Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-18-07, 10:43 AM   #1
steve
God of Gamer

註冊日期: Aug 2002
Beautiful 塊魂 (ビューティフル塊魂)

ビューティフル塊魂
Beautiful Katamari

homepage
http://namco-ch.net/beautiful_katamari/

ビューティフル塊魂 (バンナム/PS3、X-box360/発売日未定)
・両機種ともオンライン対応
・とにかくデッカイ塊ができちゃう(記事では7297kmの塊が載っている)

此篇文章於 09-11-07 09:26 PM 被 神祕人1號 編輯。
steve 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-07, 11:29 AM   #2
葛葉雷堂
Insane Gamer
在心中

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDiweng

好似冇wii版喎,....

此篇文章於 04-18-07 11:34 AM 被 葛葉雷堂 編輯。
葛葉雷堂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-07, 11:55 AM   #3
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
嘩.....勁正呀, 好期待添~

360出最啱啦, 為左佢換部lcd tv都值得...

我諗wii版遲d實有...

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-07, 11:56 AM   #4
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
塊魂出wii版會毒死好多女... 點解唔出?
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-07, 12:06 PM   #5
billlam
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: wing 查看文章
因塊魂個啊頭Keita Takahashi講過對wii無興趣~
billlam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-07, 12:24 PM   #6
DevilElvis
The One
還我香港!!

3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
作者: wing 查看文章
我覺得六軸用o係塊魂度某程度上好過Wiimote

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-07, 12:28 PM   #7
司狼神威
Game Master
我懶故我在

註冊日期: Jan 2003
XBox Live GamertagDerekLaw
ps3 點玩? 去碌個手掣?

曹操會消滅之,孫權會讓人過之,劉備會引人隨之...
司狼神威 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-07, 12:32 PM   #8
DevilElvis
The One
還我香港!!

引用:
作者: 司狼神威 查看文章
ps3 點玩? 去碌個手掣?
碌!?你有冇試過六軸o架

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
舊 04-18-07, 12:33 PM   #9
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
LA LA LA LA LA LA LA LA LA LA LA LA LA LA LA LA~~~

━(゚∀゚)━

滾埋個地球得唔得 ?
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-07, 12:37 PM   #10
OMGodfrey//蕉
Game Master
*We need.*

註冊日期: Sep 2003
XBox Live GamertagOMGodfrey
正!360又有份!
不過如果要比較我覺得用PS3個手制會好玩D,有體感

必入

NOW PLAYING : [ LEFT 4 DEAD ] [ LOST PLANET:COLONIES ] [ SPLOSION MAN ]
WAITING : [ LOST PLANET 2 ][ LEFT 4 DEAD 2 ]
OMGodfrey//蕉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-07, 12:40 PM   #11
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
作者: DevilElvis 查看文章
我覺得六軸用o係塊魂度某程度上好過Wiimote
用六軸玩就真係.......個人覺得不禁想像咁怪囉....

WII反而最正, 左手碌, 右手做其他新FUNCTION, 好吸引呀~~~~~~

出落WII真係引死女架, 我識個女仔就係玩塊魂上晒引, 我借埋部PS2同塊魂1,2 俾佢玩先止到毒...

舊 04-18-07, 12:50 PM   #12
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
就算有Wii版
我覺得都唔好用nuchunk
就咁打橫個Wiimote玩就夠啦

不過除o左新操作...仲有乜唔同?
我諗畫面唔會有乜大分別o卦...塊魂o的圖像都好簡單下...

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-07, 12:51 PM   #13
DevilElvis
The One
還我香港!!

引用:
作者: HON HON 查看文章
用六軸玩就真係.......個人覺得不禁想像咁怪囉....
照你咁講去玩,我覺得一支長方形o既o野點碌都仲怪過PS3個手掣囉

舊 04-18-07, 12:52 PM   #14
DevilElvis
The One
還我香港!!

引用:
作者: Metal Gear NT 查看文章
就算有Wii版
我覺得都唔好用nuchunk
就咁打橫個Wiimote玩就夠啦
Good point!!咁長方形物就同六軸無乜方別

舊 04-18-07, 03:06 PM   #15
steve

「ビューティフル塊魂」PS3 Xbox360 バンダイナムコ

ころがし中のロードはなし、オンライン対応です。
基本的な操作はスティックを2つ使う過去のものと一緒。Xbox360コントローラーではスティックが上下ずれているため違和感があるそうですが「そんなにまっすぐ進みたいか!(ナムコ森脇淳)」だそうです。
Wii版はコントローラーが特殊なためそこをどうクリアーするかが問題、だそうです。
steve 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-07, 05:48 PM   #16
6402oen
╮(╯o╰)╭

