Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 12-14-17, 09:55 PM   #76
Dangerous-boy
God of Gamer
D-boy

註冊日期: May 2011
今集劇情的發展好多都估佢唔到!

今集有唔少感動位
Leia吐便當、Luke和R2重逢都睇到我眼濕濕!到Luke和Leia重逢,終於忍唔住喊咗出來(這場戲我聽到周圍有唔少索鼻水聲)!

吐糟
上集最後的經典場面,到了今集竟然變為搞笑場面

接受唔到Luke變了癈佬!
感到Kylo黑暗面唔係先說得,而係想滅口!
幸好最後都出返來救大家,但卻花光氣力、成為英靈...

Yoda大師出場又係驚喜!佢叫Luke為young Skywalker真係冇叫錯!以為我會阻你燒書?我一嘢thunder break快過你燒清!

究竟是Kylo屎?定係紅兵勁?打紅兵都打到咁狼狽

女長官一早都打算犧牲自己,點解要等到救生艇差不多全滅才出突攻?

Leia唔使死,咁下集點算?學俠盜一號用CG?
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-17, 10:01 PM   #77
Eclair
Game Master
俺はMだ

註冊日期: Aug 2004
引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章

Leia
Carrie Fisher過左身無幾耐既時候
話左唔會用CG整返Leia出黎

宮本武蔵、頼光ママ、シェヘラザード、水着ネロ、土方歳三
、マーリン、刑部姫、アビゲイル、葛飾北斎、ジャンヌ・ダルク(オルタ)

不過真愛係マリー
Eclair 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-17, 10:02 AM   #78
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: Eclair 查看文章
Leia
Carrie Fisher過左身無幾耐既時候
話左唔會用CG整返Leia出黎
所以更加以為Leia呢集會拿便當,完左佢的戲份
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-17, 10:03 AM   #79
12號四分衛
Game Master

睇完有5個字感想:

大能開外掛

舊 12-15-17, 01:28 PM   #80
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:

今集有唔少感動位
Leia吐便當、Luke和R2重逢都睇到我眼濕濕!到Luke和Leia重逢,終於忍唔住喊咗出來(這場戲我聽到周圍有唔少索鼻水聲)!

吐糟
上集最後的經典場面,到了今集竟然變為搞笑場面

接受唔到Luke變了癈佬!
感到Kylo黑暗面唔係先說得,而係想滅口!
幸好最後都出返來救大家,但卻花光氣力、成為英靈...

Yoda大師出場又係驚喜!佢叫Luke為young Skywalker真係冇叫錯!以為我會阻你燒書?我一嘢thunder break快過你燒清!

女長官一早都打算犧牲自己,點解要等到救生艇差不多全滅才出突攻?

Leia唔使死,咁下集點算?學俠盜一號用CG?
關於Kylo

係TV動畫clone wars裡有集講過原始原力有幾強大

達達大師出場真係好滾動

不過今集舊角色都走晒,咁下集是完全新tittle?

原本諗luke會好似obi wen咁死,但真係估唔到,論原力咪勁過黑帝?

將luke同obi wen比,obi wen真係偉大好多

7、8最奇怪是,帝國軍爛船都有三分釘,但叛軍點解會頹到咁樣,唔通真係一班老兵死晒,所以班新兵唔夠團結?難怪會話有多新三集

其實最初公佈7時好想睇luke墮入黑暗面,點知會係由個中二黑武士入

此篇文章於 12-15-17 01:32 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-17, 03:46 PM   #81
IDGAF
The One

睇咗3D全景聲版Star Wars: The Last Jedi,
因為多宇宙、空中及地面追逐戰都值得睇3D版的。

今集係一開始已經開打,
劇情上應該係緊接上一集的,
雖然共和國連個星球都比你爆埋,
但The First Order都比人爆咗個Starkiller Base。
所以唔係好明The First Order果邊點解咁快已經回到氣追擊Rebellion?

今集內容討論

估唔到今集亞洲包臉女Rose的出鏡率咁高,
佢條故事線又意外地完整同感人。

BB-8同Leia的角色設定超屈機⋯!
萬能的維修技能同隨時駁通敵方武器使用、原力太空漫遊等

點解唔交棒比「侏羅紀公園第一女主角」Vice Admiral Amilyn Holdo即係紫髮果位呢?
宜家Carrie Fisher本人離世,套電影的宣傳都係搵佢做代表,
但劇中佢的表現唔多,淨係一直帶隊向目的地飛行咁。

今集又經常性搞爛Gag,但真正好笑的其實唔多,食雞果幕算係最有趣的了。

犯駁的劇情方面,敵我雙方都有豬隊友係關鍵時刻食花生唔出手咁。
Supreme Leader Snoke身邊班紅衛兵、First Order隻AT-AT等,
都係諗住出下場就出玩具呃中年男人錢吧?

