Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 08-27-13, 07:45 PM   #1
K.LIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: May 2004
PSN  IDLIVEKLIFE
他與她的一席話、一段情

他:
引用:
這只是我個人的睇法,請別太介意,畢竟每個人的價值觀也不同,我很欣賞及感謝您那樂於助人的心,這正是我所喜歡卻也是最擔心會被利用的,而只有一點希望能明白的是,幸福的定義各人不同,而最基本是身邊要有人真心的關顧自己,正如關心家人一樣,不涉及任何金錢的利害與衝突,無條件地付出關懷與愛心.

引用:
長遠地去睇兩個人的相處價值觀其實好重要,你的心意我明白,但不是別人真的想利用你,你擔心的話就不要和我來往,因為這已經是你對我從事的工作有着根深蒂固的想法和戒心
現實中每個人的價值以負面地講可以叫做互相利用,正面地講叫互相幫助而最終達致雙贏的局面,如果所有的人都擔心會被利用,試問又怎能相處?況且只有在童話的世界裏才會完完全全地不涉及金錢利益,就算是朋友、家人等在現實中的相處必定會涉及利益等問題,係要去面對而唔係一句「不要涉及金錢利益」就可以逃避,所以價值觀也是個長遠的問題,希望你不要介意.
他:
引用:
我並不是擔心自己會如何被利用,而是在擔心妳…

此篇文章於 10-03-13 09:41 AM 被 K.LIFE 編輯。
K.LIFE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-13, 01:11 AM   #2
綾小路雷太
God of Gamer

註冊日期: Aug 2005
個男的...... 似乎未明個女仔。

明顯地個女仔冇佢諗得咁單純,個女既一副已覺悟既樣了。

舊 08-28-13, 07:11 AM   #3
K.LIFE

引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章
個男的...... 似乎未明個女仔。

明顯地個女仔冇佢諗得咁單純,個女既一副已覺悟既樣了。
雖然女方在口中說著是以長遠看, 但這只是從自已單方面的角度去為雙方的未來下定論, 既沒有考慮也沒有查詢對方會為自己作出什麼承諾與承擔, 而最讓男方痛心疾首的是這和商業判斷沒有分別, 只有數字沒有任何人性可言, 有啲行業會對人的價值觀進行改造及洗腦, 與邪教真係冇乜分別, 害人不淺.
舊 08-30-13, 11:09 AM   #4
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
咁係唔係需要上埋床? 唔係害人,出賣自己過晒底線既應該可以商量PS:講錢都可以係免費什至係倒貼的,睇值唔值
由手機版發出
某F 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-13, 01:49 PM   #5
K.LIFE

引用:
作者: 某F 查看文章
咁係唔係需要上埋床? 唔係害人,出賣自己過晒底線既應該可以商量PS:講錢都可以係免費什至係倒貼的,睇值唔值
由手機版發出
的確有聽過有為咗一份單同客開房都肯, 當然果D係屬小數, 但最大問題係被行業洗腦至好似只有呢行先係真理, 主牢晒個人理財同價值觀都唔夠仲要不斷向身邊嘅親友埋手好似傳染病咁先恐怖, 而當時人自己仲以為會幫到好多人...
舊 08-31-13, 03:16 PM   #6
JMi

註冊日期: Feb 2011
咁個男想點
想個女唔打果份工 跟佢過世?
JMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-13, 04:21 PM   #7
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: K.LIFE 查看文章
的確有聽過有為咗一份單同客開房都肯, 當然果D係屬小數, 但最大問題係被行業洗腦至好似只有呢行先係真理, 主牢晒個人理財同價值觀都唔夠仲要不斷向身邊嘅親友埋手好似傳染病咁先恐怖, 而當時人自己仲以為會幫到好多人...
最重要做既野係唔好排斥佢,不斷指佢既不是

千祈唔好當佢SHORT左

人各有志,盡量表達比佢聽路唔係得一條

叫佢唔好封死自己,你都係
雙方嘗試了解,只要你認為佢既出發點係正面既

舊 08-31-13, 06:12 PM   #8
K.LIFE

引用:
作者: JMi 查看文章
咁個男想點
想個女唔打果份工 跟佢過世?
係有咁嘅打算, 不過言之尚早...

引用:
作者: 某F 查看文章
最重要做既野係唔好排斥佢,不斷指佢既不是

千祈唔好當佢SHORT左

人各有志,盡量表達比佢聽路唔係得一條

叫佢唔好封死自己,你都係
雙方嘗試了解,只要你認為佢既出發點係正面既
多謝閣下的意見, 我嘅睇法同你一樣, 不過前提係要個女仔採番個男嘅先...
舊 10-02-13, 05:49 PM   #9
K.LIFE

完全係意想不到的開花結果, 剛決定結婚了, 在此祝願兩人幸福及永結同心!

此篇文章於 10-02-13 05:56 PM 被 K.LIFE 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 03:17 AM

手機版 | APP版