Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-21-18, 08:30 PM   #2001
ayane123
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: ビスケット 查看文章
覺得ps再同pc比性能真係晒鬼氣
出部ps5就算係跟得上時代嘅性能都係一年半載嘅事
如果又話玩唔返ps4啲game我真係死俾你睇

話說今日喺jp store度望下先知原來ps4好多冇game
價錢仲要同版一鬼樣
so搵笨
其實家用機同PC一早無得比,由PS4一出就輸比GTX 980TI 4x

三年後出PS4 pro都未追到GTX980TI

兩三年後PS5如果有RTX2080咁上下,sony都叫做到野了

最重要反而係向下兼容,尤其是PC呢十年八年比Steam統治

你PC升級左部機又唔會玩唔返啲game,反而升級左部機畫面重靚frame rate重高

你PS玩X86都唔做向下兼容,咁就真係無得同PC鬥
ayane123 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-18, 08:40 PM   #2002
KaKen
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2004
想問下香港可唔可以買同玩到其他地區ps store 既game??

舊 10-21-18, 08:55 PM   #2003
ayane123

引用:
作者: KaKen 查看文章
想問下香港可唔可以買同玩到其他地區ps store 既game??
當然可以,你去買果個地方既增值卡未比到錢囉
舊 10-22-18, 08:52 PM   #2004
C.K.F.
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: ayane123 查看文章
其實家用機同PC一早無得比,由PS4一出就輸比GTX 980TI 4x

兩三年後PS5如果有RTX2080咁上下,sony都叫做到野了

你PC升級左部機又唔會玩唔返啲game,反而升級左部機畫面重靚frame rate重高

我絕對有信心PS5的圖像性能會勁過RTX2080Ti, 尤其係Ray Tracing部份。

"Sony's engineers suck at GPU design, as the GS proves. The Dreamcast with a older GPU design destroys the GS in the PS2 when it comes to features. The GS is a very simple rendering part. Sony bragged so much about how many pixels they can push, but never talked about the quality of the pixels being pushed." - Edge
C.K.F. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-18, 08:56 PM   #2005
1pi

註冊日期: Aug 2013
引用:
作者: C.K.F. 查看文章
我絕對有信心PS5的圖像性能會勁過RTX2080Ti, 尤其係Ray Tracing部份。
你估PS5嘅定價喺幾多錢?
1pi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-18, 10:02 PM   #2006
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:

家用機根本唔係同pc比性能, 而係獨佔game同埋相對少cheater的健康online環境

舊 10-22-18, 10:58 PM   #2007
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
獨佔呢個真嘅
我都係上年想玩gundam vs所以先買返部ps4
sony其實應該多啲諗有咩係遊戲機做得到而pc唔得先啱
咁我先有理由擺多舊性能差過檯底部pc嘅黑色物體喺檯面
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-18, 11:53 PM   #2008
ayane123

引用:
我就真係無信心PS5勁得過RTX 2080 TI

Sony比mark Cerny 設計PS後係取價錢同性能既平衡
唔會好似久多良整PS3個時咁樣用當代最勁既硬體,部機蝕住賣都重要成$599 USD

但我相信PS5 PRO有RTX 2080ti咁上下

最主要都係AMD,佢啲GPU技術落後對手太多

所以PS5唔會勁得去邊
舊 10-23-18, 01:23 AM   #2009
風間鈴木仁

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
最新報道 US PSN NEWS : 

https://www.playstation.com/en-us/?c...-02-us-12jul14

https://store.playstation.com/en-us/...BWELOMGAMEONLY

SALE : US PSN 又有最新優惠 至 /11 8a.m. ENDS
UP to % off , PS+ UP to % off ......

@@@ 自行探索 ! 有 PSVR GAME

PlayStation VR Celebration Sale

Sale of the Dead

Destiny 2: Forsaken Spotlight Sale

Bombs Drop Sale

Pub Party Sale

NBA 2K19 Sale

--- XX/11 END @@@ 

另外 : US PSN 有 H1Z1 FREE GAME DL ,
Play the Demo for The Walking Dead: The Final Season.

大家 US PSN 有 PSVR DEMO DISC 2 DL .

HK PSN / JP PSN 都有 ON SALE。

PS4 PSVR 主打
PS3 PSV PS PSP 都有

P.S.
PS4 PS3 PSV NEW GAME : http://psnprofiles.com/games
SONY PS4 : https://www.playstation.com/en-us/?c...-02-us-12jul14
HK : https://asia.playstation.com/cht-hk/
VGC : http://www.vgchartz.com/
全球最新 GAME / 主機 銷售量

P.S.2.
建議大家天天都入 HK / JP / US PSN is GREAT !
PS4 GAME 銷售量
http://www.vgchartz.com/platform/69/playstation-4/
VGC : http://www.vgchartz.com/
全球最新 GAME / 主機 銷售量

P.S.3.
https://www.playstation.com/en-us/?c...-02-us-12jul14

US PSN 大量 DEMO DL 
JP HK 都有
大家 TRY TRY !

