Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-18-13, 04:53 PM   #276
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

註冊日期: Feb 2003
一件件事講orz

其實fetchland 或 tutor 都好,
我覺得人地搵緊個陣唔應該問:
“你想挑d咩?“ ”你要挑咩地?“
幫人搵係另一回事...

當然如果player 知道自己要挑咩和挑完之後要end turn 咁講出來都冇問題(但唔一定要)
但如果個turn 有好多野要做,我講左出來 但我又未end
我仲要做野,我講來有咩用?會減少幾多時間先?

至於”無口slowplay“ 呢件事
先講LC 我唔覺得佢慢
mana 多,手牌多 仲要有pod...
多野做用的時間當然多

咁都催佢,其實我覺得已經差唔多等同一入佢turn 就問佢, 你end turn 未?你d 手牌都唔會用la?

再講starbuck 其實我諗大家催佢係因為就快散場
所以催佢,如果唔係玩唔完...
實際上我覺得佢唔慢...orz

我覺得再傾落去,又會講到casual 同competitive 問題
之前某player 講過,話玩親有邊個唔想贏
有可能你覺得諗得耐係因為想贏
但我覺得呢d叫做尊重對手,認真玩
casual play 唔代表你係hea 你對手玩

回手我就不說了,因為我成日唔係bad play 就係唔知自己做緊咩..
但我覺得自己都有做錯野仲要有回手,就唔好嘰嘰咕咕la

「snake」+「devil」+「madness」= 「soulless beast」
Cancer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-13, 04:55 PM   #277
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

其實我冇用哂fetch land
唔係因為怕比人針...

係因為
1)落哂modern 或其他deck
2) 冇位..我唔知out 走咩地好orz

「snake」+「devil」+「madness」= 「soulless beast」
舊 12-18-13, 05:18 PM   #278
mgsyfw
Insane Gamer

註冊日期: May 2010
PSN  IDmgsyfw
XBox Live Gamertagmgsyfw
引用:
作者: Cancer 查看文章
其實我冇用哂fetch land
唔係因為怕比人針...

係因為
1)落哂modern 或其他deck
2) 冇位..我唔知out 走咩地好orz
唔加都得 其實都夠用
其實tune到咁上下應該都係要再試多d玩下副deck
我知其實加多幾張ramp地應該會行得順d,但再加ramp地牌就要cut走其他比較有用既卡

此篇文章於 12-18-13 05:36 PM 被 mgsyfw 編輯。
mgsyfw 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-13, 11:30 PM   #279
HM
God of Gamer

註冊日期: May 2007
>導師問題

100%同意,其實搜尋牌庫,因為係封閉區域既緣故,直至張卡被搜尋出來之前(可能需要展示,可能不用),對手係無權過問你做緊咩,係搜尋完成之前更加無義務回答對手問題.至於話幫人搵卡,CASUAL PLAY都好,本身你係打緊既時候係唔可以望人副DECK,想幫手既問清楚對手,得到同意先好做

不過呢樣野同我講既用導師卡要快係無衝突,對手無權催你但你都有義務去做快少少令遊戲順暢吧?(非針對特定人士)好似我所講熟悉一下自己副DECK同用之前諗清楚已經可以快好多,雖然呢D野都係玩得多先會順,唯有慢慢去學

>無口slowplay

其實尾場我無催佢啦,純粹係接近深夜我自己頂唔順,又有排都打唔完所以先棄權,估唔到其他人咁齊心一齊走

另外無口其實有進步的,開始有思考卡要點用同開始識玩外交(象入場只炸兩件,唔係一口氣用盡三個quota),而且佢副DECK的確要諗好多野,思考時間長無可厚非
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-13, 02:45 AM   #280
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

上星期講的燒deck...
砌完:
http://tappedout.net/mtg-decks/burn-18-12-13-4/
大將:Rosheen Meanderer

O岩色就用,唔睇mana curve...etc 係我一貫的做法!

此篇文章於 12-19-13 03:12 AM 被 Cancer 編輯。
舊 12-19-13, 07:37 AM   #281
HM

http://magiccards.info/c13/en/206.html

真巧,我又砌左新大將
砌完先發覺有D基本料爭左
舊 12-19-13, 03:08 PM   #282
etwithme
Senior Gamer
人們喜歡吃包糖衣的屎

註冊日期: Jan 2012
引用:
上星期講的燒deck...
砌完:
http://tappedout.net/mtg-decks/burn-18-12-13-4/
大將:Rosheen Meanderer

O岩色就用,唔睇mana curve...etc 係我一貫的做法!
Hurricane
Gewitterlinie
你漏左
etwithme 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-13, 04:05 PM   #283
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

引用:
作者: etwithme 查看文章
Hurricane
Gewitterlinie
你漏左
唔夠位orz

舊 12-19-13, 05:25 PM   #284
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

提早問定~
下個星期四 12/26
有冇人出?
當聖誕聚會(?)
不過個個星期6都會照約lol

如果有人出席,歡迎(希望)各位提議

所謂的聚會,,都只不過係打deck and 食飯(?), 真的很悲橙

此篇文章於 12-19-13 05:32 PM 被 Cancer 編輯。
舊 12-19-13, 05:34 PM   #285
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

引用:
作者: 平山深雪 查看文章
http://magiccards.info/c13/en/206.html

真巧,我又砌左新大將
砌完先發覺有D基本料爭左
其實未砌,只係plan 緊...lol
有d燒我要揾左先知自己有冇

舊 12-19-13, 07:41 PM   #286
mgsyfw

引用:
提早問定~
下個星期四 12/26
有冇人出?
當聖誕聚會(?)

