Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-12-13, 07:38 PM   #251
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: mgsyfw 查看文章
我覺得支野ok,你可以考慮走slime
其實我咁諗 綠白sliver>靈氣碎片>史莢姆
Edric又係d品味野
Glen Elendra Archmage 係你比較需要既防守卡
我冇隻persist 獸
再tune tune lol

「snake」+「devil」+「madness」= 「soulless beast」
Cancer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-13, 10:26 PM   #252
Gary_Token
Senior Gamer
我希望下世係樹妖

註冊日期: Apr 2012
點解我好似覺得兩位巨巨既對話越來越殘忍(笑

舊 12-12-13, 11:38 PM   #253
mgsyfw
Insane Gamer

註冊日期: May 2010
PSN  IDmgsyfw
XBox Live Gamertagmgsyfw
引用:
作者: Gary_Token 查看文章
下?唔係河馬巨巨向Token大大偷緊師咩 XD
mgsyfw 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-13, 11:43 PM   #254
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

再改...囧(一日一次,之前改個d都未試orz)
http://tappedout.net/mtg-decks/derev...an-01-12-13-1/

變動

out :
- edric, spymaster of trest ;
- aura shards ;
- sakura-tribe elder ;

in:
+ exploration ;
+ harmonic sliver ;
+ Noble Hierarch ;

>無口大師
想問問你覺得Pygmy Hippo點?

引用:
我冇
無口大師用他的風格教我
如果殘忍都係大師殘忍
我負責聽大師話而已

另~你星期六出唔出~?

「snake」+「devil」+「madness」= 「soulless beast」

此篇文章於 12-12-13 11:49 PM 被 Cancer 編輯。
舊 12-13-13, 12:44 AM   #255
mgsyfw

引用:
作者: Cancer 查看文章
再改...囧(一日一次,之前改個d都未試orz)
http://tappedout.net/mtg-decks/derev...an-01-12-13-1/

變動

out :
- edric, spymaster of trest ;
- aura shards ;
- sakura-tribe elder ;

in:
+ exploration ;
+ harmonic sliver ;
+ Noble Hierarch ;

>無口大師
想問問你覺得Pygmy Hippo點?

我冇
無口大師用他的風格教我
如果殘忍都係大師殘忍
我負責聽大師話而已

另~你星期六出唔出~?
不愧係河馬巨巨,竟然要親自上陣,真係殘忍 lol
但河馬巨巨要自己打中先有效果,你副野有冇辦法開路打得入對手? 你要集中考慮呢個問題
舊 12-13-13, 06:31 PM   #256
Gary_Token
我希望下世係樹妖

註冊日期: Apr 2012
引用:

我冇
無口大師用他的風格教我
如果殘忍都係大師殘忍
我負責聽大師話而已

另~你星期六出唔出~?
施主,你誤會了,
貧僧係想讚美你地越來越殘忍(笑
尤其係無口果種ドM精神,
事關只要無口令河馬更殘忍的時候
首先中被試deck既應該係無口(狂笑

舊 12-14-13, 01:15 AM   #257
mgsyfw

引用:
施主,你誤會了,
貧僧係想讚美你地越來越殘忍(笑
尤其係無口果種ドM精神,
事關只要無口令河馬更殘忍的時候
首先中被試deck既應該係無口(狂笑
TOKEN兄你認錯人啦
我冇M屬性精神
同埋我已講明下次主力做軍師,參唔參戰睇情形
舊 12-14-13, 08:02 AM   #258
ammms
God of Gamer
渣根懦夫

註冊日期: May 2007
雖然我都想一睹無囗做指揮官嘅英姿
結果有野做今晚出唔到黎
要下年先可以再戰
放了大家飛機對不起 orz

舊 12-14-13, 09:27 AM   #259
mgsyfw

引用:
作者: ammms 查看文章
雖然我都想一睹無囗做指揮官嘅英姿
結果有野做今晚出唔到黎
要下年先可以再戰
放了大家飛機對不起 orz
唔緊要啦A大
我o係隔離疏罷其他巨巨冇乜特別好睇 XD
期待下年齊人再戰,可以見到幾位未歸陣既戰友回歸
舊 12-15-13, 12:53 AM   #260
mgsyfw

河馬副班特playtest完,暫時諗到
-1 Basic land
-1 Coiling Oracle
-1 Future sight
-1 Stasis
-1 Acidic Slime
-1 Tradewind Rider
-1 Exploration
-1 Sculpting Steel

+1 Horizon Canopy
+1 Brainstorm
+1 Trinket Mage
+1 Sunblast Angel
+1 Nature s lore
+1 Mana Vault/ Lotus Petal/ Grim monolith
+1 Skullclamp
+1 Merchant Scroll

