Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-09-14, 09:10 AM   #126
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:
作者: 大情大性武大帝 查看文章
其實出番第九集,仲好…
其實我都好想⋯⋯我覺得9好玩過7,8⋯⋯

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-14, 09:10 AM   #127
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
問題係9無PC版冇得save as做.ps4

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-14, 10:23 AM   #128
tung999
Game Master

註冊日期: Nov 2008
Wii U IDknuckles0102
3DS Friend Code1891 1127 3592
PSN  IDtung0001jp
XBox Live Gamertagtung0001
引用:
作者: 強化人間ですの~★ 查看文章
問題係9無PC版冇得save as做.ps4
外包一下好快port到隻去pc啦 先出隻steam ff9 hd 再出ps4

tung999 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-14, 10:42 AM   #129
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
引用:
作者: GN00508771 查看文章
不能同意更多
自己都玩過哂咁多集,7個故事唔明做乜俾人叫神作,只係普通野
9起碼遊戲性好過7而且個故事好流暢,俾我感覺係好舒服
而且個世界觀之中咁多集我會俾9係第一

overall3=6>9>>>>>>>>>>>7
堅想完全重制9
3同9真係有時諗起都想玩返

此篇文章於 12-09-14 10:45 AM 被 STRIFE 編輯。
STRIFE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-14, 11:17 AM   #130
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
7係歷史意義大過本身好唔好玩
賣畫面0既正方廠第一隻polygon加播片ff喎

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-14, 11:22 AM   #131
JMi
God of Gamer

註冊日期: Feb 2011
引用:
普遍rpg三人party係戰術上好難好玩過4人party

故事上IX太遲先帶出施丹身世 搞到無咩主角光環
如果比比擔正就好了 lol
JMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-14, 11:38 AM   #132
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-14, 11:39 AM   #133
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
反正都係移植,在下寧靜佢移植ROMANCING SAGA 2&3去PSV…

舊 12-09-14, 11:49 AM   #134
廢人
The One

註冊日期: Dec 2001
只有玩4-9
我自己就6>4>5>9>7>8
由手機版發出
廢人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-14, 12:07 PM   #135
Squaresoft
Crazy Gamer
皇冠琵琶

註冊日期: Nov 2002
而家所有D/L 版都係international.
專特係PS4 玩番原版? -.-

舊 12-09-14, 12:10 PM   #136
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
Wii U IDInman-hk
3DS Friend Code7271 0303 4540
PSN  IDInmanchu
XBox Live GamertagInmanchu2004
以個人意見,FF VII 有其歷史意義,當年首賣日,
我都有去SONY 藍店排隊買 (當時SCEH成立冇耐)

1. CG 景配3D角色,當年係突破
2.劇情涉生離死別,當年難以想像,某主角中途會死(limit 技都未儲完)
3. 錫菲羅斯,亦正亦邪,其實呢種宿敵會令人印象深刻
4. 多迷你遊戲

VII 未必各方面完美,但合格有餘
尤其VI 超任平面> VII 立體CG, 畫質表現絕對係巨變

XI 絕對唔差,但我覺得角色造型唔吸引(比比除外)
老實講,那個為食的「長舌Qu」,加入隊伍的原因亦無厘頭
1515 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-14, 12:30 PM   #137
Hello MiMi
Game Master

註冊日期: Nov 2011
無恥之最
689, 小米,SE
Hello MiMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-14, 12:30 PM   #138
emoil

註冊日期: Jul 2005
3DS Friend Code0731 4714 9827
PSN  IDemoil
引用:
作者: 遊戲怪 查看文章
噢~玩晒舊GAME既年代
新GAME全滅....

不斷LOOP....
emoil 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-14, 12:33 PM   #139
emoil

引用:
作者: 【麥斯】 查看文章
SE已經成為左就算成間執鬼左佢都唔會感到可惜既垃圾GAME商
算吧啦....SE...
舊 12-09-14, 12:38 PM   #140
emoil

引用:
作者: hinasaki 查看文章
FF1-6已經喺NDS上真重製過
我唔期待去到FF14級 但而家係連PS2 DCFF7水準都冇 直情upscale俾你算
仲想人用4k mon玩PS1野 痴鳩線
出係3DS...應該會有掌聲既~
舊 12-09-14, 12:41 PM   #141
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
仲要最慘,當然同s同e合拼,當年個個都話好,強強聯盟,點知e被拖死…

仲要最戲劇性既一點,就係當然s之強項,就是「電影感」,而反而隨著機能既加強,真正可以做到同電影無分別時,即不是單單是「感」了,而是真正的電影,反而s廠就沒有了這個強項!!反而mgs等就被掛上電影遊戲,而ff等完全同電影感,或電影遊戲毫無聯系………

舊 12-09-14, 12:49 PM   #142
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: emoil 查看文章
出係3DS...應該會有掌聲既~
係得果邊先會講不模糊就不想玩咋......(說太真實會失去對遊戲的幻想

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-14, 12:55 PM   #143
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
Wii U IDInman-hk
3DS Friend Code7271 0303 4540
PSN  IDInmanchu
XBox Live GamertagInmanchu2004
其實今次公布真係好失望
我唔期待重製FF 7,始終點樣重製,故事/系統/音樂大致不變,好難畀到太大新鮮感。
只係覺得SQEN 好似「唔覺有咩問題」,
若果當係推出PS CLASSIC / 廉價版,低調一點
我直頭唔介意SQEN將超任遊戲放去PSN,我都好想玩返ROMANCING SAGA 3。

問題係,而家SQEN 係PS發表會,高調地公布一隻「舊GAME」,
咁大家一直期待所謂「重製 FF VII」,睇怕以後都唔會有啦!