今集個真標題應該係I Will Not be The Last Jedi先啱!

另外上集留下的謎團仍然未解釋得好清楚,例如:
1.Supreme Leader Snoke係乜水?佢面上的傷痕係點得嚟。
2.「橙皮星人」Maz點得到Luke Skywalker把光劍?

今集謎團

1.既然Yoda能以這種姿態回歸,
咁Qui-Gon、Luke Skywalker、Anakin Skywalker=Darth Vader咪可以再出場?
2.Leia都可以用原力?女性平權的成果?
3.原力視像電話?
Kylo Ren爆肌隔空色誘女主角Rey、Luke Skywalker影分身對決等是新技能嗎?
仲勁過上集原力hold住激光槍的激光!
4.Luke Skywalker算係圓寂咗?
5.究竟Luke Skywalker教Rey第三課的內容係乜?佢咪哋好似上咗頭兩堂咋喎。
定係Yoda顯靈時講果套「失敗乃成功之母」的理論已經係最後要傳授的內容?
6.Rey的父母究竟係邊位?
個人偏向唔相信今集Kylo Ren的說法,Rey父母係nobody⋯
同覺得上集一開場Poe在沙漠行星賈庫搵知道Luke Skywalker去向果位阿伯,應該都都知道Rey的來歷

此篇文章於 12-15-17 05:41 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-17, 09:02 PM   #82
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
琴日睇完尖沙咀IMAX版,
最正係IMAX大銀幕好正,
最差係冇咩3D效果(冇有人查過係咪假3D戲呢??)

內有劇透!
SW8部分內容有D SW4+5影子,
因為片商係迪迪尼關係所以前段睇得好歡樂,
Kylo Ren同Rey關係好似NARUTO o既中二佐同鳴人咁,
1個好憎恨自己屋企人,要殺佢,(衰然最後佢冇殺阿媽)
1個係孤兒出身,唔知自己父母係邊個!(前段我以為Rey係Ren既女性復製人,Snoke偷偷做呢引勇者Luke出黎添!但最後估錯!)
連Luke最後個場都有D Naruto feel(真係估唔到!)
同樓上兄台一樣,我都係好多地方估錯左!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)

此篇文章於 12-15-17 09:10 PM 被 mrk 編輯。
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-17, 09:12 PM   #83
GimGim

註冊日期: Jun 2002
不嬲睇戲唔駁戲。

我覺得套戲好好睇好精彩!
好entertaining, 我覺得呢套戲將Star Wars世界好成熟咁表現出嚟。
有好多位拍得好靚好有型。
笑位都有啲搞笑,又無厘頭。

其實Luke啲Force唔係勁,而係明。好似佢話其實冇人own Force within themselves, force is everything and everything is force。佢已經將自己變成Force。

就算Leia自己飛番入飛船嗰下我都睇得好開心,覺得好奇妙,好似神一樣。

成套戲我最鐘意最尾個Shot。 所有死剩嘅Resistance坐喺Millennium Falcon上面,埸面非常溫馨,好似一家人咁。應該係向Princess Leia致敬。

此篇文章於 12-16-17 02:04 PM 被 GimGim 編輯。
GimGim 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-17, 11:58 AM   #84
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
元朗有imax太好了重點仲要平過出面

睇完結論....中二病也要談戀愛 感覺今集根本係愛情片 其他都只係次要

故事都係承到轉o個個時間,要睇堆9先有結論....單獨一集睇d主線算清楚明白,不過賭場o個段劇情好似同成集有d格格不入...

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-17, 01:09 PM   #85
T.S
君だけを…

哩套野睇完真係心情複雜,作為一套電影我覺得好睇(除左肥妹同finn果段太長)

SPOILER

但身為最舊作三部曲fans(絕對係我童年回憶),上集睇住han solo死,今集到天行者死,現實Leia公主又過左身
好sad囉

「人不要臉,天下無敵。」

「鋒芒太露,樹大招風。」
T.S 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-17, 02:15 PM   #86
GimGim

註冊日期: Jun 2002
Come to think of it again

Spoiler
The way Ben Solo kills Snoke, it could have been the same way of Ben killing Luke, stab in the back, if Luke didn't see it earlier.

