Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 01-09-18, 04:18 PM   #1501
HM
God of Gamer

註冊日期: May 2007
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
pocket mon 同 digi mon算不算抽旦rpg?
視乎遊戲內容,但XB2真係沒必要
DM我太耐無玩,唔知環境點
PKM的話,雖然遇到咩野PM係隨機同每個地區都有低機率PM
不過可以遇敵遇到自己想要既PM為止
就算真係無,亦可以同有既朋友交換,都係生下蛋就有了
變駛用石抽?

抽色違抽個體性格就不在討論範圍內了
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-18, 04:19 PM   #1502
Kello820
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2009
Nintendo Switch ID1035-4401-7443
PSN  IDKello820
XBox Live GamertagKello820
引用:
作者: HM 查看文章
我都唔玩手遊,俾個5我先V
最憎抽野

Anyway,我接受到既係Common Blade可以抽
但Rare Blade要每個Blade都設計番個相關事件
解完事件自動取得
而家佢玩法係抽,而且低機率抽中,抽唔中等於有堆劇情永遠lock住左
當初諗呢條屎橋既人應該死全家

另外,以前XG自己真係好用心睇,計計埋埋玩左4次,有時間仲想玩多次
仲會自己去搵書仔睇,無咩劇本自己會咁用心做呢d野
XB2我就唔會有興趣咁做了,最多上網留意下焰光J圖
我自己一路覺得,抽野刷野呢d都主要都係因為遊戲自身要素不足,官方又為左加長個遊戲時間先會去搞d咁既野
xb2呢類本來就咁多野玩既講真真係冇必要咁搞,就因為呢樣野比人公認係一大缺點既話係幾唔值得同可惜

xb2故仔我都接受到,講真係好睇,完全乎合追求日式劇本既玩家口味
我唯一要踩既最多就係
.
結局太普通太簡單

Kello820 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-18, 04:20 PM   #1503
martinyau1979

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDmartin1979
我唔知係未中咗bug 打海蛇個陣 我上完2段combo 正常個ai會配合轉神劍出技 但唔個齊格咩事 由頭到尾都係闇屬性薊 正常第3段係雷屬性 齊格應該轉 但唔知點解一路無轉過神劍

你將會被誰抱緊 唱什麼歌哄他開心
我想著天空什麼時候會放晴
地球不曾為誰停一停

martinyau1979 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-18, 04:24 PM   #1504
Kello820
Crazy Gamer

Nintendo Switch ID1035-4401-7443
引用:
作者: martinyau1979 查看文章
我唔知係未中咗bug 打海蛇個陣 我上完2段combo 正常個ai會配合轉神劍出技 但唔個齊格咩事 由頭到尾都係闇屬性薊 正常第3段係雷屬性 齊格應該轉 但唔知點解一路無轉過神劍
有裝break技既話換走佢
ai打break個優先度太高,打出break前唔會換其他,但係海蛇又break唔到,無限循環既ai bug黎

舊 01-09-18, 04:38 PM   #1505
HM

引用:
作者: Kello820 查看文章
我自己一路覺得,抽野刷野呢d都主要都係因為遊戲自身要素不足,官方又為左加長個遊戲時間先會去搞d咁既野
xb2呢類本來就咁多野玩既講真真係冇必要咁搞,就因為呢樣野比人公認係一大缺點既話係幾唔值得同可惜

xb2故仔我都接受到,講真係好睇,完全乎合追求日式劇本既玩家口味
我唯一要踩既最多就係
.
結局太普通太簡單
簡單d講啦...
最大不滿
光焰分成兩個人格故事上完全無必要,除左多種萌屬性之外完全無作用,反而係削弱左本身角色既存在感