P.S.4 
玩亞有PSN US 咭賣呀 ! 深水埗 ! 其他地區PSN都有 : 歐洲咭 /JP!
各區新版 US PSN 咭 周圍各區有售。

http://www.play-asia.com/

http://www.play-asia.com/digital_cod...llers/14/712ez

P.S.5
P.S.
誠意推薦 : PS4 GAME

PS4 人中之龍 系列 0 , 極1 , 極2 , 6 , 維新@ GTAV,WD,WD2
PS4 Sleeping Dogs: Definitive Edition 中文版 $ 198
PS4 Ratchet & Clank (2016) $ 198 PSH: $148
PS4 THE LAST OF US $ 198 PSH: $148
PS4 Uncharted 1,2,3 Collection $ 198 
PS4 Uncharted 4 : A Thief's End $ 268 PSH: $148
PS4 Uncharted : The Lost Legacy $ 268 
PS4 Horizon Zero Dawn 完全版 $ 368
PS4 Marvel's Spider-Man $ 398 
PS4 God Of War 戰神Ω 真.諸神的黃昏 $ 398@GOW IIIR@
PS4 NieR Automata 尼爾 自動人形 $ 398 @MGS V@
PS4 Dragon Quest XI $ 468 @ DQH , DQH2 @
極度推薦以上 GAME 包大家話正正 極高評價!行中/英文版

PS系總共 5826隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,341
全球最佳排名10771,11717 ,https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html

此篇文章於 10-23-18 01:27 AM 被 風間鈴木仁 編輯。
風間鈴木仁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-23-18, 06:12 AM   #2010
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
引用:
能力上我估AMD 兩三年後或者有機會做到 (雖然我對navi 無期望過)
但成本/耗電/發熱都有保留擺唔擺得入console
這幾年amd GPU 能耗比都比N記弱好多, 2080ti 剩卡基本都280W
VEGA用多咁多電熱咁多都追唔到1080TI

反正console 要既係針對性優化, chip性能唔洗去到pc咁盡
可況CPU由山貓轉當代既壞腎其實都幫到好多了

此篇文章於 10-23-18 06:16 AM 被 X&Y 編輯。
X&Y 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 10-23-18, 06:49 AM   #2011
ayane123

引用:
作者: X&Y 查看文章
能力上我估AMD 兩三年後或者有機會做到 (雖然我對navi 無期望過)
但成本/耗電/發熱都有保留擺唔擺得入console
這幾年amd GPU 能耗比都比N記弱好多, 2080ti 剩卡基本都280W
VEGA用多咁多電熱咁多都追唔到1080TI

反正console 要既係針對性優化, chip性能唔洗去到pc咁盡
可況CPU由山貓轉當代既壞腎其實都幫到好多了
升CPU呢樣真係幫到好多手
今代好多開發者都話,不論PS4 PRO或xbox onex都好
個弱點係CPU到,令到啲frame rate好難做高

好似隻DS 3咁,DIGITAL FOUNDRY做測試個時係PC用PS4 pro同一級GPU,CPU用粒i3 4130已經全程穩定 1080 60FPS,PS4 pro好多時只係1080 40FPS,只有好小時間去到60FPS

APU個設計CPU太弱了,呢個弱點GPU效能幾好都幫唔到好多
舊 10-23-18, 02:21 PM   #2012
1pi

註冊日期: Aug 2013
幾年前,PS4 400usd xbox one 500usd,結果PS4 跑贏咗。

ps5定價要壓係400 - 500 usd,咁銷量額先有機會保持良好增長。
ps5機能唔需要太強,只要唔係太差就可以了,反正幾年後出部ps5 pro就可以維持用戶群體。

Ps5 cpu換ryzen,gpu用獨立單元。ps5 pro 就升級gpu。

獨佔遊戲保持強大,第三方遊戲有入局,其他新類型玩法上有嘗試就不錯了。
1pi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-23-18, 02:48 PM   #2013
Alpha2

註冊日期: Sep 2016
有這兩項新特性加入,PS 5 或成 Sony 迄今最完美遊戲主機!

https://hk.news.yahoo.com/%E6%9C%89%...033347864.html
Alpha2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-23-18, 10:28 PM   #2014
天空

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDTEKxPHOENIX
ps 4 pro 香港有冇減價消息? 想 換機

新CG一張
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=196278
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=189365
天空 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-23-18, 10:57 PM   #2015
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
引用:
升CPU呢樣真係幫到好多手
今代好多開發者都話,不論PS4 PRO或xbox onex都好
個弱點係CPU到,令到啲frame rate好難做高

好似隻DS 3咁,DIGITAL FOUNDRY做測試個時係PC用PS4 pro同一級GPU,CPU用粒i3 4130已經全程穩定 1080 60FPS,PS4 pro好多時只係1080 40FPS,只有好小時間去到60FPS

