Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 12-21-16, 01:39 AM   #1901
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
引用:
作者: N0T51B 查看文章
以前我都夠膽講老任只會做適當嘅性能,等自己可以有效率地咁出game
但經過3DS WiiU後我就唔敢咁講

而家真係完全估唔到老任想點做
以過去10年記錄,老任好可能會繼續搞Gimmick, cut 性能
但係老任而加處於劣勢,無可能唔出盡力吸三廠
岩田又過咗身,換咗個想法同佢唔一致嘅君島
公司又進行咗內部改革
NS又唔多似有好多gimmick,頂多係Wii+WiiU
所以都係50/50. 咁難估不如等一月算
第三廠方面我覺得未必好似d人估到咁差
好似Bethesda,From Software呢類n年冇係任系機出game既第三廠都肯支持NS
wsx360 目前離線  
舊 12-21-16, 02:11 AM   #1902
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
作者: harakuma 查看文章
SS/PS---PS win機能

DC/PS2---同上
DC/PS2都係同上?你認真ga

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線  
舊 12-21-16, 02:33 AM   #1903
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
DC/PS2都係同上?你認真ga
Ps2唔係因為多咗個DVD功能, 打到同期對手無得還手嗎?DC/GC/X
harakuma 目前離線  
舊 12-21-16, 04:57 AM   #1904
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
引用:
作者: wsx360 查看文章
好似Bethesda,From Software呢類n年冇係任系機出game既第三廠都肯支持NS
如果呢個係真我仲覺得奇怪
Darksoul 1,2,3點可以cut淨40%機能
所以我覺得煙台富士康啲料好似似樣啲(雖則都係 < xbone)

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)

此篇文章於 12-21-16 06:01 AM 被 N0T51B 編輯。
N0T51B 目前離線  
舊 12-21-16, 07:25 AM   #1905
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: N0T51B 查看文章
如果呢個係真我仲覺得奇怪
Darksoul 1,2,3點可以cut淨40%機能
所以我覺得煙台富士康啲料好似似樣啲(雖則都係 < xbone)
我亂估…
會唔會好似玩唔同主機版本的Rise of the Tomb Raider咁,
玩NS版離開Dock就XBOX 360級畫面解像度同特效,
插返落Dock就有XBOX One至PS4 Pro以下(?)的水平…

Nintendo Switch Reportedly Runs Significantly Slower When Not Plugged Into Dock - IGN News
https://www.youtube.com/watch?v=8IlxIdYp-U4

https://www.youtube.com/watch?v=6Nv4sBCx0_c
https://www.youtube.com/watch?v=ipP909T4m_s

舊 12-21-16, 07:47 AM   #1906
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
720P象素量本身就係1080P嘅44%左右,GPU出四成功力應該冇乜影響,而家係爭在佢係用邊代踢瓜chipset啫⋯
C.Ryo 目前離線  
舊 12-21-16, 09:13 AM   #1907
N0T51B
Game Master
非中國藉

Nintendo Switch ID6353-4652-6032
兩邊80%相同就係差個chipset部分
西人開發人員啲friend就話:
CPU: Four ARM Cortex A57 cores, 1020MHz
GPU: 256 CUDA cores, maximum 1GHz 20nm maxwell

神州廠家就話
10x10 疑似台積電core
CPU ARM Cortex A73 ARM_V8 structure CPU 1785mhz,
GPU 921GHz 16nm (廠家估係pascal)

買定離手

更正:4G版好可能係dev kit.所以用都係改以重量為定
1月12號公發佈版NS重量為了302g(主機)+50gx x2 (左右joycon) = 402g - 410g就神州贏,唔係嘅就西人十連勝

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)

此篇文章於 12-22-16 03:21 AM 被 N0T51B 編輯。
N0T51B 目前離線  
舊 12-21-16, 09:29 AM   #1908
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
當真係portable時勁過wiiu

咪當係可以響街玩wiiu囉, 屋企就先係switch,
其實老任一直冇提, 而又算係一個賣點嘅---出街時唔用手掣就係平板
有唔少人手機spec低, 想要玩game會考慮平板,
佢地唔考慮幾百蚊買game, 但又會課金, 而家switch fit晒, 一雞三味

