Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-12-19, 10:19 AM   #51
david
The One

註冊日期: Mar 2002
你O地真係得閒...對住O的典型支那式辯論仲咁好氣回佢...
https://www.bannedbook.org/bnews/zh-...17/696872.html

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-19, 10:29 AM   #52
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
都知佢玩中國邏輯,無 quote 佢

不過本住唔割席唔分化原則,亦無謂話佢係鬼乜乜乜

記憶中呢條友係特別搵野拗下,眾人皆醉我獨醒咁,上次先同人大戰左幾十回
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-19, 10:51 AM   #53
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
Cheng Lap

不要杯葛,入去做西客更大破壞力。
同樣,也不要不招待那些敵人。
聽過水滸傳的孫二娘?
遇上敵人,當然要好好款待。
聽落又有計...

酒樓果 d 四個人入去食一籠,坐到佢收鋪
由手機版發出
舊 08-12-19, 11:26 AM   #54
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
總知可以傷害到敵人又低成本既做法 我都會好樂意去做

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-19, 03:15 PM   #55
Shirley Sheila
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

註冊日期: Aug 2006
買唔買當然係大家既選擇
只係想知目的係咩者
係想逼人轉軑?
純粹搞人地生意?
定係為報復政府決策/警察既行為?
完全唔明囉

不過左一句中國式邏輯,右一句中國式辯論
咁就真係無乜好辯a

P.S. 對地球反感果位... 考慮下太空移民?

Melty Blood
Ciel
214C236C2CjAAAD63214C
MHP2G
膽小×游擊×大劍
一擊脫離之術!? OAO!?
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-19, 04:14 PM   #56
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
理論上目的應該係以唔好俾撐共成為在港行商既主調。
當然,香港零售生意對於各投共商家黎講應該不痛不癢,可能根本冇咩效果。
所以在下覺得呢D可以做,不過唔應該放好高優先次序,非必需/有REPLACEMENT咪做下囉,當試下新野囉。
反而支持下啲肯支援示威者既商戶,在下覺得呢個重要啲,同時間支持亦唔應該太張揚事因,人地都係做生意既。

此篇文章於 08-12-19 04:17 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-19, 04:27 PM   #57
david
The One

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
理論上目的應該係以唔好俾撐共成為在港行商既主調。
當然,香港零售生意對於各投共商家黎講應該不痛不癢,可能根本冇咩效果。
所以在下覺得呢D可以做,不過唔應該放好高優先次序,非必需/有REPLACEMENT咪做下囉,當試下新野囉。
反而支持下啲肯支援示威者既商戶,在下覺得呢個重要啲,同時間支持亦唔應該太張揚事因,人地都係做生意既。

商戶呢O的,我O係外國就難搞O的。

商品呢家O野,基本上係唔會有「唔用MADE IN支那會生活唔到」呢個問題,有得揀,而家必定唔用MADE IN支那,我呢邊O既商品而家係逐漸多佐MADE IN東南亞地區O既,咪揀呢O的囉,做得到O既就盡做。

---
舊 08-12-19, 05:38 PM   #58
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
反正野都係要買錢都係咁洗,點解唔支持下黃店
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-19, 06:25 PM   #59
chitkan
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2009
中共用經濟手段(外加間接政治威迫)迫商人跪低迎合
上至地產金融傳媒下至藝人到大眾服務商(無數例子相信不需細列)

反共立場者用自己既消費選擇去抵抗,以及支持僅有敢講真說話既商店
無論在情在理在法在手段都講得通
唔明反對點晌邊
chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-19, 06:40 PM   #60
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
用公權力打壓先叫白色恐怖,個人能力只屬唱衰,唔中意啲商店扮狗搵錢之嘛

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-19, 08:54 PM   #61
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

既然多人 re, 我就辛苦 d 打多幾個字啦.

