Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 12-16-07, 08:18 PM   #151
Matamata
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: House 查看文章
本小說果什麼名字?跟電影一樣名字?

By Richard Matheson

http://www.amazon.com/I-Am-Legend-Ri...7807287&sr=8-1
Matamata 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-07, 08:54 PM   #152
wiidesu
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2007
idea 唔錯, 勁好睇, 不過...
最好睇o既時候, 我覺得係真正高潮o既時候已經係 ending,
個 ending 係為個 title 而寫的, 好唔夠喉

50% PS3 | 50% NDSL
wiidesu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-07, 09:02 PM   #153
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
冇交代冇問題
到條女出現之前都冇問題 仲可以話做得好好
但係上帝就

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-07, 09:04 PM   #154
候鳥
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2004
我身為教徒同電影愛好者
都唔希望架硬將宗教思想塞入電影裡面
候鳥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-07, 09:22 PM   #155
喪力
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2005
我覺得WILL Smith 入去黑哂果棟樓果陣做得好好

驚得好真, 表達倒又驚又要搵狗果個心情.
喪力 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-07, 09:25 PM   #156
候鳥
Crazy Gamer

引用:
作者: 喪力 查看文章
我覺得WILL Smith 入去黑哂果棟樓果陣做得好好

驚得好真, 表達倒又驚又要搵狗果個心情.
無錯呢part真係拍得好好
導演講過
佢要既黑暗場面唔係可以清楚哂主角係裡面既情形
而係要拍出伸手不見五指果種情形
果part真係同主角一齊驚
舊 12-16-07, 09:30 PM   #157
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
o係臨上畫前一個幾月佢地先再拍過ending
所以大家不妨等到時DVD/Blu-ray睇下有冇alternate ending

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-07, 09:57 PM   #158
凍冰冰綠茶
Game Master
風味絕佳

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: ~鵬~ 查看文章
呢本係電影版小說??
凍冰冰綠茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-07, 10:21 PM   #159
Matamata

引用:
作者: 凍冰冰綠茶 查看文章
呢本係電影版小說??
應該係原著, 我睇左幾頁(amazon), 都冇講隻狗
舊 12-16-07, 10:36 PM   #160
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 極真 查看文章
"我可以提供食物,可以提供保護"
證明主角冇諗過逃走到另外一個城市
3年黎都係呢個想法,導致佢一直覺得全世界得返佢一個人類
不知道小說又會是怎樣呢?
究竟是主角+吸血鬼+新人類,還是再有一班「舊人類」存在...
但既然最後可以用一句i am legend
咁應該都係...

我覺得個女人出黎是想表達信念
她的信念就是神的啟示
而主角的信念就是佢要救翻d人
兩個人都有自己的堅持(但其實冇乜要整個細路呀?預時我還以為女人是小說中的ruth,因為帶個細路可以令主角較為冇咁有戒心)
只是沒有太多這方面既描寫
另外有想過如果女人最後去到的地方已變成或者根本就是吸血鬼或新人類的地方時來作結局既話
咁會好睇好多
不過近幾年世界咁多乜菌物菌
套電影點都要做翻人類還有希望既...

還有覺得假人一幕真係好正
主角明知成個城已經冇人
但突然係橋上見到個假人
跟著對假人開鎗同前去調查既心理矛盾表現得超一流
明知是沒有可能、明知有機會是陷阱都去調查那個是不是真的「第二個活人」
will smith真係掂

此篇文章於 12-16-07 10:39 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-07, 10:38 PM   #161
荒木飛呂彥
Game Master
◇白金之星◇

註冊日期: Dec 2001
引用:
我認望主角一直執著自己既身份
主角係有關既研究人員,佢認為自己有責任搵出解救方法
主角只係想解決,而唔係想逃走
所以一直以來都冇諗過去其他地方

佢既廣播話
"我可以提供食物,可以提供保護"
證明主角冇諗過逃走到另外一個城市
3年黎都係呢個想法,導致佢一直覺得全世界得返佢一個人類
仲有唔明,就係如果佢覺得D人死曬,咁點解仲會有電同AM RADIO

舊 12-16-07, 11:07 PM   #162
Matamata

引用:
作者: 荒木飛呂彥 查看文章
仲有唔明,就係如果佢覺得D人死曬,咁點解仲會有電同AM RADIO
可以問成咁, 原木成個城既人都要電, 結果只係will smith一個用, 所以可以用好耐
舊 12-17-07, 12:01 AM   #163
候鳥
Crazy Gamer

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
不知道小說又會是怎樣呢?
究竟是主角+吸血鬼+新人類,還是再有一班「舊人類」存在...
但既然最後可以用一句i am legend
咁應該都係...

我覺得個女人出黎是想表達信念
她的信念就是神的啟示
而主角的信念就是佢要救翻d人
兩個人都有自己的堅持(但其實冇乜要整個細路呀?預時我還以為女人是小說中的ruth,因為帶個細路可以令主角較為冇咁有戒心)
只是沒有太多這方面既描寫
另外有想過如果女人最後去到的地方已變成或者根本就是吸血鬼或新人類的地方時來作結局既話
咁會好睇好多
不過近幾年世界咁多乜菌物菌
套電影點都要做翻人類還有希望既...

