Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 10-08-12, 09:29 PM   #26
haha3156
Ultimate Gamer
↓相良宗介(?)↓

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: funnyfun 查看文章
其實點先知自己有抑鬱症?
我都成日唔想返工,成日想自殺,成日諗返起d唔開心既野,搞到情緒低落
我係米都係有抑鬱呢?

又,見過d人睇完醫生開左成堆抑鬱醫藥,
但又識得放上fb等人可憐
佢地又係米真係真有抑鬱?

如果係既,一係樓主你試下尼個方法,
我見有好多人like添~
印象中,dsmvi中是會有一些criteria,如果你真是和當中提到的有相似的,
可以去看醫生再引證一下,這些病是越早醫越好的

我見過有精神科的人一次食11粒藥......(._.)

舊 10-09-12, 09:11 AM   #27
碧克
God of Gamer

註冊日期: Aug 2003
http://www.who.int/mediacentre/facts.../en/index.html

想知多D,自己入去慢慢睇吧.

╔══════════════╗
║ UNTIL WE SCORE ║
╚══════════════╝
    \  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
碧克 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-12, 12:42 PM   #28
雷帝.嘉芙
直路王 彎路亡

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDgabrielaznable
XBox Live Gamertaggabrielaznable
引用:
作者: haha3156 查看文章
印象中,dsmvi中是會有一些criteria,如果你真是和當中提到的有相似的,
可以去看醫生再引證一下,這些病是越早醫越好的

我見過有精神科的人一次食11粒藥......(._.)
係dsm iv-tr
dsm v都仲未出
另外,唔建議缺乏臨床經驗ge人自己睇dsm黎判斷自己有冇事,因為果d criteria,一般人點睇都實係會覺得自己中好多條
雷帝.嘉芙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-12, 09:40 PM   #29
二伍

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: X&Y 查看文章
雖然每個人既depression成因不同
而我亦唔知道你既結係唔係真的無可能有得解.
但這樣否定自己亦唔係一個好既面對方法

我89年出世, 我個depression係由母親產後抑鬱潛移默化咁開始影響我
見過好多次臨床心理學家同精神科醫生, 都確定我係由細到大都有depression
去到中學生涯開始更嚴重, 高中之後試過自殺, 亦住過精神科兩個幾月.
雖然依家依然在服藥中, 但情緒已經係我廿三年人生中最好.
你應該是88年出世對吧?
同為過路人, 我想跟你說:請相信你既人生可以活得更好
同年份有乜關係?
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-12, 12:23 AM   #30
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
引用:
作者: 二伍 查看文章
同年份有乜關係?
無關係, 只係見樓主話初中開始到依家
有感而發而已
X&Y 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-12, 12:20 AM   #31
keawett
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2006
我都明白樓主自己根本控制唔倒自己,因為係腦裏面化學物質混亂所致,其實外人成日勸人睇開d根本係廢話
如果抑屈嚴重食藥都控制唔倒既話就要做電擊治療

長食抑屈藥有無後遺症我唔知,只係知長食思覺失調藥會令精子減少
keawett 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-29-12, 10:27 PM   #32
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
<=患者

一開始唔講,睇定D先考慮講唔講
因為唔講的話覆診好麻煩......
有時唔係份份工都咁易請假

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-12, 12:59 PM   #33
BOYBOYBOY

註冊日期: Jun 2011
引用:
作者: 藍莓咖啡 查看文章
<=患者

一開始唔講,睇定D先考慮講唔講
因為唔講的話覆診好麻煩......
有時唔係份份工都咁易請假
你邊算你自控能力咁強

舊 10-30-12, 01:42 PM   #34
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

引用:
作者: BOYBOYBOY 查看文章
你邊算你自控能力咁強
建議你了解下邊類人最易患病

舊 10-30-12, 02:34 PM   #35
BOYBOYBOY

註冊日期: Jun 2011
引用:
忍得個班?

舊 10-30-12, 04:40 PM   #36
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
你都好返好多/好返哂啦~ =w=?