如果佢個os行到大部份ios app/ 100%convertible, 就發達(發夢)

大જિંગ
大징

此篇文章於 12-21-16 09:33 AM 被 D.K. 編輯。
D.K. 目前離線  
舊 12-21-16, 11:42 AM   #1909
ayane123
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2003
引用:
任記既想法好明顯拋出嚟, 真係想玩靚, 真, 車, 槍, 球, 世界上已經有兩個選擇:PS4/X1,
佢唔想賣一部又係3千幾蚊既機(因為如果同PS4/X1同級, 大約咁多錢, 公開既價)但又玩唔到頑皮狗遊戲的機, 講白咗, 因為任記仲有幾強大的專用GAME優勢, 佢寧可做部合適佢D GAME開發時間/成本既低D機能既機好過.

如果, 假設, SW出到同PS4 PRO/X1蠍相約, 又係賣3千左右, 但只係普通遊戲機(即放棄SW依家個概念), 有乜意思?(SW概念兼同時要PS4機能似乎唔得, 散熱問題)
唔係要佢變返出一部普通遊戲機

NS個概念幾正,買一部可以家用出街用

只係佢個SPEC問題,只要好似變形筆電咁行雙GPU就可以兼顧兩方面

而且我相信以1.5-2TFlops效能做價,一定可以守得住$399US賣價都有錢賺

現在種種情報都顯示,NS只係一部有TV OUT既手提機,而唔係有家用機能力又可以比你帶得出街的家用機

你諗下老任紅白機,超任點解咁成功,未又係因為有好多好多第三廠幫佢出GAME
ayane123 目前離線  
舊 12-21-16, 11:47 AM   #1910
大情大性武大帝
God of Gamer
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
開玩笑咁講, 任記唔想出部OEM版PS4, 佢只想出部有自己概念/特色/創意既機,

當然, 成功定失敗就睇之後啦.觀乎過去, 同索記機比機能, 通常索記強D, 並有兩次WIN既記錄

SS/PS---PS win機能

DC/PS2---同上

WII/PS3----PS LOSE

NS/PS4---PS 領先.

同埋D機廠出機時間已經交差得好緊要, 好難同步
如果數字上ss強,但世嘉唔知做乜無爭取其他公司,所以係輸戰術,加上造3d好複習。

dc就難講D,dc貼圖強,但cpu差過ps2,最大問題係,無貨,第二,世嘉無里頭將開發部拆左十間公司,搞到成本好大,ps2就贏嘴炮加ps1再加dvd(這個真係完美戰略!),同埋,有幾隻遊戲真係殺晒,如真三國無雙…

wii唔洗講喇,新鮮,但好多公司都無認真諗點用…

ps4簡單,無xb1死都加多個感應器,平成千蚊…

所以從來都不是機能,只係要個機能到當代水平就夠,當中超任,ps1,gc,表現最好,特別係超任同gc,所以任天堂對「當代」既感應好強,佢好明「當代」去到邊,而世嘉不斷無里頭專做錯野專行錯路,一味要強,又無遊戲,而ps4而家出pro又有少少錯錯地feel,好地地又出多部。

而xb1,點解唔多數遊戲都一定要感應器玩呢?佢又要死要加埋個感應器?