不過 S 果條友可以唔洗理, 佢有乜戰績中意既自己搵

引用:
作者: chitkan 查看文章
中共用經濟手段(外加間接政治威迫)迫商人跪低迎合
上至地產金融傳媒下至藝人到大眾服務商(無數例子相信不需細列)

反共立場者用自己既消費選擇去抵抗,以及支持僅有敢講真說話既商店
無論在情在理在法在手段都講得通
唔明反對點晌邊
反對點主要係呢兩個 post

引用:
作者: 十一月 查看文章
好耐之前已經覺得,無論任何批評都咁樣用一句臭蟲論就否定哂,人會變得盲目。
即使爭取嘅野係正確,但手段令人反感的話,就難以令人心服。
而家問題唔係高尚或低能,而係做法。
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
按此模式發展落去,
就會同星期一反美、星期二反日果種人接軌,
然後唔記得打大佬…
其實講緊同一樣既野.

大家知道中國人恨外國, 所以發起罷買+抵制外國貨
而我地香港人恨中國, 所以發起罷買+抵制中國貨

呢兩位都擔心, 中國人罷買+抵制, 香港人又罷買+抵制.

最終香港人會變成中國人一樣既行為同思維.

所以我話, 呢種擔心其實係臭蟲論.

臭蟲論最根本就係錯誤類比&歸納.

中國人見中國有臭蟲, 外國又有臭蟲.
所以中國人認為中國無問題, 其實都幾好, 同外國差唔多, 或者一樣.

臭蟲論既錯誤邏輯在於:

1) 兩件事物有少量共通點, 而呢 d 共通點都係 Minor / Non critical / Non significant (*) (**) 既.

2) 如果一個人, 基於呢 d Minor / Non critical / Non significant 既共通點, 得出結論係: 兩件事件係一樣 or 性質好接近.

3) 咁呢個結論當然就係錯. 因為呢個人所謂既理據, 都只係一 d 好Minor / Non critical / Non significant 既野, 並唔可以代表到兩件事物既全部.

引用:
臭蟲論源於是20世紀中國著名作家魯迅先生寫於1933年的文章《外國也有》。文中魯迅先生諷刺當時的中國人,被批評時會聲稱其他國家也有同樣的錯誤,來掩飾自己的錯誤;其名句:「凡中國所有的,外國也都有。外國人說中國多臭蟲,但西洋也有臭蟲。」

(*) 中文我諗可以講無關痛癢, 原本唔想用英文, 但英文意思係準確好多 d
(**) 或者 19 才子係岩既, 漢字/漢語本身就唔適合講邏輯

此篇文章於 08-12-19 08:58 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 08-12-19, 08:57 PM   #62
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

咁套用返落去本post

香港人罷買+抵制中國野 vs中國人罷買+抵制外國野

兩者係咪一樣, 或好接近 ? 香港人會唔會變成中國人?

從起因開始:
香港人罷買+抵制中國野主要原因:
1)a 主權移交22年黎, 自己屋企一直俾中國破壞侵蝕, 兼且對中英聯合聲明走數, 非常痛恨
1)b 中國野本身質素差, 乜都可以假
1)c 香港人自發

中國人罷買+抵制外國野主要原因:
2)a鴉片戰爭>清法戰爭>甲午戰爭>八國聯軍>一戰>二戰>韓戰>越戰; 中國人認為自己國家飽受外國侵略百幾年, 非常痛恨
2)b 中國野質素夠好, 唔需要買外國野
2)c 多數中共發起

分析:

1)a 客觀現實, 我諗應該無人反對
2)a 認賊作父, 將大清帝國視為中國(中華民國/中華人民共和國). 就算退一步, 以中國五千年史觀去理解, 最重要既”八國聯軍之恥”其實係國民黨創作既黨國教育, 八國聯軍後, 美國仲出錢幫中國(清朝)起清華大學. 越戰後援助中國最多既係美國同日本. 中國人恨外國, 亦係恩將仇報, 侵略中國/清國最多既係聯蘇/俄羅斯.