Considerable change:
-1 Prophet of Kruphix
+1 Glen Elendra Archmage

-1 Cloudstone Curio
+1 Bant Charm

Maybe board:
Tithe
Fellwar Stone
Copy Artifact
Tezzeret the Seeker
Snap

此篇文章於 12-15-13 03:50 AM 被 mgsyfw 編輯。
舊 12-15-13, 11:52 AM   #261
ammms
渣根懦夫

引用:
作者: david 查看文章
離題

玩開WARHAMMER INVASION,啱啱訂佐MAGE WARS CORE SET但未寄到O黎。

本來用開朋友們(MTG狂熱)早期換出O黎O既透明套去套CARD,但發覺佢O地O的套用耐少少就有污積,同埋反光兼好難洗牌(怪唔知佢O地咁好死送晒俾我),又唔好意思話佢O地知O的套唔掂,所以先上O黎問。

近排都想試FFG O既NETRUNNER,D/L佐同刨過佢本INSTRUCTIONS,同睇過YT O既TOUR片,感覺唔錯同幾獨特,以我所知佢應該係少眾CARD GAMES對戰雙方O既MECHANICS係ASYMMETRICAL。

GoT要有三四個人出口術咁玩先好玩,兩丁友玩會較悶。

CoC我無追開,我都鍾意佢O既畫風,玩法都算唔錯,但無耐我無金手指開無限金錢。

我對LoTR同STAR WARS無愛,所以都無諗過買,但睇過佢O地O既玩法其實都唔錯,LoTR係可以單打都得。

都有玩DECK BUILDING GAME,但多數都OK悶,ASCENSION系列算係好少少咁。

香港其實興唔興玩盒裝CARD GAMES?我返親香港見多數靚仔都係玩日系TCG多,當然卡通配套係主因啦。
琴日玩左一次 Mage Wars
成個拉把揸上手的感覺真的不一樣

舊 12-15-13, 10:54 PM   #262
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

引用:
河馬副班特playtest完,暫時諗到
-1 Basic land
-1 Coiling Oracle
-1 Future sight
-1 Stasis
-1 Acidic Slime
-1 Tradewind Rider
-1 Exploration
-1 Sculpting Steel

+1 Horizon Canopy
+1 Brainstorm
+1 Trinket Mage
+1 Sunblast Angel
+1 Nature s lore
+1 Mana Vault/ Lotus Petal/ Grim monolith
+1 Skullclamp
+1 Merchant Scroll

Considerable change:
-1 Prophet of Kruphix
+1 Glen Elendra Archmage

-1 Cloudstone Curio
+1 Bant Charm

Maybe board:
Tithe
Fellwar Stone
Copy Artifact
Tezzeret the Seeker
Snap
雖然我尋日都講左好耐stasis 壞話(!?)
但叫我out 走,有d 唔捨得lol,所以...

另外仲有fetch land
其實我好唔好用埋
Arid Mesa
Marsh Flats
Scalding Tarn
Verdant Catacombs

舊 12-15-13, 10:55 PM   #263
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

引用:
琴日玩左一次 Mage Wars
成個拉把揸上手的感覺真的不一樣
睇左a大係fb po 個段文,
對隻game有興趣
會難懂遊戲的玩法嗎?

舊 12-15-13, 11:11 PM   #264
mgsyfw

搞到今時今日都搞錯...

6/1/2011: If a creature is copying something else, its converted mana cost is the converted mana cost of whatever it's copying.
舊 12-16-13, 08:32 AM   #265
ammms
渣根懦夫

引用:
睇左a大係fb po 個段文,
對隻game有興趣
會難懂遊戲的玩法嗎?
個作者應該係 magic 玩家
佢將 Magic 個諗法
即 Richard Garfield 最初諗住設計O既魔法師對戰
利用 spell, creature, enchantment O既設計將對手扣到 HP 0
唔同O既係隻 game 有 4x3 12 格 map
法師同佢 cast O既獸都可以移動
即係變左有 miniature O既玩法
而且佢冇左 magic 要抽咭O既部分
你砌完 deck 之後果個 library 係一開始已經上哂手
然後每 turn 選兩張用
基本上輸贏真係睇 skill (砌 deck 同出咭O既 skill)
冇得瀨 f draw

