Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 02-13-12, 10:45 AM   #1
光熱斗
Ultimate Gamer
IE3.0 <3

註冊日期: Sep 2002
識新朋友?

愈大個..就覺得愈難識新朋友..

剛轉左入外國的大學幾個月..
班上都冇中國/香港人...(亞洲人都唔見多個...)
同外國人講野牛頭唔夾馬嘴.
之前D friend一係就番曬香港..一係就入左唔同學校..

本身就內向,但好似又嚴重左
日日就上網打機溫書食飯訓覺
唔洗上堂 真係3日都唔見到人
(起身就開電腦,
反正打機溫書都係用電腦..)

之後成日12小時就係個mon前過

最嚴重係 自己唔覺得有咩大問題...
(理智上自己睇番自己都覺得有病...但係心性上真係冇咩感覺..)

諗諗下以後番工咪重嚴重?
有咩方法可以改變到呢..
光熱斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-13-12, 10:53 AM   #2
irismong
God of Gamer
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
你係o係外國讀完high school之後升大學?
其實同外國人傾計都唔會牛頭唔搭馬嘴架wor
你有冇試過去 "認識" 人地既文化?
聽下佢地音樂? 睇下佢地既戲? 電視劇之類?
由明星開始傾? 男仔既話? 傾下車? 波?
我唔信完全無話題可以傾到 ._.

如果乜都未做過, 就放棄, 這是不對的

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-13-12, 11:40 AM   #3
光熱斗
Ultimate Gamer
IE3.0 <3

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: irismong 查看文章
你係o係外國讀完high school之後升大學?
其實同外國人傾計都唔會牛頭唔搭馬嘴架wor
你有冇試過去 "認識" 人地既文化?
聽下佢地音樂? 睇下佢地既戲? 電視劇之類?
由明星開始傾? 男仔既話? 傾下車? 波?
我唔信完全無話題可以傾到 ._.

如果乜都未做過, 就放棄, 這是不對的
college -> 大學
之前係community college.. 大部份都係國際學生
而家入左大學.. 都係本地生..
但覺得最大問題都係自己..
以前真係冇咩問題..
前果年同前女友一齊.. 都冇識過新人..
之後個觸覺就好似冇左..
而家連點開口都唔識..唔好話之後講咩..lol..
而且比起cc.. 大學的人真係冷淡好多.. 打鐘上堂..再打鐘落堂..
唔係有咩lab/討論都唔會點講野..
光熱斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-13-12, 11:57 AM   #4
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
其實參加下D STUDENT SOCIETIES都應該有用?
不論係識LOCAL STUDENTS/INTERNATIONAL/CHINESE~

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-13-12, 01:29 PM   #5
stephen1980
Game Master

註冊日期: Feb 2003
星期六日去下教會,自然會識多d人了,唔係可以參加多d學校的活動,同housemate講多d野
stephen1980 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-13-12, 03:46 PM   #6
蛋撻王子
功德完滿

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: 光熱斗 查看文章
college -> 大學
之前係community college.. 大部份都係國際學生
而家入左大學.. 都係本地生..
但覺得最大問題都係自己..
以前真係冇咩問題..
前果年同前女友一齊.. 都冇識過新人..
之後個觸覺就好似冇左..
而家連點開口都唔識..唔好話之後講咩..lol..
而且比起cc.. 大學的人真係冷淡好多.. 打鐘上堂..再打鐘落堂..
唔係有咩lab/討論都唔會點講野..
事實上大家落左堂就雞飛咁走
但最主要都係睇你主唔主動
好似我咁
我一開始推左人地幾次一齊出去既邀請
之後佢地都無再搵我去
但我覺得無問題 因為我真係唔慣佢地既生活= =

但外國人真係只要你肯主動
佢地多數會陪你玩
起碼我d室友或d同學基本上對我好熱情
係我份人冷淡d

舊 02-14-12, 12:04 PM   #7
lancersea
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2011
同你差唔多
不過我返緊工
放工又要讀書
本身又冇乜朋友,係毒毒地架喇,同事個個大過自己
尤其同前度散左之後更什,
就快兩年但個人重係成日諗返起
日日都唔開心,投入唔到新感情,新朋友
同學都係gathering先出
放假真係冇人搵我,我搵人?個個有節目,拍拖,
兩個麻甩佬出條街行唔知做乜,結果都係屋企讀書打機
lancersea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-19-12, 01:42 AM   #8
呀正
Crazy Gamer
小飛俠

註冊日期: Mar 2004
Nintendo Switch ID0451-6668-9114
PSN  IDShekChing
上網搵下d 志同道合既出黎一齊玩
影相單車呢d 咁 hit 好易識到一大班人

再唔係放工去happy hour 都得呀
呀正 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-19-12, 02:43 AM   #9
古手神主
Crazy Gamer
paper lion

註冊日期: Jul 2009
大學識人一向都係student community 啦
道不同不相為謀

舊 02-20-12, 03:52 PM   #10
GimGim

註冊日期: Jun 2002
its actually all depend on yourself, even yourself know all you do is eat, computer, sleep
eat and sleep is needed
only computer is not
so use less computer and go out more!

if you really need the computer all the time
think about changing to use laptop, so you can bring your PC with you everywhere
you can study and work in cafe, and other places.
Starbucks has free unlimited wifi (US & Canada)
i see lots of people do that when i used to work in Starbucks in Toronto!!
Doing it at least you dont trap yourself into your little space!

此篇文章於 02-20-12 03:59 PM 被 GimGim 編輯。
GimGim 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-12, 12:22 AM   #11
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
我就人月大, 個膽就月大, 月容易"發現"新朋友!!!

我好認為多D見人, 多D社交, 才可以習慣同人溝通!
找尋自己有興趣的運動或興趣也有幫助!!!

REF....亞斯伯格症候群!!!

此篇文章於 02-21-12 02:04 AM 被 KIM 編輯。
KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-12, 03:51 PM   #12
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

PSN  IDKENZHAYA
lost in translation, 唔多唔少梗有 ga la.

除非你係大貴大富, 一到步就開貴車兜女既姐

你都有女 lor, 我睇你都再無乜動力真係識朋友(擴闊自己生活, etc) ga la

此篇文章於 02-27-12 12:25 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-12, 10:34 PM   #13
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
轉工一定識到新朋友

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-12, 10:47 AM   #14
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

PSN  IDKENZHAYA
亞洲留學生起白人國家轉咩鬼野工 ?
由鐘點打掃轉唐人酒家推點心嗎 ? 未死 (fail) 都算偷笑, 個個差唔多境況, 識咩朋友 ?
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-12, 04:14 PM   #15
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
落CLUB YO 女

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 09:52 PM

手機版 | APP版