還有覺得假人一幕真係好正
主角明知成個城已經冇人
但突然係橋上見到個假人
跟著對假人開鎗同前去調查既心理矛盾表現得超一流
明知是沒有可能、明知有機會是陷阱都去調查那個是不是真的「第二個活人」
will smith真係掂
細路=負類=危險=有戲做

我地無辦法理解3年來主角點同d假人相處
主角咁大反應,都係正常

無疑will演果種矛盾心情演得好好
由初初失去希望,發哂狂咁
到佢回復理智,清楚係"比玩"既時候
呢個轉變位真係一流
可惜斷估唔到佢都係蠢左
相信佢已經知道呢個係陷阱,但由於點都會有d唔分氣,想繼續查明究竟
結果...
舊 12-17-07, 12:13 AM   #164
寂靜山丘
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code5155 3643 7013
XBox Live GamertagSilent Hill X
今日睇左......WILL Smith 入去黑哂果棟樓搵狗狗果幕好驚!!!....全場突然好靜....我隔離位個女仔friend同我一樣用手半遮隻眼.....人狗個幕好慘...overall 又一套my favourite Will Smith movie!!!!

舊 12-17-07, 01:04 AM   #165
delta1021

註冊日期: Mar 2006
分析
個人認為 最後那個女人去到既營區 有一d 類似軍人駐守
帶出軍方可能有避難所 因為之前被送走既人係去左邊 根本冇人知道
然而 個女人之前去過邊,發生過乜事 冇人知
佢話聽到上帝聲音話有個營區起某個地方
可能係無意中搵到部份文件而知道 但時隔過左好耐
知道情報而唔記得點樣知 也是正常 反正個女人係教徒
其實最後我覺得d病左既人全部都救返
因為最後個女人講既野令我覺得好似發表演說

個人給這片 80 分 , 因為在氣氛營造上真的很好
但虎頭蛇尾 就係敗北之處 我本身都係教徒
但係個女人講既都有少少hard sell
另外一開始的那張宗教poster在初頭以為有嘲諷意味
但係睇完成齣戲 才知道那張poster 是用來點題用的
delta1021 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-07, 01:07 AM   #166
候鳥
Crazy Gamer

我最怕superman crossover batman會實現...
舊 12-17-07, 01:47 AM   #167
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
講起埋海布,初頭張海布咩鬼god still loves u 重以為係諷刺緊,點知真係傳教o既...!*&*@^&!%@&#^*!@
拍呢d黎傳教好過拍埋d咩挪亞謊舟啦...
真係比佢呃鬼哂...

舊 12-17-07, 01:52 AM   #168
Gnosis
Advance Moderator
グノーシス

註冊日期: Dec 2002
引用:
我最怕superman crossover batman會實現...
I Am Legend係2012年...即係話套Batman X Superman係2009年上
唔知有無可能呢?

舊 12-17-07, 03:40 AM   #169
ericwpk
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDericwpk66
套戲我頂多俾70分, (本來想俾65...........)

我覺得套戲個色調太光鮮了
一個 3 年都無人打理既城市, 可以咁企理?

同埋日頭戲係多過夜間戲的
其實咁唔係咩問題
問題係幕幕日頭都光到死
睇落個感覺係 溫暖多過冰冷
如果想襯托番主角個種孤獨感, 我覺得灰暗既城市會有效 d

故仔都 ok 啦
個結局只想講一個字 : 妖.................
完全破壞晒成套戲

總括黎講, 太荷里活了, 失去左個故仔應有既味道
ericwpk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-07, 10:08 AM   #170
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: Hallucino 查看文章
I Am Legend係2012年...即係話套Batman X Superman係2009年上
唔知有無可能呢?
羅賓大戰底橫佬

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-07, 10:11 AM   #171
細路翔
The One

其實我覺得中左菌班友生活得都唔知幾開心

班所謂生還者只不過係自己變左少數物種淆底先搞咁多野

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-07, 01:54 PM   #172
石光
God of Gamer

PSN  IDzellight
XBox Live Gamertagzellight
引用:
上年已經講開拍啦
石光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-07, 12:54 AM   #173
seraph
Game Master

註冊日期: Jan 2003
ot:
今日睇news, 話發現有種細菌可以治療腫瘤.
話90% 有效

舊 12-18-07, 01:03 AM   #174
HikariY
Banned
烏魯木齊之豹

註冊日期: Jul 2004
今日終於都睇左啦~
基本上,除左結局,都冇咩失望,因為Will Smith太好戲了~
最驚都係黑樓個part...
同埋...我覺得...
Will Smith唔肯離開NY其中一個原因,唔單只係因為佢既責任心,
係因為佢老婆同個女都死左,
佢係絕望到唔相信會有人同佢一樣係生還者。
HikariY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-07, 09:05 AM   #175
wiidesu

註冊日期: Sep 2007
引用:
勁正!!!

50% PS3 | 50% NDSL
wiidesu 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
2 Days to Vegas圖片 神祕人1號 電視遊戲討論版 44 03-16-09 01:10 PM
【NGC】ゼルダの伝説 4つの剣+討論區 ★星人44★ 攻略及心得交流區 99 06-12-06 11:44 PM
[GC]The Legend of Zelda: Four Swords+ 圖片及影片,3/18發售 神祕人1號 電視遊戲討論版 83 03-23-04 02:45 PM
[GBA]Bruce Lee: Return of the Legend圖片 神祕人1號 手提遊戲機討論版 2 02-13-03 01:02 PM

現在的時間是 08:46 AM

手機版 | APP版