Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 08-24-10, 10:54 AM   #1
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
[純呻]火滾

有一個人從我識左佢冇耐佢就開始令我好火滾。
佢個人非常之樂天知命,而且熱心助人,可以讚佢係一個好人。
但佢最鍾意好心做壞事。

我知道自己有時控制唔到情緒, 會好容易失落, 所以盡可能都唔想煩到人
有時會怕同其他人熟絡, 因為好怕被親近的人遺棄
所以總會好小心選貼身的朋友

起初, 佢成日見我鬱鬱寡歡就開解我, 介紹d朋友比我識
但我其實唔係好想睬佢, 因為我知道佢冇足夠的能力去包容我同諒解我
話自己講信義, 又話見到人地難過會心痛
點知唔到一陣間就發晦氣叫我鍾意自虐就自便。

其實我都冇特登享佢面前呻, 冇享佢面前提。
每次都係佢問到我先至答佢幾句。
我自己匿埋搵個位寫下野自嘲一下,佢又唔知自己睇唔明人地寫乜。
一早就勸左佢米痴埋黎架啦, 依家覺得人地唔跟佢果套行又唔鍾意
真係莫名奇妙, 唔鍾意米唔好睇囉

Lost In Paradise

此篇文章於 08-24-10 10:58 AM 被 藍莓咖啡 編輯。
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-10, 11:24 AM   #2
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
做朋友,都係人夾人o既。
但回心諗,朋友可能自以為是想你跟佢果一套,
不過你本身可能又無將件事同對方講清楚,咁對方咪會唔知邊種方法先至真正o岩你囉?

btw ,有時見朋友唔鍾意自己果套都唔係咩問題,
但見對方越整越唔開心,都會有d mum 架

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-10, 11:41 AM   #3
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

我有同佢講清楚, 話佢的方法我早就用過了, 在我身上唔work, 叫佢唔駛理我。
但佢自己唔鍾意就走黎一句得埋黎, 我覺得好小器囉。
我係久不久會唔開心, 但依家已經好慢咁改善緊, 慢, 但唔係冇改善嘛

舊 08-24-10, 11:44 AM   #4
Middle
Moderator
K歌之王

咁不如試下直接同佢講,你好小器;
學佢咋嘛。 : p

不過,做朋友,
算喇唔好太嬲,始終係一片好心

舊 08-24-10, 11:45 AM   #5
shiro_b
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2010
引用:
作者: 藍莓咖啡 查看文章
我有同佢講清楚, 話佢的方法我早就用過了, 在我身上唔work, 叫佢唔駛理我。
但佢自己唔鍾意就走黎一句得埋黎, 我覺得好小器囉。
我係久不久會唔開心, 但依家已經好慢咁改善緊, 慢, 但唔係冇改善嘛
O拿, 唔夾唔使絕交的
少點來往, 對他的意見充耳不聞好了
如果他不是在意你, 根本不會給你意見嘛
出發點是好的

與其用生氣令自己唔開心, 建議藍妹化戾氣為祥和, 一笑置之好了
你還有很很貼心的好朋友的

舊 08-24-10, 11:46 AM   #6
shiro_b

註冊日期: Mar 2010
愛死中大了, 講的話總是那麼中肯又貼心
藍妹有沒想到消了點氣呀

舊 08-24-10, 11:55 AM   #7
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

引用:
作者: shiro_b 查看文章
O拿, 唔夾唔使絕交的
少點來往, 對他的意見充耳不聞好了
如果他不是在意你, 根本不會給你意見嘛
出發點是好的

與其用生氣令自己唔開心, 建議藍妹化戾氣為祥和, 一笑置之好了
我有充耳不聞架, 因為真係唔想當面話佢
後來有兩次忍唔住, 我都同佢講話比佢聽其實自己諗緊咩
但佢仲係keep住都係咁, 我決定慳返啖氣

引用:
作者: Middle 查看文章
咁不如試下直接同佢講,你好小器;
學佢咋嘛。 : p

不過,做朋友,
算喇唔好太嬲,始終係一片好心
我就係知佢出於善意先咁唔舒服嘛

話說第一次唔高興係佢知道我心入面有d野想做, 唔知做唔做好
於是佢送左兩件"生日禮物"比我, 但我其實希望自己選擇
見佢雀躍萬分, 唔想推拒一番好意, 我就請佢食返個大餐補數

如是者就有第二次, 有樣野我想買, 同佢同行時我睇左一陣, 冇買到
兩星期後佢幫我買左, 但事前佢冇詢問過我仲係米需要
其實佢買錯左........我都二話不說就比返錢佢同多謝佢
作為朋友我應該欣賞佢的助人之心......
後來我忍唔住同佢講, 其實佢做呢d野之前應該問一問對方......

但過左呢件事後仲有第3次........................

舊 08-24-10, 12:04 PM   #8
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
愛死中大了, 講的話總是那麼中肯又貼心
藍妹有沒想到消了點氣呀
中聽未必中用 : p

引用:
我就係知佢出於善意先咁唔舒服嘛

話說第一次唔高興係佢知道我心入面有d野想做, 唔知做唔做好
於是佢送左兩件"生日禮物"比我, 但我其實希望自己選擇
見佢雀躍萬分, 唔想推拒一番好意, 我就請佢食返個大餐補數

如是者就有第二次, 有樣野我想買, 同佢同行時我睇左一陣, 冇買到
兩星期後佢幫我買左, 但事前佢冇詢問過我仲係米需要
其實佢買錯左........我都二話不說就比返錢佢同多謝佢
作為朋友我應該欣賞佢的助人之心......
後來我忍唔住同佢講, 其實佢做呢d野之前應該問一問對方......

