Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 01-11-16, 11:26 PM   #26
david
The One

註冊日期: Mar 2002
就係佢搞到我鬼頭區O個邊免費電視無曬O野好睇,我係杯緊佢...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-16, 10:35 AM   #27
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
免費的意思係入晒信用卡資料開新A/C的話,我相信應該人人一樣,會唔會係網速的問題?
我見佢官網係預設自動因應網速改變畫面質素,但都可以強制設定做一開始就用高畫質。
同埋係官網再睇下有無揀錯plan,反正佢話可以隨時轉的。
由手機版發出
最後係開a/c後兩個鐘左右就正常番

引用:
作者: Akira 明 查看文章
本身有D興趣,不過知道美國版多好多片後即大減
雖則有方法,但有種俾同一價錢但人地有多好野食過我咁
如果佢翻譯同版權問題未夠片量,最少頭半年應該再平D吸引下人
佢依家真係睇舊片為主.....
其實netflix打入新市場後,要等幾耐先可以同步美國架?

引用:
作者: MO 查看文章
裝咗netflix, 睇咗有套戲想推介下

套戲用極低成本,
全套戲99%同一室內佈景,
但竟然吸引我睇到尾, 無乜冷場.
同埋劇情都值得開topic討論下。

如果唔係裝咗netflix, 我根本唔會留意有呢套呢戲。

呢度有無人睇咗...
有興趣睇下先

引用:
作者: Squall-Lucifer 查看文章
先問一下,Netflix有沒MythBusters這類Discovery制作的節目的?
我最有興趣的美國電視節目就只有MB......
其實我都想多D Discovery制作節目睇

相薄

此篇文章於 01-12-16 10:49 AM 被 大覺屋師真 編輯。
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-16, 01:11 PM   #28
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: david 查看文章
就係佢搞到我鬼頭區O個邊免費電視無曬O野好睇,我係杯緊佢...
吓?
咁其實免費TV頻道有咩睇?
芝麻街果類?

引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章
最後係開a/c後兩個鐘左右就正常番
我自己就設定比4K TV果個A/C做一定要強制優先用高畫質播放,
咁整完駁直線同時用wifi上網連開頭串流濛濛地果個階段都無咗,
(不過,長遠我會平平地買隻Gigabit Router用住先,等遲d條線再升級到1000M先再換Router)
XBOX ONE果個A/C我就設定做自動算,因為佢本身最高都只係得1080p+5.1ch,
現有流量都夠駛夠用了。

舊 01-12-16, 02:02 PM   #29
david
The One

引用:
吓?
咁其實免費TV頻道有咩睇?
芝麻街果類?
DC同MARVEL堆劇免費電視已經無得播...

---
舊 01-12-16, 07:05 PM   #30
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
吓?香港版居然仲少選擇過美國版?

睇嚟短期內,只要佢哋一日未被版權商DCMA取締,我諗我都係跟番我辛苦搵番嚟嘅地下美劇streaming網站bookmark。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-20-16, 04:22 PM   #31
IDGAF
The One

引用:
作者: david 查看文章
DC同MARVEL堆劇免費電視已經無得播...
R.I.P.

原來香港已經好幸福,最少明珠台呢類免費台會播返上上季的Arrow、The Walking Dead先,
同埋估唔到較新推出的The Flash仲播得快過Arrow…
兩套劇仲有玩crossover的劇情,但Arrow香港播放進度唔一樣(慢了好似一定兩季),睇到好亂…

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
吓?香港版居然仲少選擇過美國版

睇嚟短期內,只要佢哋一日未被版權商DCMA取締,我諗我都係跟番我辛苦搵番嚟嘅地下美劇streaming網站bookmark。
香港內容少過美國就一早預咗,
但估唔到Netflix自家製作的House of Cards都無同步登陸香港就怪怪地…

Google搵到個非官方的網站,
記錄Netflix每週最新上架的節目(包括香港地區),
無對過晒內容係咪全部準確,不過都可以參考下的:

http://netflixhongkongcompletelist.blogspot.hk/

http://netflixhongkongcompletelist.b...ed-jan-13.html

舊 01-24-16, 09:29 PM   #32
IDGAF
The One

我想問下參加咗$78果個計劃的用戶,
其實佢個高畫質(HD)實際係720p定1080p嚟?