舊 12-21-16, 04:15 PM   #1911
可樂@@
Junior Member

註冊日期: Dec 2016
引用:
作者: ayane123 查看文章
唔係要佢變返出一部普通遊戲機

NS個概念幾正,買一部可以家用出街用

只係佢個SPEC問題,只要好似變形筆電咁行雙GPU就可以兼顧兩方面

而且我相信以1.5-2TFlops效能做價,一定可以守得住$399US賣價都有錢賺

現在種種情報都顯示,NS只係一部有TV OUT既手提機,而唔係有家用機能力又可以比你帶得出街的家用機

你諗下老任紅白機,超任點解咁成功,未又係因為有好多好多第三廠幫佢出GAME
我覺得一部遊戲機是否成功,多唔多第三廠埋嚟出遊戲係其中一個關鍵元素,畫面質素同機能反而係其次,老任嘅DS/3DS同Wii已經證明了呢點比我哋睇,當多第三廠進場出遊戲,自然會百花齊放,大廠大製作又好,細廠小本用創意搭夠又好,遊戲種類/數量多,自然容易吸引人買機,而另一個成功關鍵,我覺得係部遊戲機要回歸遊戲機基礎,即係只係簡單用十字制/冬菇(操縱桿)同ABXYLR制操控嚟睇住個畫面嚟玩,看似廢話,但回想過去,正如你所言,老任紅白機同超任嘅成功,正正就係呢兩點,Wii我覺得係一個特別例子,當時Wii係一個革命,機能畫面唔算好,容易吸引一眾第三細廠埋嚟出遊戲,不過因為這種手感遊戲,始終會局限製作遊戲嘅範圍/種類,唔似我之前提到的遊戲機基礎咁可以涵蓋咁大範圍嘅遊戲種類同創意,Wii之後嘅玩花臣遊戲機(非遊戲機基礎),例如WiiU,啲第三遊戲廠可能逐漸明白呢個道理,就會選擇唔入場出遊戲,我覺得老任喺WiiU之後,都已經明白呢個道理,所以NS就回歸遊戲機原點基礎上,我個人覺得,NS係會成功
可樂@@ 目前離線  
舊 12-21-16, 04:26 PM   #1912
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
向來都係第三廠定勝負
買部機都係想玩game
最緊要多唔同類型game同玩家會預期你多game出先會放心買
性能唔洗太花巧+1
Ps3,4有幾多game用盡佢機能?
由手機版發出
真!DC 目前離線  
舊 12-21-16, 05:10 PM   #1913
ayane123

引用:
作者: 真!DC 查看文章
向來都係第三廠定勝負
買部機都係想玩game
最緊要多唔同類型game同玩家會預期你多game出先會放心買
性能唔洗太花巧+1
Ps3,4有幾多game用盡佢機能?
由手機版發出
PS360年代小啲
但PS4/ONE年代因爲轉左X86,好多GAME都用得盡機能

ONE就唔洗講一早已經900P先行到隻game

PS4有啲game都開始唔係原生1080,有啲就浮動像素

前排naughty dog個啲公司先話PS4機能已經用盡左

一部出左只係三年既機就開咁,係以前power PC年代不可能發生既事

加上PS玩VR就更加顯得機能不足,PC VR最低要求係GTX970 3.5TFLOPS

所以唔係佢洗咩出部PRO
舊 12-21-16, 05:17 PM   #1914
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
PS360年代小啲
但PS4/ONE年代因爲轉左X86,好多GAME都用得盡機能

ONE就唔洗講一早已經900P先行到隻game

PS4有啲game都開始唔係原生1080,有啲就浮動像素

前排naughty dog個啲公司先話PS4機能已經用盡左

一部出左只係三年既機就開咁,係以前power PC年代不可能發生既事

加上PS玩VR就更加顯得機能不足,PC VR最低要求係GTX970 3.5TFLOPS

所以唔係佢洗咩出部PRO
話時話,如果玩 PSVR,
Pro機是否跟舊機好有分別?(如畫質)
謝謝。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線  
舊 12-21-16, 06:22 PM   #1915
ayane123

引用:
作者: 八仙果 查看文章
話時話,如果玩 PSVR,
Pro機是否跟舊機好有分別?(如畫質)
謝謝。
新game會有分別多啲,例如BIO7,PRO係1.5至2.0倍超取樣解像度

係清好多既,連啲字幕都好清

舊game都有分別,但隻隻不同

有啲差唔多有啲清好多,舊GAME我覺得rush of blood分別最大,光源景深都正左好多

同PSVR個FW都未有UPDATE過,我諗未同PRO最佳化

PS:只在新舊機玩過,rush of blood/Bateman VR/COD/BIO 7 DEMO/play room

此篇文章於 12-21-16 06:51 PM 被 ayane123 編輯。
舊 12-21-16, 07:00 PM   #1916
MO

註冊日期: Aug 2005
仲有3個禮拜咪知佢有咩軟件陣容囉
我覺得唔用網上direct, 專登攪個press con, 第2日又有得比公眾試玩,
陣容應該唔會太失禮.
想當年2011, 3DS喺PSV推出前攪咗個唔錯既press con