另外角色已經唔多,點解我仲覺得角色描寫都係唔充分?
舊 01-09-18, 04:52 PM   #1506
Kello820
Crazy Gamer

引用:
簡單d講啦...
最大不滿
光焰分成兩個人格故事上完全無必要,除左多種萌屬性之外完全無作用,反而係削弱左本身角色既存在感

...
多個老婆比人揀,鐘意A定鐘意B,又或者雙飛都得,迎合市場需要
其實你提到個main pt.我之前都忽略左唔記得講,男人婆佢真係完全冇劇情咁濟,加上佢一d都唔會賣萌比較冇存在感,差d唔記得佢.你話如果比段劇情佢女裝登場,可能存在感就同而家完全唔同晒

舊 01-09-18, 04:57 PM   #1507
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
簡單d講啦...
最大不滿

焔x光

論劇情焰點都多過光,光一有事就消失,所以光的存在性低咗唔少
貓貓又慘,只做到第1章和第七章各半章的女主角
好的遊戲到最後同伴都應該要有劇情刻畫,並不是兩句就算了

XB1最後dickson大叔原來是敵人咁先爆嘛;如果XB2青龍是敵人,咁好似DOD2真人類對神龍族就正,例如甚麼英雄留下要第三把劍就打倒青龍之類

此篇文章於 01-09-18 05:02 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-18, 05:27 PM   #1508
HM

引用:
焔x光

XB1最後dickson大叔原來是敵人咁先爆嘛;如果XB2青龍是敵人,咁好似DOD2真人類對神龍族就正,例如甚麼英雄留下要第三把劍就打倒青龍之類
...
講起第三聖杯又係火都黎
拎起把劍碎左以為第三聖杯既傳說係fake人
但最尾神又講真係有個失蹤左既第三聖杯
然後件事不了了之
舊 01-09-18, 05:29 PM   #1509
Kello820
Crazy Gamer

引用:
焔x光

.
其實叛變同影帝呢d橋段係要特別謹慎處理同不宜太多,特別係1代用完,2代又再用就更加唔好,會比人一個系列梗既印象.呢樣野睇下隔離隻軌跡就知道,已經玩到走火入魔令人髮指既程度

舊 01-09-18, 05:32 PM   #1510
Kello820
Crazy Gamer

引用:
...
講起第三聖杯又係火都黎
拎起把劍碎左以為第三聖杯既傳說係fake人
但最尾神又講真係有個失蹤左既第三聖杯
然後件事不了了之
疑其實你係咪冇玩過1代,第3聖杯其實咪就係1代既Alvis

舊 01-09-18, 05:43 PM   #1511
HM

引用:
...
多個老婆比人揀,鐘意A定鐘意B,又或者雙飛都得,迎合市場需要
其實你提到個main pt.我之前都忽略左唔記得講,男人婆佢真係完全冇劇情咁濟,加上佢一d都唔會賣萌比較冇存在感,差d唔記得佢.你話如果比段劇情佢女裝登場,可能存在感就同而家完全唔同晒
...
主角
劇情出場最多,但個性只係單純善良就一堆人跟住佢,咁樣描寫實在唔夠,至少都要講下佢個性係點樣形成,多d講佢過去會比較令人代入到

焰/光
如前面所講,雙重人格無必要而且削弱左角色形象同存在感

喵喵
話角色描寫得好嗎?其實只係第7章比較多戲份,而且仲係焰光脫緊隊既時間,其他時間只係路人A

喵喵把喵劍
路人角B

老虎
搵番老豆就變左路人角C

花JSJKJD
純賣萌用既路人角D,最尾同焰光個約定先多少少機會表現

而後面果幾個角色,本身已經遲加入,後半劇情仲要趕火車咁,無咩機會深入描寫角色
迦具土仲比較好少少,有提到佢一直想知自己以前係點既人,以前既自己同而家既自己仲係唔係同一個人,亦係好多劍既心結,可惜到後尾又係不了了之
舊 01-09-18, 05:43 PM   #1512
HM

引用:
疑其實你係咪冇玩過1代,第3聖杯其實咪就係1代既Alvis
玩過XG,XS
然後跳左XB1同XBX直接黎XB2
舊 01-09-18, 06:01 PM   #1513
Kello820
Crazy Gamer