諗緊下次訂$78定$93好?
$93果個主要係為體驗下4K畫質,
(因為剛好屋企部TV又有4K專用APPS),
但片庫入面想/可睇的4K片唔多,最少無乜電影有4K。

如果$78果個都有1080p會吸引我多D,
但如果只有720p就唔考慮了,
THX~!

舊 01-25-16, 12:10 AM   #33
T.S
God of Gamer
君だけを…

請問有無人有以下問題

之前join果陣(月頭)試過係電腦/ps4睇都無問題
但今日再開發覺無論電腦定ps4都顯示唔到d圖(全部得個長方空格)

播片果陣又試好多次先出到字幕

電腦試過幾個browser都唔得(ie,firefox,chrome),咁可能係我電腦問題啦
但ps4個app又唔得...(其實我iphone都係顯示唔到d圖)

「人不要臉,天下無敵。」

「鋒芒太露,樹大招風。」
T.S 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-25-16, 03:28 PM   #34
IDGAF
The One

引用:
我想問下參加咗$78果個計劃的用戶,
其實佢個高畫質(HD)實際係720p定1080p嚟?

諗緊下次訂$78定$93好?
$93果個主要係為體驗下4K畫質,
(因為剛好屋企部TV又有4K專用APPS),
但片庫入面想/可睇的4K片唔多,最少無乜電影有4K。

如果$78果個都有1080p會吸引我多D,
但如果只有720p就唔考慮了,
THX~!
睇返官網,
我諗$78果個PLAN的高畫質 (HD)應該就是最少有720p,
「或更高解析度」應該就是有1080p的意思吧?

既然我部裝置即係4K TV+專用APPS同個寬頻速度支援到$93個4K畫質,
轉返去訂$788果個應該睇到1080p吧~!

https://help.netflix.com/legal/terms...-HK&country=HK

4.6. 串流電影和節目的顯示畫質可能會因電腦和裝置而異,且可能受到多種因素的影響,如您所在位置、可用頻寬和/或網路連線速度。 標準畫質的最低連線速度為 0.5 Mbps;但我們建議提高連線速度來改善畫質。 能否以高畫質 (HD) 或超高畫質 (Ultra HD) 播放受網路服務和裝置性能限制。 僅部分內容能以高畫質或超高畫質播放,且僅某些訂閱方案提供高畫質或超高畫質內容。 建議在觀賞高畫質內容時,即 720p 或更高解析度的內容時,每個串流的下載速度最低為 5.0 Mbps。 建議在觀賞超高畫質內容時,即 1080p 或更高解析度的內容時,每個串流的下載速度最低為 25.0 Mbps。 所有網路連線費用由您自行承擔。 請諮詢您的網路提供者,了解可能適用的網路資料使用收費資訊。 開始觀賞電影或節目所用的時間受多個因素影響,包括您所在位置、當時可用的頻寬、您選取的電影或節目,以及 Netflix 相容裝置的配置。

https://help.netflix.com/legal/terms...-HK&country=HK

4.6. The quality of the display of the streaming movies and TV shows may vary from computer to computer, and device to device, and may be affected by a variety of factors, such as your location, the bandwidth available through and/or speed of your Internet connection. The minimum connection speed for SD quality is 0.5 Mbps; however, we recommend a faster connection for improved video quality. HD and Ultra HD availability is subject to your Internet service and device capabilities. Not all content is available in HD or Ultra HD and not all subscription plans allow you to receive HD or Ultra HD content. A download speed of at least 5.0 Mbps per stream is recommended to receive HD content, which is defined as 720p or better. A download speed of at least 25.0 Mbps per stream is recommended to receive Ultra HD content, which is defined as resolution greater than 1080p. You are responsible for all Internet access charges. Please check with your Internet provider for information on possible Internet data usage charges. The time it takes to begin watching a movie or TV show will vary based on a number of factors, including your location, available bandwidth at the time, the movie or TV show you have selected and the configuration of your Netflix ready device.