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-12, 09:36 AM   #37
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

引用:
作者: irismong 查看文章
你都好返好多/好返哂啦~ =w=?
踏入康復期,但康復期超長......醫生用年作單位....
很多時還是不穩定

舊 11-05-12, 06:41 PM   #38
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
乜野人,想了解下

舊 11-09-12, 10:58 AM   #39
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

如果冇記錯呢本書有講︰蕭宏展( 2001) 《躍出深淵 ── 抑鬱症的成因與治療》突破出版社
因為我睇的時間超過十年,詳細內容已唔記得
只記到少少,冇記錯的話(只記得很少)︰
這些個性特質︰
認真、執著、責任感強、習慣獨自承受困苦的人
如有興趣了解可到圖書館借閱

舊 11-09-12, 12:51 PM   #40
碧克

公營西醫覆一次診都等3個月起碼啦.
可以鬱到變病通常都經歷一段時間或者突然面對重大生活轉變先會係咁.
食藥可以穩定情緒或其他病情,但病因好多時唔係食乜野可以解決到,食幾年藥好得返已經好好.見唔少人食三四十年抗抑鬱藥/精神科藥物都仲係要繼續中西藥一齊食.

\  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
舊 11-09-12, 10:14 PM   #41
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
引用:
作者: 碧克 查看文章
公營西醫覆一次診都等3個月起碼啦.
其實睇個醫生點安排啫;我以前在九龍醫院遇到個醫生每星期覆診一次,每次仲係睇一、兩個鐘添。
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-09-12, 10:47 PM   #42
碧克

引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
其實睇個醫生點安排啫;我以前在九龍醫院遇到個醫生每星期覆診一次,每次仲係睇一、兩個鐘添。
我診所樓上就係精神科診所,搭一程小巴就係葵涌醫院,通常D人覆十幾次診先輪到下次去睇西醫

\  /

舊 11-15-12, 11:37 PM   #43
leo1988
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2011
呢幾日個人一時好抑鬱,一時自言自語,腦入面好有好暴力傾向,好想拎刀斬野

雖然宜家叫勉強冷靜落黎,但我真係好辛苦呀

呢幾個月我都無錢去睇醫生...

我係唔係應該辭工休養?

此篇文章於 11-15-12 11:40 PM 被 leo1988 編輯。
leo1988 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-12, 04:28 PM   #44
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

引用:
作者: leo1988 查看文章
呢幾日個人一時好抑鬱,一時自言自語,腦入面好有好暴力傾向,好想拎刀斬野

我係唔係應該辭工休養?
請立即去睇政府醫生先

舊 12-03-12, 08:17 PM   #45
keawett

註冊日期: Dec 2006
引用:

我係唔係應該辭工休養?
我反而覺得要視你情況而定,如果返工能令你暫時有野做緊而忘記煩惱返工未必有壞,但如果你話休養但令你多時間去諗無謂野,靜養亦未必係好事

其實你去政府門診話自己有暴力或真係有自殺傾向等,佢應該會即刻送你去大埔醫院精神科住院,甘就一定即刻有立即而便宜既藥食去比你控制病情
如果你驚唔夠錢之類,佢可以有住院括免之類既服務提供
keawett 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-12, 08:23 PM   #46
忘記密碼
看甚麼!?

註冊日期: Apr 2006
引用:

我係唔係應該辭工休養?
多數已經係精神病,但仲識得上網已經係輕微.

無錢係藉口, 街症50蚊都睇唔起?
辭工只會更差.無野做你仲多野諗.
如果,你覺得工作環境係起因就另計.

最緊要訓得好唔好?失眠只會越黎越差.

舊 12-05-12, 10:28 PM   #47
haha3156
↓相良宗介(?)↓

註冊日期: Dec 2001
引用:

我係唔係應該辭工休養?
如果真是好辛苦的,可以看急症再排期
唔好再拖啦~
唔一定看私家,政府醫生都可以架

舊 12-05-12, 10:37 PM   #48
碧克

唔駛睇急症既,街症如果肯俾時間排隊其實唔難.
起碼我呢邊個西醫門診唔算多人

再唔係咪睇埋中醫咯,又唔係得西醫識醫情緒病既.

\  /

舊 12-06-12, 02:29 PM   #49
忘記密碼
看甚麼!?

註冊日期: Apr 2006
[認真]樓主唔好再拖.請及早睇醫生.
唔好畏疾忌醫.抑鬱唔係咩絕症.
亦都唔好怕比人話睇精神科.
至少,有唔少打工仔失眠都會去睇.
由手機版發出
忘記密碼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-12, 11:03 PM   #50
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235

論壇跳轉

現在的時間是 10:32 AM

手機版 | APP版