引用:
...
主角
劇情出場最多,但個性只係單純善良就一堆人跟住佢,咁樣描寫實在唔夠,至少都要講下佢個性係點樣形成,多d講佢過去會比較令人代入到

焰/光
如前面所講,雙重人格無必要而且削弱左角色形象同存在感

喵喵
話角色描寫得好嗎?其實只係第7章比較多戲份,而且仲係焰光脫緊隊既時間,其他時間只係路人A

喵喵把喵劍
路人角B

老虎
搵番老豆就變左路人角C

花JSJKJD
純賣萌用既路人角D,最尾同焰光個約定先多少少機會表現

而後面果幾個角色,本身已經遲加入,後半劇情仲要趕火車咁,無咩機會深入描寫角色
迦具土仲比較好少少,有提到佢一直想知自己以前係點既人,以前既自己同而家既自己仲係唔係同一個人,亦係好多劍既心結,可惜到後尾又係不了了之
.
你呢度講既我基本都同意
但rex既個性點樣形成同佢既過去其實支線同d村民npc講野都有唔少補充,睇晒後我覺得完整性係ok
其他角色既基本描寫其實都係有,但深層描寫確實有不足
貓貓既劇情描述亦都比較隱悔,搞到有d細節一路都有爭義
王子我好鬼鐘意佢,佢屬於劇情唔多但起碼存在感有返咁上下
同埋後面dlc要加劇情同任務,可以某程度上期待下會唔會有補完,雖然rpg劇情拆開黎賣呢樣野我一直非常唔支持

引用:
玩過XG,XS
然後跳左XB1同XBX直接黎XB2
.
咁我透少少,1代同2代其實係聯動,兩代既最終boss戰係同時發生,你見2代個阿伯冇左半邊身其實都關1代事,而且佢係1代重要角色
3聖杯既關係都係1代先有講明(嚴格黎講Alvis唔係聖杯,但佢同光&滅本身係由同一舊野演變出黎,防劇透就唔講太詳細)
我個人會推薦你去玩1代,明晒1同2既關係後可能你會對2個故仔加返d分

舊 01-09-18, 07:50 PM   #1514
PatrickNo42
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2012
引用:
其實都接受得到今集故事,只是一些方向問題
所以先前都講過頭幾章講主角學會劍主和神劍再知道自己的使命會更好,現在只是我想去世界樹,因為有了力量現在就去,但其實沒有力量也可以去世界樹,像教皇就好有力講,我好憎呢個世界,點解你個高高在上的神唔出手,我要去搵你問清楚
呢樣又真係
主角為左條女挑戰世界樹ok,主角靠一顆單純專情既心過關斬將都無問題,但經歷過咁多野連少少覺悟都冇就真係說服力低d囉,最終話幻覺果段仲要焰幫口過骨…

引用:
.
咁我透少少,1代同2代其實係聯動,兩代既最終boss戰係同時發生,你見2代個阿伯冇左半邊身其實都關1代事,而且佢係1代重要角色
3聖杯既關係都係1代先有講明(嚴格黎講Alvis唔係聖杯,但佢同光&滅本身係由同一舊野演變出黎,防劇透就唔講太詳細)
我個人會推薦你去玩1代,明晒1同2既關係後可能你會對2個故仔加返d分
我好驚喜都好鍾意呢個安排,但係我唔覺得一段彩蛋可以彌補到今集起伏唔大既問題
PatrickNo42 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-18, 08:05 PM   #1515
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
其實我都仲有個疑問……

唔知係我睇漏定點

男主番生對滅時滅講過話應該一早留意男主對眼
男主問點解佢又唔答,之後好似完全冇咗件事……

野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-18, 08:24 PM   #1516
fortel
Game Master

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: 野良猫 查看文章
其實我都仲有個疑問……

唔知係我睇漏定點

男主番生對滅時滅講過話應該一早留意男主對眼
男主問點解佢又唔答,之後好似完全冇咗件事……

我都以為
男主角係D乜乜某某既英雄後代
fortel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-18, 08:31 PM   #1517
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: fortel 查看文章
我都以為
男主角係D乜乜某某既英雄後代
初期估

