Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 12-15-06, 11:50 PM   #1
z_plus
Ultimate Gamer
長崎涼美

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code4768 7416 2420
PSN  IDzetaplusHKG
聖誕上醫館

十二月某天...

女友:「不如送你上次睇中的手錶或那部手制可以轟爛電視的遊戲機俾你做聖誕禮物哎?」

z+:「那些雖好但太貴啦,買份便宜一點的就可以啦。」

女友:「哦,咁你想要咩哎?」

z+(想了一陣子):「......」

z+:「我想要支藥...呀唔係,係鏡頭至真。」

女友:「鏡頭咪又係咁貴~~」

z+:「哦,我想要那支幾舊水就可以落樓ga啦,不過最近唔知點解成日缺貨俾人炒貴哂咁je,去睇睇有冇得賣價錢又合理先算啦。」

女友:「哦......」

於是,二人去了旺角那條唔知點解冇西洋菜賣的西洋菜街走走看看。

(某B字頭的電器連鎖店內...)
z+:「啊,有貨喎。」

z+:「泥坑那支鏡幾錢?」

店員:「XXX。」

z+(心想竟然回落了那麼多?應該是有貨返了吧?):「唔該。」

接著去了「成」字尾及店面加碼了的肥花店問問,始終都是B字頭店便宜30大圓。

最後抱住唔掙在的心情去了「美國」電器問......

店員:「XXX-40。」

z+(嘩,好似好合理咁喎,呢次仲唔係你?):「!?」

店員:「不過依家冇貨,要訂喎。」

z+:「oh~sh....(Orz)」

於是向另一間見有現貨的「美國」電器埋手......

店員:「xxx。」

z+:「阿哥哥,我正話在你地另外間分店問過都只係xxx-40 ja喎。」

店員:「唔係呀?.......先生你等一等,我幫你問問。」

過了一會......

店員:「先生,如果你cash就xxx-40俾你啦。」

z+(成功です!!):「冇問題。」

↓小弟的個人photo album↓
http://www.fotop.net/zplus
z_plus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-06, 11:59 PM   #2
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

看不到圖啊... 不過看了醫生就要恭喜了~
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-06, 12:01 AM   #3
z_plus
長崎涼美

引用:
作者: KKH 查看文章
看不到圖啊... 不過看了醫生就要恭喜了~
謝謝。

唔習慣fotop新folder係default唔對外link ge tim~
link fixed~應該可以睇到了吧?

舊 12-16-06, 12:18 AM   #4
ZERO NEKO
God of Gamer

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
恭喜恭喜 XD

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-06, 12:19 AM   #5
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
人生必經半百階段~恭喜恭喜~
z大已經踏入定焦之路~前路是一片光明的說~

舊 12-16-06, 01:59 AM   #6
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
一看頭段就估到了....

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-06, 02:04 AM   #7
Strider
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
聖誕節, 女朋友都問我想要咩
我實在講唔出口話:[我想要35 1.4!]

所以只係同佢講我咩都唔想要...

恭喜z+兄!!
睇醫生幾時都係咁開心~

舊 12-16-06, 08:08 AM   #8
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
毒S,要紅就聖誕銀包見紅

或者你同她去到三成,先望住支35 1.4個價錢..

然後退而再望35 2支頹物頂下先...

突然想問~z大你不會像KIT一樣,又為它配上一個名叫B+W的東西吧

此篇文章於 12-16-06 10:55 AM 被 KTN 編輯。
KTN 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-06, 10:16 AM   #9
Hayami
絢 爛 舞 踏
劫很大

XBox Live Gamertagk0h4ku
係dchome見到某人的女友送隻支3xxx的鏡俾某人

//Blog
//Flickr
Hayami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-06, 03:22 PM   #10
rayho
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2006
賀!!!
唔睇醫生的話,"那部手制可以轟爛電視的遊戲機"係好正

Origin ID : sleeperho
rayho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-06, 03:42 PM   #11
ZERO NEKO

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
引用:
作者: Hayami 查看文章
係dchome見到某人的女友送隻支3xxx的鏡俾某人
3xxx .... 還禮不外乎LV了..

舊 12-16-06, 09:22 PM   #12
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: KTN 查看文章
毒S,要紅就聖誕銀包見紅

或者你同她去到三成,先望住支35 1.4個價錢..

然後退而再望35 2支頹物頂下先...

突然想問~z大你不會像KIT一樣,又為它配上一個名叫B+W的東西吧
打真軍好.....唔用filter包你有意外驚喜

舊 12-16-06, 11:21 PM   #13
ZERO NEKO

引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
打真軍好.....唔用filter包你有意外驚喜
係人都知セ野都係打真軍好, 但唔加番個保險 出左事真係夠驚喜
好似我支500咁 好無奈一定要打真軍
我自己覺買得貴鏡,B+W,唔慳得
不過樓主d劑我都建議打真軍好

舊 12-16-06, 11:39 PM   #14
z_plus
長崎涼美

引用:
作者: KTN 查看文章
這支多數不會了,起碼暫時未有這樣打算,數百圓貨仔,而且塊鏡片凹了入去,打真軍應該都幾安全。
小弟個人覺得就算要配的話百五左右已經是幾極限的合理價錢。

對上支18-70唔同啊,支鏡差不多二千,配上二百多的B+W MRC都算合理哎。a

舊 12-17-06, 01:35 AM   #15
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
引用:
作者: z_plus 查看文章
這支多數不會了,起碼暫時未有這樣打算,數百圓貨仔,而且塊鏡片凹了入去,打真軍應該都幾安全。
小弟個人覺得就算要配的話百五左右已經是幾極限的合理價錢。

對上支18-70唔同啊,支鏡差不多二千,配上二百多的B+W MRC都算合理哎。a
個藉ロ値得參考......../\

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-06, 02:29 PM   #16
九等天使
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2005
恭喜~~~50 1.8好抵玩

想搭單問下......d filter有咩分別?我而家淨係知咩係UV同CPL,其他什麼NC,MRC都唔知係咩...
另外...一定要原廠至好嗎?因為我有塊52mm B+W CPL II,原廠貴$80,不過冇貨
九等天使 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-06, 09:52 PM   #17
z_plus
長崎涼美

引用:
作者: 九等天使 查看文章
恭喜~~~50 1.8好抵玩

想搭單問下......d filter有咩分別?我而家淨係知咩係UV同CPL,其他什麼NC,MRC都唔知係咩...
另外...一定要原廠至好嗎?因為我有塊52mm B+W CPL II,原廠貴$80,不過冇貨
關於MRC可睇睇Schneider個offical site:
http://www.schneiderkreuznach.com/knowhow/mrc_e.htm

B+W的UV filter是有分single-layer coating或MRC的,當然有MRC的會比較貴。

至於NC則是指Nikon出的Neutral Color filter的意思,主要功能是用作保護鏡頭之用。
而Nikon出的UV filter大部份人會直接稱呼其型號:L37C

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 11:51 PM

手機版 | APP版