Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館 > 照相館研習區

主題工具 顯示模式
舊 01-01-06, 02:54 PM   #226
BeBop
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2003
引用:
作者: KKH
-skip-
哇, 多謝, 好詳盡..

大概都明, 係想知牛油紙係咩來
BeBop 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-01-06, 11:58 PM   #227
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
牛油紙... 半透明朦朦朧朧的那種.

即是烤 cookies 用的 baking paper...

不過我還是建議買 stationary 繒圖用的那種, 因為 size 大一點好裁剪...
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-06, 12:24 AM   #228
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

舊 01-02-06, 02:58 AM   #229
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
充實的新一年新一天/\
沒有新的囡囡,唯有影囡囡的御用蘿白
終於有機會試試雙光盒與350D...
新發光盒待足一年才正式啟用...

舊 01-02-06, 11:16 AM   #230
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

#1 光線集中上半身效果不錯耶 我覺得不妨再大膽一些.
#2 弐号機放畫面下半我覺得 work 多過 #1.

KTN, #2 機身反光都幾厲害... 買了 CPL 沒有?
舊 01-04-06, 01:48 AM   #231
DCIP
Crazy Gamer
軸心國德日同盟

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDDCIP
真係好久沒有玩啦.......

亂貼相簿: http://fotop.net/benwoo
DCIP 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-06, 11:08 AM   #232
BeBop

好正, 自己經已買左少少材料, 明日又要再去入齊貨.
其實有個問題想問下個位大大, 如果有light box幫助之下想話影CD case或者DVD case, 點影會比較正呢, 要影到好似好pro咁, 須要點做呢?
最好你地親身影下自己D CD或者Game, 指點下在下..
舊 01-05-06, 08:48 PM   #233
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

要好 pro 咁我就幫唔到你啦....... 不過可以想像其中一個挑戰是那個 jewel case 反光/反映十分厲害. 用 CPL 隔走部分反映會有少少幫助吧.... 又或者整多個 light tent 效果可能會比剩用窮人燈箱好......... 不過唔好信我, 整左個箱試下點先啦.
舊 01-06-06, 11:50 AM   #234
BeBop

引用:
作者: KKH
要好 pro 咁我就幫唔到你啦....... 不過可以想像其中一個挑戰是那個 jewel case 反光/反映十分厲害. 用 CPL 隔走部分反映會有少少幫助吧.... 又或者整多個 light tent 效果可能會比剩用窮人燈箱好......... 不過唔好信我, 整左個箱試下點先啦.
問題的確就係D jewel case上邊, 又想夠光又唔想反光係咪真係矛盾呢 , 自己果個arm入齊貨, 仲要慢慢組裝......... @_@'''''''''''
舊 01-06-06, 01:32 PM   #235
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

期待你的實驗結果啊~~
舊 01-06-06, 02:54 PM   #236
KTN
~♡

試了才說~不試不知效果~
一於以"小"搏"大"~/\

舊 01-06-06, 03:08 PM   #237
BeBop

あい...搞到身水身汗, 終于整掂一邊箱, 那邊箱Ting日先整...不過好似真係幾SOFT
其實估唔到買到牛油紙, 真係好鬼牛油
獻醜啦 ...用的是SONY Cyber-shot DSC-P100...

個接口ok正.
買唔起KKH用的熒光燈, 要成美元20...
戒刀cut出的.
最重要都係黑色紙板,牛油造型都盡量學KKH.
$3四粒燈膽.又話softwhite,出來都係黃黃地...

...真係失禮曬...得一邊...

大家快快俾意見,比小小Tips, 個箱點整會特別好~
舊 01-06-06, 04:38 PM   #238
KTN
~♡

我的光盒製程
自己比較喜歡可組合分拆方式...
會不會很熱呢不用節儉贍

錫紙再皺些會怎樣??我那些錫紙比老人家還皺
本來經牛油紙出來soft.那黃膽不是會更soft@@a

張相出來都好soft我自己覺得,給我有一種很倦的感覺
我對黃色的東西沒多好感 如果光些少會不會好些?_?

別聽我亂說,信K大不要信我XDD

舊 01-06-06, 08:30 PM   #239
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

我都覺得錫紙再皺一些比較好, 雖然燈箱內影響不太大啦. 但是當做窮人錫紙反光板時, 就一定一定一定要把錫紙弄皺, 這樣光線才不會通通由同一個方向反射, 效果才會 soft 啊.

