有80% 呢類野都唔係Made in China...

我開始咁做0既原因主要係因為驚大陸做0既野對身體有害, 你講得冇錯, 有心機揀的話唔用大陸野其實唔係真係貴好多

但反而食品真係好難避免, 要完全唔食真係冇可能 (水果我已經全部買外國), 但肉類, 菜等等真係....
起碼水方面已經係大陸啦

食品要全外國貨就真係貴好多喇, 自問呢一刻未負擔得起, 但真係十分希望做得到
歐美牌既家庭電器類係愈來愈多唔係 made in China, 求奇買左個二百幾既 philips 鬚刨, 返到去先知係 made in holland.

反而日牌電子消費品係愈來愈多 made in China, 以前 panasonic 同 sony 唔少高階 model 係 made in Japan, 近來都變晒 China.

衫我原本係怕 made in China 唔夠示禁著, 所以會特登留意下, 但之後揀衫愈來愈煩, so 都係無咁執著.

外國牌既消費品其實好難 non China, 只能夠買少一件就一件啦. 都係血汗工廠, 佢遲早都反 ga la

反而拒絕 China 自已既品牌比較有重要, 唔用阿里, 淘寶, 小米, JOOX, WECHAT, YOUKU, 更更更重要, 係唔去大陸玩, 唔用中資銀行. 作為香港人, 加速支爆人人有份.

至於食物, 其實都唔難, 你試下煮過腿蛋麵, 金妹火腿, 本地雞強, 丁麵, 睇下有無 made in china ?

水呢, 貼完又貼, 講完又講, 懶得再搵, 香港水庫儲水量夠六百萬人口一年無雨.

2017果邊講過
引用:
作者: 1q1q1q 查看文章
上邊數據係加工食品.

佢自己都講
>基本上,來自中國而供應超過90%的主要食物只有幾種:1. 活牛 2.活豬 3. 淡水魚 4. 蔬菜

當然餐餐食雪藏, 罐頭, 甚至M記, 都可以完全冇問題.
罐頭先多 MADE IN CHINA, 長城午餐肉咁富貴你食埋我果份

M記福喜餐都係明益你

自已行下超級市場睇下啦唔該

大陸水果得幾種:桃, 柑, 蘋果, 雪梨, 木爪, 哈密瓜, 西瓜.全部有代替品
係日本/韓國產既貴, 美國, 澳洲, 菲律賓, 馬來西亞, 泰國產既貴極有限 . 得龍眼同荔枝比較難買 CHINA 以外既出產. 有好多 CHINA 根本出產唔到, 如橙, 堤子, 車厘子, 奇異果.

肉類無錯, 係要活牛活豬多 CHINA. 你成日去街市肉檔買既咩 ? 我屋企就甚少
扒類亦好少見到 CHINA, 平既雪藏來自美南多, 貴 D 既買冰鮮, 美國加拿大澳洲, 要好享受買日本法國野.
唔好忘記香港亦有豬場雞場.
魚, 我唔食淡水魚, 無野好講.

益力多維他雀巢飲品全部 MADE IN HK, 維他有少量 MADE IN CHINA, 睇下底寫港/上/光就知.
日清,加樂 B ,李錦記, 淘大 etc. 出口返去 CHINA tim la (李錦記愈來愈多 MADE IN CHINA), 不過係走私咁解.

我都唔敢擔保, 平時食野一定無 MADE IN CHINA, 不過一定無 90%, 最多 20%.

根本大把選擇, 你唔去選擇 or 留意, 咪一直俾佢勒索斷水斷糧驚到瀨屎.

引用:
作者: kev00269270 查看文章
水我知道
米大家都食泰國米
肉類我也清楚
問題主要係菜

雖然我冇數字
但係菜類主要還是大陸運來的吧
我都無乜數字, 講實際生活經驗姐.

你都知唯獨菜類主要還是大陸, 仲要係菜心, 白菜, 介蘭呢類 (本身香港都有), 沙律用果 d 好多都係美國/歐/澳.

唔該收返果 d 大陸斷水斷糧香港必死既言論, 洗人腦又洗自己腦

引用:
作者: T.K. 查看文章
我信而家既香港經濟,可以完全唔入口中國食物維持架
我係唔信同中國斷交後既香港經濟,仲可以買到咁高質既食物

中國 高質 食物

六個字, 你 UP 緊乜 ?

係丫, 源材料都有可能來自 CHINA, 我係信香港既品質多 D LOR.
加工運輸都唔俾帝國血汗工廠賺, 盞養左 D 上層, 吹咩

舊 07-05-15, 02:11 PM   #10
朝霧 海斗
Crazy Gamer

【本報訊】內地A股過去三周市值蒸發逾21萬億(人民幣˙下同),為免股市暴瀉不止,內地21家券商漏夜接密令進京開會。昨早,中國證監會召開緊急會議,主席肖鋼親自主持;下午,國務院亦召開救市會議。結果多箭齊發:叫停IPO(新股上市)、推出1.7萬億救市方案、禁券商於A股4500點以下減持和調低印花稅,如打一場股市保衞戰,歷史罕見。據悉,國務院會議爭議相當激烈,人行行長周小川與財政部部長樓繼偉傾向擠牙膏式救市,惹總理李克強大發雷霆,強調要「暴力」救市。記者:陳永階 胡仲邦