遊戲入邊有唔少 keyword
但玩開 magic 唔難理解

我自己諗住下個月入一 set
平過開兩盒 booster
但已經可以 build 6-8 副 deck 了
有興趣遲 d 可以約出黎試下

舊 12-16-13, 02:46 PM   #266
mgsyfw

引用:
個作者應該係 magic 玩家
佢將 Magic 個諗法
即 Richard Garfield 最初諗住設計O既魔法師對戰
利用 spell, creature, enchantment O既設計將對手扣到 HP 0
唔同O既係隻 game 有 4x3 12 格 map
法師同佢 cast O既獸都可以移動
即係變左有 miniature O既玩法
而且佢冇左 magic 要抽咭O既部分
你砌完 deck 之後果個 library 係一開始已經上哂手
然後每 turn 選兩張用
基本上輸贏真係睇 skill (砌 deck 同出咭O既 skill)
冇得瀨 f draw

遊戲入邊有唔少 keyword
但玩開 magic 唔難理解

我自己諗住下個月入一 set
平過開兩盒 booster
但已經可以 build 6-8 副 deck 了
有興趣遲 d 可以約出黎試下
A大推薦隻GAME好似唔錯 有機會都想試下
星期六會唔會照有聚會? 地點CITY可以嗎?
舊 12-16-13, 02:48 PM   #267
mgsyfw

引用:
雖然我尋日都講左好耐stasis 壞話(!?)
但叫我out 走,有d 唔捨得lol,所以...

另外仲有fetch land
其實我好唔好用埋
Arid Mesa
Marsh Flats
Scalding Tarn
Verdant Catacombs
Fetchland 基本上可以唔駛用腦落,除非你怕俾某d巨巨counter...
Linvala, Keeper of Silence 同理,對某d巨巨會有用,但我唔多鐘意佢本身冇其他用途,所以可以自己諗諗
另外可以考慮 Prophet of Kruphix 換 Phyrexian Metamorph

另外冒昧講句,出黎打deck下下要恕人諗得耐或者場場有乜o係手 正正常常一場一位玩家(成場夾埋)應該可以有30分鐘思考[最盡4人,人數再多拒絕參戰],
大家出黎玩都係燒時間,某d巨巨嫌人浪費佢時間時,有冇諗過對面都係用緊自己時間同你打? 如果忍受唔到果場我睇戲算

後者就自己諗諗,
如果一副deck場場都冇得你用 落左想用既某部份卡,你落deck黎做乜?

如果再有咁既情形請恕我唔參戰

此篇文章於 12-16-13 03:02 PM 被 mgsyfw 編輯。
舊 12-16-13, 05:12 PM   #268
ammms
渣根懦夫

引用:
A大推薦隻GAME好似唔錯 有機會都想試下
星期六會唔會照有聚會? 地點CITY可以嗎?
我星期五去旅行
要下年先出到

舊 12-18-13, 01:52 AM   #269
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

今個星期6有冇人出~?

地點lc/bl?
如果星期五都冇人reply 咁個聚會就取消了

舊 12-18-13, 02:26 AM   #270
mgsyfw

引用:
今個星期6有冇人出~?

地點lc/bl?
如果星期五都冇人reply 咁個聚會就取消了
星期六會出黎
舊 12-18-13, 10:32 AM   #271
HM

引用:
Fetchland 基本上可以唔駛用腦落,除非你怕俾某d巨巨counter...
Linvala, Keeper of Silence 同理,對某d巨巨會有用,但我唔多鐘意佢本身冇其他用途,所以可以自己諗諗
另外可以考慮 Prophet of Kruphix 換 Phyrexian Metamorph

另外冒昧講句,出黎打deck下下要恕人諗得耐或者場場有乜o係手 正正常常一場一位玩家(成場夾埋)應該可以有30分鐘思考[最盡4人,人數再多拒絕參戰],
大家出黎玩都係燒時間,某d巨巨嫌人浪費佢時間時,有冇諗過對面都係用緊自己時間同你打? 如果忍受唔到果場我睇戲算

後者就自己諗諗,
如果一副deck場場都冇得你用 落左想用既某部份卡,你落deck黎做乜?

fetchland我齊左對色果5支,不過而家唔係好敢落,俾人康一下就收工...
真係有必要為左壓縮牌庫冒俾人炸地既風險嗎?

不評論玩家只講規則.正式比賽入面有50分鐘時限打晒三盤兩勝,每個動作無規定時限,只要唔係刻意slow play玩幾耐都係容許的,點定義slow play由judge主觀判斷.casual play既情況由玩家自己協商.不過咁,多人戰時間比單對單長好多,每個人動作快一點的確可以令遊戲更順暢,呢d就要各位配合
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-13, 01:17 PM   #272
mgsyfw

引用:
作者: 平山深雪 查看文章
fetchland我齊左對色果5支,不過而家唔係好敢落,俾人康一下就收工...
真係有必要為左壓縮牌庫冒俾人炸地既風險嗎?