舊 01-25-16, 03:47 PM   #35
IDGAF
The One

引用:
作者: T.S 查看文章
請問有無人有以下問題

之前join果陣(月頭)試過係電腦/ps4睇都無問題
但今日再開發覺無論電腦定ps4都顯示唔到d圖(全部得個長方空格)

播片果陣又試好多次先出到字幕

電腦試過幾個browser都唔得(ie,firefox,chrome),咁可能係我電腦問題啦
但ps4個app又唔得...(其實我iphone都係顯示唔到d圖)
你指顯示唔到D封面圖?
我無遇過呢個問題,
會唔會唔小心鎖咗家長鎖/設定咗限制年齡內容之類?或者網速問題?
好多設定嘢都要去Netflix網頁版先整到的。

我自己一開始有用Microsoft Edge+Netflix網頁版及XBOX ONE APPS睇,
但宜家多數用LG個APPS睇、其次就係用近期更新比香港地區用的Windows 10及Windows Phone 8.1的APPS睇。

最清應該係LG APPS,純粹因為有支援4K的作品,但本身硬件只支援經網絡輸出到4K 30p,
我覺得個流暢度唔夠高,或許等日後4K BD影碟機普及再換TV啦,
因為宜家呢部都無HDMI 2.2等插頭。

但行LAN線睇串流的影片,最爽快應該係XBOX ONE,
可能部遊戲機處理影像的部份新同快過部TV吧?
當初換TV都只係為方便睇HKTV所以對4K果PART無乜期望,因為當時都無乜支援作品,Netflix的出現叫做有個機會體驗下。

因為天氣凍,我試過擺部暖風機係TV前面,再播果個4K火爐片…好似暖咗少少咁~!

此篇文章於 01-25-16 03:53 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-16, 01:00 AM   #36
jamsquare

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDjamsquare
XBox Live Gamertagjamsquar
裝左起ps4, 睇左兩集better call saul

都幾過癮

我才沒偷懶,
只是覺得很麻煩, 不想做而已
jamsquare 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-30-16, 06:51 PM   #37
IDGAF
The One

睇完官網張圖…紅色係已推出 Netflix 的地區

https://help.netflix.com/zh-tw/node/412

轉貼相關新聞:

Netflix 首席溝通長來台,談論 Netflix 的未來方向
作者: ANDY YANG 昨天 晚上 6:02
http://chinese.engadget.com/2016/01/...and-interview/

月初才剛登陸台灣和香港的 Netflix,你試看過了嗎?小編也去註冊了一個免費帳號來試看,實在說,對於上面內容的稀缺也是蠻失望的。Netflix 自然非常熟悉新市場所面臨的問題,因此今天特地讓首席溝通長 Jonathan Friedland 和媒體進行「見面會」,並談論 Netflix 在本地發展所面臨的困難,以及未來的方向。

在訪談中,可以聽得出來 Jonathan 的許多無奈。由於諸多歷史因素,產業的現狀就是版權是依地理進行分區授權的。Netflix 所能保證的,僅有自己所製作的節目能同時在全球所有有 Netflix 的地方同步播出(或最多因為翻譯而略微延遲),其他的電視劇、電影等都要另外與版權所有人進行費時、費力的談判,所以很難快速地推廣到所有的市場。

目前 Netflix 的策略是先引進一小部份的影片和影集,之後再靠著分析會員們的視聽習慣,針對性的引進新的電影或是電視劇。當被問到為什麼電影區裡都是老片時,Jonathan 解釋這是因為通常播放的版權電影公司要 14 個月後才會釋出給他們這樣的月租串流網站,那時候已經失去了院線搶片的意義,不如只談真正好看的經典老片要來得實在。不論怎麼說,電視劇的觀眾還是比電影要多得多,足有 70% 的 Netflix 串流是電視劇而非電影。

暫時來說,Netflix 恐怕還是躲不掉「美劇網站」的印象,但 Netflix 確實有在尋求其他地區內容來源,只是面臨的困難還要再更大得多。像是日本動畫就有在談授權,但日方堅持 Netflix 不能在日本本土播出,諸如此類的。所以 Netflix 還是以設法依循美國的模式,直接與在地的製片合作為主,產生 Netflix 自有的內容。Jonathan 透露目前日本就有製作中的日劇,韓國也有一部正在拍攝中的電影,同時也會有專門的內容團隊來台灣尋找合作的機會。