所謂的聚會,,都只不過係打deck and 食飯(?), 真的很悲橙
如果唔駛俾無良僱主逼返工,我應該可以早d出黎,但夜晚食飯就點都黎到
話說年尾LC都有PARTY,有人打算去嗎?
舊 12-19-13, 09:01 PM   #287
Gary_Token
我希望下世係樹妖

註冊日期: Apr 2012
引用:
提早問定~
下個星期四 12/26
有冇人出?
當聖誕聚會(?)

我ok的,咦?有冇酒飲呢?(笑
但係去邊食飯呢?唔諗定就可能真係悲橙了

舊 12-19-13, 09:56 PM   #288
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

引用:
作者: Gary_Token 查看文章
我ok的,咦?有冇酒飲呢?(笑
但係去邊食飯呢?唔諗定就可能真係悲橙了
飲酒係巧提議,不過 鐘意飲ge 人好似都唔多orz

舊 12-20-13, 02:02 PM   #289
ammms
渣根懦夫

深雪, jimmy, 咭已到
不過真係非常唔好意思
今日收到我今晚就要飛
要 1 月頭先俾到大家
Sorry

今次 delay 左好多
所以運費我唔收了
只計咭價 * 8
如果你之前因為等唔切自己已經收左
都可以講俾我知唔要都 ok
再次向兩位說聲對不起

舊 12-22-13, 03:04 AM   #290
mgsyfw

聖誕boxing day晚餐可以考慮
http://www.openrice.com/restaurant/s...=136393&tc=sr1
http://www.openrice.com/restaurant/s...d=18826&tc=sr1
平日晚餐最低消費170-200,假日有可能更高
有2間分店,1間地鐵站旁,一間好似係新之城對面

後備方案係2間都冇位就去某茶餐廳食pizza,間野仲平過pizzahut
http://www.openrice.com/restaurant/s...d=15642&tc=sr1
質素中等,但比河馬巨師既心魔吉記要好,多人分享其實幾低食,深雪巨巨都試過,可以問下佢有冇印象

此篇文章於 12-22-13 05:44 PM 被 mgsyfw 編輯。
舊 12-22-13, 04:47 PM   #291
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

新deck
http://tappedout.net/mtg-decks/group-hug-phelddagrif-2/

group hug:
A strategy in multiplayer games based on helping the opponents with effects like Howling
Mine or Heartbeat of Spring.

http://www.wizards.com/magic/magazin...g/daily/sf/186

大將:Phelddagrif

所以問我win con 係浪費時間...

引用:
作者: mgsyfw 查看文章
聖誕boxing day晚餐可以考慮
http://www.openrice.com/restaurant/s...=136393&tc=sr1
http://www.openrice.com/restaurant/s...d=18826&tc=sr1
平日晚餐最低消費170-200,假日有可能更高
有2間分店,1間地鐵站旁,一間好似係新之城對面

後備方案係2間都冇位就去某茶餐廳食pizza,間野仲平過pizzahut
http://www.openrice.com/restaurant/s...d=15642&tc=sr1
質素中等,但俾河馬巨師既心魔吉記要好,多人分享其實幾低食,深雪巨巨都試過,可以問下佢有冇印象
我ok的~
不過我提議
會出席的請提早講定~
因為當日揾位應該好難,費事到時冇位...
暫時我知道會出的有 無口,我,深雪
token,簡 ,jimmy 都唔肯定...

舊 12-22-13, 06:04 PM   #292
HM

>group hug

我應該砌過藍白投機客,無得贏,大家一齊抽牌
舊 12-22-13, 10:48 PM   #293
Gary_Token
我希望下世係樹妖

註冊日期: Apr 2012
引用:
>group hug

我應該砌過藍白投機客,無得贏,大家一齊抽牌
我都想用純綠大家抽牌冇得贏(笑

舊 12-23-13, 04:57 PM   #294
mgsyfw

26號可能俾支那孽種逼返工
出到黎應該都開飯

此篇文章於 12-23-13 05:12 PM 被 mgsyfw 編輯。
舊 12-24-13, 02:14 AM   #295
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

引用:
作者: mgsyfw 查看文章
26號可能俾支那孽種逼返工
出到黎應該都開飯
oh, 如果下午冇人出
就直接約食飯時間?

舊 12-24-13, 09:06 AM   #296
HM

引用:
oh, 如果下午冇人出
就直接約食飯時間?
我下午黎/
舊 12-24-13, 09:37 PM   #297
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

引用:
我下午黎/
如果下午出,不如去轉信和之後再去starbuck?

舊 12-25-13, 01:59 AM   #298
HM

引用:
如果下午出,不如去轉信和之後再去starbuck?
OK,差唔多時候CALL ME
舊 12-25-13, 06:52 AM   #299
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

引用:
OK,差唔多時候CALL ME
26號一起食lunch嗎?
如果食就1點~~
唔食就2點~
問題係你去唔去信和?

舊 12-25-13, 02:07 PM   #300
mgsyfw

http://www.wizards.com/magic/magazin...ly/feature/279

新藍綠PW

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Magic: The Gathering 討論交流區 turn8 ~M14 發售中~ Cancer 收藏品討論版 1001 09-20-13 12:06 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 turn7 簡.. 收藏品討論版 1002 04-07-13 09:36 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 turn6 簡.. 收藏品討論版 1000 09-21-12 11:29 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 turn5 簡.. 收藏品討論版 1000 06-11-12 10:45 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 turn4 簡.. 收藏品討論版 1000 03-17-12 02:35 PM

現在的時間是 05:55 PM

手機版 | APP版