不評論玩家只講規則.正式比賽入面有50分鐘時限打晒三盤兩勝,每個動作無規定時限,只要唔係刻意slow play玩幾耐都係容許的,點定義slow play由judge主觀判斷.casual play既情況由玩家自己協商.不過咁,多人戰時間比單對單長好多,每個人動作快一點的確可以令遊戲更順暢,呢d就要各位配合
你乜deck俾人discard都死啦,挖墳deck俾人掉走挖墳卡都死啦
而且唔係所有人混藍綠都用果2張卡,黑deck都未必一黎就狂掉對面牌,真係遇正就再開過第2場啦
而且fetch地本身係用黎調色,3色deck或以上效果會更大更重要,
黑綠白deck可以用黎揾Murmuring Bosk ,或者其他deck可以揾地人當blocker
LEGACY打法FETCH LAND可以用黎揾基本地避開WASTELAND

怕俾人搞所以唔落FETCH地 同 怕人有COUNTERSPELL,所以唔落整地
"因為對面FETCH地,所以要用STIFLE/BIND對佢"
"因為對面整地,所以要對對手用COUNTERSPELL" 幾個心態其實一樣

總結係落FETCH地調色本身無誤,而且可以有其他效果,但怕人因為呢樣野針DECK,其實冇太多野可講

另外想講EDH FETCHLAND係有代替品架,唔係形成野地果類,係 Grasslands 同 Flood Plain呢類,tap入但對應2種地形,仲唔駛食hit,但俾人stifle/bind就 (ry

就返時間黎講你當群戰edh係正式比賽已經有問題,4人打,6人打,7人打,照50分鐘打好難打完一場,拎埋2-3局/sb時間可能會好少少,但都講唔埋,見人mtgo(播片黎講)都成日要30分鐘一場,某D位有人有威脅對面幾個諗點搞掂果陣,果幾家算唔算一齊SLOW PLAY ?
所以下次多人局有4人以上 我識做 揾第2位玩家打著先 OR 觀戰算
而且真係有咁多刻意/惡意slow play? 如果d決定唔影響戰局/佈置,正常冇人無故諗6-7分鐘一步點行?

此篇文章於 12-18-13 04:20 PM 被 mgsyfw 編輯。
舊 12-18-13, 02:16 PM   #273
HM

引用:
就返時間黎講你當群戰edh係正式比賽已經有問題,4人打,6人打,7人打,照50分鐘好難打完一場,某D位有人有威脅對面幾個諗點掂果陣果幾家算唔算一齊SLOW PLAY ?
所以下次多人局有4人以上 我識做 揾第2位玩家打著先 OR 觀戰算
而且真係有咁多刻意/惡意slow play? 如果d決定唔影響戰局/佈置,正常冇人無故諗6-7分鐘一步點行?
咁又無講過有人slow play,純粹就你所講有人不滿多人戰行得慢,提一個已知既基準出黎討論而已
舊 12-18-13, 04:02 PM   #274
孫伯符

註冊日期: Jul 2011
引用:

後者就自己諗諗,

如果是無理指責,大可以將當時的情況說出來大家討論,雖然你沒開名,但你特意說出來,也是希望對方可以顧慮你這邊也是需要時間去佈陣和攻防吧?另外,先不說有這長度的時間不等同你就要用盡,我覺得出來燒時間並不是燒在同一場,而是可以玩多幾場,將時間用得更有效率。
孫伯符 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-13, 04:16 PM   #275
HM

咁講番句公道說話,多人局情況枱面係會變得好複雜同難跟,思考時間多左亦係無可厚非,以下係少少加快遊戲進度既心得:

1. 下地轉地拎MANA可以的話盡量順一點
2. 諗清楚先出SPELL,CASUAL PLAY可以俾你回手但盡量減少呢D機會
3. 用導師卡前先諗好挑咩,每個玩家有義務熟習自己副DECK
4. 以4人局為例,盡量係其他玩家既回合思考,咁到自己就自然會快左
5. 盡量記好規則同進程,複雜既難搞但起碼基本既唔好錯

其實做左呢D勝率都會提高

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Magic: The Gathering 討論交流區 turn8 ~M14 發售中~ Cancer 收藏品討論版 1001 09-20-13 12:06 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 turn7 簡.. 收藏品討論版 1002 04-07-13 09:36 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 turn6 簡.. 收藏品討論版 1000 09-21-12 11:29 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 turn5 簡.. 收藏品討論版 1000 06-11-12 10:45 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 turn4 簡.. 收藏品討論版 1000 03-17-12 02:35 PM

現在的時間是 03:10 AM

手機版 | APP版