Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 06-13-12, 08:23 AM   #76
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
引用:
作者: luna_178 查看文章
不如意思, 良久沒有update

從一些前同事及朋友得知, 舊公司的新上司 (新來頂我位的上司)對果班已經踩晒界既男同事們「動手」(聯同上級捉晒佢地照肺, 話佢地係公司既行為同言語侮辱緊女性, 之前帶頭唱我們果個leader已知不獲續約)
公司既前同事已視呢d人為犯眾憎 (亦同時為自保保持距離)

但沉寂已久既「fb大戰」又出現...
果班人係覺得我們係「金手指」果個, 甚至離間佢地同d同事關係既主要人物 (其實我們已經blk左佢地, 但有commond fd再問我男朋友才知又無端端被拉落水)
突然無啦啦整撻啦...真是...感覺班人為何仲要死纏爛打?
我們自問已經無再理無返亦再無接觸舊公司d野, 甚至我男朋友都比班唔太清楚當中問題既commond fd話佢為拍拖無晒朋友

我男朋友亦同我講佢一d都唔介意, 因為佢覺得朋友唔應該係這樣
佢亦同宮野真守大大所言, 唔想再講呢班人既野, 探討下放假去邊有乜好食仲好

所以...雖然我心情真是有d唔開心, 但是...算了吧...
BTW, 好多謝各位大大的仗義執言, THX~
先恭喜你能擺平呢件事
但某程度上我又覺得你舊公司如果連呢d私事都理埋感覺上真係有d點兒那個
除非佢地班友係返工時間都係「行為同言語侮辱緊女性」,咁死都死得值d
否則真係仲慘過係中國共產黨做野......

最後,希望你地係呢件事之後仍舊恩愛,早d結緍生仔
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-12, 02:37 PM   #77
irismong
God of Gamer
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
班人明顯無咩野搞, 無咩世藝
咪搞下屎棍囉
駛咩理佢地

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-12, 03:41 PM   #78
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: 平山深雪 查看文章
無錯,要徹底斬斷呢個圈子既人contact你地既機會,唔好理邊個有玩邊個無唱你地,絕晒交先啦
呢步我覺得等個男題出先會好啲
如果連呢啲除左唔清楚成件事先俾人話兩句的朋友都叫佢唔好聯絡的話
俾個男會覺得你真係搞到佢無晒朋友
大家好的時候可能無咩野
但吵架的時候可能就會衝口而出話我為你已經無晒朋友你仲想我點
呢啲說話

舊 06-20-12, 07:31 AM   #79
彼岸花
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2007
1氣爬晒4頁文...
就咁睇應該可以直達人生終點
引用:
作者: 平山深雪 查看文章
無錯,要徹底斬斷呢個圈子既人contact你地既機會,唔好理邊個有玩邊個無唱你地,絕曬交先啦
個人覺得冇咁既必要,咁做好似好耐前就想剷,只係等到呢次事件黎做導火線...
引用:
作者: luna_178 查看文章
我男朋友亦同我講佢一d都唔介意, 因為佢覺得朋友唔應該係這樣
基於紅字,佢都表達出佢其實對佢d所謂fd既離間行為反感
佢d所謂fd越亂黎佢只會更覺反感

弱音IC:とある白沢の慧音先生---EX:C-117 G-112 E-100 P-88 TC-60 97.56322%
舞い舞いIC:BBA88---任何難度対戦/SYNCプレイ募集中~
彼岸花 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-12, 08:37 PM   #80
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

註冊日期: Apr 2003
引用:
作者: 彼岸花 查看文章
1氣爬晒4頁文...
就咁睇應該可以直達人生終點

個人覺得冇咁既必要,咁做好似好耐前就想剷,只係等到呢次事件黎做導火線...

基於紅字,佢都表達出佢其實對佢d所謂fd既離間行為反感
佢d所謂fd越亂黎佢只會更覺反感
我都覺得冇必要,因為果D朋友都係好心話佢知班友又廢UP

如果想唔理咪叫D相關朋友睇到都唔洗同自己交代LOR

唔好覺得自己斬腳止避沙蟲,因為係香港冇辨法

如果香港好似台灣咁有立法就話可以報警姐
♀宮野真守♀ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-22-12, 10:53 AM   #81
available
Crazy Gamer
化可能の人

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: 某F 查看文章
好簡單,真係要發展既話
2個人是但一個辭職就得

不過我唔睇好女上司戀
始終男人自尊心較重

不過我講未必一定岩

同意得不能再多

為 "錢" 途努力
available 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-22-12, 05:07 PM   #82
luna_178
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2010
良久沒上來report, 或者向各位交代一下:

首先回應返sunhikari講返舊公司,
其實果班人一直對一d外貌或身材非常一般既女同事講一d頗為侮辱既說話, 但經常做一d疑似毛手毛腳既行為
果d女同事一直啞忍, 我曾經係佢地上司時亦曾經同過佢地傾過0甘做出事的同埋係非常唔應該既行為但屢勸不聽, 甚至話返我轉頭歧視佢地
直到有一位新入職既女同事做左唔夠一個月後resign, 後來知道佢向上頭complain佢走因為比呢d男同事歧視, 可能告上平機會云云...
於是舊公司至開始做野
果班人後期知道我唔係「金手指」, 不過都預左, 佢地唔會SAY SORRY...

至於回應其餘各位大大,
今個星期因舊公司唔夠人手, 我男朋友「捱義氣」幫佢地頂左一日工
果D人對佢都無咩野,
而且我知道頂我位既新上司, 係一個非常有氣勢的女上司, 對下屬既錯誤絕不留情亦唔比機會, 有事亦都會要D下屬頂, 同我處事方法好唔同
男朋友感覺言談間佢地有D後悔「逼走」我, 或者同我關係搞得0甘薑 (當初我RESIGN確實唔想對住佢地, 但唔係因為佢地有能力逼走我, 而是我當初唔想再因為佢地同我男友有所「衝突」, 工可以再搵, 但如果因呢D事而影響感情實在不想)

我男朋友同我講返知道佢地大概思想後, 佢覺得好好笑, 但亦因為如此佢連回應果D人都愈來愈冷淡...
我男朋友既回應係:「呢D人, 都係算把啦...見到面SAY HI 同 BYE就夠」

所以, 暫時而言, 我們無刻意係FB BLK晒班人, 最多UNFRIEND 左(果D人)而已, 都已經無視左
由於舊公司愈來愈多人辭職 (可能因新上司既作風), 大老闆想出個比之前較高人工同POSITION 請返我男朋友, 但佢一口REJECT左 (因為新工既人工同待遇都是差不多, 而且返工時間較穩定)
除非較熟的相關朋友仲有聯絡, 佢地我們已經無晒LINKAGE了

BTW, 好多謝各位大大的關心, 祝福同執言, 對自己去處理問題時所有幫助, 無言感激~~
luna_178 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-12, 02:05 AM   #83
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
作者: available 查看文章
[QUOTE作者: 某F
好簡單,真係要發展既話
2個人是但一個辭職就得

不過我唔睇好女上司戀
始終男人自尊心較重

不過我講未必一定岩
同意得不能再多 [/QUOTE]

諗起cctvb 8:30檔,女上司老婆...

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:22 PM

手機版 | APP版