未講男主身世時我都以為佢係被選中嘅細路
知佢係走難入村後就估佢係初代劍主嘅後人
但最後都好似冇講過佢對眼到底有特別
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-18, 09:40 PM   #1518
fortel
Game Master

刷野有感,明明執果陣係黃色(RARE 3) 不過入ITEM睇個RARE會唔同左...
舊 01-09-18, 09:53 PM   #1519
MultiPASS
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
高橋想响呢個紛亂不堪是非模糊嘅現實世界尋找銀河鐵道999式嘅童話,
用呢個諗法大家就明今集同之前作品嘅分別,
自己就覺得呢集係Xeno系列嘅一個轉折點,
由過往曲折高深嘅劇情回歸純樸,
當一衆角色不斷追逐自己生存嘅意義之時,
而主角只想盡力幫人完成心願,一顆赤子之心我覺得相當難得...
由一代xenogears玩到依家,呢集俾我感觸最深,
或者年紀大睇慣人浮於事太多,想要多啲童年夢想?!

此篇文章於 01-09-18 10:14 PM 被 MultiPASS 編輯。
MultiPASS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-18, 09:58 PM   #1520
fortel
Game Master

引用:
作者: MultiPASS 查看文章
高橋想响呢個紛亂不堪是非模糊嘅現實世界尋找銀河鐵道999式嘅童話,
用呢個諗法大家就明今集同之前作品嘅分別,
自己就覺得呢集係Xeno系列嘅一個轉折點,
由過往曲折高深嘅劇情回歸純撲,
當一衆角色不斷追逐自己生存嘅意義之時,
而主角只想盡力幫人完成心願,一顆赤子之心我覺得相當難得...
由一代xenogears玩到依家,呢集俾我感觸最深,
或者年紀大睇慣人浮於事太多,想要多啲童年夢想?!
其實我幾鍾意呢集個故仔,不過個ENDING就似隱藏END多D
舊 01-09-18, 10:20 PM   #1521
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
作者: fortel 查看文章
其實我幾鍾意呢集個故仔,不過個ENDING就似隱藏END多D
乜唔係最終章一開始嘅標題已經嚴重劇透咩?
舊 01-09-18, 10:50 PM   #1522
martinyau1979

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDmartin1979
劇透連結, 慎入
https://www.g-cores.com/articles/95012

以上連結劇透慎入, 解釋樓上既疑問

你將會被誰抱緊 唱什麼歌哄他開心
我想著天空什麼時候會放晴
地球不曾為誰停一停

martinyau1979 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-18, 12:03 AM   #1523
fortel
Game Master

岩岩試左玩KOS MOS一球999W,不過原來都係為左頂大個數而強行執出黎既打法

太專注一隻怪 常用性接近0 不過好爽,真係好爽
舊 01-10-18, 12:22 AM   #1524
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
個人對故事感想
其實我唔係唔鐘意王道既故事

但今次主角群D描寫真係令人提唔起勁
成班都冇明確目的同方向

主角: 其實世界又唔係就玩完 前期想去樂園既推動力出唔到黎 嘛講到尾都係條女想去自己咪想去 其實佢根本冇咩認真諗過既既感覺

NIA: 條仔想去咪跟 呢個已經係主角隊入面最有明確目標既
毒L: 主角想去咪順手去
皇姐: 有細佬同國家唔理跟去 為好玩
SIG: 我都唔知你為乜跟去

呢班咁既主角 故事上又少側面描寫 其實每個人既背景都幾虛下 D主線都係交代下算 好淺
再加上主角全篇打人都係靠外掛 衰D講句連練功回都冇 我真係比唔到好感.....
原本佢開到門以為有咩身世 點知好似係條村是但住過姆年已經OK 神設定

SIN 同 埋法王 我都係唔知佢地兩架船打黎做乜 到最後感覺大家目的一樣

重點既500年前之戰 又雷聲大雨點小 打完比人執雞殺左幾條友ONLY
到底英雄佢呢個重心人物想點
去到最後個ENDING 真係太過兒戲 全部估到 全部正路 唔夠HAPPY 就硬做到HAPPY END

