Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
學術文化綜合研討區>Amazon Go實店登場 購物不用再排隊付錢
( ゚ω゚)? 09:03 AM 12-10-16
(๑•̀ㅂ•́)و✧正,香港唔知幾時有

http://imoneymagazine.com/2016/12/06...9%BB%E5%A0%B4/

Focus iM Tech 焦點
Amazon Go實店登場 購物不用再排隊付錢

06/12/2016 iMoney 0 Comment

美國最大購物網站亞瑪遜將開設首間實體店Amazon Go,商店會融入最新科技,懂得自動感測到貨品何時從貨架中取出或返回貨架,並在虛擬購物車中追蹤貨物。
客人只需一個亞瑪遜的賬號、一部可支援的智能手機及下載Amazon Go App,入店時拍一拍手機,猶如過八達通機,然後自行選取所需貨品後,便可直接離開,不必排隊及支付現錢,而是直接透過亞瑪遜賬號扣數及收取賬單。
首間Amazon Go位於西雅圖,佔地達1,800平方呎,主要售賣可即食的早、午、晚餐、零食、飲品及一些簡單食材,暫時只容許亞瑪遜旗下員工使用,至明年初才全面對外開放。亞瑪遜內部計劃顯示,目標在未來10年在美國開設2,000間這類智能超市。
撰文︰郭麗欣
資料來源︰Amazon
大覺屋師真 10:36 AM 12-10-16
有時候掉個頭出番實體店未必會成功
不過佢都醒,係賣食品為主的超市

不過智能貨架依樣野應該要大力發展一下,唔駛再排隊比錢
亦可某程度上杜絕高買?
Freddy 09:15 AM 12-11-16

段片話係computer vision...
即係件貨唔駛用tag, 就咁用個cam睇住你拎走件野計你?
有冇咁神...
izumo 05:30 PM 12-11-16
作者: 大覺屋師真:
有時候掉個頭出番實體店未必會成功
不過佢都醒,係賣食品為主的超市

不過智能貨架依樣野應該要大力發展一下,唔駛再排隊比錢
亦可某程度上杜絕高買?
未必可以係杜絕高買 道高一尺魔高一丈
但係可以杜絕收銀員XD

BTW冇電話/ 冇AMAZON ACC 入到去都係要排隊?
大覺屋師真 12:31 PM 12-12-16
作者: Freddy:

段片話係computer vision...
即係件貨唔駛用tag, 就咁用個cam睇住你拎走件野計你?
有冇咁神...
入場認左你個樣?or加埋身高/體形/衣著幾樣野去認人, 再認你隻手拎左件貨就知係你拎走?(件貨應該有電腦認到嘅特殊標記)
咁幪面/用各種方式迴避個cam 拎走得唔得?
人多擠逼果時都處理得到?定係會限制入場人數?

極權國家表示很想要依個技術

作者: izumo:
未必可以係杜絕高買 道高一尺魔高一丈
但係可以杜絕收銀員XD

BTW冇電話/ 冇AMAZON ACC 入到去都係要排隊?
我估無電話冇acc無得入場
然後又咩即時開a/c送你折扣果D野
( ゚ω゚)? 09:52 PM 12-13-16

HON HON 09:50 AM 12-14-16
呢d shop好睇但無用...

遲早出大事.
AkaIITO 11:30 AM 12-14-16
即場食鬼左係咪冇人理
Eking 05:44 PM 01-16-17
我諗應該係登記左信用卡先有BAR CODE入到去

返回主題版面