但過左呢件事後仲有第3次........................
真係人夾人

有d 朋友可能會好受其他朋友咁樣對自己,
即使對方做o既野未必真係完全合適自己,但因為對方係對自己好,
自己受到重視;
但對你唻講,有時反而成為困擾,
你同佢解釋返都好o既,不過...... 唔知你當時點同佢講,
又唔知佢會唔會依然堅持心裡面自己一套,唔識因你而作出調節。
正如,你都可能會有自己一套,唔會咁輕易就同其他人咁close =)

舊 08-24-10, 12:10 PM   #9
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

我同佢傾過唔係人人arm受佢果套, 心平氣和咁同佢講
接受人地太大的好意, 我會唔好意思, 覺得唔自在
可能佢覺得係小事, 但對我黎講會造成壓力, 但佢唔理我囉

舊 08-24-10, 12:16 PM   #10
irismong
God of Gamer
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
話說我都有個朋友係 "自虐" 形
但係我估佢個方向同你有d差異
佢係男女感情方面既問題
每次同佢一講相關話題, 我就好忟好忟
當然, 我個朋友同你唔同既係, 你叫左你個fd唔駛理你, 但係我個fd仲係會主動問我 -.-""
唔想唔應, 亦都見到都忟 =..=
我相信你個fd都係為你好
只係方法錯左姐

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-10, 01:13 PM   #11
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

佢時不時比我一種我係老馮要接受佢好意的感覺。
我一向都好怕開口說「不」,但我已經鼓起勇氣說左好幾次「不」
我唔知點形容, 但我硬係覺得佢的「為我好」........???
總之係強逼性。
引用:
個個似你咁細心就好了, 我有時都係會扭下計的
自己躲起來寫一些廢話發洩下
或者真係人夾人緣吧, 你同middle就算好直咁話我, 我都冇咁抗拒

此篇文章於 08-24-10 01:17 PM 被 藍莓咖啡 編輯。
舊 08-24-10, 01:21 PM   #12
麥C
專業R水吹

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDmaxcmwong
如果仲想做朋友落去
開門見山同佢講啦

舊 08-24-10, 01:55 PM   #13
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

引用:
作者: 麥C 查看文章
如果仲想做朋友落去
開門見山同佢講啦
其實我火火地咁留左個言比佢......
唉 我都唔知點講好了 我諗我講完呢次日後可能仲要永無止境咁解落去
之前解左咁多次佢都唔明

舊 08-24-10, 03:46 PM   #14
Noyeah
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2009
都係果句...
人同人既水平好難相同...
而且 當兩個 人既 準則 有分別時 都會出現好多阻隔...

其實藍妹都係差左幾個壞朋友...
就係"狠"同"絕"...
唔鐘意既就真係要直擊佢囉...
Noyeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-10, 04:56 PM   #15
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

引用:
作者: Noyeah 查看文章
其實藍妹都係差左幾個壞朋友...
就係"狠"同"絕"...
唔鐘意既就真係要直擊佢囉...
唔能狠同絕的原因︰

1) 佢並非壞人
2) 我們會於某些時刻需要見面

舊 08-24-10, 05:00 PM   #16
Noyeah
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2009
引用:
唔能狠同絕的原因︰

1) 佢並非壞人
所以第一樣就會變左好心做壞事- -
第二樣就係要"因住"佢而行事...
Noyeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-10, 09:52 PM   #17
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
一句你好煩就搞掂晒

舊 08-24-10, 10:01 PM   #18
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: 某F 查看文章
一句你好煩就搞掂晒
反檯架喇喎......

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-10, 10:03 PM   #19
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
唔能狠同絕的原因︰

1) 佢並非壞人
咁...妳做壞人囉...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-10, 01:59 AM   #20
TSZ
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDI-c-eman
->話自己講信義, 又話見到人地難過會心痛
甘利害...

其實真係朋友有時一句說話,一個舉動已經收到,盡在不言中嘛,我覺得距好似做多左...

舊 08-25-10, 04:44 PM   #21
Diana

註冊日期: Aug 2002
朋友呢樣野好神奇,
有時離有時合,
有時要空間,有時要著緊,
而且,
人人有底線,高低不同,如果唔係朋友本身話你知,唔好試,唔好理,

與人相處...真係好大學問...
Diana 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-10, 06:27 PM   #22
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

引用:
作者: 芭比添丁 查看文章
朋友呢樣野好神奇,
有時離有時合,
有時要空間,有時要著緊,
而且,
人人有底線,高低不同,如果唔係朋友本身話你知,唔好試,唔好理,

與人相處...真係好大學問...
弊在總有D人好鍾意一而再, 再而三咁挑戰人地的底線

舊 08-25-10, 06:30 PM   #23
Diana

註冊日期: Aug 2002
引用:
弊在總有D人好鍾意一而再, 再而三咁挑戰人地的底線
[OT]
藍莓--->底線,芭比--->我踩踩踩踩踩踩!
[OT]
Diana 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-10, 11:27 AM   #24
beagleflash
Crazy Gamer
雜牌萬用刀

註冊日期: Apr 2006
引用:
[OT]
[OT]
[OT]
點解我睇完呢句諗到藍莓醬……
[/OT]

舊 08-26-10, 11:59 AM   #25
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

引用:
[OT]
[OT]
引用:
作者: beagleflash 查看文章
[OT]
點解我睇完呢句諗到藍莓醬……
[/OT]
變左一pat野

論壇跳轉

現在的時間是 01:32 PM

手機版 | APP版