消息指,前日剛從歐洲外訪回京的總理李克強連夜召集有關部門開會,要利用周六周日展開48小時「火線大救市」。果然,昨上午,中證監急召包括中信證券、銀河證券、廣發證券等21家券商巨頭進京開會。證監會主席肖鋼會上稱,「有條件有能力有信心」維持股市穩定,因有萬億資金可用於救市。會上通過四項決定:一,21家券商出資1,200億元救市,款項要周一上午11時前到位;二,A股指數在4500點以下時,券商自家炒房的股票組合,不能減持,相反要選擇時機增持;三,券商要積極回購本公司股票;四,做好客戶違約處置。

到昨晚,內地媒體大肆報道,國務院昨午曾召集一行三會(人行、中證監、中銀會、中保監)、財政部、國資委及主要央企負責人開會,商討金融市場應對之策。據悉,會上對於救市並無太大分歧,但如何救則分歧不小。最終,國務院高層傾向果斷強力救市,總理李克強態度強硬:「你們回家擠奶去!我要暴力救市!」會後全面叫停IPO,一改上周縮減IPO規模的態度。報道指,已在上周五申購的28家公司全部接到通知,股民亦獲得退款通知。去年A股125家企業IPO融資790億元,預計今年滬深兩市IPO總數約400宗,融資約3,000億元。暫停IPO,或有利資金回流至現有股票市場。
消息稱,除暫停IPO,還有三招包括人行定向發行5,000億元,設立平準基金(又稱為干預基金),達到穩定股票市場的目的,例如1998年本港因為打外資大鱷而干預入市,最後買了一籃子股票而衍生出來的盈富基金;中證監、中銀監、中保監各自落實2,000億資金,財政部5,000億,連同央行平準基金共計1.6萬億,加上券商1,200億,合共1.72萬億元;及調低印花稅。
對於北京連番出招救市,本港財經事務及庫務局長陳家強指,需今個星期觀察才知是否奏效。陳又指本港市場相對平穩,但提醒市民內地股市波幅大,或影響本港,要有所警戒。

英媒:處理不當恐崩盤

中歐陸家嘴國際金融研究院執行副院長劉勝軍指,當局做法是對證券市場赤裸裸的行政干預,是中國證券市場制度建設的嚴重倒退。
冠域商業及經濟研究中心主任關焯照亦稱,當局過度干預市場,「最終要畀好昂貴嘅學費」。他指內地經濟放緩,政府希望透過股市上升營造財富效應,刺激消費帶動經濟,及協助企業配股減債,但想法「過於理想,未將好處放到實體經濟已經出事」。他認為政府雖然有好的意願,但會「令成個股票市場亂晒大龍,結果得不償失」。
A股指數由去年初的2000多點,飆升到上月5日破5000點,為7年來最高,舉國為經濟形勢大好歡騰時,A股卻掉頭插水;過去三周A股跌幅近三成,創1992年來最大跌幅,市值蒸發21萬億,內地近億股民平均每戶損失42萬,相當於內地普通人八年工資收入。英國《金融時報》指,此輪A股泡沫破裂如不能有效控制,中國經濟將面臨崩盤。有內地學者更指,A股在周一若不能反彈,「政權危矣!」

不過如果中國個股市真係死 對香港係咪真係好事真係要留意下
之前有篇外國文章講中國經濟會爆, 有無人可以搵番出黎睇?~ Thanks

舊 07-05-15, 02:13 PM   #11
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
支爆b

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-15, 03:22 PM   #12
埃及使者
玻璃般的存在

加上陸續有好多外資搬廠走
其實大陸內需已經唔強勁

等睇<要不是香港>系列

GGF - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
舊 07-05-15, 03:59 PM   #13
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
強烈支持和諧炒股!!!!反對一切暴力反文明的動作
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-15, 04:40 PM   #14
華倫君島陽平
Crazy Gamer
去打工

註冊日期: May 2002
PSN  IDKENNEDY84BOND
XBox Live GamertagBond XX
咁樣操控個市,又停人地証券行唔俾人割禾青,聽日果萬幾億真係幫到手?

舊 07-05-15, 04:47 PM   #15
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: 華倫君島陽平 查看文章
咁樣操控個市,又停人地証券行唔俾人割禾青,聽日果萬幾億真係幫到手?
一定得,不過唔知個時效要用小時定係分鐘來計
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-15, 05:19 PM   #16
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
作者: 華倫君島陽平 查看文章
咁樣救法 救到D散戶都閃哂啦

舊 07-05-15, 05:29 PM   #17
安安

註冊日期: Jan 2002
保皇台神劇 引發支爆

真係人算不如天算
養狼狗 咬心口
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-15, 05:42 PM   #18
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
一於救希獵然後移民希獵啦

舊 07-05-15, 05:02 PM   #19
keijoey
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
我國有的是錢,救埋希臘都仲得呀!大陸佬話
由手機版發出
keijoey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-15, 05:55 PM   #20
keijoey
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
民生證券研究院執行院長管清友表示,救市需國家拿出真金白銀,必要時甚至要休市。要利用主要媒體做好維穩宣傳工作,及時組織專家學者進行釋疑。 :0) :0) :0)
由手機版發出
keijoey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-15, 06:43 PM   #21
david
The One

註冊日期: Mar 2002
最衰佔中啦

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-15, 08:50 PM   #22
埃及使者
玻璃般的存在

最衰外國勢力

GGF - 棄坑

舊 07-05-15, 09:19 PM   #23
朝霧 海斗
Crazy Gamer

聽日開市睇下有無花生食

舊 07-05-15, 09:20 PM   #24
Thaws

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
準備定長PUT好似著數D

舊 07-05-15, 10:01 PM   #25
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
等睇丫爺出招,股市只可升,買跌者視為對國家不信任,判叛國罪死

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:29 AM

手機版 | APP版