Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 05-30-13, 07:44 PM   #1
古手神主
Crazy Gamer
paper lion

註冊日期: Jul 2009
讓座

http://www.facebook.com/photo.php?fb...&type=1&ref=nf

注意內含不雅語言

引用:
話說今日(29/5/2013)8:00 左右,我係西鐵南昌站上車,當時有兩位老人家一同上車,無位坐。呢兩個坐得最近後生仔女,見到老人家即刻扮訓覺同玩電話, 隔左一陣,我叫佢讓座,條仔話:咁我都攰架。 死都唔讓果兩個老人家,兩位老人家分別七十餘歲,企都企唔穩,仲要帶住個幾歲嘅孫仔。我咪問果兩個老人家邊個站落車,佢地話朗屏,有排企。我即刻超超大聲大嗌:有無人讓座呀? 成車箱人呆左望住我,係白痴左一野,但即刻有人起身。 呢兩條CENSORED梗係無理我,繼續坐。

我真係嬲到震,唔讓座已經屢見不鮮,通常我都會勸最近嘅後生仔女讓座。今次係第一次有人咁唔知醜咁用啲咁白痴嘅理由黎拒絕我。香港人品格係咪已經淪陷左???
=================

讓又俾人話睇唔起人
唔讓又俾人影

所以我坐行李架

舊 05-30-13, 08:11 PM   #2
呀正
Crazy Gamer
小飛俠

註冊日期: Mar 2004
Nintendo Switch ID0451-6668-9114
PSN  IDShekChing
教養問題
呀正 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-13, 08:24 PM   #3
HEAD_HUNTER
Ultimate Gamer
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
覺得自己無罪咪即管掟石頭囉~~我保佑放人相既人出黎永無行差踏錯

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-13, 08:25 PM   #4
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
擺上網搏like啫
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-13, 08:32 PM   #5
河野貴明
Game Master

PSN  ID有無人拖捨部比我…:(
XBox Live Gamertag有無人拖捨部比我…:(
搭車打機無望外面,的確試過比途人幫口叫我起身讓坐
見到人地老人家企都企唔穩,唔駛叫望到其實都會主動起身叫人地坐既

\\___(`・ω・´)//
河野貴明 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-13, 08:42 PM   #6
真十人€
Game Master

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDhokcjp
或者下次同樣情況佢會大叫:『邊個唔讓座我就貼邊個上網!! 』
真十人€ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-13, 08:47 PM   #7
鳳熾魂
God of Gamer
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
係唔係無聊到咁都要放上網

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-13, 08:54 PM   #8
超合Game魂
Game Master
超サイヤ人

註冊日期: Oct 2006
留意近年好多人想坐係為了方便玩電話...

地鐵總站上車我就算見有空位都唔會坐,d有氣有力年青人/成年人同d老人/小朋友搶位真心覺得佢地係低等...

舊 05-30-13, 08:54 PM   #9
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
唔怪得E+多左D叫博愛座GE野

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-13, 08:56 PM   #10
Rv250

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: 超合Game魂 查看文章
唔好話坐, 有時搵個位企都幾困難
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-13, 09:01 PM   #11
超合Game魂
Game Master
超サイヤ人

註冊日期: Oct 2006
引用:
作者: Rv250 查看文章
唔好話坐, 有時搵個位企都幾困難
呢樣真...平時多左好多蝗蟲搭地鐵,所以有個邊位企己經好滿足...自己算叫做有氣有力跟本唔需要坐

舊 05-30-13, 09:08 PM   #12
Penny仔

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
正義判官...自以為果隻
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-13, 10:09 PM   #13
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
嬲得幾多個?

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-13, 10:14 PM   #14
Eking

註冊日期: Feb 2006
引用:

地鐵總站上車我就算見有空位都唔會坐,d有氣有力年青人/成年人同d老人/小朋友搶位真心覺得佢地係低等...
一D關係都冇, 爭位坐未有手提時已經有~

舊 05-30-13, 10:27 PM   #15
clanyuen1
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
XBox Live Gamertagclan3
我早幾年工傷扭傷,
腳痛+風濕,
咁我咪以後唔可以搭MTR??

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,
住戶是神,不得反抗...
clanyuen1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-13, 10:30 PM   #16
真十人€
Game Master

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDhokcjp
引用:
作者: clanyuen1 查看文章
我早幾年工傷扭傷,
腳痛+風濕,
請隨身携帶醫生紙做證明。
真十人€ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-13, 10:35 PM   #17
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
老實,我一定會行快兩步去搵位坐

同森美之前所講,起碼我知自己會讓個位俾有需要嘅人,我坐住個位,如果見到有老人,大肚婆,咪讓出黎
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-13, 10:40 PM   #18
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
我覺得佢應該一開始就問:「唔該,請問有邊位可以讓座俾阿伯伯?」,
唔應該點名任何人要佢讓,感覺佢對d後生有偏見,借點名讓座教訓下d「後生仔女」
「我即刻超超大聲大嗌:有無人讓座呀? 」
即刻成個車廂有位坐既都變左衰人,未去到道德殺人,不過個光環又真係光得滯。

舊 05-30-13, 10:41 PM   #19
Avelcain
Game Master

註冊日期: Jan 2007
係咪想向之前個單老屈港女一人霸3個位既反智人仕致敬?
Avelcain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-13, 10:43 PM   #20
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: 2dn 查看文章
我覺得佢應該一開始就問:「唔該,請問有邊位可以讓座俾阿伯伯?」,
唔應該點名任何人要佢讓,感覺佢對d後生有偏見,借點名讓座教訓下d「後生仔女」
「我即刻超超大聲大嗌:有無人讓座呀? 」
即刻成個車廂有位坐既都變左衰人,未去到道德殺人,不過個光環又真係光得滯。
咁叫一叫既俾我就更加唔讓

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-13, 10:48 PM   #21
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: clanyuen1 查看文章
我早幾年工傷扭傷,
腳痛+風濕,
柺杖幫到你

引用:
作者: 真十人€ 查看文章
請隨身携帶醫生紙做證明。
醫生紙貼係額頭?

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-13, 10:50 PM   #22
事丫娃些
京アニに祈りを

註冊日期: Apr 2004
『你有權選擇讓座,但冇權要求別人讓座。』

我都見識過D所謂「正義之士」粗聲粗氣兇人讓座,態度橫蠻囂張。該對男女可能唔係唔想讓座,係唔想被人強迫去讓座…
事丫娃些 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-13, 10:54 PM   #23
雷火武
ワールド・エンド

我覺得佢咁樣大聲叫法
原本會讓既人可能比佢嚇到唔敢讓..
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-13, 10:57 PM   #24
ゆり

註冊日期: Nov 2004
唔讓座就係衰人

姐係香港有一半人都係衰人

呢位人兄一定偏激派 佢當自己係乜水?叫人讓就一定要讓?

佢咁叫法 我都唔讓啦

舊 05-30-13, 10:59 PM   #25
滅龍士
MHWs↓

註冊日期: Sep 2006
Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
3DS Friend Code0362 0082 7760
PSN  IDMETSU_RYU_SHI
人.辦.素.材
引用:

滅龍士 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:26 PM

手機版 | APP版