希望下年1月中既press con都有咁既爆炸力啦

機能夠用就得啦,
最緊要喺售價, 機能, 續航力, 重量, 取得平衡,

我都係覺得日系GAME陣容應該唔駛太擔心.
美系就唔知
MO 目前離線  
舊 12-21-16, 10:11 PM   #1917
ayane123

https://gnn.gamer.com.tw/7/141537.html
台灣巴哈姆特以昨日Eurogamer.net 報導,作出了效能量化計算  

如以既有 Tegra X1 的硬體規格(256 組 CUDA 核心)套用 Eurogamer.net 報導的時脈規格,NS 的客製化 Tegra 處理器將可提供 157.3GFLOPS~393.2GFLOPS 的 FP32 浮點數運算效能或 314.6GFLOPS~786.4GFLOPS 的 FP16 浮點數運算效能,最高約為 Xbox One 的 30%。

主要機種 GPU 效能比較(部分推估)
機種 GPU 效能(以 FP32 為基準) 比例
PS Vita 25.6GFLOPS(更正) 6.5%
NS(可攜模式) 157.3GFLOPS 40%
Wii U 352.0GLOPS 90%
NS(底座模式) 393.2GFLOPS 100%
Xbox One 1310.2GFLOPS 333%
PS4 1843.2GFLOPS 469%
※ 以上僅針對理論運算效能,不包含架構改良所帶來的效益提升
※ NS 採用的 Tegra X1 支援效能加倍的 FP16 模式,但目前未確認 NS 遊戲是否可全程採用 FP16 模式運算
舊 12-22-16, 01:34 AM   #1918
N0T51B
Game Master
非中國藉

我希望佢遊戲陣容同當年DS差不多(或更多)
好好運用joy-con配件
性能都係其次,最緊要係方便開發人員
同埋重視下indie,而加大廠啲game越來越悶...

此篇文章於 12-22-16 02:04 AM 被 N0T51B 編輯。
N0T51B 目前離線  
舊 12-22-16, 11:50 AM   #1919
阿聰

註冊日期: Sep 2002
Nintendo Switch ID1803-0934-0218
3DS Friend Code2148 9542 0542
我仍然覺得NS真係一部手提遊戲機。返到屋企接電視玩,係BONUS。
我最重視遊戲陣容,依家老任集中資源全力去攪NS,自家遊戲應該比Wii U要多。

村名:任天島島
人名:Andrew
3DS FC: 2148-9542-0542
NS FC: 1803-0934-0218
阿聰 目前離線  
舊 12-22-16, 04:50 PM   #1920
N0T51B
Game Master
非中國藉

其實佢周圍同人講係NS家用機都係因為佢想避免NS即時同競爭 + 令消費者覺得佢哋全面退出家用機市場
12年前老任夠話DS係"異質商品", "第三支柱"啦, 估唔要等15成年先有部疑似GameBoy後繼機

現階段老任已經無得揀, WiiU已經趕走咗大批家用機玩家
而家最首要係用NS鞏固手提機市場 + 吸下啲游離家用機玩家
長遠先再用整個NS嘅library 去back up下一代家用機(如果NS真係成功嘅話)
所以點解Nvidia老黃話好有信心咁話同老任可以合作20年

N0T51B 目前離線  
舊 12-22-16, 05:10 PM   #1921
N0T51B
Game Master
非中國藉

今日到東洋記者挑戰西人朋友仔

WSJ Takashi Mochizuki:

Ace Yasuda: Nintendo Switch's resolution not likely 1080 to 720 but WQHD to 1080. VR just for patent purpose not likely to be used.
また、最近問題の解像度に関し、特許情報だけでは1080P外部→720Pということは断定できず、と安田さん。むしろ内部解像度WQHD→1080Pという可 能性も、と。小型液晶の解像度も1080Pの割合が上がってきており、あえて720Pにする動機は乏しい、と。