至於前幾天傳得沸沸揚揚的 Netflix 禁止 VPN 的使用,Jonathan 解釋說基於前面提到的版權地理限制問題,雖然 Netflix 自己是百般不願意,但目前還是只能照著規則來玩。所以其實 Netflix 自始自終都是禁用 VPN 的,只是在此之前並沒有技術去準確地掌握在 VPN 之後的使用者所在何地,而最近 Netflix 將會升級 VPN 使用者的定位技術,所以才會有「Netflix 將禁止 VPN 使用」的消息傳出。但其實 Netflix 從未改變規定,只是之前抓不到而已。

最後,Jonathan 給我們分享了一些 Netflix 的數字。在這波大擴張前,Netflix 在美國有 7500 萬用戶,而在美國以外則是 4500 萬。因為目前還在一個月的試用期間內,所以 Netflix 不方便猜測結束會增長多少,但應該會增加不少新的愛用者吧?此外,最多人訂閱的是「標準」等級(最多兩個螢幕)的服務,「基本」等級(最多一個螢幕)次之,而最少人的是「高級」服務(四個螢幕、4K 支援);不過最近隨著 4K 電視愈賣愈多,改成訂閱「高級」的用戶也有增加的趨勢呢。

在全世界只剩下四個國家還沒有 Netflix 看,其中北韓、敘利亞和克里米亞是受限於美國的經濟制裁(本來還有古巴的,但今年一月這波剛好趕上美國與古巴間的關係回暖。「不過古巴沒有寬頻,能看也沒用」,Jonathan 笑說),而至於中國... Jonathan 沒有再說下去,只有搖頭苦笑而已。

如果你是在第一天就登錄的話,一個月的試用期快到囉!試用期到後,你還會用下去嗎?

舊 01-30-16, 09:29 PM   #38
布甸
Game Master
遊民一族

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDarashi-ck
XBox Live Gamertagarashick360
希望收費之後會多o的 update 既美日劇同 movie 啦!

舊 01-30-16, 10:18 PM   #39
kotetsu
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2010
我用PS4睇成日出唔到中文字幕...英文就正常
kotetsu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-16, 10:50 AM   #40
IDGAF
The One

唔知有無人試過?

我自己用手機(WP 8.1+AN)、XBOX 360/ONE、WIN 10 APPS、LG 4K TV APPS睇都無問題,
係有一個小bug,就係用4K TV APPS睇UHD 4K片時無問題,一按就睇最高清畫質,
但睇返HD(1080p)片時佢個apps好似搞亂咗,唔識自動跳去1080p畫質,
變咗480p-720p左右的水平,開頭我以為寬頻速度問題,但後來發現只要入咗睇片個介面,
再FW少少佢再出個紅圈LOAD一LOAD又即時轉返去1080p畫質…

手機果邊無事,我估因為本來就只支援480p-720p左右的水平。
但XBOX ONE、LG 4K TV、WIN 10 APPS+HD TV睇就有呢個問題,要用飛片LOAD一LOAD去解決。

舊 02-04-16, 11:04 AM   #41
david
The One

引用:
R.I.P.

原來香港已經好幸福,最少明珠台呢類免費台會播返上上季的Arrow、The Walking Dead先,
同埋估唔到較新推出的The Flash仲播得快過Arrow…
兩套劇仲有玩crossover的劇情,但Arrow香港播放進度唔一樣(慢了好似一定兩季),睇到好亂…
係呀,我翻到香港一個月係煲劇,因為我呢邊無得睇...

死淨O既係得翻堆二三線不知名O既CRIME/DRAMA,仲有死唔斷氣O既CSI/NCIS/SUPERNATURAL等,我預計新一季AHS都可能無埋...

---
舊 02-05-16, 12:05 AM   #42
Rv250

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: kotetsu 查看文章
我用PS4睇成日出唔到中文字幕...英文就正常
會唔會係PSN account問題?
我用日本applid id, ipad睇就會咁

之前睇完Aileen, 因為隔離壇講making a murderer又走去睇, 睇到第2集感覺好微妙
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-16, 10:32 PM   #43
IDGAF
The One

天冷煲劇真係好過打機,
煲咗Netflix一個半月,睇咗呢一堆劇都幾睇,
但呢堆劇題材同內容方面唔多唔少都係同犯罪有關…
唔知大家有無其他好推介~!