1)b & 2)b… 中國野好定唔好, 大家亦好清楚. (你可能話外國野 made in China 咪又係中國野, 我會答 made in China 好多材料零件都係外國進口, 其實係 assembled in China. 不過暫時唔討論)

1)c & 2)c… 我諗亦都好清楚, 無乜好爭論

結論:
香港人罷買+抵制中國野既原因, 同中國人罷買+抵制外國野, 表面睇落行為一樣, 但原因根本就唔一樣, 兩件事當然就唔一樣啦.

所以我現時實在睇唔到香港人會走上中國人既路囉.

此篇文章於 08-12-19 09:53 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 08-12-19, 09:42 PM   #63
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

基本上見到版友好理性咁解答到我既疑問
就已經唔再回post

只不過見到有人(who?)已經係對人唔對事,走晒火入晒魔咁
雖然係人都鐘意聽自己岩聽既野,但非我族類一言堂到咁就真係少見a

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-19, 10:51 PM   #64
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: Shirley Sheila 查看文章
今日會因為商鋪既立場而擺第買
明日係學校會連分組gp都唔做
後日返工又因同事立場唔協力.etc
幾時又因家人立場不同登報斷六親?
到時會唔會因鄰居立場不同係門口放火撬門撬石?
批鬥?

我夠行過市中心條天橋唔簽名被人X啦
咁係咪我唔簽唔貼memo紙就要比人X先
大晒?焗簽?
呢種行為只會另人反感
咪做你能力做到或合理既事囉,
學校分組唔夾咪夾第二組囉,
同事唔啱key又避唔到咪照做無計傾囉,
家人立場唔同咪響屋企大家都講少句囉,
藍色(所謂)親朋戚友果d,斷左九世啦,
我唔明點解鄰居立場唔同要係門口放火囉,
因為罷買都做得出,所以不如放火?
咁你不如話殺晒唔同政見既人算啦(哩點咁荒謬但現實係我地對家一直想做/做緊)。

唔貼memo被人x?廿個人有十九個經過都無貼喎,你有無做左d多餘野啊?
按你邏輯,有人x你唔簽唔貼,正常你應該罷簽罷貼啦,唔通你又死死地氣行過去簽咩。

舊 08-12-19, 10:58 PM   #65
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
其實我覺得好似吉野家等先抽水,再跪低表忠的事件,
同修例風波引發的一連串事件比較下根本不值一提…
我原意係想集中返個焦點係政府不回應市民訴求方面。

其實睇返之前反地產霸權幫襯小商戶,
(之後財團扮小商投晒街市的商舖壟斷市場)
上次佔中唔幫襯交維穩費的大商戶等的行動長遠嚟講都無成功過,
睇唔到宜家仲有大量自由行旅客支撐下,
單夠香港人抵制吉野家呢類平價連鎖食店,
對佢會有咩影響…

另外,
隔岸觀火、前輩指導後輩式的言論好討厭,
甚至唔支持就叫人唔好出聲等,
難怪宜家GAF的少咗人出嚟討論問題了,
希望大家注意一下。

舊 08-12-19, 11:07 PM   #66
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

罷買抵制類比殺人放火

起香港講立場等於中國文革批鬥 (14 年 Kennnz 已經玩緊)

所以都話呢條友咪又係玩緊臭蟲論中國邏輯
由手機版發出
舊 08-12-19, 11:26 PM   #67
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

既然有人Quote左我
咁我都回應下啦

學校分組好多都係跟學號呀之類,反感?你只能接受
公司做野人夾人緣,除左立場仲有其它因素,反感?唔係你走就佢走,你要留就只能接受

除政見不同,因錢銀問題(如爭家產)鬥上報既家族更加見唔少... 一代親兩代表三代嘴藐藐 咁我都理解既

放火我係睇直播,睇到架救火車黎,vcity果邊 (唔通我眼花?