Um... 肉眼所見, 效果是不是同樣偏黃呢? 是的話我會建議換個白光燈膽, 除非你想要特別效果, e.g. a nostalgic mood. 如果肉眼所見並不偏黃, 不妨試試選擇另一個 whitebalance 設定, 看看那一個設定的顏色最準吧. (本來 custom whitebalance 是最好, 不過 P100 好像不支援 (?) )

Other than that, 我覺得效果都幾 soft 啊.
舊 01-07-06, 07:09 AM   #240
BeBop

胡椒噴霧

蜜桃雞十蛇遁

大家俾意見...

仲有個問題, 點樣整到紙板彎曲位置亮度唔會有出入?

此篇文章於 01-07-06 11:08 AM 被 BeBop 編輯。
舊 01-07-06, 08:55 AM   #241
BeBop

驚喜, CD case 影落唔錯, DIY LightBox真係正爆!

此篇文章於 01-07-06 11:05 AM 被 BeBop 編輯。
舊 01-07-06, 10:06 AM   #242
BeBop

引用:
作者: KTN
我的光盒製程
自己比較喜歡可組合分拆方式...
會不會很熱呢不用節儉贍

錫紙再皺些會怎樣??我那些錫紙比老人家還皺
本來經牛油紙出來soft.那黃膽不是會更soft@@a

張相出來都好soft我自己覺得,給我有一種很倦的感覺
我對黃色的東西沒多好感 如果光些少會不會好些?_?

別聽我亂說,信K大不要信我XDD
哇, 對唔住, 之前唔見你個Reply...
我的想法同你一樣, 都很討厭黃色,不過今日學識較相機白平衡之後真係一天都光曬(其實真係幾蠢, 部相機買左成年宜家先知咩叫白平衡...)
而你講o既"會不會很熱"都好arm, 今日開一陣之後熱到我死...
不過Fluorescent lamp真係好貴...兩個要成40美金, 港紙都300幾...想知你地買幾錢?
舊 01-07-06, 11:36 AM   #243
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: BeBop
...
仲有個問題, 點樣整到紙板彎曲位置亮度唔會有出入?
可以儘量降低紙板彎曲的弧度吧. 另外加個 "屋頂" 可以反射光線, 令光線變平均一些. 相反地, 不用燈箱直接照射紙板也是一個方法.

CD 是效果不錯耶!
舊 01-09-06, 09:53 PM   #244
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
觀鈴大人

Rice

此篇文章於 01-17-07 09:54 PM 被 riceking 編輯。
riceking 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-06, 10:03 PM   #245
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

我又進入撩交打 mode....

Lighting 十分 soft & even! 曝光恰當! Contrast, colours 都很自然.

只是我覺得標準構圖位置似乎不太 work.

搞到我又想搵番隻觀鈴妹妹.......
舊 01-09-06, 10:22 PM   #246
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

我都覺得有一點不以為然, 不過時間有限下次再玩過...
(玩玩下家人踢場...) orz

再來一張全家福... 一套四件

Rice

此篇文章於 01-17-07 09:54 PM 被 riceking 編輯。
riceking 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-06, 11:30 PM   #247
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

這個 work! Lighting, contrast, colours, DOF 都好!

挑剔: 背景紙彎曲的部位比較暗.

牢騷: Toys Planning 的官方照不少都喜歡用比較 high contrast 的 dramatic look. 我覺得作為商品照不太 work. 像壽屋, Good Smile 那些 soft & even lighting 才像商品照. 我覺得米王這張如果換張低調一點的背景紙, 可以當商品照.

米王, 這兩張照片... 你是不是做了些「不應該做的事」?.........
舊 01-09-06, 11:48 PM   #248
riceking
一人前のダメ人間

KKH大明察

我認, 我加了USM

而且在DPP加了1-Step Hue

Rice

舊 01-10-06, 12:07 AM   #249
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

這位親愛的弟兄, USM 並不是罪惡的事啊.

淪陷了~ 淪陷了~ 淪陷了~~~

認真 -> 我覺得適量 USM 有時是必須的...

Hue 倒完全看不出.... anyway, 顏色自然就好!
舊 01-10-06, 12:31 AM   #250
riceking
一人前のダメ人間

其實HUE我只是還原相機的參數1的設定 (我部機的預設是0 0 0)

USM, 跟你學野之嘛....
不過一般來說我還是不太喜歡後加效果 (死雞撐飯蓋)

Rice

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
魔幻迷宮&爐邊故事 IDGAF Neo Entertainment TREND 22 08-18-04 12:55 AM

現在的時間是 02:54 PM

手機版 | APP版