Ben did really betrayed his master, just not Luke, but Snoke.

Rey is really the character, the last hope for Ben.

Like the old saying, only love can change Ben now.

此篇文章於 12-16-17 02:21 PM 被 GimGim 編輯。
GimGim 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-17, 04:34 PM   #87
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
其實都幾失望下…

雖然而家都算唔太差,但好明顯無諗過後三步曲點玩,一心玩番四五六個戲軌,其實這個先最失敗…

其實個故事,就係去到六,黑帝,黑武士死左,咁多軍隊一事間唔知點算…
去到七,講帝國點重整仲好,同新共和和談,但後期突然諗到整個假黑帝出來重整帝國,同新共和開戰。

而家就基本上就扮以前同大路,仲要,唔洗三個主角失散晒,失散就連D兒女都唔見埋,路克既做法幾無里頭…

有D幾好既:
帝國軍終於勁番,唔洗傻下傻下
尤達係布公仔,唔係CG

其實,最後個基地係咪第五集雪地?(但應該唔係…)

最後,上年七集時,我完全無視第七集的,所以唔知原來夏理信福係死左!!!

所以頭先在戲院睇到咁…

舊 12-16-17, 05:44 PM   #88
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
今集玩咁大,估下第九點收科

舊人全滅,第九集點收科?

上集First Order被爆軍事重點Starkiller Base,今集又被爆巨砲艦同旗艦,應該要時間重整旗鼓,反抗軍死淨一船千歲鷹人,更加要時間增加新血。

今集結尾已經show咗luke個最後傳奇已經在低端人口中流傳,而且低端人囗小孩中亦有同rey一樣嘅原力適格者Force-Sensitive存在,睇黎下集可能玩推遲時間線到多年之後,帶過Leia已經自然老死,Rey又已經成為新一代JEDI master教出新一班年輕jedi (啲天書已經係曬千歳鷹度),Ben 就繼續人格分裂咁帶領First Order,而其他Kinghts of Ren應該有得出場啦掛,最後大戰Rey 對 Ben走唔甩,Ben會回心似乎又係一路鋪排,爭在係咪又要梗到死前先行呢步⋯

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-17, 06:52 PM   #89
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
Snoke

呢個角色原來係可有可無,咁快就退場。

但又唔解釋佢當初係點樣擁有Dark Side力量,成為First Order領袖。

同埋仲以為佢會復辟帝國,自立為帝,但好似佢並唔係好鍾意行帝制。

唔知Kylo會唔會索性稱帝

Luke

見到佢原來識得連Obi-Wan及Yoda都唔識嘅元神出竅大法,即刻興奮起嚟。

但之後見到原來出動呢個招式係極度消耗佢嘅龐大生命力,最終成為同Obi-Wan,Yoda一樣嘅Force Ghost原力幽靈。

Yoda大師登場可以話係驚喜,如果有埋Obi-Wan會更好。

既然只有肉體消失,咁下集Mark Hamill應該仲會有機會以Force Ghost姿態教導Rey更多奧義

Rey

佢嘅身世之前不斷講到咁鬼玄虛,之後話原來只係一般低端人口嘅女仔。感覺有啲掃興。

當初原本以為Rey會同Finn成為一對,點知Finn移情別戀被肥妹俘虜咗個心。

Leia

仲以為今場便當食硬。

不過既然講到明唔會用CG將Carrie Fisher復活,咁下集應該會係幾年後嘅事情。到時可以話Leia百年歸老,薪火相傳將領導位置傳咗俾Poe。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-17, 07:51 PM   #90
Rv250

註冊日期: Aug 2002
引用:
吐糟

紅兵
luke話當年kylo出走時殺咗幾個之外又帶走幾個, 可能就呢幾件?

此篇文章於 12-16-17 07:54 PM 被 Rv250 編輯。
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-17, 08:15 PM   #91
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
作者: C.Ryo 查看文章
今集玩咁大,估下第九點收科

舊人全滅,第九集點收科?

