Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-23-16, 01:41 AM   #51
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: 尼路 查看文章
始終都係女人,笑左。
劍之助先唔會理咩男女平等呢啲嘢,總之可以逃走就得。

「呢個箱仔嚟係你娘親?咁你即係由呢個箱仔度出世??」

古代人遇上現代科技雖然唔係新橋,但仍然好搞笑。

由希奈妹妹根本就係由Charlotte嗰邊過檔。

話時話,呢套啲聯合國軍隊唔似其他機械人作品咁廢,吓吓要主角出動。敵人啲普通機體都可以用一般軍備打敗,連機人都唔使出動。而劍之助亦係三番四次被普通卒仔扑暈。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-16, 10:54 PM   #52
事丫娃些
God of Gamer
京アニに祈りを

註冊日期: Apr 2004

三話のおさらい総作監修正原画は剣之介との会話シーンの由希奈
事丫娃些 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-16, 06:52 PM   #53
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
古代人到現在果然多笑料,只是劍之介居然是18歲?!

鬼說穿了其實是外星人吧?連核彈也不怕果然是有什麼特殊的護罩

劍之介上學又不知會有什麼笑話了

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-16, 07:09 PM   #54
Game Master

古代人誤打誤撞進入現代世界x2

筆記簿嗰幕唔吐槽唔得:現代日文同中文一樣,都係去到20世紀初左右先開始由左到右書寫,劍之助見到筆記本啲字「倒轉晒」唔覺得奇怪嘅咩?同埋隔咗成400年,啲文法同單詞都同以前好唔同啦,再加上戰後啲漢字好多都係簡化咗,佢都居然可以完全無問題地將本筆記讀到哂出嚟。

點睇劍之助都唔似十八歲囉。 不過如果唔係就冇得入由希奈學校成為謎之轉校生。上集蘇菲被佢咁樣「性騷擾」留下心理陰影後,期待佢哋兩個冤家再見面時會發展成點。

此篇文章於 04-29-16 07:12 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
舊 04-29-16, 07:52 PM   #55
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
18歲?加多個10我就信。

舊 04-29-16, 08:57 PM   #56
Iro
魔法學園學生

註冊日期: Aug 2003
依個武士算係接受現代事物能力比較高
Iro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-16, 01:34 PM   #57
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
唔太衝動,睇定形勢,先似番個前線武士吧
雖然好幾次甩轆都幾嚴重
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-16, 07:21 PM   #58
Samng
Game Master

註冊日期: Apr 2002
依套幾乎睇漏,就目前4集來說算是一套佳作

舊 05-05-16, 09:24 PM   #59
supermanlady
The One
あかん

全 26話

引用:
さきほどニコ生でお知らせいたしましたが、TVアニメ「#クロムクロ」は全26話“2クール”でございます。
次回6月2日(木)のニコ生もお楽しみに。
そしてまずは今夜の第五話をご覧ください!続いてはTOKYO MXで22時~です。
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-16, 09:57 PM   #60
鐵之侍

二季可以慢慢發展故事,千萬不要爛了就是啦

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
舊 05-06-16, 06:42 PM   #61
鐵之侍

身為外國人的大小姐卻是武士道信徒

今回還是日常不過也不錯(PA果然很拿手這個),下回總算是久等了的機人戰了

舊 05-06-16, 09:52 PM   #62
尼路
The One

保健老師做乜好努力刷存在感咁
感覺下回兩條花生友會拖後腿。

舊 05-11-16, 02:40 AM   #63
事丫娃些
京アニに祈りを

註冊日期: Apr 2004

事丫娃些 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-16, 06:43 PM   #64
鐵之侍

果然這作的機人戰就是精彩,不會一面倒的主角威能,完全是生死戰

鬼當真是和人類相像的外星人嗎

舊 05-13-16, 08:08 PM   #65
尼路
The One

兩條花生友氣化左佢唔該,最惜呢D戰場花生友角色。

舊 05-14-16, 01:41 AM   #66
利家
Game Master

再一次想起龍如維新
儲氣 》 格劍之極?
再儲氣》 無刀取刃之極?