註冊日期: Jan 2003

├┏╋┓┏┛─┃┃┗━┓─┤
 ├┃┃┃┗┓─┗╋┓─┗┓┤   【発売日】   :5月21日(金)
 ├┃┗╋━┛─┏┛┗━┳┛┤   【希望小売価格】:各2,000円
 ├┗━┫───┗━━┳┛─┤           (税抜価格1,905円)
 └──┗━━━━━━┛──┘
6402oen 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-07, 05:51 PM   #17
用戶名稱
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: billlam 查看文章
因塊魂個啊頭Keita Takahashi講過對wii無興趣~
無興趣都唔駛特意唔出埋響Wii度嘛...
用戶名稱 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-07, 05:52 PM   #18
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
睇到塊魂第一眼,就立即覺得係模仿左當年ss遊戲NiGHTS最後一排,其中一小段,隻NiGHTS飛過一D電流,就吸住好多圈圈同D土星仔,過飛過少少就去榜吸左幾多就比分你…

點解會話這遊戲好有創意呢?

舊 04-18-07, 05:54 PM   #19
MO

註冊日期: Aug 2005
引用:
Good point!!咁長方形物就同六軸無乜方別
我諗用六軸一定好過用孖菇
xbox360版應該幾難控制
哩隻野令我對ps3有興趣了...
MO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-07, 06:16 PM   #20
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
照你咁講去玩,我覺得一支長方形o既o野點碌都仲怪過PS3個手掣囉
又唔一定用WII支長方形碌既, 好似WII 版METAL SLUG咁有多個控制玩法就最好, 即係可以只用長方形碌又得, 用雞脾個碌, 長方形做控制其他野又得等等.

PS3個掣用六軸黎當碌點都覺得怪雞, 但唔知點講個怪法~~~

引用:
作者: A HoManTin Work 查看文章
睇到塊魂第一眼,就立即覺得係模仿左當年ss遊戲NiGHTS最後一排,其中一小段,隻NiGHTS飛過一D電流,就吸住好多圈圈同D土星仔,過飛過少少就去榜吸左幾多就比分你…

我覺得好有創意架, 原因係碌既時候俾到玩家既快感, 同埋一種原來遊戲可以咁玩既新鮮感, 好似你吸左件死物就唔會出聲, 但可以吸到個人或動物就會發出聲音, 加上當時用PS2既ANALOG當左右手碌, 的確幾新穎下架.

仲有, 唔係咁多人玩過NIGHTS架..(包括我在內)

引用:
作者: MPS 查看文章
我諗用六軸一定好過用孖菇
xbox360版應該幾難控制
哩隻野令我對ps3有興趣了...
我覺得如果對PS3有興趣係因為呢隻GAME既話, 我諗你會有D後悔囉, 話晒呢隻GAME一定唔會用得盡PS3既機能之餘, 仲只會俾到你PS2既感覺囉....

舊 04-18-07, 06:28 PM   #21
DevilElvis
The One
還我香港!!

引用:
作者: HON HON 查看文章
我覺得如果對PS3有興趣係因為呢隻GAME既話, 我諗你會有D後悔囉, 話晒呢隻GAME一定唔會用得盡PS3既機能之餘, 仲只會俾到你PS2既感覺囉....
其實你本身無部機又話到部機個手掣點唔得法(仲要人家未show隻 game點用六軸你己經assume o左佢唔掂&怪雞),會唔會有欠說服力呢

舊 04-18-07, 06:28 PM   #22
square-enix
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2004
PSN  IDSQ-EN_HK
XBox Live Gamertagsquare-enix2061
NiGHTS同塊魂玩法差得遠.
NiGHTS平面流程式過關3D生成類型出現過, 就等同塊魂無創意??
square-enix 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-07, 06:40 PM   #23
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
引用:
作者: A HoManTin Work 查看文章

我冇玩過NiGHTS
不過聽你形容都唔係好似o者...如果係咁乜都可以似,咁點先係創意

其實用返兩粒菇可能會係最好o既操作

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-07, 06:44 PM   #24
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
唔係「點先係創意」,而係這遊戲讚到好勁呀!直情天上有地下無咁…

咁我覺得又唔係咁勁姐…之麻…

舊 04-18-07, 06:46 PM   #25
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
話對Wii無興趣就唔出係Wii
有骨氣 我非常欣賞佢

不過出係ps3 & 360就多數做炮灰
鬼佬鐘唔鐘意玩塊魂?

此篇文章於 04-18-07 08:34 PM 被 wsx360 編輯。
wsx360 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 10:58 AM

手機版 | APP版