NintendoSwitch uses Displayport over USB-C; internal bus speed at 5Gbps, faster than 3DS's 128Mbps

Takashi Mochizuki 喺2014年已經報導過NX係Hybrid, 配備至少一件手提裝置

好快有花生派

此篇文章於 12-22-16 06:10 PM 被 N0T51B 編輯。
N0T51B 目前離線  
舊 12-22-16, 08:14 PM   #1922
ayane123

但近十年八年鬼佬次次中,唔100%中都80-90%

重有三個星期就知,不過自從wii開始老任都唔會係發佈會講spec

Wii同wiiu都係發售後拆機同測試先知spec係點
舊 12-22-16, 08:35 PM   #1923
N0T51B
Game Master
非中國藉

我又覺得好奇怪,日經平時好多口,今次竟然無加入
總之今次娛樂性已經蓋過部機本身
尤其是班西人"朋友仔",半年前就已經係咁爭住爆料同互插
我比較想睇Emily rogers 埋門撻Q (佢啱啱走去挑日本記者機,話NS 可以 upscale 4K)

此篇文章於 12-22-16 08:41 PM 被 N0T51B 編輯。
N0T51B 目前離線  
舊 12-22-16, 11:08 PM   #1924
enishi

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=1327012

Switch Unreal Engine 4 display profiles
  • The Switch seems to be using the full blown UE4 deferred renderer path, not the "mobile" renderer
  • UE4 defaults to use "faster FXAA" in handheld and "FXAA" in console mode.
  • SwitchConsole settings are a notch lower than the UE4 defaults used on PC, PS4 and XB1.
  • The ScreenPercentage setting of 66% aligns exactly with 1080p docked and 720p in handheld mode, but reducing other settings is necessary to account for the clock speed changes

此篇文章於 12-22-16 11:15 PM 被 enishi 編輯。
enishi 目前離線  
舊 12-23-16, 12:26 AM   #1925
C.K.F.
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2001
引用:
即係同4gamer.net上次個預測差唔多,最多大約700幾GFlops能力

http://www.4gamer.net/games/990/G999026/20161021062/

上面eurogamer文中還提到RAM行1600MHz(與標準Tegra X1相同)

即係 LPDDR4 25.6GB/s,希望佢起碼有8GB RAM

參考下對手

XBOX ONE

8GB DDR3
Clock: 2133MHz Bandwidth: 68.26 GB/s
+ 32MB eSRAM
Bandwidth: 204 GB/s

PS4

8GB GDDR5 at 176GB/s

PS4PRO

8GB GDDR5 at 218GB/s
同Apple A9X點比?

"Sony's engineers suck at GPU design, as the GS proves. The Dreamcast with a older GPU design destroys the GS in the PS2 when it comes to features. The GS is a very simple rendering part. Sony bragged so much about how many pixels they can push, but never talked about the quality of the pixels being pushed." - Edge
C.K.F. 目前離線  
關閉主題

標籤
Nintendo Switch 香港, NS, 任天堂, 綜合情報

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] ゼルダの伝説 | 薩爾達傳說 曠野之息 | The Legend of Zelda: Breath of the Wild | 已售 | 繁體中文免費更新 MO 電視遊戲討論版 964 11-12-21 10:55 AM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
[討論] 你覺得 Nintendo Switch 喺家庭機版定手提機版開 “ TAG ” 好 ? neo2046 電視遊戲討論版 106 01-11-17 04:43 PM
出售 全新 任天堂 Nintendo 日版 白色 New 3DS Terry Sham 買賣專區 0 12-25-14 01:34 PM
[任天堂] [E3] 6月11日零時至12日 [極秘的樹屋博覽會] : "Let's Play 任天堂 -『Nintendo@E3』" Netnet 電視遊戲討論版 190 06-12-14 04:07 PM

現在的時間是 02:33 PM

手機版 | APP版