若果今次「無本生利」又賺一筆,咁下次一定FF 8,FF 9。。。。
甚至將手機GAME:CHAOS RINGS,百萬約瑟王,放去PS 4都得啦。
對SQEN 來講,PS 4 機能有幾強都冇意義啦。。。。

此篇文章於 12-09-14 01:27 PM 被 1515 編輯。
1515 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-14, 12:55 PM   #144
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
引用:
再+1,只是人設不合部份人口味(題外話在ff大亂鬥9的主角捷達人設美型了+朴 璐美配音人氣升回不少)而己外整體也很不錯,角色們也很討好
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-14, 12:55 PM   #145
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
咁故事我覺得FF7好睇過FF9既
但唔代表FF9寫得唔好 FF9整體而言都寫得好好 只係個故事主線其實前半同後半拉唔埋
kuja前半同後半個性爭太遠了,完全キャラ崩壞咁濟
百事超人又出黎出得好無聊

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-14, 12:58 PM   #146
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
咁故事我覺得FF7好睇過FF9既
但唔代表FF9寫得唔好 FF9整體而言都寫得好好 只係個故事主線其實前半同後半拉唔埋
kuja前半同後半個性爭太遠了,完全キャラ崩壞咁濟
百事超人又出黎出得好無聊
明明主題說是水晶,怎知到最後才提到

個人認為ff9的主題應是每個人的生存意義
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-14, 01:19 PM   #147
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

註冊日期: Aug 2006
Wii U IDRealityFantasy
Nintendo Switch ID4064 9412 4240
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy
引用:
作者: 1515 查看文章
以個人意見,FF VII 有其歷史意義,當年首賣日,
我都有去SONY 藍店排隊買 (當時SCEH成立冇耐)

1. CG 景配3D角色,當年係突破
2.劇情涉生離死別,當年難以想像,某主角中途會死(limit 技都未儲完)
3. 錫菲羅斯,亦正亦邪,其實呢種宿敵會令人印象深刻
4. 多迷你遊戲

VII 未必各方面完美,但合格有餘
尤其VI 超任平面> VII 立體CG, 畫質表現絕對係巨變

XI 絕對唔差,但我覺得角色造型唔吸引(比比除外)
老實講,那個為食的「長舌Qu」,加入隊伍的原因亦無厘頭
其實有可操作同伴會死唔係第一隻,最早FF2
然後FF5爺爺...
只係FF7死個靚女印象深d而已
FF7真正突破我覺得只有轉去3D

不過而家唔係講隻game好唔好,係佢經營手法俾人感毫無誠意
我就覺得PS2PSP 直dup 上HD
同而家呢隻直dup 上HD,其實SE做既野,個意義係一樣架喎
但大家覺得PS2PSP仲未過底線仲可以買黎支持佢舊game出新機
佢咪繼續拉低d個底線

fantasy俊仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-14, 01:26 PM   #148
jackiecyho
Game Master
特殊戰技教導隊

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDSiulok
引用:
作者: fantasy俊仔 查看文章
其實有可操作同伴會死唔係第一隻,最早FF2
然後FF5爺爺...
只係FF7死個靚女印象深d而已
FF7真正突破我覺得只有轉去3D

不過而家唔係講隻game好唔好,係佢經營手法俾人感毫無誠意
我就覺得PS2PSP 直dup 上HD
同而家呢隻直dup 上HD,其實SE做既野,個意義係一樣架喎
但大家覺得PS2PSP仲未過底線仲可以買黎支持佢舊game出新機
佢咪繼續拉低d個底線
4 都有大量同伴犠牲情節.....雖然大部份後期浦返頭

舊 12-09-14, 01:32 PM   #149
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

註冊日期: Aug 2006
Wii U IDRealityFantasy
Nintendo Switch ID4064 9412 4240
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy
引用:
作者: pet3 查看文章
係得果邊先會講不模糊就不想玩咋......(說太真實會失去對遊戲的幻想
Ching講得真o岩
而家俾PS4發揚光大呢樣野!
唔只係格仔仲要係高清既格仔
真係幾有幻想空間呀

fantasy俊仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-14, 01:40 PM   #150
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: fantasy俊仔 查看文章
Ching講得真o岩
而家俾PS4發揚光大呢樣野!
唔只係格仔仲要係高清既格仔
真係幾有幻想空間呀
小說有插圖就會失去想像的空間
但我還是想看萌插圖

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Final Fantasy VII remake? Ho1982 電視遊戲討論版 1 04-15-07 11:29 PM
[SFC]Final Fantasy VII neo2046 電視遊戲討論版 1 03-10-06 01:15 AM
final fantasy VII一問 燃燒君 PC電腦遊戲討論版 6 06-08-05 01:23 AM
[手機]Before Crisis - Final Fantasy VII neo2046 手提遊戲機討論版 27 09-24-04 12:42 AM
[NDS]Final Fantasy VII DS 發表 neo2046 手提遊戲機討論版 21 05-23-04 06:54 AM

現在的時間是 03:50 AM

手機版 | APP版