我個人唔能夠接受到呢個劇情深度姐

頭幾話王道得黎演出真係做得唔錯
後半D演出都差左 平鋪直述配合埋DFEEL到FEEL得出頹左既MAP 感覺同期待差太多啦

淨計故事可睇性 我覺得閃軌仲好睇D

それが王者の戦いというものだ

此篇文章於 01-10-18 12:25 AM 被 GUSTAV 編輯。
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-18, 12:53 AM   #1525
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
作者: GUSTAV 查看文章
個人對故事感想
其實我唔係唔鐘意王道既故事

但今次主角群D描寫真係令人提唔起勁
成班都冇明確目的同方向

主角: 其實世界又唔係就玩完 前期想去樂園既推動力出唔到黎 嘛講到尾都係條女想去自己咪想去 其實佢根本冇咩認真諗過既既感覺

NIA: 條仔想去咪跟 呢個已經係主角隊入面最有明確目標既
毒L: 主角想去咪順手去
皇姐: 有細佬同國家唔理跟去 為好玩
SIG: 我都唔知你為乜跟去

呢班咁既主角 故事上又少側面描寫 其實每個人既背景都幾虛下 D主線都係交代下算 好淺
再加上主角全篇打人都係靠外掛 衰D講句連練功回都冇 我真係比唔到好感.....
原本佢開到門以為有咩身世 點知好似係條村是但住過姆年已經OK 神設定

SIN 同 埋法王 我都係唔知佢地兩架船打黎做乜 到最後感覺大家目的一樣

重點既500年前之戰 又雷聲大雨點小 打完比人執雞殺左幾條友ONLY
到底英雄佢呢個重心人物想點
去到最後個ENDING 真係太過兒戲 全部估到 全部正路 唔夠HAPPY 就硬做到HAPPY END

我個人唔能夠接受到呢個劇情深度姐

頭幾話王道得黎演出真係做得唔錯
後半D演出都差左 平鋪直述配合埋DFEEL到FEEL得出頹左既MAP 感覺同期待差太多啦

淨計故事可睇性 我覺得閃軌仲好睇D
咁樣睇

個故事就係描寫大家都有各自嘅目標或處境不過都迷惘緊係咪應該咁行落去,
妮雅係不自願俾人改造又因為改造而被人追殺,以為加入伊拉可以揾到方向點知係賊船
軍娘係不自願成為族弟嘅副官兼高級打手,一直有卸甲自由嘅渴望
焰/光一心想主角帶自己去「樂園」自毀,不過又唔知咁樣救唔救到個世界
老虎一直希望自己可以成為driver不過資質欠奉
齊格唔想自己子民受苦而同父王鬧翻,被教王救番但係唔知點行落去。
大家都係因為遇到主角而改變左人生。
「真」其實都係其中一個,佢想毀滅「創造者」就係想終結佢自己不斷循環嘅感情悲劇,
遇到主角到最後明白「繼承」嘅意義。
教皇自己因為討厭現有世界,想自己成為「創造者」所以同「真」嘅想法唔同又如何聯手?
「真」嘅手下佐田更加係被教皇改造後追殺,佢要打敗教皇好合理。

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Xenoblade 2『異度神劍2』|DLC︰黄金の国イーラ︱2018年9月 MO 電視遊戲討論版 1288 05-29-21 09:55 AM
[死闘の末][Bloodborne The Old Hunters] 獵人心得交流區 (劇透請Spoiler) reiyaw 攻略及心得交流區 1221 02-04-16 05:00 PM
賣日版 New 3DS Xenoblade golan 買賣專區 0 09-14-15 10:43 PM
[Wii] Xenoblade ゼノブレイド neo 電視遊戲討論版 487 12-20-14 11:13 AM
收WII舊GAME (XENOBLADE) Sheva 買賣專區 5 08-03-13 12:30 AM

現在的時間是 10:49 AM

手機版 | APP版