Narcos

Orange Is the New Black

Marco Polo

Marvel's Jessica Jones

Master of None

Scream: The TV Series

Unbreakable Kimmy Schmidt

Breaking Bad

Better Call Saul

Penny Dreadful

How to Get Away with Murder

Gotham

舊 02-26-16, 10:29 AM   #44
IDGAF
The One

Perfect Bones?
Netflix都有自家日系動畫作品推出?
不過,我係HK版睇過下兩套Netflix原創的日劇,
都覺得內容同題材唔多吸引,唔知佢搞日系動畫又掂唔掂呢?

Netflix 宣布將於 190 國獨家首播 Production IG 新作《Perfect Bones》

http://gnn.gamer.com.tw/9/128309.html

PERFECT BONES: NETFLIX ANNOUNCES NEW ORIGINAL ANIME SERIES

http://www.ign.com/articles/2016/02/...l-anime-series

https://www.youtube.com/watch?v=Vb1XbkFvEjA

舊 03-04-16, 07:39 PM   #45
IDGAF
The One

係第二個月合約就完的時候,
佢居然放咗4K版House of cards﹙3季﹚,Sense8兩套想睇的美劇上架...
煲唔切喎。
由手機版發出
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-16, 04:24 PM   #46
jamsquare

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDjamsquare
XBox Live Gamertagjamsquar
免費一個月計劃通ri

收費前出saul goodman第2季

OK, take my money

順手睇下紙牌屋

我才沒偷懶,
只是覺得很麻煩, 不想做而已
jamsquare 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-16, 09:59 PM   #47
IDGAF
The One

雖然單新聞強調係US地區果邊會成事,
但唔知香港地區的Netflix會唔會都有份受惠呢?

因為堆Marvel英雄電影真係唔係套套都有興趣入場睇或者買碟,
但衰在佢又好興係D片尾/間場留返D位同其他作品有互動/有關連的劇情…
如果可以係Netflix串流睇返晒咁多套都幾方便同慳返唔少錢~!

反而STAR WARS系列作品係香港免費電視頻道都播咗唔少套,再睇的興趣不大。

電視步劇方面,
Netflix原創Marvel旗下的Daredevil(睇咗第一季,未睇第二季…)及Jessica Jones,
我睇完覺得只係合格,未去到一致好評的地步,
同埋有少少好似唔夠錢拍咁,出現預告片出現的場面很精彩,
實際就得果一兩場大場面,其餘時間唱慢板靠大量無關痛癢的文戲拖時間咁款…

http://www.ign.com/articles/2016/05/...t-disney-films

Netflix Exclusivity Deal With Disney Kicks Off in September - IGN News

https://youtu.be/3mwwWJlwRJg

舊 07-31-16, 11:03 PM   #48
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
Stranger Things 大熱. 以下係References

http://www.vulture.com/2016/07/stran...-glossary.html

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 04:31 PM   #49
david
The One

引用:
作者: 信長 查看文章
Stranger Things 大熱. 以下係References

http://www.vulture.com/2016/07/stran...-glossary.html
專業評分:

metacritics: 75/100
http://www.metacritic.com/tv/stranger-things?ref=hp

rotten tomatoes: 94/100
https://www.rottentomatoes.com/tv/stranger_things/

以某系列fanatics o既邏輯,netflix究竟俾佐幾多錢呢?

---
舊 08-04-16, 04:34 PM   #50
david
The One

引用:
天冷煲劇真係好過打機,
煲咗Netflix一個半月,睇咗呢一堆劇都幾睇,
但呢堆劇題材同內容方面唔多唔少都係同犯罪有關…
唔知大家有無其他好推介~!

Narcos

Orange Is the New Black

Marco Polo

Marvel's Jessica Jones

Master of None

Scream: The TV Series

Unbreakable Kimmy Schmidt

Breaking Bad

Better Call Saul

Penny Dreadful

How to Get Away with Murder

Gotham
我呢邊免費電視有得做agent carter,但同shield一樣悶到爆廠,睇佐一集就無再追...

果然gothem係俾netflix收買佐。

---

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:42 PM

手機版 | APP版