做左咩多餘野?直行直過被人攔住要簽,話唔簽就係度媽媽叉叉你估個個擺街站都斯文人咩咪玩啦

拿,放火果D人我唔知佢心點諗,點知佢下次燒邊到<-頭盔

至於擺買之類咁,覺得ok既人就ok,始終係個人自由;咁版友們上面又解答左,基本上都明

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=

此篇文章於 08-13-19 12:27 AM 被 Shirley Sheila 編輯。
舊 08-13-19, 12:07 AM   #68
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
起香港講立場等於中國文革批鬥
由手機版發出
從無講過 "等於" 或之類既說話
你要腦補我無計,但我要澄清呢點

引用:
由手機版發出
你唔岩聽既全部用臭蟲打發架啦
又唔係未見過

引用:
罷買抵制類比殺人放火
由手機版發出
呢個真係要quote低

殺人?你講乜春
「放火撬門撬石」比你睇成殺人放火

呢D就真係生安白造啦

定係你覺得「放火撬門撬石」果班人係想「殺人放火」?
拿,放火已有,就爭「殺人」,你點睇?(對人扔磚扔石算唔算意圖殺人?如果算,咁你都講岩左一半

P.S. 一時又話類比,一時又話等於,連「殺人」都比你無中生有,你係咪有D混亂?洗個臉飲支益力多定下神先啦

P.S.2 拿,果篇野我 last edit 係08-11-19 08:58 PM

你話類比殺人放火果篇係 11:07 PM

唔會腦補埋我回到過去改post丫嘛

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=

此篇文章於 08-13-19 12:27 AM 被 Shirley Sheila 編輯。
舊 08-13-19, 01:24 AM   #69
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
唔係針對你,起碼我唔係先啦,不過你d類似中立言論係令人有d火,
要知道哩個時勢,再無中立,無奈咁講係可悲既,
如果大家基本立場無極大分歧的話,就算啦,
Quote 黎執字粒好無謂囉。
利申:唔贊成攻擊性用火。

舊 08-13-19, 05:32 AM   #70
david
The One

道德高地呢O的,好似我呢O的平凡人真係識條鐵。

我就只會份內事,阻人搵食尤同殺人父母呢點我係明O既,其他人想點咪點囉,係未?

---
舊 08-13-19, 11:04 AM   #71
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

無話道唔道德既

不過某幾隻會員已經走火入魔,覺得佢地行為行動大條道理,只有佢地既主張先係正確

稍有意見不同或有不同主張就即時腦抽,左一句臭蟲右一句中國邏輯,甚至不惜抹黑或指其它不同意見之會員為5毛打手之類

都唔知係邊隻攬住光環不放

睇個幾隻野開咩Topic開咩Thread就知咩事啦

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
舊 08-13-19, 11:31 AM   #72
yorkyork

註冊日期: May 2010
你睇佢兩個唔順眼,
無視佢地有理既觀點又咪咁上下...
yorkyork 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-19, 11:50 AM   #73
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: yorkyork 查看文章
你睇佢兩個唔順眼,
無視佢地有理既觀點又咪咁上下...
將對家唔順眼D野放大來睇, 然後將合情合理o既野縮細甚至視如不見, 其實呢D "中立" 有幾 "中立", 真係好難講. 五毛你又未至於, 至少同其他forum果D真五毛差好遠.

事實上點會有中立? 全部人都係在一個spectrum 度, 視乎偏向邊面多D, 偏幾多.

此篇文章於 08-13-19 11:56 AM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-19, 11:54 AM   #74
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
罷買抵制類比殺人放火

起香港講立場等於中國文革批鬥 (14 年 Kennnz 已經玩緊)

由手機版發出
以和為貴喇.

你出D文我大多明你意思, 但間中有D我都覺得真係偏激左少少.

舊 08-13-19, 12:32 PM   #75
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
繼米青玩具之後又到藍田某GAME鋪

阿寶好唔得閒

光明頂講左膠
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