舊 05-14-16, 10:21 AM   #67
Rv250

註冊日期: Aug 2002
地球科技意外地有用
gaus啲關節咁設計係方便做翻滾動作
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-16, 03:06 PM   #68
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
用左上集畫面死拖3分鐘......
好彩後面真係出盡全力

打得有特色
但出擊好悶
希望只係設定需要
僅此一次就唔好再嚟

好似想暗示公主一家或劍之介係外星人
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-16, 04:45 PM   #69
Game Master

班侵略者又係人類,令人聯想起之前套Aldnoah:又係擁有高科技,但資源貧乏嘅星球。每400多年就嚟地球搜刮資源同將人擄走嚟咗苦力。

公主家應該係侵略者帝國嘅武將,睇唔過眼而決定變節喺地球成家立室,就算最終被侵略者總攻擊滅咗門,仍不忘留低黑駭同劍之助呢兩大「遺產」比後世可以對抗。

PS頭段成2分半舊片段用嚟氹波鐘,明顯今集動作作畫太多,搞到唔夠時間畫得晒。

舊 05-14-16, 04:48 PM   #70
Game Master

引用:
作者: Rv250 查看文章
地球科技意外地有用
gaus啲關節咁設計係方便做翻滾動作
話晒Gaus呢啲科技係由原本嘅黑駭機人逆向工程開發出嚟先可以同侵略者嘅二打六匹敵。

舊 05-14-16, 04:52 PM   #71
Game Master

引用:
擺明抄EVA橋段。不過條友仔見咁多爆炸,唔係即刻逃走,而係越行越近去八卦多啲真係唔死都無用,累人累物。

頭巾嗰位只係諗住由安全距離八卦佢(漸漸被NTR)嘅暗戀對象由希奈,佢多次想勸另外嗰條八卦友停手,所以唔會太過怪責佢。

舊 05-15-16, 12:46 AM   #72
HM

註冊日期: May 2007
引用:
其實係劇情需要
花生友既作用係將鬼係人類呢個訊息散播俾全世界
因為國連軍想情報封鎖
無花生友混入去生放送,呢個訊息唔會咁多人知
實際影響下一集先會見到
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-16, 12:57 AM   #73
Iro
魔法學園學生

引用:
作者: HM 查看文章
其實係劇情需要
花生友既作用係將鬼係人類呢個訊息散播俾全世界
因為國連軍想情報封鎖
無花生友混入去生放送,呢個訊息唔會咁多人知
實際影響下一集先會見到
其實唔使 因為花生友自問自答左 可以用無人機拍 (遙控放飛機得 hack人架機又得)
舊 05-15-16, 02:25 AM   #74
HM

註冊日期: May 2007
引用:
作者: Iro 查看文章
其實唔使 因為花生友自問自答左 可以用無人機拍 (遙控放飛機得 hack人架機又得)
用無人機拍之前首先要準備定無人機囉
上集番緊學既時候敵襲,今集已經衝出去拍野,根本唔可能事先準備器材
佢地只係用隨手都有既手機去影
今集入面既無人機都係國連軍的

不過我其實係想講,花生友既行動都只係要令劇情寫得合理sosad
無人憨居居衝入去,情報封鎖係最常見既處理方式

此篇文章於 05-15-16 02:28 AM 被 HM 編輯。
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-16, 02:40 AM   #75
Iro
魔法學園學生

引用:
作者: HM 查看文章
用無人機拍之前首先要準備定無人機囉
上集番緊學既時候敵襲,今集已經衝出去拍野,根本唔可能事先準備器材
佢地只係用隨手都有既手機去影
今集入面既無人機都係國連軍的

不過我其實係想講,花生友既行動都只係要令劇情寫得合理sosad
無人憨居居衝入去,情報封鎖係最常見既處理方式
其實UN係果度好耐 我諗同現實沖縄美軍一樣 好多花生友mon住 不過我同意製作方面係要寫到情報公開帶落去之後情節 劇中花生友作死係另一回事

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
佐藤順一「M3-ソノ黑キ鋼-」第二十四話 (終)「原罪、カコミライ」 supermanlady 日本動漫畫討論版 7 04-22-14 02:53 AM
咩問題?it works? 豆腐多 GAF告示版 2 09-14-10 08:14 PM
Share my works pls have a look! Dingo Cosplay同人MIX討論區 0 10-07-07 06:55 PM
[PS2]Choro Q Works neo2046 電視遊戲討論版 13 04-12-05 12:46 PM
microsofe works msz006 手機資訊/電腦軟硬討論 2 08-21-03 04:45 PM

現在的時間是 11:53 AM

手機版 | APP版