上集First Order被爆軍事重點Starkiller Base,今集又被爆巨砲艦同旗艦,應該要時間重整旗鼓,反抗軍死淨一船千歲鷹人,更加要時間增加新血。

今集結尾已經show咗luke個最後傳奇已經在低端人口中流傳,而且低端人囗小孩中亦有同rey一樣嘅原力適格者Force-Sensitive存在,睇黎下集可能玩推遲時間線到多年之後,帶過Leia已經自然老死,Rey又已經成為新一代JEDI master教出新一班年輕jedi (啲天書已經係曬千歳鷹度),Ben 就繼續人格分裂咁帶領First Order,而其他Kinghts of Ren應該有得出場啦掛,最後大戰Rey 對 Ben走唔甩,Ben會回心似乎又係一路鋪排,爭在係咪又要梗到死前先行呢步⋯

無難度WOR
只係班舊人走晒, 新人上場, 又可以從頭講過晒, 反而由SETUP到尾係怕佢搞爛或重覆啫...

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-17, 08:26 PM   #92
12號四分衛
Game Master

引用:
作者: HON HON 查看文章
無難度WOR
只係班舊人走晒, 新人上場, 又可以從頭講過晒, 反而由SETUP到尾係怕佢搞爛或重覆啫...
就好似XX所講
係時候Move On忘記過去啦,太多legacy同舊野,對講新故仔的確有好多限制

btw 有無人都覺得Finn今集Final Fight 犧牲左會更好?

舊 12-16-17, 10:33 PM   #93
ゆり

註冊日期: Nov 2004
隻企鵝好慘
ゆり 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-17, 10:53 PM   #94
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

o個堆惡意賣萌o既雀又係.....同套戲又係格格不入,,,,,,,

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-17, 11:53 PM   #95
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
就好似XX所講
係時候Move On忘記過去啦,太多legacy同舊野,對講新故仔的確有好多限制

btw 有無人都覺得Finn今集Final Fight 犧牲左會更好?

其實...
我覺得公主走埋仲好, 反正佢有份再講落去其實都唔好, 話晒人都唔响度, 再者真係你話齋MOVING ON...

其實呢3條友已經明顯成為日後既主力, 唔會咁快有大損傷架LA.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-17, 12:40 AM   #96
氣體蛇
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDfatboki
Kylo and Rey
總覺得Kylo Ren 同Rey d片段可以剪到條你的名字惡搞MV

舊 12-17-17, 12:40 AM   #97
ゆり

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 氣體蛇 查看文章
Kylo and Rey
總覺得Kylo Ren 同Rey d片段可以剪到條你的名字惡搞MV
我睇果幾段都有相同感覺
ゆり 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-17, 06:43 PM   #98
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
原來係越南船民..

http://m.gamme.com.tw/1536292
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-17, 06:49 PM   #99
神名レオ
Game Master
紅蓮團

PSN  IDleoayu
其實唔係太敢留言
但大家真係覺得咁正?
我第二日就睇左,我覺得第7集拍得仲好過呢集
呢集非常失望,用一套戲嚟講,6分左右
星戰fans嘅話直頭負評...

舊 12-17-17, 07:05 PM   #100
Eclair
Game Master
俺はMだ

註冊日期: Aug 2004
引用:
作者: 神名レオ 查看文章
其實唔係太敢留言
但大家真係覺得咁正?
我第二日就睇左,我覺得第7集拍得仲好過呢集
呢集非常失望,用一套戲嚟講,6分左右
星戰fans嘅話直頭負評...
基本上愈有愛既Fans鬧得愈勁
你比6分真係超好人
我覺得比多過3分都算多...

宮本武蔵、頼光ママ、シェヘラザード、水着ネロ、土方歳三
、マーリン、刑部姫、アビゲイル、葛飾北斎、ジャンヌ・ダルク(オルタ)

不過真愛係マリー
Eclair 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[美劇] Star Wars: The Clone Wars Season 6 (March 7th,2014) IDGAF Neo Entertainment TREND 6 02-28-14 12:42 PM
[多機種] Lego Star Wars 3: The Clone Wars (已售) ahleung 電視遊戲討論版 30 01-18-12 11:09 AM
[3DS] LEGO Star Wars III: The Clone Wars Netnet 手提遊戲機討論版 5 03-26-11 10:39 AM
[PS2,XB]Star Wars: Episode III圖片及影片,美05年5月5日發售 神祕人1號 電視遊戲討論版 1 11-07-04 01:00 PM
[PS2,XB]Star Wars: Episode III確定開發 神祕人1號 電視遊戲討論版 6 04-21-04 06:55 PM

現在的時間是 11:29 AM

手機版 | APP版