APU個設計CPU太弱了,呢個弱點GPU效能幾好都幫唔到好多
咁我又有唔同睇法
又用PC做例,i3 4160 加內顯,與PS4 pro級數嘅APU去比
邊一粒夠FPS 高?係APU 係display 果一part 勁好多

而PC game 唔知幾時開始,從開發時已經設計成將大部分野交由GPU 去運算
CPU 好多時都用唔盡 (當然,你唔好用觀音頭掃把腳spec 做例子去challenge)

所以用盡一部機嘅機能,我覺得只有獨家game 先做到
APU CPU 果一part係弱(公認)
不過廠家係最大責任

但係自從ryzen 出咗,又對AMD 有超大信心
因為佢雖然對比intel 重係差少少少少少
不過性價比贏曬
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-23-18, 11:00 PM   #2016
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
一隻碟128GB+玩舊game=完美?

而家興DL...隻碟容量幾大都玩唔贏條LAN線啦
向下兼容係好事黎但唔係咩驚喜,根本早就應該要做
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-18, 09:13 AM   #2017
wing
格鬥低手

引用:
一隻碟128GB+玩舊game=完美?

而家興DL...隻碟容量幾大都玩唔贏條LAN線啦
完全同意.

xbox360強硬要求隻game要唔駛install入hd都可以在dvd-rom直接行到, 加上dvd-rom容量細, 所以容量先係問題, 但MS最終都因為GTA-V而跪低, 唔堅持喇.

講真, 載體容量一直都唔係問題, 尤其是ps系主機.

引用:
+1

舊 10-24-18, 09:13 AM   #2018
wing
格鬥低手

引用:
獨佔呢個真嘅
我都係上年想玩gundam vs所以先買返部ps4
sony其實應該多啲諗有咩係遊戲機做得到而pc唔得先啱
咁我先有理由擺多舊性能差過檯底部pc嘅黑色物體喺檯面
其實sony一早知, 所以你見佢一堆第一方十分強勁, 而且全部唔移植pc.
只有MS先至唔知/唔care.

舊 10-24-18, 11:31 AM   #2019
C.K.F.
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2001
AMD APU 確實性能唔會好勁, 不過一直有傳聞指PS5 會改用 discrete GPU的設計.

"Sony's engineers suck at GPU design, as the GS proves. The Dreamcast with a older GPU design destroys the GS in the PS2 when it comes to features. The GS is a very simple rendering part. Sony bragged so much about how many pixels they can push, but never talked about the quality of the pixels being pushed." - Edge
C.K.F. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-18, 11:40 AM   #2020
ps4boy

註冊日期: Mar 2016
舊帳戶只記得生日,密碼,email 記不起怎找回?有些買過下載遊戲想玩!

舊 10-24-18, 01:05 PM   #2021
暗黑騎士
Game Master

請問點樣先睇到usb入面影片, 係咪要3.0至得
暗黑騎士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-18, 01:51 PM   #2022
wing
格鬥低手

引用:
作者: 暗黑騎士 查看文章
請問點樣先睇到usb入面影片, 係咪要3.0至得
冇人答到你,因為影片有千百種format..............

舊 10-24-18, 02:13 PM   #2023
安安

註冊日期: Jan 2002
https://asia.playstation.com/cht-hk/...ndy-hunt-2018/
由10月25日至31日 在PS4上瀏覽PS Store
成功尋找到全部7顆糖果(個人造型)的會員將可獲9折折扣代碼
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-18, 07:43 PM   #2024
暗黑騎士
Game Master

引用:
作者: wing 查看文章
冇人答到你,因為影片有千百種format..............
我知,我有睇用戶指南,隻手指入面都係可以播放的,但就係搵唔到file
暗黑騎士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-18, 08:36 PM   #2025
wing
格鬥低手

引用:
作者: 暗黑騎士 查看文章
我知,我有睇用戶指南,隻手指入面都係可以播放的,但就係搵唔到file
試下改做8個英文字的檔案名.

標籤
PS4, PS4討論

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[SONY] PS3/PS VitaのPS Storeにて、CERO:Zのゲーム本編が購入不可へ。一部支払い方法終了に際して 安安 電視遊戲討論版 166 10-05-21 10:50 PM
[PS4] PlayStation 4 情報總合 02 → ? neo 電視遊戲討論版 12442 07-04-17 10:37 AM
港鐵搶客...2日,25/03~26/03...成人享小童特惠車費,其他乘客一律每程$1 Busconcamp ~清談館~ 1 03-15-16 01:13 PM
[PS4] PlayStation 4 情報總合 01 | 2013年年末商戦に発売 neo 電視遊戲討論版 1009 06-29-13 11:55 PM
GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #10 題目: 「明調」 (2006.03.01-2006.03.24) Winner: KKH 「石竹」 KKH 照相館 40 04-01-06 12:04 AM

現在的時間是 05:53 PM

手機版 | APP版